PDA

Zobacz pełną wersję : Foto reklamowe

ostrygad
03-07-2009, 17:47
Witam

Planuję urządzenie sobie w domu małego "studio" do fotografii reklamowej, przynoszącej zyski.

W grę wchodzą niewielkie przedmioty typu biżuteria, szkło, wyroby typu "hand made" , jedzenie itp.

W kwestii kosztów napiszę, że portfel nie jest bez dna ale z drugiej strony chciałbym postawić na jakość planowanego sprzętu.

Ze wstępnego rozeznania , wiem ,że potrzebuję:

- stół bez cieniowy (sam nie zrobię)

- tła

- lampy (flesze, stałe , a może i takie i takie?)

- statywy

- optykę (jaką?)

Będę wdzięczny jeśli ktoś obeznany w temacie poświęci mi chwilę. Interesuje mnie w zasadzie wszystko, marki, modele , linki , porady itd...

sevenoo
03-07-2009, 19:56
proponuje Ci jeszcze zainwestowac w biala/czarna/przezroczysta plexę
gruby karton bialy/szary/czarny / ew kolorowy.
Tla tylko i wylacznie kartonowe.
Optyka... mysle ze 60mm f/2.8 micro bedzie optymalne jezeli mowimy o bizuterii itd w studio. Zarelko to proponuje cos jasnego zeby 2gi plan rozmazac. Nie zawsze jest odejscie wiec 50mm f/1.4 jest niezlym wyborem.

ostrygad
03-07-2009, 20:52
...dzięki. Docelową optykę planuję:

- do zbliżeń Tamron 90/2.8 plus Nikon Close Up

- do poglądowych ujęć jak już pisałeś 50 / 1.4

sevenoo
03-07-2009, 21:05
a co do lamp, moze ja tutaj zle powiem ale uwazam ze standartowe CYKi sa bardzo dobre i w miare tanie + mnogosc akcesoriów:)

kh29228
03-07-2009, 22:55
proponuje Ci jeszcze zainwestowac w biala/czarna/przezroczysta plexę
gruby karton bialy/szary/czarny / ew kolorowy.
Tla tylko i wylacznie kartonowe.
Optyka... mysle ze 60mm f/2.8 micro bedzie optymalne jezeli mowimy o bizuterii itd w studio. Zarelko to proponuje cos jasnego zeby 2gi plan rozmazac. Nie zawsze jest odejscie wiec 50mm f/1.4 jest niezlym wyborem.

a tak a propos to czy ktoś wie, czy można w Warszawie kupić czarną / białą plexi w jakimś markecie budowlanym?

Patio
03-07-2009, 23:41
W OBI na Okęciu biała

borowik23
05-07-2009, 22:56
nom, też tam takową widziałem - nie wiem czy nie ma tez czegoś takiego w jankach - ale na 100% nie powiem

para_wodna
27-07-2009, 18:00
biala i czarna pleksa to podstawa fotografii reklamowej. dzieki nim i efektowi odbicia jaki daja mozna ze zwyczajnego produktu, tak niewdziecznego w fotografowaniu jak papier toaletowy zrobic istne graficzne dzielo sztuki :)
a co do reszty sprzetu o ktory pytasz...
kiedys na stronie sklepu Foto-Tip widzialam zestawy do fotografii reklamowej, tzn. stol lub/i namiot lampy+ statywy, tla i cos jeszcze ;) rozejrzyj sie u nich ;)