PDA

Zobacz pełną wersję : Najlepsze zdjęcia - plagiat :-)

Sirk
03-07-2009, 12:10
Ponad rok śledzę sobie forum nikonowskie i canonowskie i w końcu gdy stałem się szczęliwym posiadaczem sprzęciku Nikona - uwielbiam te nikonowskie żółcie - widzieliście kiedyś żeby staruszek miał różowiutką skórę jak pupka niemowlaczka.... ?? :-)
Wpadłem na taki pomysł, by założyć wątek o najlepszch zdjęciach z konkretnych modeli obiektywów. W ten sposób stworzylibyśmy bazę zdjęć z poszczególnych szkiełek - nikkorów, sigmorów tamronorów :-). Skoro canoniarze mają taki wątek to czemu my nie moglibyśmy mieć takiej bazy... :-).
Każdy chętny do poszczególnego wątku wrzucałby swoje ulubione zdjecia z konkretnego szkła.
W ten sposób zainteresowani mieliby możność podglądu możliwości optycznych poszczególnych szkiełek, rzecz jasna obowiązywałby zakaz jakich kolwiek komentarzy o zdjęciach bo od tego jest osobny wątek.
Co o tym sądzicie drodzy forumowicze.

Photoartbox
03-07-2009, 12:23
Zaraz Ci napisza, ze jest http://pl.pixel-peeper.com i http://www.pbase.com itd. Tez chcialem aby taki watek powstal, ale z niewytlumaczalnych wzgledow na forum Nikona, zapomnij ;)

Sirk
03-07-2009, 12:28
Zaraz Ci napisza, ze jest http://pl.pixel-peeper.com i http://www.pbase.com itd. Tez chcialem aby taki watek powstal, ale z niewytlumaczalnych wzgledow na forum Nikona, zapomnij ;)

Zdaję sobie sprawę o istnieniu tych stron, ale gdybym miał tam podglądać możliwości poszczególnych szkiełek to........... kupiłbym jakiegoś najprostrzego kompakta "mydelniczkę" i tym się zadowolił.

No Panowie i Panie w kolektywie siła :-), potrzebna szczególna agitacja i nacisk na gremium moderatorów :-)

Sirk
03-07-2009, 12:30
P.S chyba sobie zrobię podpis: Kocham "żółcienie" :-)

trud
03-07-2009, 12:36
...potrzebna szczególna agitacja i nacisk na gremium moderatorów :-)

Nie. Potrzebne jest miejsce na jakimś serwerze. Dużo miejsca, bardzo dużo a to z kolei kosztuje. Kasa, kasa, kasa.

Sirk
03-07-2009, 12:41
Nie. Potrzebne jest miejsce na jakimś serwerze. Dużo miejsca, bardzo dużo a to z kolei kosztuje. Kasa, kasa, kasa.

Jeżeli komuś taki dział mógłby faktycznie pomóc przy wyborze szkiełek... może zabrzmi to absurdalnie, ale chętnie złoże się na utrzymanie takiego serwera... po wtóre nie rozumiem czemu zdjęcia nie mogłyby się ładować np. z imageshack...
Chyba że sa jakieś aspekty techniczne o których pojęcia nie mam i na temat których nie powinienem się wypowiadać.

trud
03-07-2009, 15:07
Żeby to miało sens to musiałyby być to pliki raw. Ile waży raw pewnie wiesz. Ile miejsca na to potrzeba łatwo policzyć. Poza tym takie amatorskie bazy danych są raczej mało wiarygodne.

clusca
03-07-2009, 16:18
Żeby to miało sens to musiałyby być to pliki raw. Ile waży raw pewnie wiesz. Ile miejsca na to potrzeba łatwo policzyć. Poza tym takie amatorskie bazy danych są raczej mało wiarygodne.

Niekoniecznie. Rozdzielczosc optyczna nie jest jedynym parametrem charakteryzujacym obiektyw. Do oceny pewnych wlasnosci szkiel nie trzeba ogladac cropow 100 czy 200%.
Na podstawie zaladowanych na flickery czy imageshacki zdjec spokojnie mozna wyrobic sobie zdanie nt. takich rzeczy jak bokeh, wystepowanie CA czy praca pod swiatlo (spadek kontrastu, flary czy inne bliki), a im wiecej zdjec, tym wiecej roznych sytuacji zdjeciowych przedstawiajacych efekty pracy danym szklem.
Ja osobiscie jestem za. Zreszta doskonaly przyklad, to watek na forum Pentaxa pt. "Pokaz mi swoj bokeh", cieszacy sie ongis spora popularnoscia (jak jest teraz - nie wiem, dawno tam nie zagladalem). Oczywiscie musialyby to byc zdjecia bez badz z minimalna ingerencja w programach graficznych, a nie fotomontaze, ale tutaj da sie przeciez ustalic jakies zasady.

Photoartbox
03-07-2009, 16:32
Zreszta doskonaly przyklad, to watek na forum Pentaxa pt. "Pokaz mi swoj bokeh", cieszacy sie ongis spora popularnoscia (jak jest teraz - nie wiem, dawno tam nie zagladalem).

Cieszy sie nadal :) A tak te sprawe zorganizowali sobie, nasi niemieccy koledzy (zeby zobaczyc zdjecia, trzeba byc zarejestrowanym), ale podaje to jedynie jako przyklad http://www.dslr-forum.de/forumdisplay.php?f=155
W watku tym, poza zdjeciami, znajduje sie czesto opis obiektywu, jego wlasciwosci, oraz uwagi uzytkownikow. Fajne miejsce pomagajace w wyborze wlasciwego obiektywu, oraz puszki, bo znajduja sie tam rowniez zdjecia z roznych typow puszek.

Sirk
03-07-2009, 16:34
Na forum canona nikt nie ładuje RAWów, chyba że ktoś chce to zapewne na maila prywatnie. Ja w swoim pobożnym życzeniu chciałbym mieć podgląd na możliwość współpracy body z poszczgólnym szkłem w normalnym użytkowaniu, od testów organoleptycznych mam "optycznych" i temu podobne strony. Kupując fiszkę do FF, przykładów szukałem na forum canona..... i tego właśnie najbardziej mi tutaj brakuje.
Rzecz jasna to tylko moje zdanie.

marco650
05-07-2009, 11:54
Witam! Musze przyznac, ze mi rowniez brakuje watkow o obiektywach popartych przykladami, bez zbednych komentarzy.

Sirk
06-07-2009, 16:45
No i temat chyba umarł w butach...

Sirk
08-07-2009, 14:33
Heh ja kudłaty - durnowaty... przecież jest temat: "Nikkor 85 f/1.8D - najladniejsze zdjecia, bez komentarzy", że też nie przyuważyłem dokładnie tego wątku.

No to jest pierwszy obiektyw pod lupą.
Panowie zakłdajcie kolejne tego typu wątki o kolejnych szkłach.
Powstanie z tego wspaniała baza szkiełek :-)

P.S. Może nawet spis zrobimy jak to mają na canonierach...

Jacek_Z
10-07-2009, 09:53
No i temat chyba umarł w butach...
nie ma zakazu zakładania takich wątków. Skoro ich ludzie nie zakładają .... to może aż tak bardzo ich nie potrzeba.

Heh ja kudłaty - durnowaty... przecież jest temat: "Nikkor 85 f/1.8D - najladniejsze zdjecia, bez komentarzy", że też nie przyuważyłem dokładnie tego wątku.

No to jest pierwszy obiektyw pod lupą. .
Wątków z ilustracjami jest więcej. Często gdy sie pojawia nowe szkło pierwsi użytkownicy wrzucają sample. Mariobigamista zakłada wątki z samplami. Inni czasami też.

Mekano
11-07-2009, 01:54
Właśnie też przed chwilą obejrzałam sample z wątku o N 85 f/1.8D, - wchodzę tu, a idea podobna.
Dokładnie, kogo interesuje temat i dane szkło niech zakłada nowy temat. Wcale nie potrzeba do tego kasy na serwer bo można korzystać z zewnętrznych darmowych, które nie obciążają własnego serwera.
Ale problem pewnie jest w tym, że nie każdy chce swoje najlepsze fotki wrzucać na takie serwery. :)
Jakby było więcej podobnych wątków z przykładowymi zdjęciami z danego szkła, można było by to jakoś pogrupować czy przykleić, albo wrzucić w jedno miejsce, by nowi mogli zawsze szybko odnaleźć. :>
Też jestem za rozwinięciem takiej propozycji.

Sirk
11-07-2009, 09:45
Super... myślę że małymi kroczkami powoli stworzymy taka bazę.

mavricqs
11-07-2009, 15:37
myślę że fajnie by bylo jak by powstal temat z porownaniem 50 f/1.8 i 50 f/1.4 ;]