Zobacz pełną wersję : 70-200 ! Sigma czy Tamron?
grzybecki
03-07-2009, 08:48
Witam, podobnego wątku nie znalazłem gdzie zestawionye są te dwa szkiełka, dlatego zakładam, ponieważ mam zamiar kupić, ale jeszcze do końca nie wiem który.
Póki co jestem bardziej za Tamronem. Nasłuchałem się troszkę o jego niesamowitym ostrzeniu. Ponoż żyleta. A propos Sigmy, nic złego nie słyszałem, ale nigdy wcześniej z sigmą doczynienia nie miałem a z Tamronem tak, i z zadowoleniem. Cena dziś i tak jest gigantycznie duża. Tamron około 3000 a Sigma około 3300. Ten Tamron kosztował rok temu 2300 ;(
Drodzy koledzy. Niech wypowiedzą się posiadacze ww szkieł. A najlepiej jak by ktoś miał porównanie. Czekam na poradę. Od razu zaznaczam że N70-200VR nie wchodzi w grę $$$
Pozdrawiam ;)
Tamron rzeczywiście jest ponoć świetny optycznie, ma jednak dość wolny AF.
Sigma z kolei ulega w kwestii ostrości (szczególnie na samym końcu - czyli 200mm), ale HSM jest zdecydowanie szybszy niż AF tego Tamrona.
Wybór należy do Ciebie. Najlepiej jakbyś miał możliwość podpięcia obu szkieł przed zakupem.
Witam, podobnego wątku nie znalazłem
To słabo szukałeś: tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=60214) identyczny wątek ;)
grzybecki
03-07-2009, 09:07
A no najmocniej przepraszam. Przeoczyłem to. Faktycznie źle szukałem. Ale okey, decyzja chyba zapadła. Tamron !
Dziękuję bardzo.
A ja bym i tak wolał 80-200/2.8 Nikona, nawet tego ze zwykłym AF
Ja mam 70-200 Sigmy, tyle że tą starszą wersję z regulacją przysłony i mimo początkowych obaw bardzo sobie teraz chwalę.
Bardzo szybki HSM, jak AF się nie walnie to na ostrość też nie ma co narzekać.
Ja mam 70-200 Sigmy, tyle że tą starszą wersję z regulacją przysłony i mimo początkowych obaw bardzo sobie teraz chwalę.
Bardzo szybki HSM, jak AF się nie walnie to na ostrość też nie ma co narzekać.
Też mam tą wersje, chociaż w nowej obudowie (bo była jeszcze ta wcześniejsza). Fajne szkło, ostre (dobrą sztuke trafiłem), szybkie, ale jednak dla mnie za ciężkie... Kupiłem z myślą o reporterce, ale w ogole mnie to nie wciągneło... a w krajobrazie się średnio przydaje i myślę nad sprzedażą. Ale ogólnie to fajne szkiełko, jak ktoś ma potrzebę takiego zuma to polecam (nie wiem jak te nowsze, ale pewnie gorsze nie są :D ).
Tutaj masz troche informacji (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41746), wprawdzie watek o Tamronie i juz jakis czas nieaktywny, ale dosc obszerny i obfitujacy w dylematy, czy lepiej Sigme, czy Tamrona kupic. Moze cos pomoze.
Ze slyszenia jedynie wiem, ze Sigma z FF/BF moze miec klopoty, no i jesli chodzi o ostrosc na f=2.8, to musisz na "ten" egzemplarz trafic. No a Tamron, jak koledzy juz napisali - wolny jest. Ja tez bym wolal N80-200/2.8, ale za cene nowej S czy T, to tylko uzywka w PL.
Ja jak szukałem szkiełka z zakresu 70(80)-200 miałem podobny problem. W tamtym czasie byłą premiera Tamrona 70-200 i sam na niego długo czekałem. Potem okazało się, że faktyczni jest ostry, ale AF mułowaty. Pozostały opcje dwie: Sigma 70-200 z szybkim HSM i potencjalnymi problemami z FF/BF i Nikkor 80-200 z wolnym AF-em i ryzykiem FF/BF na długim końcu. Potem pomyślałem, że rozwiązaniem na problemy będzie 80-200 AF-S. Nawet miałem w ręku w idealnym stanie, wtedy w dobre cenie 3800:) No ale sobie pomyślałem, że skoro wydaje i tak kupę kasy, to za "ciut" więcej będę miał nowszą konstrukcję, szybki i celny AF-S i VR i w ten sposób kupiłem Nikkora 70-200 VR :)
Zibi1970
03-07-2009, 22:07
ja mogę tylko pochwalić sigme ex hsm II. Af trafia, szybka, jasna. tamrona nie polecam, wolny AF naprawdę potrafi zniechęcić.
grzybecki
03-07-2009, 22:44
"ciut"
Jak dla Ciebie 5000zł to ciut, to ja staram się o miejsce w twojej firmie od dzisiaj. Już wysłałem aplikacje !
Tamron z AF sigmy i było by całkiem udane szkiełko :)
A schodząc na ziemię, wybór powinien zależeć od zastosowania: do sportu raczej sigma, do zwierzyny (z wyjątkami), portretów i innych statycznych ujęć lepszy tamron.
skreczsz
04-07-2009, 14:17
mam dokladnie ten sam dylemat..i tez dalej nie wiem co poczac..mysle nad zmiana systemu..niestety..
Piotrek Charchuła
04-07-2009, 14:50
mam dokladnie ten sam dylemat..i tez dalej nie wiem co poczac..mysle nad zmiana systemu..niestety..
A co Ci da zmiana sprzętu ?
Już będziesz wiedział czy brać sigme czy tamrona ?
skreczsz
04-07-2009, 14:55
A co Ci da zmiana sprzętu ?
Już będziesz wiedział czy brać sigme czy tamrona ?
nie..moze sie przesiade na Canona..a tam moim zdaniem wybor jest prostszy przy 70-200..dlatego sie zastanawiam..bo nie chce wydac 8000k na 70-200VR, a 80-200 wlasnie te BF/FF tak samo sigma..juz od tygonia mysle co zrobic..straszne to jest bo naprawde lubie mojego D80..
Mariusz888
04-07-2009, 17:38
Straszne to jest, że nie chce Ci się sprawdzić tego BF/FF w N 80-200 czy S 70-200... też mam D80 i wpinałem już do niego trochę Sigm i akurat może mam taki udany egzemplarz ale żadna nie miała BF/FF (odpukać) - raz tylko jedna sztuka S 10-20 MOŻE miała - piszę może bo nawet ze znajomym to analizowaliśmy i ostatecznie stwierdziliśmy, że albo jest minimalny albo go nie ma i my mamy zwidy (taka GO swoje robi) a dla przykładu S 150 czy S 100-300 które mają malutką GO trafiały i trafiają doskonale... N 80-200 też miałem chwilę i tak samo - wszystko bez BF/FF (sprzedałem ze względów na ówczesny stan finansów - inaczej został by u mnie...) - ludzie... trochę zaangażowania i kupcie z odbiorem osobistym testując lub jak koniecznie ktoś upiera się przy wysyłce przysługuje mu prawo zwrotu... jest test = są wyniki = są wnioski i już wiadomo czy wydać kasę czy nie :p
skreczsz
04-07-2009, 18:48
Straszne to jest, że nie chce Ci się sprawdzić tego BF/FF w N 80-200 czy S 70-200... też mam D80 i wpinałem już do niego trochę Sigm i akurat może mam taki udany egzemplarz ale żadna nie miała BF/FF (odpukać) - raz tylko jedna sztuka S 10-20 MOŻE miała - piszę może bo nawet ze znajomym to analizowaliśmy i ostatecznie stwierdziliśmy, że albo jest minimalny albo go nie ma i my mamy zwidy (taka GO swoje robi) a dla przykładu S 150 czy S 100-300 które mają malutką GO trafiały i trafiają doskonale... N 80-200 też miałem chwilę i tak samo - wszystko bez BF/FF (sprzedałem ze względów na ówczesny stan finansów - inaczej został by u mnie...) - ludzie... trochę zaangażowania i kupcie z odbiorem osobistym testując lub jak koniecznie ktoś upiera się przy wysyłce przysługuje mu prawo zwrotu... jest test = są wyniki = są wnioski i już wiadomo czy wydać kasę czy nie :p
to nie tak ze sie niechce..jakos sie tak po prostu zrazilem, nie wiem dlaczego..moze uda nie uniknac zmiany, zobaczymy..moze sie jeszcze przekonam i zostane przy systemie N..
borowik23
04-07-2009, 19:15
ja bym polecał tego Tamrona 70-200 - AF pracuje całkiem fajnie, kolega zanabył niedawno - baaaardzo ładnie rysuje - a ten HSM w 70-200 Sigmie wcale nie powalał szybkośćią - przynajmniej w wersji nr 1. Dlatego moim zdaniem, o ile 70-200 nie będzie do sportu etc - jak najbardziej brać Tamrona
Mariusz888
04-07-2009, 19:34
to nie tak ze sie niechce..jakos sie tak po prostu zrazilem, nie wiem dlaczego..moze uda nie uniknac zmiany, zobaczymy..moze sie jeszcze przekonam i zostane przy systemie N..
Ojj tam - nie ma się co zrażać ;) idź potestuj i jak będzie OK to można brać :) ja jestem w pełni świadom problemów BF/FF, a mam 2 sigmy i nie wykluczam następnych (po za tym świadomie je kupiłem zamiast nikkorów bo uważam jest za lepsze (np S150/2.8 zamiast N 105/2.8VR Micro) - Sigmy są wg mnie super tylko trzeba się przejść i wybrać dobrą - oczywiście są modele których bym nie tknął ale S 70-200 jest bardzo przyjemna :)
skreczsz
04-07-2009, 20:27
Ojj tam - nie ma się co zrażać ;) idź potestuj i jak będzie OK to można brać :) ja jestem w pełni świadom problemów BF/FF, a mam 2 sigmy i nie wykluczam następnych (po za tym świadomie je kupiłem zamiast nikkorów bo uważam jest za lepsze (np S150/2.8 zamiast N 105/2.8VR Micro) - Sigmy są wg mnie super tylko trzeba się przejść i wybrać dobrą - oczywiście są modele których bym nie tknął ale S 70-200 jest bardzo przyjemna :)
musze na nowo przemyslec sprawe..ale powiem szczerze ze mysle nad zmiana systemu..taki OT, czy ktos np z Was mogl by dla mojego D80 wystawic ogloszenia na gielde, ja niestety nie mam tych wymaganych 75 postow i nie moge..dzieki i mysle dalej co i jak..napewno chce zmienic D80 na cos szybszego, a czy zostanie N czy inny system to sie okaze..caly czas mysle..pozdrawiam
Mariusz888
04-07-2009, 23:17
Nie przejmuj się - każdego nachodzą takie wątpliwości - ja to już nawet kiedyś byłem zdecydowany przesiąść się na Sony A900 :p od czasu do czasu miewam jak większość raz w miesiącu chęć przesiadki na Canona ale po południu mi przechodzi i zostaje Nikon :lol:
skreczsz
04-07-2009, 23:22
przy Twoim posiadanym sprzecie to byl by naprawde duzy krok..zobaczymy co czas przyniesie..co ma byc to bedzie..tak czy tak trzeba focic..
Jeśli sądzisz, że z Canonem nie będziesz miał problemów, to chyba się jednak mylisz...
Mariusz888
05-07-2009, 14:22
skreczsz - jeśli o mnie chodzi to jednak się już wyleczyłem z tego systemu :p tzn Sony xD może i by to był FF ale wolę poczekać aż opadną ceny D700 na przykład - szczerze to za bardzo mi system Nikona pasuje żeby pchać się w system Sony ;) btw miałem pomysł aby sprzedać całą szklarnię i parę inny gratów,a zostawiając tylko 24-70 i kupić D3 ale po co... jak na razie obecne puszki są całkiem OK a na co mi puszka bez szkiełek (nawet taka) - będzie kiedyś kasa to się kupi i tyle hehe :)
zakwas - oj wiem, że też bym miał ;) dlatego po południu już ta myśl mi przechodzi, a wieczorem już mam "chcice" na trzaskanie fot Nikonem :mrgreen:
wiecie - port nr#21 to miał być taki pocieszający, że nie ma co się łamać na inne systemy - ten jest dobry i basta :D
Jeśli sądzisz, że z Canonem nie będziesz miał problemów, to chyba się jednak mylisz...
Wystarczy poczytać, jak się zachowują szkła Sigmy na puchach C ;oP
vide, choćby, testy na optycznych. 50/1.4 HSM uwalili za celność AF (na C), u mnie trafia zawsze. No, może z nielicznymi wyjątkami.
A ja Sigmy mam dość, po kalibracji 70-200 2.8 przed ostatnia wersja to nie powiem shit duże ff w d300 ciężko to skalibrować nawet bo na jednej ogniskowej już prawie spoko a na innej kicha. No a Canonowcy to wogóle mają przekichane z Sigmą. Zależy do czego ją chcesz jak do sportu to Tami za wolny Sigma szybko ostrzy, ale musisz ją testować przed zakupem. Ja z allegro zakupiłem i żałuję.
A ja Sigmy mam dość, po kalibracji 70-200 2.8 przed ostatnia wersja to nie powiem shit duże ff w d300 ciężko to skalibrować nawet bo na jednej ogniskowej już prawie spoko a na innej kicha. No a Canonowcy to wogóle mają przekichane z Sigmą. Zależy do czego ją chcesz jak do sportu to Tami za wolny Sigma szybko ostrzy, ale musisz ją testować przed zakupem. Ja z allegro zakupiłem i żałuję.
Za szybko odpuściłeś z tą kalibracją. Tak jak pisałem Ci kiedyś -ja im nie popuściłem, wysyłałem 3 razy (kierownik serwisu przyznał mi rację, że szkło nie było OK) , wymienili szkło na nowe i już dobrze wykalibrowali z korpusem, który im wysłałem.
skreczsz
05-07-2009, 15:35
skreczsz - jeśli o mnie chodzi to jednak się już wyleczyłem z tego systemu :p tzn Sony xD może i by to był FF ale wolę poczekać aż opadną ceny D700 na przykład - szczerze to za bardzo mi system Nikona pasuje żeby pchać się w system Sony ;) btw miałem pomysł aby sprzedać całą szklarnię i parę inny gratów,a zostawiając tylko 24-70 i kupić D3 ale po co... jak na razie obecne puszki są całkiem OK a na co mi puszka bez szkiełek (nawet taka) - będzie kiedyś kasa to się kupi i tyle hehe :)
zakwas - oj wiem, że też bym miał ;) dlatego po południu już ta myśl mi przechodzi, a wieczorem już mam "chcice" na trzaskanie fot Nikonem :mrgreen:
wiecie - port nr#21 to miał być taki pocieszający, że nie ma co się łamać na inne systemy - ten jest dobry i basta :D
ja bardziej mysle o Canonie..szczerze..narazie chce sprzedac D80 i wymienic na cos szybszego..a potem sie zobaczy..
Piotrek Charchuła
05-07-2009, 15:38
Za szybko odpuściłeś z tą kalibracją. Tak jak pisałem Ci kiedyś -ja im nie popuściłem, wysyłałem 3 razy (kierownik serwisu przyznał mi rację, że szkło nie było OK) , wymienili szkło na nowe i już dobrze wykalibrowali z korpusem, który im wysłałem.
A ile czasu im to zajęło ? Pytam bo sam myślę nad wysłaniem.
Ja nie mam czasu wysłać puszki bo stracę na tym kasę a nie mogę i mam do wykonania zlecenia. Jak bym miał inne szkło na zastępstwo to bym wysłał. Przymierzam się do stałki nikkora AF-S 300/4. Wtedy wyślę Sigme raz po razie jak będzie trzeba. A ty Prz3mo z D300 czy D80 jej używasz. Piotrek Charchuła mi zrobili w dzień bo osobiście pojechałem do nich, ale ostatnio jak chciałem się umówić na ponowną kalibrację to już od reki nie zrobią bo niby już tak nie mogą i trzeba wysyłać i trwa to około tygodnia.
Jak dla Ciebie 5000zł to ciut, to ja staram się o miejsce w twojej firmie od dzisiaj. Już wysłałem aplikacje !
hehe... no bez przesady. wtedy różnica, była sporo sporo mniejsza.