PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do D80 /szczegółowe wymagania/ - okolice 500 zł

DarekD80
03-07-2009, 01:20
Przyszedł czas na kupno lampy do NIKON-a D80. Ten "świetlik" w D80 (flash pop-up) jest za słaby... Potrzeba coś mocniejszego. Mogę wydać ok. 400-500 zł (absolutnie max. 600 zł). Więc szeroko polecane na forum SB-600 i wyższe odpadają. Tak samo chyba odpada SB-400, którą uznaliście na forum za słabą (głównie mała moc). Będzie to moja pierwsza lampa, chce się nauczyć robić zdjęcia z takim sprzętem, więc tymbardziej nie chce (i nie mogę) inwestować w drogi sprzęt!. Potrzebuje lampy do doświetlenia samochodu (na zewnątrz, głównie w dzień, rzadziej wieczorem) - robię zdjęcia autom.

Wiem że polecacie Nikony i METZ, Nikon odpada (patrz wyżej), a z METZ w zasadzie wchodzi w gre tylko 36 AF-4. Rozważam też SUNPAK PZ42X albo Nissin Di622. Co polecicie ? Preferuje japoński lub niemiecki sprzęt...

Szczegółowe wymagania:
- Do NIKON D80 - ma służyć głównie do doświetlania samochodów. Robie zdjęcia autom głównie w dzień (rzadzko wieczorem) i tylko na otwartej przestrzeni.
- mile widziany zoom
- Możliwie duża moc, zasięg przynajmniej 5-6 metrów
- "Szeroki kąt" (potrzebny dyfuzor ? - jeśli tak, to lepiej żeby był w komplecie)
- Najlepiej zasilanie na baterie AA
- W przyszłości chce dokupić dwie kolejne lampy i obsługiwać je zdalnie (radiowe sterowanie Phottix-a).
- W przyszłości zamienie body na D90 (albo jego następce).
- Cena - okolice 400-500 zł.
- Tylko NOWA, z możliwie długą gwarancją.

Czytałem forum, ale mam mentlik w głowie. Wiem że generalnie polecacie droższe lampy, ale ja nie mam kasy i dopiero startuje w tym "temacie"...

Co doradzicie?

Triball
03-07-2009, 09:54
Będzie to moja pierwsza lampa[/U], chce się nauczyć robić zdjęcia z takim sprzętem, więc tymbardziej nie chce (i nie mogę) inwestować w drogi sprzęt!.

Moim zdaniem jest sens w zainwestowanie chociaż w jedną dobrą lampę.

Też stałem przed takim dylematem jak Ty no ale jakoś tak się złożyło że uzbierałem na SB-800 i jestem z niej szczególnie zadowolony. Miałem wtedy na oku SB-600 i właśnie 800.

Stwierdziłem że jak pakować się w coś .... to już po samą szyję (lub inną część ciała ;)

Jak ta lampa w pewnym stopniu będzie na Ciebie zarabiać to jest sens zainwestowania (nie powiem) sporej kwoty w coś co jest sprawdzone i dedykowane.

Piszesz że chcesz zmienić w późniejszym czasie sprzęt więc jednak będziesz inwestował to dlaczego nie mieć dobrej podstawy do samorozwoju ? ;]

(Zaczynałem od Fuji, później Nd40x, Nd80, no i jak narazie na d300 poprzestałem...
a co do lampy to zakup był wtedy co d40 i do tej pory mi towarzyszy ;]

Pozdrawiam

DarekD80
03-07-2009, 11:57
Dopiero zaczynam przygodę z fotografią i zajmuje się tym tylko hobbystycznie. Więc sprzęt na siebie nie zarabia. Najchętniej bym kupił SB 600 - ale ciut za droga (tysiąc złotych za lampę to imo sporo).

Myślałem by kupić jedną lepszą i dwie gorsze/tańsze. Ale w przyszłości, przy radiowym wyzwalaniu (np. Phottixem) i tak nie są przesyłane żadne dane (TTL, itd.), tylko informacja wyzwolenia. Więc czy jest sens ? (wyzwalać drogą lampę radiem i nie korzystać z jej funkcjonalności).

coroner
03-07-2009, 12:34
36 AF-4 giba palnikiem tylko w pionie. Nissin ma fotocelę, za pośrednictwem której odpalisz go bezprzewodowo lampą z D80

Kojoot
03-07-2009, 14:47
Proponuje Nissina Di622, nową dostaniesz w okolicach 550zł, osobiście jej nie posiadam, ale miałem ostatnio okazje podpięcia do swojej D80-tki i wszystko ładnie chodziło ;)

coroner
03-07-2009, 15:44
Jeśli nie potrzebujesz lampy "na gwałt" to zainteresuj się Metz'em 48 AF-1. W Euro rtv kupisz za 902 zł, cena jak na możliwości lampy odpowiednia, możesz rozbić na 10, 20, 30 nieoprocentowanych rat. Możesz też wpłacić powiedzmy 500-600 zł i resztę rozbić sobie na raty. Ja tak zrobiłem. Tylko czekać trzeba, bo jej nie mają na stanie obecnie, i od producenta / importera ściągają dopiero.

Dlaczego ta lampa ?? Skoro masz D80, to będziesz się mógł pobawić w CLS. Lampa ma właściwie wszystkie ważne tryby (iTTL, TTL-BL, full manual), jest dość mocna (LP 29 dla 35mm, 48 dla 105mm), duży zakres gibania palnika...

Jeśli jednak nie masz ochoty na rozwiązanie, jakie podałem, oraz poważnie myślisz o radiówce, to CLS dla Ciebie konieczny nie będzie, a Nissin Di622 jest chyba najlepszym wyborem z lamp < 600 zł

karabud
03-07-2009, 16:57
Sunpak wydaje sie byc moim zdaniem dobrym wyborem, mozna ewentualnie nissina probowac aczkolwiek w momencie gdy czytalem watki o tej lampie byly z nia duze problem(ale na plus wyjdzie fotocela) a sunpaka kazdy w sumie chwali bo ponoc dobry ttl.

DarekD80
03-07-2009, 20:10
Proponuje Nissina Di622, nową dostaniesz w okolicach 550zł, osobiście jej nie posiadam, ale miałem ostatnio okazje podpięcia do swojej D80-tki i wszystko ładnie chodziło ;)

Są po 400 zł w EURO RTV AGD. Chyba ją kupię skoro polecacie...

DarekD80
03-07-2009, 20:12
36 AF-4 giba palnikiem tylko w pionie. Nissin ma fotocelę, za pośrednictwem której odpalisz go bezprzewodowo lampą z D80

To że Metz jest regulowany w jednym kierunku, tak naprawde mi nie przeszkadza. Fotocela w Nissinie napewno jest na plus.

DarekD80
03-07-2009, 20:16
Ponieważ Karabud chwali Sunpaka, to jeszcze jemu się przyjżę...

Jeśli nie potrzebujesz lampy "na gwałt" to zainteresuj się Metz'em 48 AF-1. W Euro rtv kupisz za 902 zł, cena jak na możliwości lampy odpowiednia, możesz rozbić na 10, 20, 30 nieoprocentowanych rat. Możesz też wpłacić powiedzmy 500-600 zł i resztę rozbić sobie na raty. Ja tak zrobiłem. Tylko czekać trzeba, bo jej nie mają na stanie obecnie, i od producenta / importera ściągają dopiero.

Mam powiedzmy całą sumę na lampę tej klasy, ale trochę byłoby mi trudno odżałować 900 zł na Metza czy 1050 na SB-600. Nie chodzi więc o raty, itp. Po prostu "tysiak" za lampę wydaję mi się ceną trochę "zwariowaną"...

Jeśli jednak nie masz ochoty na rozwiązanie, jakie podałem, oraz poważnie myślisz o radiówce, to CLS dla Ciebie konieczny nie będzie, a Nissin Di622 jest chyba najlepszym wyborem z lamp < 600 zł

Pewnie na Nissinie się skończy. Jeszcze obejrze tego Sunpaka, ale jest sporo droższy...

mkl
03-07-2009, 20:18
Ja odrazu palnąłem z grubej rury i kupiłem Metz 58 AF. Używałem wcześniej SB-600 i SB-800. Miałem kupić SB-900 ale nie było na stanie :> Nie żałuję. Lampa dobra, aczkolwiek dopiero ją poznaję. Lampa, która ma ruch palnika tylko w jednej płaszczyźnie trochę ogranicza możliwości...

DarekD80
03-07-2009, 21:01
Ja odrazu palnąłem z grubej rury i kupiłem Metz 58 AF. Używałem wcześniej SB-600 i SB-800. Miałem kupić SB-900 ale nie było na stanie :> Nie żałuję. Lampa dobra, aczkolwiek dopiero ją poznaję. Lampa, która ma ruch palnika tylko w jednej płaszczyźnie trochę ogranicza możliwości...

Wiesz to zależy (podejmowanie decyzji - lepsza czy gorsza) od wielu rzeczy:
- gotówki w portfelu
- doświadczenia w fotografii
- czy sprzęt jest wykorzystywany hobbystycznie czy zarobkowo
- realnych potrzeb, wymagań co do sprzętu

Marienn
03-07-2009, 21:05
niektórym to się chyba powinno blokować konta. Kolega wyraźnie napisał że cena max 600 zł i że polecany wszem i wobec SB-600 odpada, a tutaj z uporem maniaka niektórzy piszą dozbieraj i kup sobie SB. Chyba dokońca to czytać nie umiecie, albo nie rozumiecie co kolega dość wyraźnie napisał.
Sorry za OT Kolego Darku ale w ten sposób to można ciągnąć 12 stron postów nic nie wnoszących.

Polecam Nissina Di622 , dobrze gra z D80. Testowane przez 3 miechy w moich rękach.

coroner
03-07-2009, 21:14
400 kosztuje Di466. ona kręci łbem tylko w poziomie i chyba nie ma fotoceli. Di622 kosztuje 579

mkl
03-07-2009, 21:28
To zależy czy planujesz rozwijać swoje hobby czy pozostajesz przy body i jednym obiektywie, bo poprostu chcesz mnieć zdjecia lepsze niż z małpki... Mój kolega ma Sony A200 i twierdzi, że wystarcza mu lampa wbudowana, która często zamiast sceny oświetla obiektyw.

Wiadomo, że jeżeli cena stoi na pierwszym miejscu, to generalnie nie ma dyskusji i Nissin Di622 jest dobrym wyborem. Nie miałem w ręku, ale relacja cena/parametry są bardzo przywoite.

DarekD80
03-07-2009, 21:47
Polecam Nissina Di622 , dobrze gra z D80. Testowane przez 3 miechy w moich rękach.

Dziękuje za rade, jutro jade obejrzeć.

Wiadomo, że jeżeli cena stoi na pierwszym miejscu, to generalnie nie ma dyskusji i Nissin Di622 jest dobrym wyborem. Nie miałem w ręku, ale relacja cena/parametry są bardzo przywoite.

J.w.

400 kosztuje Di466. ona kręci łbem tylko w poziomie i chyba nie ma fotoceli. Di622 kosztuje 579

No tak pomyliłem numery modeli. Ale 466 ma fotocele - "możliwość bezprzewodowej współpracy z innymi lampami (wirless slave flash)"

marcinez
03-07-2009, 21:49
Można spokojnie kupić taniej. A jak się sprawuje ta lampa opowiem niebawem, gdyż jest w drodze do mnie :)

coroner
03-07-2009, 21:56
Można spokojnie kupić taniej. A jak się sprawuje ta lampa opowiem niebawem, gdyż jest w drodze do mnie :)

Można - ja podawałem ceny z Euro RTV

DarekD80
03-07-2009, 22:04

No troche taniej, ja znalazłem za 539 zł
http://allegro.pl/item669969114_lampa_nissin_di_622_di622_450d_dyfuz or_gratis.html

I tu 515 zł:
http://www.fotoplanet.pl/nissin-lampa-blyskowa-speedlite-di622-nikon-p-5292.html

arturherda
03-07-2009, 23:01
Witam,

Sunpaka odpuść sobie gdyż tempo ładowania lampy dobije Cię. Nissin jest chyba najwłaściwszym wyborem przy założonym przez Ciebie budżecie. Polecam Digital Foto Video (kwietniowy numer) w którym znajdziesz opisy interesujących Cię lamp.

pozdrawiam

karabud
04-07-2009, 00:42
Witam,

Sunpaka odpuść sobie gdyż tempo ładowania lampy dobije Cię. Nissin jest chyba najwłaściwszym wyborem przy założonym przez Ciebie budżecie. Polecam Digital Foto Video (kwietniowy numer) w którym znajdziesz opisy interesujących Cię lamp.

pozdrawiam

Mylisz lampy pz42x laduje sie szybko o ile nie szybciej niz nissin pz30x zdaje sie laduje sie 10sekund. Nie wprowadzaj w blad

DarekD80
04-07-2009, 19:14
Polecam Digital Foto Video (kwietniowy numer)

Nie mogę go coś znaleść, wszystkie inne z tego roku widziałem, a kwietniowego nie :)

Dziś byłem obejrzeć lampy, niestety ani w MM ani w Saturn nie mieli DI 622. Ale trochę poczytałem i jestem nastawiony na jego kupno. Dzięki wszystkim za porady!

Jeszcze jedno:

Czy możecie polecić pod nią jakieś nóżki, podstawkę czy mini statyw (do 30-40 cm wysokości) ? - tak żebym mógł położyć na ziemi (i doświetlać auto)...

Myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/item658883261_statyw_mini_z_glowica_3d_warszawa_fa ktura_vat.html

coroner
04-07-2009, 22:45
Nie mogę go coś znaleść, wszystkie inne z tego roku widziałem, a kwietniowego nie :)

Dziś byłem obejrzeć lampy, niestety ani w MM ani w Saturn nie mieli DI 622. Ale trochę poczytałem i jestem nastawiony na jego kupno. Dzięki wszystkim za porady!

Jeszcze jedno:

Czy możecie polecić pod nią jakieś nóżki, podstawkę czy mini statyw (do 30-40 cm wysokości) ? - tak żebym mógł położyć na ziemi (i doświetlać auto)...

Myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/item658883261_statyw_mini_z_glowica_3d_warszawa_fa ktura_vat.html

Co do Digital Foto Video poszukaj może w Empiku jak masz w mieście, u mnie leżą 2 numery..

Co do podstawki to możesz kupić np Nikon AS-19 - podstawkę pod SB 600/800/900

karabud
04-07-2009, 22:53
Nie kupuj org nikona tylko zamiennik to zawsze polowe mniej zaplacisz ;) statyw na wyjscie taki ze golej lampy nie polozysz na niego

DarekD80
05-07-2009, 01:13
Nie kupuj org nikona tylko zamiennik to zawsze polowe mniej zaplacisz ;) statyw na wyjscie taki ze golej lampy nie polozysz na niego

Dzięki coroner! Jednak karabud ma rację, 60 zeta za kawałek plastiku ?! Kupie od Chinola, o ile chińskiego/koreańskiego/wietnamskiego/... obiektywu czy body bym nie kupił, to takie "bzdety" mogą być od chińskich dzieci.

karabud
05-07-2009, 01:41
Dzięki coroner! Jednak karabud ma rację, 60 zeta za kawałek plastiku ?! Kupie od Chinola, o ile chińskiego/koreańskiego/wietnamskiego/... obiektywu czy body bym nie kupił, to takie "bzdety" mogą być od chińskich dzieci.

Zaraz a czy D80 nie robia w tajlandii a 18-105 VR w chinach ? Zreszta co za roznica gdzie robia chiny juz dawno przestaly robic tandete maksymalna i obecnie duzo ich produktow ma dobry poziom :)

DarekD80
05-07-2009, 03:56
Zaraz a czy D80 nie robia w tajlandii a 18-105 VR w chinach ?

Body i obiektyw jest z Tajlandii - owszem.

Ale trzeba rozróżnić "MADE IN" i "MADE BY" :) To że jest robione w Tajlandii (czy Chinach, Korei, Tajwanie) to pół biedy, najważniejsze że NIKON jest firmą japońską (i nad moim D80 pracowała 2500 inżynierów z Japonii) !

Zreszta co za roznica gdzie robia chiny juz dawno przestaly robic tandete maksymalna

Nie do końca! Może T-shirty z bawełny, ryż i zupki czy klapki pod prysznic, ale nie techniczne rzeczy - z tym są wciąż daleko w tyle za resztą świata.

i obecnie duzo ich produktow ma dobry poziom

IMO "średnio na jeża" :) j.w.

mkl
05-07-2009, 07:37
Ale trzeba rozróżnić "MADE IN" i "MADE BY" :) To że jest robione w Tajlandii (czy Chinach, Korei, Tajwanie) to pół biedy, najważniejsze że NIKON jest firmą japońską (i nad moim D80 pracowała 2500 inżynierów z Japonii) !

I to jest właśnie najważniejsze, o czym ludzie zapominają...

Aczkolwiek jest taki obiektyw koreański, 85/1.4, który na allegro stoi poniżej 1000 PLN. Manualny co prawda - ale f/1.4... Nikkor z AF kosztuje ponad 4000 PLN. Na optycznie.pl jest test, ludzie na forum robią nim fotki i są świetne. Zaraz oczywiście pojawi się zażut, że Nikkor robi lepsze zdjęcia, no i ma AF. Tylko który amator jest w stanie lekką ręką wydać ponad 4000 PLN na obiektyw?

DarekD80
05-07-2009, 08:09
Wiem mkl, chodzi o Samyanga - http://www.allegro.pl/item675395706_samyang_85mm_f1_4_if_mc_do_pentax_d2 0d_k200d_k10d.html

Cena niezła. Fakt. Szkoda, że ogniskowa nie dla mnie. Wolałbym coś jak 35 lub 50 mm. Robię zdjęcia autom, to z 85-ką musiałbym robić z niezłej odległości ;)

coroner
05-07-2009, 12:34
Wiem mkl, chodzi o Samyanga - http://www.allegro.pl/item675395706_samyang_85mm_f1_4_if_mc_do_pentax_d2 0d_k200d_k10d.html

Cena niezła. Fakt. Szkoda, że ogniskowa nie dla mnie. Wolałbym coś jak 35 lub 50 mm. Robię zdjęcia autom, to z 85-ką musiałbym robić z niezłej odległości ;)

Wczoraj miałem do czynienia z fishem Samyanga. Bardzo zacne szkło za ten pieniądz.

Co do podstawki podałem przykład, jakiś mini statywik pod tę lampę też może być.

DarekD80
05-07-2009, 18:30
Schodzimy na OT, trudno raz poraz można ;.... Fish eye to dla mnie zabawka (każdy, nie tylko Samyang) - tak wykrzywia obraz, że trudno mi jest znaleźć zastosowanie dla tego obiektywu :) Owszem widziałem fajne zdjęcia - samochód na zakręcie :) Ale to rzadkie przypadki wykorzystania IMO, mogę się mylić, ale tak mi się wydaje. Idealny dla mnie byłby Samyang 30/1.4 lub 35/1.4 za 400-550 zł. Jest taka Sigma 30/1.4 ale kosztuje 1900 zł :(

Wiem natomiast że Samyang ma zoomy:

Samyang 70-210mm f/4.5-5.6
Samyang 18-28mm/4-4.5

Oba bajecznie tanie, na eBayu są po ok. 100$ - one dotrą niedługo do Polski. Tylko pytanie czy jakość będzie dobra, bo zoom jest trudniej zbudować i boje się o te wszystkie aberacje, dystorsje, winietowanie, itd....

xxxam
06-07-2009, 04:26
Darek wracając do lampy ... pisałeś że robisz zdjęcia na powietrzu. Obawiam się że fotocela wbudowana w nissinie nie odpali się od błysku lampy w body na dworze.

DarekD80
06-07-2009, 18:55
Darek wracając do lampy ... pisałeś że robisz zdjęcia na powietrzu. Obawiam się że fotocela wbudowana w nissinie nie odpali się od błysku lampy w body na dworze.

Też się tego obawiam (po tym co wyczytałem na różnych forach).... Zobaczymy i tak nie mam (za te pieniądze) alternatywy, a docelowo kupie wyzwalanie radiowe dla 3 lamp (np. chiński Phottix).

triops
11-07-2009, 23:45
Jeżeli chodzi o podstawkę, to nie musisz kupować do nissina oddzielnej podstawki np Nikon AS-19 bo nissin daje do lampy podstawkę taka żeby go postawić na ziemi..

pppppp
12-07-2009, 09:03
radiem tej lampki nie wyzwolisz, chyba że przerobisz na sieci jest tutek - wstawiasz gniazdko na kabel synchro

DarekD80
12-07-2009, 10:11
radiem tej lampki nie wyzwolisz

Co to znaczy ?

Mam na myśli taki zestaw (uniwersalny) - http://www.allegro.pl/item678642401_wyzwalacz_radiowy_phottix_pt_04_tetr a_3_odbiorniki.html

pppppp
15-07-2009, 11:58
a no że nie będzie działać, nie odpali z gorącej stopki - jest opis tego na forum CB albo optycznych nie pamiętam teraz

DarekD80
17-07-2009, 00:27
Poszukam. Tak czy siak, zdecydowałem się tydzień temu na Di 622 i trzy dni temu przyszła pocztą. Narazie jestem zadowolony, ale też jestem (wielkim) amatorem i to mój pierwszy flesz.

marcinez
17-07-2009, 09:12
Jak trochę pofocisz z lampą to napisz jak Ci się sprawuje.

DarekD80
17-07-2009, 22:27
Jestem amatorem, a na dodatek nie mam porównania do innych lamp. Więc sam dużo nie napisze. Tutaj ktoś napisał recenzję ( http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=2373&p=1 ) z którą po 4 dniach użytkowania się z grubsza zgadzam...