Zobacz pełną wersję : Lampa do D80 /szczegółowe wymagania/ - okolice 500 zł
DarekD80
03-07-2009, 01:20
Przyszedł czas na kupno lampy do NIKON-a D80. Ten "świetlik" w D80 (flash pop-up) jest za słaby... Potrzeba coś mocniejszego. Mogę wydać ok. 400-500 zł (absolutnie max. 600 zł). Więc szeroko polecane na forum SB-600 i wyższe odpadają. Tak samo chyba odpada SB-400, którą uznaliście na forum za słabą (głównie mała moc). Będzie to moja pierwsza lampa, chce się nauczyć robić zdjęcia z takim sprzętem, więc tymbardziej nie chce (i nie mogę) inwestować w drogi sprzęt!. Potrzebuje lampy do doświetlenia samochodu (na zewnątrz, głównie w dzień, rzadziej wieczorem) - robię zdjęcia autom.
Wiem że polecacie Nikony i METZ, Nikon odpada (patrz wyżej), a z METZ w zasadzie wchodzi w gre tylko 36 AF-4. Rozważam też SUNPAK PZ42X albo Nissin Di622. Co polecicie ? Preferuje japoński lub niemiecki sprzęt...
Szczegółowe wymagania:
- Do NIKON D80 - ma służyć głównie do doświetlania samochodów. Robie zdjęcia autom głównie w dzień (rzadzko wieczorem) i tylko na otwartej przestrzeni.
- mile widziany zoom
- Możliwie duża moc, zasięg przynajmniej 5-6 metrów
- "Szeroki kąt" (potrzebny dyfuzor ? - jeśli tak, to lepiej żeby był w komplecie)
- Najlepiej zasilanie na baterie AA
- W przyszłości chce dokupić dwie kolejne lampy i obsługiwać je zdalnie (radiowe sterowanie Phottix-a).
- W przyszłości zamienie body na D90 (albo jego następce).
- Cena - okolice 400-500 zł.
- Tylko NOWA, z możliwie długą gwarancją.
Czytałem forum, ale mam mentlik w głowie. Wiem że generalnie polecacie droższe lampy, ale ja nie mam kasy i dopiero startuje w tym "temacie"...
Co doradzicie?
Będzie to moja pierwsza lampa[/U], chce się nauczyć robić zdjęcia z takim sprzętem, więc tymbardziej nie chce (i nie mogę) inwestować w drogi sprzęt!.
Moim zdaniem jest sens w zainwestowanie chociaż w jedną dobrą lampę.
Też stałem przed takim dylematem jak Ty no ale jakoś tak się złożyło że uzbierałem na SB-800 i jestem z niej szczególnie zadowolony. Miałem wtedy na oku SB-600 i właśnie 800.
Stwierdziłem że jak pakować się w coś .... to już po samą szyję (lub inną część ciała ;)
Jak ta lampa w pewnym stopniu będzie na Ciebie zarabiać to jest sens zainwestowania (nie powiem) sporej kwoty w coś co jest sprawdzone i dedykowane.
Piszesz że chcesz zmienić w późniejszym czasie sprzęt więc jednak będziesz inwestował to dlaczego nie mieć dobrej podstawy do samorozwoju ? ;]
(Zaczynałem od Fuji, później Nd40x, Nd80, no i jak narazie na d300 poprzestałem...
a co do lampy to zakup był wtedy co d40 i do tej pory mi towarzyszy ;]
Pozdrawiam
DarekD80
03-07-2009, 11:57
Dopiero zaczynam przygodę z fotografią i zajmuje się tym tylko hobbystycznie. Więc sprzęt na siebie nie zarabia. Najchętniej bym kupił SB 600 - ale ciut za droga (tysiąc złotych za lampę to imo sporo).
Myślałem by kupić jedną lepszą i dwie gorsze/tańsze. Ale w przyszłości, przy radiowym wyzwalaniu (np. Phottixem) i tak nie są przesyłane żadne dane (TTL, itd.), tylko informacja wyzwolenia. Więc czy jest sens ? (wyzwalać drogą lampę radiem i nie korzystać z jej funkcjonalności).
36 AF-4 giba palnikiem tylko w pionie. Nissin ma fotocelę, za pośrednictwem której odpalisz go bezprzewodowo lampą z D80
Proponuje Nissina Di622, nową dostaniesz w okolicach 550zł, osobiście jej nie posiadam, ale miałem ostatnio okazje podpięcia do swojej D80-tki i wszystko ładnie chodziło ;)
Jeśli nie potrzebujesz lampy "na gwałt" to zainteresuj się Metz'em 48 AF-1. W Euro rtv kupisz za 902 zł, cena jak na możliwości lampy odpowiednia, możesz rozbić na 10, 20, 30 nieoprocentowanych rat. Możesz też wpłacić powiedzmy 500-600 zł i resztę rozbić sobie na raty. Ja tak zrobiłem. Tylko czekać trzeba, bo jej nie mają na stanie obecnie, i od producenta / importera ściągają dopiero.
Dlaczego ta lampa ?? Skoro masz D80, to będziesz się mógł pobawić w CLS. Lampa ma właściwie wszystkie ważne tryby (iTTL, TTL-BL, full manual), jest dość mocna (LP 29 dla 35mm, 48 dla 105mm), duży zakres gibania palnika...
Jeśli jednak nie masz ochoty na rozwiązanie, jakie podałem, oraz poważnie myślisz o radiówce, to CLS dla Ciebie konieczny nie będzie, a Nissin Di622 jest chyba najlepszym wyborem z lamp < 600 zł
Sunpak wydaje sie byc moim zdaniem dobrym wyborem, mozna ewentualnie nissina probowac aczkolwiek w momencie gdy czytalem watki o tej lampie byly z nia duze problem(ale na plus wyjdzie fotocela) a sunpaka kazdy w sumie chwali bo ponoc dobry ttl.
DarekD80
03-07-2009, 20:10
Proponuje Nissina Di622, nową dostaniesz w okolicach 550zł, osobiście jej nie posiadam, ale miałem ostatnio okazje podpięcia do swojej D80-tki i wszystko ładnie chodziło ;)
Są po 400 zł w EURO RTV AGD. Chyba ją kupię skoro polecacie...
DarekD80
03-07-2009, 20:12
36 AF-4 giba palnikiem tylko w pionie. Nissin ma fotocelę, za pośrednictwem której odpalisz go bezprzewodowo lampą z D80
To że Metz jest regulowany w jednym kierunku, tak naprawde mi nie przeszkadza. Fotocela w Nissinie napewno jest na plus.
DarekD80
03-07-2009, 20:16
Ponieważ Karabud chwali Sunpaka, to jeszcze jemu się przyjżę...
Jeśli nie potrzebujesz lampy "na gwałt" to zainteresuj się Metz'em 48 AF-1. W Euro rtv kupisz za 902 zł, cena jak na możliwości lampy odpowiednia, możesz rozbić na 10, 20, 30 nieoprocentowanych rat. Możesz też wpłacić powiedzmy 500-600 zł i resztę rozbić sobie na raty. Ja tak zrobiłem. Tylko czekać trzeba, bo jej nie mają na stanie obecnie, i od producenta / importera ściągają dopiero.
Mam powiedzmy całą sumę na lampę tej klasy, ale trochę byłoby mi trudno odżałować 900 zł na Metza czy 1050 na SB-600. Nie chodzi więc o raty, itp. Po prostu "tysiak" za lampę wydaję mi się ceną trochę "zwariowaną"...
Jeśli jednak nie masz ochoty na rozwiązanie, jakie podałem, oraz poważnie myślisz o radiówce, to CLS dla Ciebie konieczny nie będzie, a Nissin Di622 jest chyba najlepszym wyborem z lamp < 600 zł
Pewnie na Nissinie się skończy. Jeszcze obejrze tego Sunpaka, ale jest sporo droższy...
Ja odrazu palnąłem z grubej rury i kupiłem Metz 58 AF. Używałem wcześniej SB-600 i SB-800. Miałem kupić SB-900 ale nie było na stanie :> Nie żałuję. Lampa dobra, aczkolwiek dopiero ją poznaję. Lampa, która ma ruch palnika tylko w jednej płaszczyźnie trochę ogranicza możliwości...
DarekD80
03-07-2009, 21:01
Ja odrazu palnąłem z grubej rury i kupiłem Metz 58 AF. Używałem wcześniej SB-600 i SB-800. Miałem kupić SB-900 ale nie było na stanie :> Nie żałuję. Lampa dobra, aczkolwiek dopiero ją poznaję. Lampa, która ma ruch palnika tylko w jednej płaszczyźnie trochę ogranicza możliwości...
Wiesz to zależy (podejmowanie decyzji - lepsza czy gorsza) od wielu rzeczy:
- gotówki w portfelu
- doświadczenia w fotografii
- czy sprzęt jest wykorzystywany hobbystycznie czy zarobkowo
- realnych potrzeb, wymagań co do sprzętu
niektórym to się chyba powinno blokować konta. Kolega wyraźnie napisał że cena max 600 zł i że polecany wszem i wobec SB-600 odpada, a tutaj z uporem maniaka niektórzy piszą dozbieraj i kup sobie SB. Chyba dokońca to czytać nie umiecie, albo nie rozumiecie co kolega dość wyraźnie napisał.
Sorry za OT Kolego Darku ale w ten sposób to można ciągnąć 12 stron postów nic nie wnoszących.
Polecam Nissina Di622 , dobrze gra z D80. Testowane przez 3 miechy w moich rękach.
400 kosztuje Di466. ona kręci łbem tylko w poziomie i chyba nie ma fotoceli. Di622 kosztuje 579
To zależy czy planujesz rozwijać swoje hobby czy pozostajesz przy body i jednym obiektywie, bo poprostu chcesz mnieć zdjecia lepsze niż z małpki... Mój kolega ma Sony A200 i twierdzi, że wystarcza mu lampa wbudowana, która często zamiast sceny oświetla obiektyw.
Wiadomo, że jeżeli cena stoi na pierwszym miejscu, to generalnie nie ma dyskusji i Nissin Di622 jest dobrym wyborem. Nie miałem w ręku, ale relacja cena/parametry są bardzo przywoite.
DarekD80
03-07-2009, 21:47
Polecam Nissina Di622 , dobrze gra z D80. Testowane przez 3 miechy w moich rękach.
Dziękuje za rade, jutro jade obejrzeć.
Wiadomo, że jeżeli cena stoi na pierwszym miejscu, to generalnie nie ma dyskusji i Nissin Di622 jest dobrym wyborem. Nie miałem w ręku, ale relacja cena/parametry są bardzo przywoite.
J.w.
400 kosztuje Di466. ona kręci łbem tylko w poziomie i chyba nie ma fotoceli. Di622 kosztuje 579
No tak pomyliłem numery modeli. Ale 466 ma fotocele - "możliwość bezprzewodowej współpracy z innymi lampami (wirless slave flash)"
marcinez
03-07-2009, 21:49
Można spokojnie kupić taniej. A jak się sprawuje ta lampa opowiem niebawem, gdyż jest w drodze do mnie :)
Można spokojnie kupić taniej. A jak się sprawuje ta lampa opowiem niebawem, gdyż jest w drodze do mnie :)
Można - ja podawałem ceny z Euro RTV
DarekD80
03-07-2009, 22:04
No troche taniej, ja znalazłem za 539 zł
http://allegro.pl/item669969114_lampa_nissin_di_622_di622_450d_dyfuz or_gratis.html
I tu 515 zł:
http://www.fotoplanet.pl/nissin-lampa-blyskowa-speedlite-di622-nikon-p-5292.html
arturherda
03-07-2009, 23:01
Witam,
Sunpaka odpuść sobie gdyż tempo ładowania lampy dobije Cię. Nissin jest chyba najwłaściwszym wyborem przy założonym przez Ciebie budżecie. Polecam Digital Foto Video (kwietniowy numer) w którym znajdziesz opisy interesujących Cię lamp.
pozdrawiam
Witam,
Sunpaka odpuść sobie gdyż tempo ładowania lampy dobije Cię. Nissin jest chyba najwłaściwszym wyborem przy założonym przez Ciebie budżecie. Polecam Digital Foto Video (kwietniowy numer) w którym znajdziesz opisy interesujących Cię lamp.
pozdrawiam
Mylisz lampy pz42x laduje sie szybko o ile nie szybciej niz nissin pz30x zdaje sie laduje sie 10sekund. Nie wprowadzaj w blad
DarekD80
04-07-2009, 19:14
Polecam Digital Foto Video (kwietniowy numer)
Nie mogę go coś znaleść, wszystkie inne z tego roku widziałem, a kwietniowego nie :)
Dziś byłem obejrzeć lampy, niestety ani w MM ani w Saturn nie mieli DI 622. Ale trochę poczytałem i jestem nastawiony na jego kupno. Dzięki wszystkim za porady!
Jeszcze jedno:
Czy możecie polecić pod nią jakieś nóżki, podstawkę czy mini statyw (do 30-40 cm wysokości) ? - tak żebym mógł położyć na ziemi (i doświetlać auto)...
Myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/item658883261_statyw_mini_z_glowica_3d_warszawa_fa ktura_vat.html
Nie mogę go coś znaleść, wszystkie inne z tego roku widziałem, a kwietniowego nie :)
Dziś byłem obejrzeć lampy, niestety ani w MM ani w Saturn nie mieli DI 622. Ale trochę poczytałem i jestem nastawiony na jego kupno. Dzięki wszystkim za porady!
Jeszcze jedno:
Czy możecie polecić pod nią jakieś nóżki, podstawkę czy mini statyw (do 30-40 cm wysokości) ? - tak żebym mógł położyć na ziemi (i doświetlać auto)...
Myślałem o czymś takim: http://allegro.pl/item658883261_statyw_mini_z_glowica_3d_warszawa_fa ktura_vat.html
Co do Digital Foto Video poszukaj może w Empiku jak masz w mieście, u mnie leżą 2 numery..
Co do podstawki to możesz kupić np Nikon AS-19 - podstawkę pod SB 600/800/900
Nie kupuj org nikona tylko zamiennik to zawsze polowe mniej zaplacisz ;) statyw na wyjscie taki ze golej lampy nie polozysz na niego
DarekD80
05-07-2009, 01:13
Nie kupuj org nikona tylko zamiennik to zawsze polowe mniej zaplacisz ;) statyw na wyjscie taki ze golej lampy nie polozysz na niego
Dzięki coroner! Jednak karabud ma rację, 60 zeta za kawałek plastiku ?! Kupie od Chinola, o ile chińskiego/koreańskiego/wietnamskiego/... obiektywu czy body bym nie kupił, to takie "bzdety" mogą być od chińskich dzieci.
Dzięki coroner! Jednak karabud ma rację, 60 zeta za kawałek plastiku ?! Kupie od Chinola, o ile chińskiego/koreańskiego/wietnamskiego/... obiektywu czy body bym nie kupił, to takie "bzdety" mogą być od chińskich dzieci.
Zaraz a czy D80 nie robia w tajlandii a 18-105 VR w chinach ? Zreszta co za roznica gdzie robia chiny juz dawno przestaly robic tandete maksymalna i obecnie duzo ich produktow ma dobry poziom :)
DarekD80
05-07-2009, 03:56
Zaraz a czy D80 nie robia w tajlandii a 18-105 VR w chinach ?
Body i obiektyw jest z Tajlandii - owszem.
Ale trzeba rozróżnić "MADE IN" i "MADE BY" :) To że jest robione w Tajlandii (czy Chinach, Korei, Tajwanie) to pół biedy, najważniejsze że NIKON jest firmą japońską (i nad moim D80 pracowała 2500 inżynierów z Japonii) !
Zreszta co za roznica gdzie robia chiny juz dawno przestaly robic tandete maksymalna
Nie do końca! Może T-shirty z bawełny, ryż i zupki czy klapki pod prysznic, ale nie techniczne rzeczy - z tym są wciąż daleko w tyle za resztą świata.
i obecnie duzo ich produktow ma dobry poziom
IMO "średnio na jeża" :) j.w.
Ale trzeba rozróżnić "MADE IN" i "MADE BY" :) To że jest robione w Tajlandii (czy Chinach, Korei, Tajwanie) to pół biedy, najważniejsze że NIKON jest firmą japońską (i nad moim D80 pracowała 2500 inżynierów z Japonii) !
I to jest właśnie najważniejsze, o czym ludzie zapominają...
Aczkolwiek jest taki obiektyw koreański, 85/1.4, który na allegro stoi poniżej 1000 PLN. Manualny co prawda - ale f/1.4... Nikkor z AF kosztuje ponad 4000 PLN. Na optycznie.pl jest test, ludzie na forum robią nim fotki i są świetne. Zaraz oczywiście pojawi się zażut, że Nikkor robi lepsze zdjęcia, no i ma AF. Tylko który amator jest w stanie lekką ręką wydać ponad 4000 PLN na obiektyw?
DarekD80
05-07-2009, 08:09
Wiem mkl, chodzi o Samyanga - http://www.allegro.pl/item675395706_samyang_85mm_f1_4_if_mc_do_pentax_d2 0d_k200d_k10d.html
Cena niezła. Fakt. Szkoda, że ogniskowa nie dla mnie. Wolałbym coś jak 35 lub 50 mm. Robię zdjęcia autom, to z 85-ką musiałbym robić z niezłej odległości ;)
Wiem mkl, chodzi o Samyanga - http://www.allegro.pl/item675395706_samyang_85mm_f1_4_if_mc_do_pentax_d2 0d_k200d_k10d.html
Cena niezła. Fakt. Szkoda, że ogniskowa nie dla mnie. Wolałbym coś jak 35 lub 50 mm. Robię zdjęcia autom, to z 85-ką musiałbym robić z niezłej odległości ;)
Wczoraj miałem do czynienia z fishem Samyanga. Bardzo zacne szkło za ten pieniądz.
Co do podstawki podałem przykład, jakiś mini statywik pod tę lampę też może być.
DarekD80
05-07-2009, 18:30
Schodzimy na OT, trudno raz poraz można ;.... Fish eye to dla mnie zabawka (każdy, nie tylko Samyang) - tak wykrzywia obraz, że trudno mi jest znaleźć zastosowanie dla tego obiektywu :) Owszem widziałem fajne zdjęcia - samochód na zakręcie :) Ale to rzadkie przypadki wykorzystania IMO, mogę się mylić, ale tak mi się wydaje. Idealny dla mnie byłby Samyang 30/1.4 lub 35/1.4 za 400-550 zł. Jest taka Sigma 30/1.4 ale kosztuje 1900 zł :(
Wiem natomiast że Samyang ma zoomy:
Samyang 70-210mm f/4.5-5.6
Samyang 18-28mm/4-4.5
Oba bajecznie tanie, na eBayu są po ok. 100$ - one dotrą niedługo do Polski. Tylko pytanie czy jakość będzie dobra, bo zoom jest trudniej zbudować i boje się o te wszystkie aberacje, dystorsje, winietowanie, itd....
Darek wracając do lampy ... pisałeś że robisz zdjęcia na powietrzu. Obawiam się że fotocela wbudowana w nissinie nie odpali się od błysku lampy w body na dworze.
DarekD80
06-07-2009, 18:55
Darek wracając do lampy ... pisałeś że robisz zdjęcia na powietrzu. Obawiam się że fotocela wbudowana w nissinie nie odpali się od błysku lampy w body na dworze.
Też się tego obawiam (po tym co wyczytałem na różnych forach).... Zobaczymy i tak nie mam (za te pieniądze) alternatywy, a docelowo kupie wyzwalanie radiowe dla 3 lamp (np. chiński Phottix).
Jeżeli chodzi o podstawkę, to nie musisz kupować do nissina oddzielnej podstawki np Nikon AS-19 bo nissin daje do lampy podstawkę taka żeby go postawić na ziemi..
radiem tej lampki nie wyzwolisz, chyba że przerobisz na sieci jest tutek - wstawiasz gniazdko na kabel synchro
DarekD80
12-07-2009, 10:11
radiem tej lampki nie wyzwolisz
Co to znaczy ?
Mam na myśli taki zestaw (uniwersalny) - http://www.allegro.pl/item678642401_wyzwalacz_radiowy_phottix_pt_04_tetr a_3_odbiorniki.html
a no że nie będzie działać, nie odpali z gorącej stopki - jest opis tego na forum CB albo optycznych nie pamiętam teraz
DarekD80
17-07-2009, 00:27
Poszukam. Tak czy siak, zdecydowałem się tydzień temu na Di 622 i trzy dni temu przyszła pocztą. Narazie jestem zadowolony, ale też jestem (wielkim) amatorem i to mój pierwszy flesz.
marcinez
17-07-2009, 09:12
Jak trochę pofocisz z lampą to napisz jak Ci się sprawuje.
DarekD80
17-07-2009, 22:27
Jestem amatorem, a na dodatek nie mam porównania do innych lamp. Więc sam dużo nie napisze. Tutaj ktoś napisał recenzję ( http://www.dfv.pl/forum/viewtopic.php?id=2373&p=1 ) z którą po 4 dniach użytkowania się z grubsza zgadzam...