Zobacz pełną wersję : Utrata celności AF wraz ze wzrostem odległości
MariuszS
02-07-2009, 17:25
Witam, mam pytanko do lepiej znających się na rzeczy, zakupiłem N35 1.8 i sprawdzam sobie działanie. Ja wykonuję test na focuschart z niedużej odległości tak że kartka A4 obejmuje cały kadr AF działa przepięknie. Ale jak próbuję zrobić fotkę czy to tablicy testowej czy jakiegokolwiek przedmiotu z większej odległości 1m czy 2, pojawia się front focus. Czy to zjawisko normalne czy trzeba odsyłać obiektyw. Oczywiście próby na pełnej dziurze.
Jak nie trafia to jak to może być normalne? Ma trafiać na każdej odległości i tyle. Odsyłaj.
MariuszS
02-07-2009, 21:45
Dzięki za odpowiedź, jednak po wielu próbach doszedłem do "odkrywczych wniosków" że przy przesłonie 1.8 AF jest dużo bardziej wrażliwy i potrafi czasem nie trafić, a z tablicą testową tak jak ktoś napisał to chyba nie do końca się sprawdza. Na małej odległości owszem jest OK, ale na większej to faktycznie powinno być w punkcie ostrości coś co będzie w przybliżeniu prostopadłe do osi obiektywu wtedy AF lepiej łapie. Sprawdziłem ostrzenie na sporej odległości bez bawienia się w sprawdzanie głębi ostrości (punkt na ścianie odległego budynku) i wyszło nieźle w porównaniu do 18-200. Mam nadzieję że to słuszne wnioski i na razie zostawiam obiektyw w domku :).