PDA

Zobacz pełną wersję : Utrata celności AF wraz ze wzrostem odległości

MariuszS
02-07-2009, 17:25
Witam, mam pytanko do lepiej znających się na rzeczy, zakupiłem N35 1.8 i sprawdzam sobie działanie. Ja wykonuję test na focuschart z niedużej odległości tak że kartka A4 obejmuje cały kadr AF działa przepięknie. Ale jak próbuję zrobić fotkę czy to tablicy testowej czy jakiegokolwiek przedmiotu z większej odległości 1m czy 2, pojawia się front focus. Czy to zjawisko normalne czy trzeba odsyłać obiektyw. Oczywiście próby na pełnej dziurze.

deep
02-07-2009, 21:11
Jak nie trafia to jak to może być normalne? Ma trafiać na każdej odległości i tyle. Odsyłaj.

MariuszS
02-07-2009, 21:45
Dzięki za odpowiedź, jednak po wielu próbach doszedłem do "odkrywczych wniosków" że przy przesłonie 1.8 AF jest dużo bardziej wrażliwy i potrafi czasem nie trafić, a z tablicą testową tak jak ktoś napisał to chyba nie do końca się sprawdza. Na małej odległości owszem jest OK, ale na większej to faktycznie powinno być w punkcie ostrości coś co będzie w przybliżeniu prostopadłe do osi obiektywu wtedy AF lepiej łapie. Sprawdziłem ostrzenie na sporej odległości bez bawienia się w sprawdzanie głębi ostrości (punkt na ścianie odległego budynku) i wyszło nieźle w porównaniu do 18-200. Mam nadzieję że to słuszne wnioski i na razie zostawiam obiektyw w domku :).