Zobacz pełną wersję : Pokrętło w Dxxx i Dx - dlaczego tam nie ma trybów?!?!?!
No własnie.
za każdym razem jak oglądam te puszki to nie mogę pojąć,
dlaczego tryby P S A M są ukryte pod przyciskiem a nie na pokrętle,
za to na pokrętle jest wielki przycisk QUAL i zmiana napędu na pokrętle.
Czyli na moje oko to kompletnie bez sensu - przeciez znacznie częściej się zmienia TRYB fotografowania
niż napęd.
czy się mylę?
Musialem napisac bo nie daje mi to spokoju i przeraża w tych puszkach o_O
Mariusz888
02-07-2009, 16:45
Mylisz się - przynajmniej MZ ;) wg mnie jest to bardzo dobrze wykombinowane :) po za tym sięgnięcie do przycisku trybów wcale trudne nie jest... :p czy zamiana była by lepsza? Nie wiem - jak dla mnie jest ok :)
Po to są różne modele, żeby każdy mógł wybrać taki, który mu pasuje, a nie taki który przeraża ;)
hehe ;)
zaraz pewnie ktoś wpadnie i powie ze deesmark to zadnych kolek nie ma :P
no ale mi chodzi ez o argumenty i rozwiązanie dlaczego akurat tak a nie naped pod guziekiem a tryby w kolku :-)
i tak sobie mysle czasem ze jakby zawodowcy woleli na odwrot to by nikon dostal milion maili i by to zmienil :)
superkomornik
02-07-2009, 20:58
Zauważ, że takie ustawienia miały stare puszki nikona. Więc nie jest to raczej ot tak ;)
pjolofoto
02-07-2009, 21:02
Puszki D. maja ergonomie wypracowana kilkudziesiecioletnim doswiadczeniem ...
Tu po prostu nie ma mozliwosci przypadkowego przekrecenia nikomu niepotrzebnego kolka
programow.
w mojej puszce wlasciwie caly czas ustawione mam M, czasem przerzucam na A - wolalbym miec w mojej puszce ergonomie taka jaka zostala uzyta w d300
Miałem D70, D80, teraz używam D700, które właśnie ma tryby pod przyciskiem. Jest to najlepszze rozwiązanie jakie widziałem do tej pory. Z dwóch powodów. Najważniejszy to ten, że samo sie nie przestawi. W poprzednich korpusach miałem *wielokrotnie* sytuację taką, że kółko przy wkładaniu/wyciąganiu z plecaka, zmieniało swoje położenie. Ciągła kontrola jest męcząca. Drugi powód to taki, że trybów tych prawie nigdy nie zmieniamy szybko, natychmiast i naprzemiennie. Wybór trybu fotografowania zwykle podejmuje się z rozmysłem, a jego zmiana wiąże się często ze zmianami pozostałych parametrów, jak przysłona czy czas. Zatem i tak chwilę to zajmuje. Przyciśnięcie przycisku i przekręcenie pokrętła jest wystarczająco szybkie moim zdaniem i z mojej praktyki, to rozwiązanie tylko sobie chwalę. Dla mnie, nie ma minusów. Przycisk ma też jedną jedyną funkcję zatem nie ma problemu by opanować jego bezbłędną obsługę. Do tego aktualną opcję możemy zobaczyć zarówno na górnym wyświetlaczu, jak i w wizjerze. Dla mnie rewelacja. Ani razu się nie pomyliłem przy takim rozwiązaniu, a prędkości nigdy mi nie brakowało. I tutaj mówię nigdy w sensie 0,0000% - czyli dosłownie nigdy.
Podobnie jest z lewym pokrętłem zmiany trybu zdjęć pojedynczych/seryjnych/MUp/..., które jest zabezpieczone przed przypadkową zmianą pozycji. Trochę inaczej jest to tam rozwiązane, ale bardzo dobrze, bo używamy go dość rzadko, a sygnalizacja tego trybu pracy bez spoglądania w wyświetlacz wydaje się być uzasadniona.
Dla mnie słabo jest rozwiazana dźwignia trybu AFa - AF-C, AF-S, M i brak sygnalizacji w wizjerze. Ale rozwiazanie z trybami (PSAM) jest dla mnie w 100% udane i praktyczne.
jurasss1
11-07-2009, 18:16
w mojej puszce wlasciwie caly czas ustawione mam M, czasem przerzucam na A - wolalbym miec w mojej puszce ergonomie taka jaka zostala uzyta w d300
Dokładnie, M,A , programów nigdy nie włączyłem :)
Ja tez zawsze M a jak jest alko impreza to na A i auto iso, p i s nigdy chyba nie uzywałem...Szkoda ze nie ma czegos takiego jak M1, M2 i td ze np pod jedno m ustawiam jakis tam czas iso i przysłone jakie mi sa potrzebne w kosciele a pod drugie m np juz na zewnatrz zebym mógł odrazu po wyjsciu z koscioła strzelac foty bez patrzenia na pomiar itp...
hackermuz
12-07-2009, 11:51
Dla mnie słabo jest rozwiazana dźwignia trybu AFa - AF-C, AF-S, M i brak sygnalizacji w wizjerze. Ale rozwiazanie z trybami (PSAM) jest dla mnie w 100% udane i praktyczne.
Zgadzam się, ja na początku przypadkowo zmieniałem tryb pracy AFa. Co do rozwiązania z trybami wcześniej mialem D50 i przyznam szczerzę, że ta zmiana bardzo mi podeszła w sumie to nawet mi teraz wygodniej:)
Mi brakuje jednego: zeby pod przyciskiem ISO byla mozliwosc wlaczenia/wylaczenia autoiso (np. przez przekrecenie przedniego kolka).
Ew. QUAL bym wywalil i wstawil na to miejsce cos innego (np. bracketing).
Ale takie rzeczy to tylko w Erze, ew. przy mozliwosci dowolnego zaprogramowanai wszystkiego :)
heh... dobre pytanie. Ja po zakupieniu D700 ustawiłem M i tak zostało, jak przeczytałem ten post to przez chwilkę musiałem sobie przypomnieć jak w ogóle się zmienia tryby:)
PS. a ustawianie trybu szybkości zdjęć w pokrętle jest dla mnie idealne, bo o wiele częściej z tego korzystam niż ze zmiany trybu fotografowania.
kleszcz5
13-07-2009, 09:34
[QUOTE=costi;1369866]Mi brakuje jednego: zeby pod przyciskiem ISO byla mozliwosc wlaczenia/wylaczenia autoiso (np. przez przekrecenie przedniego kolka).
Dokładnie to samo mi się marzy :-)