Zobacz pełną wersję : Wypożyczalnia obiektywów
Witam szanowne grono, zwracam się z zapytaniem czy ktoś z okolic wrocławia nie prowadzi wypożyczalni obiektywów do Nikona? a konkretnie chodzi i jakiś szeroki słoik w granicach 10-18 mm nie koniecznie super jasny- powód prosty mam tylko jeden obiektyw a chwilowo nie stać mnie na inny. Znalazłem opuszczoną baze wojskową w lesie nie daleko mojego miasta i kusi jak cholera a z moją stałka w zamkniętych pomieszczeniach nic nie zrobie.. Sprawdzałem na stronie Sigmy, ale za 3 dni 130 zł jako tako mi się zabardzo nie uśmiecha :(
fotoprint
02-07-2009, 15:48
Taaa, ktoś pożyczy ci za darmo
130 zl to Pan Pikus... ale jeszcze musisz wniesc kaucje wartosci szkla na czas wypozyczenia :D
Nie mówie że za darmo, ale jako kaucja do ''zwrotu'' i nie ma problemu
EDIT: a.. to dupa blada, i takiej kaucji nie wiedziałem ;/
Witam,
a czy w Warszawie mozna wypozyczyc obiektyw Nikona ?
pozdrawiam
jak sie ma dobrego i ufnego znajomego, ktory niezbedny obiektyw posiada - mysle ze tak. podobnie zrezszta jest w poznaniu, gdansku, wroclawiu, szczecinie, bialymstoku, lublinie, krakowie i katowicach. podobno da sie tez w bytomiu i gdyni.
I to jest wlasnie roznica miedzy na przyklad klubem KKM a klubem Nikona :) Smutne.
jak sie ma dobrego i ufnego znajomego, ktory niezbedny obiektyw posiada - mysle ze tak. podobnie zrezszta jest w poznaniu, gdansku, wroclawiu, szczecinie, bialymstoku, lublinie, krakowie i katowicach. podobno da sie tez w bytomiu i gdyni.
A w Stargardzie Szczecińskim ?
Przemek Paśnik
08-07-2009, 08:35
A w Stargardzie Szczecińskim ?
W Stargardzie już nie, ale za to w Pasikurowicach koło Samprasic na bank :P
Dzięki ! Podoba mi się tutaj.
Przemek Paśnik
08-07-2009, 09:01
i o to chodzi :mrgreen:
A myślicie, że co jest największą przeszkodą w tym, że takie wypożyczalnie nie powstają? Moje typy to:
Wysokie kaucje odstraszające potencjalnych klientów (na przykładzie Sigma Pro Centrum).
Brak pewności dobrej współpracy wypożyczonego obiektywu z posiadanym body (BF/FF).
Obawa wypożyczalni o to, że sprzęt nie wróci albo wróci w stanie mocno pogorszonym.
Wysokie nakłady finansowe związane z uruchomieniem takiego biznesu (konieczność zakupu dużej ilości drogich obiektywów, a jeśli miałoby być kompleksowo i obejmować wszystkie systemy, to koszty rosną niebotycznie).
Niewielki popyt na taką usługę na obecnym etapie rozwoju rynku (D)SLR w Polsce (zbyt mało potencjalnych klientów).
Jeśli macie jeszcze jakieś typy, to proszę się podzielić. I jeszcze kilka pytań. :)
I. Gdyby taka wypożyczalnia powstała, to jakie obiektywy bylibyście skłonni wypożyczać?
II. Jaka cena za wypożyczenie na dobę obiektywu kosztującego w sklepie 7 tys. byłaby OK?
III. Czy obsługa na zasadzie rezerwacja online i dostawa kurierem wypożyczonego obiektywu byłaby OK?
Pozdrawiam,
1. Takie ktorych nie kupie bo za rzadko uzywam, ale ktore jak sa potrzebne, to a niezbedne. W moim przypadku bylby to szeroki kat na APS-C typu 10-20, byc moze jakies szklo T/S i jakies dlugie tele. Moze jeszcze 85/1.4
2. To oczywiscie zalezy. Ale bylbym sklonny zaplacic do 200 zlotych za powiedzmy trzy dni. Biorac oczywiscie pelna odpowiedzialnosc za szklo - u break it, u buy it :)
3. Rezerwacja online - super, dostawa kurierem jako opcja. Wolalbym sam przyjechac po szklo niz wyrzucac kolejne 30 zlotych.
No i zakupiłam Sigme, bo moglam wypozyczyc i sprawdzic. Niestety nie mialam mozliwosci porownania do nikona a szkoda, bo moze warto bylo dolozyc.
marcinez
09-07-2009, 22:51
Jakie szkiełko kupiłaś?
No właśnie z tym dobrym znajomym, w mojej mieścinie to sami profi-semi takiże nawet nie ma z kim gadać :)
co do uruchomienia wypożyczalni, to myśle że byłby to dobry pomysł i wcale nie koniecznie odrazu z drogimi szkłami
lublinieWitam. Czy można gdzieś w Lublinie pożyczyć jakieś dłuższe szkło na jeden dzień? Oczywiście na zasadach jak najbardziej komercyjnych.
Radzę popytać na grupach regionalnych. We Wrocławiu nie ma z tym problemów. A jak ktoś jest znany, to i bez zastawu się obywa.