PDA

Zobacz pełną wersję : Ustronie Morskie

ZgReDoL
02-07-2009, 12:52
Witam serdecznie. Wybieram sie nad nasze morze do Ustronia Morskiego. I tutaj moja prosba. Czy mozecie mi podpowiedziec co ciekawego jest w okolicy do zwiedzenia i czywiscie fotografowania. Ciekawe krajobrazy, architektura, plenerek na "pocztówke znad Bałtyku":). Jestem mobilny (auto do dyspozycji), wiec interesuje mnie wszystko w obrebie, mysle do 30km. Nie chce zbyt dlugich wycieczek, to ma by wypoczynek. Z góry dziekuje za wszelki podpowiedzi. Pzdr.

tomalw
02-07-2009, 12:55
Byłe radzieckie lotnisko,Kołobrzeg.

fader_audio
02-07-2009, 13:28
Witam, jeśli dobrze pamiętam to jak jedziesz w kierunku Kołobrzegu jest dość sporo wiatraków, jesli jesteś zwolennikiem odnawialnych źródeł energi to polecam. Okolice Dźwirzyna i mrzeżyna są jeziorka. Kołobrzeg też można zobaczyc ale to oklepane i przeludnione jeśli chodzi o centrum. W kołobrzegu polecam knajpkę po wschodniej części miasta tzw "uzdrowiskowa. Znajduję się ona na niewielkim wzniesieniu gdzie pijąć np złocisty wywar ogładamy panoramę morza z około 15m n.p.m. Pozdrawiam i życzę miłego wypoczynku

tomaszt81
02-07-2009, 13:48
Masz pelno roznych ciekawych tematow. Pokrec sie po Kolobrzegu, na pewno zwrocisz uwage na katedre. Jest wyjatkowa. Starowka, porty, muzea.... to ciekawe miasto. Potem jak skierujesz sie w kierunku Dzwizyna i pojedziesz dalej masz wioske Rogowo. Koszary i tego typu klimaty. Koniecznie wybierz sie do Koszalina, po drodze pelno wiatrakow a same miasto takze fotogieniczne. Na dodatek chyba 17 lipca organizowany jest w K-gu fotowalk.... pozdr. T. aaa, i polecam strone regiopedia oraz gk24

renard
02-07-2009, 14:10
w miejscowości obok (Sianożęty) masz lotnisko, po drodze do Kołobrzegu masz tereny wojskowe Bagicz, wiatraki są ale jak się jedzie w stronę Mielna,
warto jechać do http://www.hortulus.com.pl/index.php?ps=kontakt , mają przepiękne ogrody tematyczne, zdjęcia na ich stronie kompletnie nie oddają piękna tego miejsca.

tomaszt81
02-07-2009, 19:45
w strone KOSZALINA... to Mielno lez kolo Koszalina nie odwrotnie i takie tez sa blachy !!

Sokolik Wędrowny
02-07-2009, 20:24
Do tego, co powyżej dorzuciłbym:
1. Latarnię morską w Gąskach - polecam 8-kilometrową (w jedną stronę) wycieczkę pieszą plażą.
2. Ujście rzeki Czerwonej do Bałtyku. Akurat po drodze do latarni w Gąskach. Idąc plażą przekraczamy Czerwoną w bród (płyciutko), a ujście warto sfotografować z mostu na drodze z Ustronia Morskiego do Pleśnej.
3. Las Kołobrzeski. Koniecznie!!! To właśnie tam znajduje się najstarszy dąb w Polsce - Bolesław. Nieopodal rośnie jego młodszy kolega - 640 letni Warcisław. Dojście do obu dębów szlakiem niebieskim. Można podjechać autem do nieczynnej stacji kolejowej Bagicz, tam mały parking a do obu dębów krótki spacerek. Można też iść z Ustronia - obrzeżem dawnego radzieckiego lotniska, potem na południe. Sam Las Kołobrzeski to przyrodnicza perełka!
4. W samym Ustroniu Morskim urokliwa jest ulica Bolesława Chrobrego. Czuć tam jeszcze charakter przedwojennego, morskiego kurortu...

Warto zaopatrzyć się w przewodniki tamtejszego "lokalnego patrioty" - Roberta Śmigielskiego. Ja korzystałem z dwóch pozycji tegoż autora: "Kołobrzeg - przewodnik milenijny" oraz "Przewodnik turystyczny po gminie Ustronie Morskie". Oba kupiłem w punkcie IT przy dworcu PKP/PKS w Kołobrzegu.

Byłem w maju z Żoną i Córką, toteż mam temat na świeżo, z tą różnicą, że nie miałem do dyspozycji samochodu, za to sporo kręciłem się po terenie pieszo. Zdjęciami niestety nie podzielę się - wszystko mam na nie zeskanowanych slajdach... :)

tomaszt81
02-07-2009, 23:35
ogolnie tereny sa super :) Lasy w kierunku Bytowa od strony Koszalina dorzuce, gora Chelmska i santktuarium Matki Boskiej Po Trzykroc Przedziwnej (sic!)

ZgReDoL
03-07-2009, 11:44
Dziekuje serdecznie wszystim kolegom za propozycje. Kazda została odnotowana,napewno uatrakcyjni czas nad naszym Bałtykiem. To pierwsze wczasy z moim lusterkiem, wiec mam zamiar wszystko to uwiecznic. Mam nadzieje ze rok siedzenia na naszym forum, pobierane tu nauki, spostrzezenia, dadzą oczekiwany efekt. Jeszcze raz bardzo dziekuje, i pozdrawiam.

tomaszt81
03-07-2009, 11:45
koniecznie pokaz po powrocie jak widziales moje rejony :)

wojtekj2k3
07-09-2009, 18:19
W bieżącym roku na urlop wybrałem się do Ustronia Morskiego na przełomie lipiec/sierpień. Szukając informacji o okolicach natrafiłem na to forum i wypisałem sobie możliwe miejsca do zwiedzania. Nie we wszystkich miejscach mogłem być, bo nie dysponowałem samochodem, ale jednego dnia wybrałem się na samotną wycieczkę w kierunku Bagicza i z niej właśnie chciałbym podzielić się wrażeniami.

Najpierw minąłem Sianożęty i plaża z zatłoczonej zrobiła się bardzo nastrojowa, mało ludzi (od jednego do drugiego co najmniej 30 m), jakiś ciek wodny tworzący mały strumyk, a klifie gęsty las. Jak wdrapałem się na górę, to poczułem się w zupełnie innym miejscu - wąska ścieżka mało uczęszczana, chłód, wilgoć, bagienne tereny (stąd Bagicz) a ponieważ niedawno padały deszcze niektóre miejsca były trudne do pokonania. Zauważyłem nawet, że ktoś zostawił jednego buta. Dzika przyroda.

W pewnym momencie postanowiłem skręcić w kierunku cywilizacji - zauważyłem ścieżkę prowadzącą wgłąb lasu, ale tak jak podejrzewałem dość szybko minąłem strefę drzew i wyszedłem na pole z wysokimi kłosami zbóż. Nie wiedziałem w którym miejscu dokładnie się znajduję, ale gdy zboża przestały przesłaniać horyzont nagle znalazłem się przy pasach startowych lotniska w Bagiczu. Samoloty, hangary, grupki ludzi pakujących swoje rzeczy. Kilka fotek, rozmowa z "tubylcami" i jestem na zwykłej szosie.
Teraz wędrówka w kierunku stacji kolejowej.

Nie śpieszę się, delektuję przyrodą i wtedy coś co zapamiętam na długo - w pewnym momencie coś co skojarzyło mi się to ze sformułowaniem: "drzwi do lasu" - jakieś ślady po murowanej bramie, ale reszta to las, więc zaciekawiony wszedłem głębiej by zobaczyć co tam kiedyś było i nagle widzę, że to stary cmentarz niemiecki. Ziemia miękka, ugina się wokół, pełno poniszczonych grobów, roztrzaskane tablice z napisami, stare połamane krzyże i tablice nagrobne, a gdzieniegdzie groby z widocznymi szczelinami do wnętrza - sceneria jak z horroru - i naprawdę miałem dziwne wrażenie czegoś nierealnego. Las dookoła był gęsty, zakrywał słońce, więc panujący półmrok i niższa temperatura potęgowały wrażenia. Z nastroju wesołej wędrówki wpadłem w zadumę - kto tu jest pochowany? kto tak zniszczył te groby? Czy świadomie z nienawiści do Niemców, czy po pijaku. Jak to świadczy o nas Polakach? Bo czym innym jest walczyć na wojnie, a czym innym niszczyć cmentarz...
Zrobiłem sporo zdjęć, choć żadne nie oddaje nastroju tego momentu. Gdzieniegdzie wypalone świeczki i czarna folia przytrzymywana kamieniami świadczy, że jednak ktoś zagląda i pamięta.

Dalsza wędrówka, lecz nim nabrałem rozpędu - kolejne zaskoczenie - tym razem na wesoło - po lewej stronie szosy posesja z WYDRUKOWANĄ tabliczką adresową: Bagicz Zadupie 1 - to nie żart mam to na zdjęciu.

Wreszcie jest stacja kolejowa, już widać tablice i strzałki do najstarszych dębów w Polsce. Trochę różnorodnej roślinności i zwierząt: motyle, żaby, chrabąszcze... Jednak widać, że trzeba jeszcze sporo pracy włożyć w trasę turystyczną. Po ostatnich deszczach miejscami przejście tylko brzegiem drogi - inaczej błoto (łatwiej mają tylko rowerzyści). Trasę kończę na najstarszym dębie w Polsce 800 lat (myślałem, że Bartek jest najstarszy, ale nie) - pora wracać. Docieram do szosy, przystanek, trochę czekania, bo autostop jakoś się nie sprawdza i szybko wracam do Ustronia Morskiego.

Podróż pełna wrażeń, teraz odpoczynek, żona, syn...

Tyle wspomnień z tego dnia. Mam nadzieję, że kogoś zainspiruje do własnych wędrówek.

pierote
29-07-2010, 10:06
Pozwolę sobie odgrzebać temat. W przyszłym tygodniu będę wypoczywal w okolicach - Gąski. W Gąskach wiadomo, latarnia jakaś rzeczka. Niedaleko stare lotnisko, ogrody tematyczne, lasy Kołobrzeskie.
Co jeszcze możecie polecić w okolicach. Niestety nie będę mobilny a więc zasięg ograniczony.