Zobacz pełną wersję : Wątpliwości ;( Obiektywy do D80
Witam. Tak jak w temacie mam ogromne wątpliwości, rozterki odnośnie zakupu obiektywów do mojego aparatu Nikon D80. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu najpierw 1 a później drugiego obiektywu ( to później spowodowane jest dozbieraniem odpowiedniej -czytaj (nie małej) sumki. Zastanawiam się nad 24-70/F2.8 oraz 70-200/f2.8. Jednak z tego co czytałem oba obiektywy są zaprojektowane dla pełnej klatki. Jak wiadomo D80 to format DX. I tutaj pojawia się problem. Otóż czy warto je kupować do takiej puszki, czy wybrać coś innego np. 17-55 i do tego jakiś tele. Zależy mi na wyższej półce. A może zmienić body i rok pstrykać z kitem + 50mm 1.8.
Jestem zaawansowanym amatorem, obskoczyłem parę wesel ale zawsze jako drugi fotograf, plenery i studio z modelkami - nie fotografuje krajobrazów.
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.
Pzdr.
Nie bardzo rozumiem. To co, że 24-70 jest na ff? Jeżeli ci odpowiada ten zakres, to sprawdzi się też na DX, a jak za wąsko, to jest właśnie 17-55. Określ jaki zakres potrzebujesz bardziej i odpowiedź przyjdzie sama.
Witam. Tak jak w temacie mam ogromne wątpliwości, rozterki odnośnie zakupu obiektywów do mojego aparatu Nikon D80. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu najpierw 1 a później drugiego obiektywu ( to później spowodowane jest dozbieraniem odpowiedniej -czytaj (nie małej) sumki. Zastanawiam się nad 24-70/F2.8 oraz 70-200/f2.8. Jednak z tego co czytałem oba obiektywy są zaprojektowane dla pełnej klatki. Jak wiadomo D80 to format DX. I tutaj pojawia się problem. Otóż czy warto je kupować do takiej puszki, czy wybrać coś innego np. 17-55 i do tego jakiś tele. Zależy mi na wyższej półce. A może zmienić body i rok pstrykać z kitem + 50mm 1.8.
Jestem zaawansowanym amatorem, obskoczyłem parę wesel ale zawsze jako drugi fotograf, plenery i studio z modelkami - nie fotografuje krajobrazów.
Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny.
Pzdr.
Podepnij i zobacz.
Moim zdaniem, 24-70, mimo, że znakomite, jest nieco wąskie na DX. Przy drugim szkle 70-200 brakowałoby Ci trochę szerokości.
Może 17-55 (ew. 17-35, które da radę również na FF, jeśli o tym myślisz) i 70-200? Jeśli nie od razu te szkła, to np. 17-55 i 85 1,8 (światło, portreciki), później dozbierasz do 70-200 i odsprzedasz 85...
Zależy co kto lubi. Dla mnie ten szerszy kąt jest pożądany.
Co do 50 1,8 - to bardzo dobre i tanie szkło, zawsze warto mieć je pod ręką. Jest jasne i ostre.
Pozdrawiam
Pat
np. 17-55 i 85 1,8 (światło, portreciki), później dozbierasz do 70-200 i odsprzedasz 85...
Co za rada...
Jeśli za każdym razem, jak robię portret, miałbym wyciągać z torby lufę 70-200 zamiast filigranowego 85... ;)
Generalnie jak dozbierasz do 70-200 to nie odsprzedasz 85, bo go za bardzo polubisz :)
Co za rada...
Jeśli za każdym razem, jak robię portret, miałbym wyciągać z torby lufę 70-200 zamiast filigranowego 85... ;)
Generalnie jak dozbierasz do 70-200 to nie odsprzedasz 85, bo go za bardzo polubisz :)
Oczywiście, idealnie jest mieć i 70-200, i 85. I wiele, wiele innych.
Ale mowa była o alternatywach.
Pozdrawiam
Pat
Na Nikoncafe jest interesujący wątek:
http://www.nikoncafe.com/vforums/showthread.php?t=233986
...ale chyba trza się zalogować, żeby przeczytać :-)
Ja jestem mniej zaawansowanym amatorem. Nie focę wesel, więc brał bym 24-70, bo mam analoga jeszcze (24-70). Podczas imprez szeroki kąt się jednak przydaje. Czasami zdarza mi się używać N 28-80G. 28 na DX to już czasami za wąsko.
Mariusz888
02-07-2009, 12:16
Btw trochę dziwny jest ten wątek... dlatego że wszystkie wymienione tutaj szkła 17,35, 17-55, 24-70, 70-200, 85 itd to są doskonałe szkła i nikt nie doradzi dobrze bo każde jest warte swojej ceny... ;) jak focisz już dłużej to powinieneś wiedzieć jakie ogniskowe są dla Ciebie warte zakupu - dla jednych pod DX jest idealne 17-55 jak nie chcą kupować nic szerszego - innym starcza 24, 28 czy nawet 35mm (35-70/2.8) na szerokim końcu a jeszcze inny kupi fisha bo nie przeżyje bez 180st ;)
Ten wątek nie jest typu "tamron za 1500 czy nikkor za 5000" tylko mowa o samych dobrych szkłach - tak jak "kupić ferrari F50 czy fiata 126p"... :p
Kup takie ogniskowe których używasz - lepszej rady nie ma a myślę że sam wiesz jakich używasz :) body sobie zostaw - D80 jest bardzo przyjemne a z dobrymi szkłami dostanie nowych skrzydeł :)
Dzięki za informacje,
Głównie chodziło mi o to czy warto kupować obiektywy do pełnej klatki jak się ma body takie jak nikon D80.
MadOnion
02-07-2009, 14:11
Patrząc pod kątem przyszłościowym warto kupić 24-70 i 70-200
Puszke FX prędzej czy poźniej bedziesz mogł kupić już bez zmiany szklarni.