PDA

Zobacz pełną wersję : N 18-70 padł ? (bzzyyy, bzzyyy)

Bartek
01-07-2009, 21:19
Znajomej padł obiektyw :-(
Nikkor 18-70, dzwoni że obiektyw nie działa?
pojechałem i sprawdzam a tam faktycznie zamiast ustawiać
ostrość słychać jak silnik pracuje i jeździ od nieskończoności
do 0,38 i to w ekspresowym tempie (bzzyyy, bzzyyy ) tam i spowrotem
sprawdzałem na trzech puszkach, czyściłem styki i nic.
co to może być?
Dodam że obiektyw niedawno był czyszczony i był likwidowany luz przy zomowaniu.

Schlag
01-07-2009, 23:28
... popsuł się ??

Bartek
01-07-2009, 23:39
... popsuł się ??

No popatrz co za odkrywcze pytanie sam bym na nie nie wpadł !

Bartek
02-07-2009, 15:22
Dzwoniła do dwóch czy trzech serwisów ale nie byli zbytnio zainteresowani naprawą
stwierdzili że to może być sto przyczyn i nie wiadomo czy naprawa będzie opłacalna
oraz że do Nikkoira ciężko o części zamienne.
No do jednego (w Poznaniu) ma jeszcze zadzwonić po 15-07-09 ale też nie różowo to widzi.
Tak że obiektyw najprawdopodobniej pójdzie (dla mnie) na eksperymenty :-) w manualu ostrzy.
Teraz szuka takiego bo to był jej ulubiony :-) więc daje ogłoszenie w dziale Giełda/Kupię.

żółto-czarny
02-07-2009, 15:37
A na Postępu dzwoniła? W końcu jeśli oni nie będą umieli czegoś konkretnego powiedzieć, to kto???

Bartek
02-07-2009, 15:41
wieczorem się dowiem
jak nie dzwoniła to jej przekaże.
(Serwis Nikon Polska Sp. z o.o.
ul. Postępu 14 W-wa
tel. +48 (22) 460 87 34, 460 87 35, 460 87 36)

R
02-07-2009, 15:45
mi to wyglada na pasek rozrządu.

:mrgreen:

Bartek
02-07-2009, 15:50
Obiektyw po prostu oślepł (bez urazy dla niedowidzących) i nie może złapać ostrości
może coś brał :-) i jeszcze mu nie przeszło ?

Schlag
02-07-2009, 16:15
...

... stwierdzili że to może być sto przyczyn ...

A spodziewałeś się, że ktoś ma szklaną kulę i powie Ci dokładnie co się zepsuło ??

Bartek
02-07-2009, 16:44
A spodziewałeś się, że ktoś ma szklaną kulę i powie Ci dokładnie co się zepsuło ??

Nie ale myślałem że to może jakaś usterka z którą już się spotkali lub często występująca
i w diagnozie ograniczą się z tych 100 do 10 przyczyn. :(

żółto-czarny
02-07-2009, 17:07
Obiektyw po prostu oślepł (bez urazy dla niedowidzących) i nie może złapać ostrości
może coś brał :-) i jeszcze mu nie przeszło ?
Pisałeś, że był niedawno czyszczony, nie ruskim spirytusem przypadkiem? ;-)

Bartek
02-07-2009, 17:26
Pisałeś, że był niedawno czyszczony, nie ruskim spirytusem przypadkiem? ;-)

U mnie się mówi "Czeskim" bliżej granica a niszczy wszytko tak jak ruski :)
Też podejrzewam że to może mieć coś wspólnego z tym czyszczeniem
mówiła że czyścili jej koledzy (fotoznawcy) więc przy rozbiórce mogli coś naderwać lub źle poskładać.
Ciekawe czy jak kupi nowy będą jeszcze chętni jej pomóc w czyszczeniu.

Bartek
03-07-2009, 08:36
A na Postępu dzwoniła? W końcu jeśli oni nie będą umieli czegoś konkretnego powiedzieć, to kto???

Dzwoniła stwierdzili że trzeba przysłać i wtedy po ględzinach dadzą odpowiedz
(logiczne), tylko jak zrezygnuje z naprawy w związku z dużym kosztem (np. bliskim cenie używanego)
to i tak trzeba zapłacić za przesyłki plus koszty sprawdzenia co razem może dać sporą sumę.
Nowy (używany) obiektyw już zakupiła (w atrakcyjnej cenie) od kolegi z forum.

Weiss77
24-10-2010, 23:45
Pozwolę sobie odświeżyć temat, ponieważ właśnie uporałem się z naprawą latającego af w obiektywie 18-70. Cały dowcip polega na odpowiednim ustawieniu głowicy względem taśmy magnetycznej znajdującej się w module SWM. Cała operacja łącznie z rozłożeniem szkła trwała niecałe 30 minut. Zdejmujemy gumę z pierścienia ogniskowej, odkręcamy śrubkę i zsuwamy dwa pierścienie w kierunku przedniej soczewki. Najlepiej ustawić ogniskową na 70 mm, wtedy jest najłatwiej ustawiać głowicę. I teraz najważniejsze- trzymając szkło pionowo przednią soczewką do góry, ustawiamy głowicę w taki sposób, aby jej lewa strona przylegała do taśmy a prawa od niej odstawała. Postępy możemy na bieżąco kontrolować- ustawiałem ze szkłem podłączonym do puszki. Nie zauważyłem, aby szkło po regulacji wykazywało jakieś błędy AF.

AdamoN
26-10-2010, 18:34
Możesz wrzucić jakieś foty??? Chętnie zobacze tą "głowice" na własne oczy :)

Weiss77
28-10-2010, 14:15
Na tej stronce jest rysunek, głowica jest oznaczona jako mr head, trzeba dogiąć blaszki ja trzymające w taki sposób, aby głowica stykała sie z taśmą.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=105924&page=4

Najprościej robić to na włączonym aparacie, z podpiętym obiektywem. Ja podginałem wykałaczką, bo metalowe narzędzia mogą uszkodzić taśmę magnetyczną. Wiem że to nie profesjonalne itd, jednak po jej odpowiednim ustawieniu obiektyw zaczął poprawnie ostrzyć, bo wcześniej latał jak głupi. Zdjęcia wrzucę, jak będę miał chwilę, żeby je zrobić. W każdym razie głowica powinna przylegać do taśmy magnetycznej. Łatwo ją ustawić, bo blaszki są dość miękkie. Podjąłem się naprawy, bo serwis zapewne uznałby, ze silnik padł i policzył za naprawę tyle, że można by za to kupić nowego 18-70.

obuch
18-01-2014, 23:29

Odgrzebuję na wypadek jakby ktoś miał z problem ze zlokalizowaniem głowicy.
W poście niżej wrzuciłem fotę z zaznaczoną głowicą i gdzie dociskać i odginać.

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3298286&postcount=100