Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co lepsze:NX2 czy Capture One 4.8.

Wedemin
01-07-2009, 18:39
Witam!
Mam mały problemik.
Jaki program wybrać do pracy na NEFie-NX2 czy Capture One v. 4.8?

stig
01-07-2009, 19:32
Jaki program wybrać do pracy na NEFie-NX2 czy Capture One v. 4.8?Ten ktory Ci najbardziej odpowiada. :)
Co jutro chcialbys zjesc na obiad? Pizze czy kurczaka z rozna?

Photoartbox
01-07-2009, 19:34
Jesli nie znasz tych programow, sciagnij sobie demo i sprawa sie wyjasni.

DMQuadro
01-07-2009, 22:16
NX2 na pewno więcej wyciągnie z nikonowskich rawów

Czornyj
01-07-2009, 22:21
Witam!
Mam mały problemik.
Jaki program wybrać do pracy na NEFie-NX2 czy Capture One v. 4.8?

ACR/LR :lol:

deep
01-07-2009, 23:11
NX2 na pewno więcej wyciągnie z nikonowskich rawów

Czego wyciągnie? szumu? :)

micher
01-07-2009, 23:12
Tak jak pisał Photoartbox - najlepiej ściągnij sobie dema tych programów + Lightroom. Są darmowe pełne 30 dniowe wersje (a NX chyba nawet 60 dniowa). Każdy z tych programów ma coś fajnego. Mi osobiście najbardziej przypadł do gustu NX i uważam, że nie ma lepszej opcji jeśli masz sprzęt Nikona. Za 700 zł dostajesz technologię U-Point. Sama Viveza do Photoshopa tyle kosztuje :)

NX ma tylko jedną często opisywaną wadę - jeśli masz słaby komputer - to wolno chodzi. Głównie chodzi o procesor. Jak masz silny kalkulatorek (Core 2 Duo czy coś koło tego) to chodzi fajnie. Ostatnio zmieniłem procek z 1 na 2 procesorowy i życie stało się piękniejsze - NX dostał skrzydeł. Suwaczki zaczęły działać w czasie rzeczywistym.

Czornyj
01-07-2009, 23:22
W ACR 5/LR 2 jest coś a'la U-point, tylko o kształcie, który można dowolnie narysować/poprawiać i 10x szybszym działaniu.

deep
01-07-2009, 23:39
W sprawie C1 dodam tylko że ładniejszy obrazek generuje według mnie starsza wersja 3.8 niż nowsza >4. Dużo godzin nad tym spędziłem i sprawdziłem bardzo dokładnie, szczególnie widać to na wyższym iso, zmienili algorytm odszumiania. Starsza wersja generuje szum bardziej analogowy, przypominający ziarno kliszy. Generalnie jednym i drugim programem (C1 i NX) można osiągnąć baaardzo zbliżone efekty i w zasadzie bez bezpośredniego porównania ciężko byłoby odróżnić obrazek (jak ktoś nie zna cech charakterystycznych obrazowania tych programów). Ja osobiście wolę pracować na C1 v3.8
Tak na koniec mała ciekawostka, wersja 3.8 była na krótko wystawiona na stronie phaseone i zniknęła jak zrobili V4, powód na 100% jeden, v3.7 nie obsługuje D3 a v3.8 obsługuje, jak zrobili od nowa v4 (bo to praktycznie nowy program) to wywalili ze strony v3.8 po to by ludzie kupowali nową wersję v4.

DMQuadro
02-07-2009, 00:15
Czego wyciągnie? szumu? :)
Według mojej wiedzy Nikon żadnej firmie trzeciej nie udostępnia informacji źródłowej o rawach. Więc NX siłą rzeczy jest bardziej dokładny. Jedyną trudnością dla mnie było opanowanie interfejsu, który jest bardzo specyficzny. Ale jak pokonałem go - nie zamienię na żadny inny, a testowałem prawie wszystkie poważne programy do rawów.

Valwit
02-07-2009, 00:31
W ACR 5/LR 2 jest coś a'la U-point, tylko o kształcie, który można dowolnie narysować/poprawiać i 10x szybszym działaniu.

ano jest, ale jednak nie daje tego samego efektu. a w CNX2 jest z kolei cos czym mozna ograniczyc ksztalt. wniosek taki ze najlepiej znac oba :)

Giani
02-07-2009, 01:15
Generalnie jednym i drugim programem (C1 i NX) można osiągnąć baaardzo zbliżone efekty .

W pewnych sytuacjach można, w pewnych już nie . Podoba mi się interfejs C1, taki czarny :). Ale niestety nie kupiłem go, bo okazał się trochę słabszy od NX2 w wołaniu Rawów i w możliwościach obróbki. Brak U-pointów itd.

stig
02-07-2009, 06:37
W ACR 5/LR 2 jest coś a'la U-point, tylko o kształcie, który można dowolnie narysować/poprawiać i 10x szybszym działaniu.Co po szybszym dzialaniu, jesli jest mniej dokladny i daje gorsze efekty? :) Jak jeszcze mialem na kompie CS4 porownalem dzialanie u-pointow na jednym zdjeciu. Te z ACRa mozna nazwac niestety tylko zalosna imitacja. A co do ksztaltu i jego korekty -- robie to w NXie calkiem naturalnie. Wielkosc obszaru, wtapianie, korekcja zasiegu za pomoca dodatkowych u-pointow (takze ujemnych), korekcja obszaru pedzlem, itd. W NC brakuje mi jedynie lokalnej korekty ekspozycji, co z kolei ma nowy ACR.

art-74
03-07-2009, 19:35
Słaby komputer + dużo zdjęć = C1, Lightroom
Słaby komputer + kilka zdjęć dziennie = NX
dobry komputer + dużo zdjęć = C1, NX, LR

inna kombinacja

- zdjęcia w trudnych warunkach, gdzie trzeba pewne obszary mocno korygować (np. wyciągnąć postać z cienia) = NX lub Lighroom
- zdjęcia wymagają niewielkich poprawek (np. korekta WB, lub korekta jasności całej fotki, a nie tylko wybranych obszarów) + duża szybkość obróbki = C1

inny wariant

- robisz wiele poprawek na zdjęciu i chcesz nagle się cofnąć o 20 etapów do tyłu (na liście z boku masz wszystkie swoje korekty - w punktach - i możesz swobodnie wracać do dowolnego etapu modyfikacji zdjęcia) = Lightroom
- lubisz sobie zrobić zdjęcie w 2-3 różnych wariantach? (z odszumianiem, bez, wyostrzone, mniej nasycone?) - błyskawiczne klonowanie danego zdjęcia (pod prawym przyciskiem) tak aby przygotować drugi wariant = C1

stig
03-07-2009, 19:43
- robisz wiele poprawek na zdjęciu i chcesz nagle się cofnąć o 20 etapów do tyłu (na liście z boku masz wszystkie swoje korekty - w punktach - i możesz swobodnie wracać do dowolnego etapu modyfikacji zdjęcia) = Lightroom...i NC.

art-74
03-07-2009, 21:27
...i NC.
NC mam do dyspozycji tylko u znajomego od czasu do czasu, więc tu praktyki mam niewiele zatem korzystając z okazji zapytam bardziej doświadczonego kolegę czy da się w NX np. 7 razy korygować WB lub dowolną inną funkcję, zrobić kilkanaście innych korekt, a następnie wrócić do wcześniejszych korekt WB i przeskakiwać sobie między tymi konkretnymi, wcześniejszymi, siedmioma wariantami kolorystycznymi, żeby porównać sobie który jest najlepszy? Wiem, że NX daje możliwość korekty (lub wyłączenia) jakiejś wcześniej skorygowanej opcji, ale nie mogłem znaleźć dokladnej historii modyfikacji zdjęcia

stig
03-07-2009, 21:38
NC mam do dyspozycji tylko u znajomego od czasu do czasu, więc tu praktyki mam niewiele zatem korzystając z okazji zapytam bardziej doświadczonego kolegę czy da się w NX np. 7 razy korygować WB lub dowolną inną funkcję, zrobić kilkanaście innych korekt, a następnie wrócić do wcześniejszych korekt WB i przeskakiwać sobie między tymi konkretnymi, wcześniejszymi, siedmioma wariantami kolorystycznymi, żeby porównać sobie który jest najlepszy? Wiem, że NX daje możliwość korekty (lub wyłączenia) jakiejś wcześniej skorygowanej opcji, ale nie mogłem znaleźć dokladnej historii modyfikacji zdjęciaOczywiscie, ze sie da. W NXie przeciez wiekszosc zmian wprowadza sie w Edit List jako odpowiednie kroki. Kazdy krok ma swoja nazwe i oczywiscie edytowalne parametry. Wszystko to jest do zmiany takze po pozniejszym otwarciu pliku, bo wszystkie te kroki nie modyfikuja zdjecia na stale, tylko sa do niego "przyklejane". Tyle, ze wynik jest zapisywany wewnatrz NEFa, a nie jak to ma miejsce w ACR czy C1 -- jako dodatkowy plik XMLowy opisujacy zmiany.

d_an
04-07-2009, 14:14
Z dwóch wymienionych osobiście wybrałbym NX, ale jak ktoś napisał już wyżej najlepiej sprawdzić na trajalach co lepiej leży.