Zobacz pełną wersję : Zestawy czasz i akcesoriów Bowens
Który zestaw wybrać z proponowanych przez Bowensa?
Do wyboru:
1. Zestaw BW6655 - portretowy (softbox60x80, reflektor 60 i 3x plaster miodu, reflektor do backlightu+12 filtrów kolorowych i statyw, 81cm blenda [? reflector disc] złota/srebrna)
2. Zestaw BW 6660 - ślubno/modowy :) (2 reflektory do wysokiego kontrastu, beauty dish + dyfuzor, tubus 15, blenda jak wyżej)
3. Zaawansowany BW6665 (softbox jak w punkcie 1, 2 maxilite reflectors i 2 plastry miodu, czasza 4-wrota, 12 filtrów barwnych i czasza na nie, blenda jak wyżej)
2 najtańszy, 3 najdroższy. Kusi mnie 2 ze względu na beauty dish, dokupić wówczas mogę softbox 60x80, bo jego nie ma w tym zestawie (obecnie w cool promocji)... ALE...
Tak w praktyce... co byście Wy wybrali... Pytanie o przeznaczenie :) Zestaw ma być wszechstronny :) i pozwalać na kreatywne wykorzystywanie, do użycia podczas sesji ślubnych przede wszystkim... czyli co 2???
Będę wdzięczna za sugestie :)
Ostre światło wymaga większego doświadczenia (zestaw 2), ale jak dokupisz softbox - to OK.
Ja bym wskazał zestaw 1 i do niego dodał beauty-dish.
W 2 jest dużo samych ostrych świateł - przesadzili z tym zestawieniem.
co ciekawe, w cenniku bowensa nie znajduję samego beauty dish...
może inaczej jeszcze... może wybrać zestaw nr 1 (portretowy)... a beauty dish dokupić u chińczyków? co prawda spotkałam się z twierdzeniem, że beaty dish made in china to wielka ściema.
portretowy zestaw kosztuje 2500, nr 2 (moda i śluby) 2400, zaawansowany 3200.
na innym wątku rozważałam zakup proponowanego przez bowensa wyzwalania radiowego pulsar. przy opcji zestaw nr 2+softbox i 4 nadajniko-odbiorniki pulsara przekraczam dopuszczalny budżet o 1500 PLN (co jest dla mnie sporą kwotą i ciężko wyłożyć takie pieniądze). rezygnując z pulsara i przerzucając się na powerluxa, mogłabym zaoszczędzić, a nadal zakupić któryś zestaw czasz...
a może w ogóle zrezygnować z zestawu czasz? razem z lampami są 2 parasole z reflektorami spill kill i 1 softbox... może warto jakoś inaczej spożytkować te pieniądze? jakieś propozycje? (to będzie około 3 tys. PLN). zakładam, że ponownie takiego wydatku nie będę mogła zrobić zbyt szybko...
pliz help
co ciekawe, w cenniku bowensa nie znajduję samego beauty dish...
może inaczej jeszcze... może wybrać zestaw nr 1 (portretowy)... a beauty dish dokupić u chińczyków? co prawda spotkałam się z twierdzeniem, że beaty dish made in china to wielka ściema. ...
Oczywiście, kupuj chiński.
radiówki chińskie podobno ostatnio podniosły swoją jakość, tu można zaoszczędzić sporo kasy rezygnując z bowensowskich. Nie mam niestety dokładnego osobistego rozeznania w chińskich radyjkach.
domelmel
02-07-2009, 13:56
Od jakiegos miesiaca uzywam chinskich radiowek PT-4 , myslalem ze bedzie bardziej szmelcowate. Wykonanie nadal takie jest ale dzialaja bez zazutu. Po wylaczeniu stand-by w lampie skutecznosc 100% (bez tego jak lampa przeszla w tryb stand-by to pierwszy pstryk ja budzil tylko a dopiero nastepny wyzwalal). Tak wiec jak chce sie przyoszczedzic kase i robi sie fotografie amatorsko to w zupelnosci wystarczaja.
marszull
02-07-2009, 14:09
A nie lepiej taki zestaw zmontowac u chinskich braci?
Wyjdzie taniej, jakosciowo nie jesttak najgorzej i wiecej akcesoriow zmiesci sie wtej kwocie.
Od jakiegos miesiaca uzywam chinskich radiowek PT-4 , myslalem ze bedzie bardziej szmelcowate. Wykonanie nadal takie jest ale dzialaja bez zazutu.
Ja tylko mogę potwierdzić. Wykonanie faktycznie szmelcowate (mam Phottixy), ale na ostatnie 300 zdjęć skuteczność 100%. Odbiorniki na bateryjki AAA.
Zastanawiam się jak długo pociągną, ale na razie działają bez zarzutu.