Zobacz pełną wersję : D300 i lampa
Witam szanownych kolegow.
Nabylem w tych dniach D300 za 800 euro. Mial zrobione 1200 klatek-sprawdzone w exifie. Facet zrezygnowal z niego i wymienil w tym samym sklepie na D700. Ma dwuletnia gwarancje. Wydaje mi sie ze to dobra cena jak na Grecje,bo za nowke w tym sklepie chcial 1050 euro. Pytanie: jaka lampe kupic,SB-800 czy SB-900.Jestem amatorem,nie robie wesel itp. itd. Mam na oku SB-800 (nowka) za 250 euro. Czy te lampy maja roznice ktore beda mi potrzebne? Szkla mam jak w stopce,a choruje na 17-55/2,8, ktore moge dostac za 650 euro-stan jak nowy- bo facet przechodzi na FF. Chyba sie pokusze na niego...Z gory dziekuje za porady i opinie. Pozdrawiam i zycze wesolych wakacji.:-D
Jak na moją wiedzę, to ceny świetne - wątpię, żebyś w Polsce w takich kupił. SB-800 w zupełności Ci wystarczy (nawet gdybyś "robił wesela").
17-55 /2,8 za 3 tys zł to bierz od razu (pamiętaj, że to tylko moja opinia ;) )
bijeczek
01-07-2009, 21:13
Popieram - z 17-55 nawet bym się nie zastanawiał. Co do błyskadełek, to różnice są takie, że 800 jest nieco mocniejsza, za to ma mniejszy zoom - nie kojarzę do ilu dokładnie, ale chyba coś koło 100-120mm, za to 900 potrafi zawęzić kąt błyskania do odpowiadającego ogniskowej 200mm. Poza tym 900 potrafi rozróżnić barwę założonego filtra (oczywiście chodzi o filtry firmowe) i przekazać tę informację do korpusu celem prawidłowego ustawienia WB.
Dzieki za opinie. Wezme SB-800,bo wiecej mi nie bedzie potrzeba i to chyba na dlugo,no i 17-55 tez wezme. I w ten sposob bede mial swiety spokoj (jesli chodzi o sprzet) na wiele lat.Pozdrawiam serdecznie i zycze udanych zdjec i wakacji.:-D
I w ten sposob bede mial swiety spokoj (jesli chodzi o sprzet) na wiele lat.
Tutaj spokoju nie zaznasz... Wiem, co piszę...
bijeczek
06-07-2009, 18:24
Hehe, dobrze mówi, polać mu!!! W tym hobby sprzętu nigdy nie jest za dużo;)
Staram sie jak moge nie ulegac pokusom,sprzetu jest jak dla mnie dosc,chociaz nigdy nic nie wiadomo,licho nie spi!!!:)
Przemek Paśnik
06-07-2009, 21:35
kup sprzęt, wyjedź w Bieszczady, nie czytaj forum. Rób zdjęcia, będziesz zdrowszy.... A tak na serio to ceny super. Kupuj i ciesz się fajnym sprzętem.
lazaruss
06-07-2009, 21:44
Jeżeli różnica w cenie niewielka wolałbym SB900. W moim przypadku za przemawia obsługa lampy. SB800 ma menu (oczywiście moim zdaniem) całkowicie do bani. Dodatkowo w nowszej masz zabezpieczenie przed zjaraniem palnika - wbrew pozororom zdaża się to dość często. Wiem bo sam spaliłem jedną. Niestety kiedy kupowałem drugą 900- ka była nowością i musiałbym na nią czekać dwa tygodnie więc dalej jade na poczciwej osiemsetce. Poza tymi drobnymi szczegółami obie lampy super. A i w SB900 są większe możliwości modelowania błysku.
Przemek Paśnik
06-07-2009, 21:46
Lazaruss ma rację, 900 ma świetną ergonomię. Mnie szlag trafia z tym duszeniem knefli w 800 żeby zmienić to i owo
bijeczek
06-07-2009, 23:44
Owszem, to wszystko prawda co piszą koledzy o sb-900. Coś kosztem czegoś - albo łatwość obsługi, ergonomia i inne takie, albo siła błysku. Ja osobiście wybrałem ergonomię, co nie znaczy, że sb-800 jest zła, bo jest też bardzo dobra:)
lazaruss
07-07-2009, 03:53
Może zbyt krótko miałem możliwość się pobawić dziewięćsetką ale mi mocy w niej nie brakowało. Nie zauważyłem też wyrażnej różnicy w tym względzie między 900 a 800. Ergonomia natomiast wg mnie to niebo i ziemia ale każdemu wedle potrzeb.
bijeczek
07-07-2009, 09:48
A to dlatego, że przy normalnym użytkowaniu różnicy raczej nie poczujesz. Różnicę możesz zauważyć w ekstremalnych sytuacjach, albo gdy zaczniesz się bawić w strobing. Jeśli zaś chodzi o ergonomię, to to jest naprawdę inna bajka.
TO ja Ci powiem, że dobrze, że wybrałeś jednak SB800, bo z tego co widzę w twojej stopce to masz tam jeszcze F4 i F100, z którymi SB 800 dogaduje się super, a SB900 (o ile dobrze się orientuję) to już nie do końca. Wiem na pewno, że z F5 SB900 nie pracuje we wszystkich trybach, a SB800 owszem!
TO ja Ci powiem, że dobrze, że wybrałeś jednak SB800, bo z tego co widzę w twojej stopce to masz tam jeszcze F4 i F100, z którymi SB 800 dogaduje się super, a SB900 (o ile dobrze się orientuję) to już nie do końca. Wiem na pewno, że z F5 SB900 nie pracuje we wszystkich trybach, a SB800 owszem!
Wlasnie dlatego wzialem 800-tke,bo przeczytalem ze ona lepiej dogaduje sie,jak wspomniales wyzej, z F4 i F100.
Jeszcze raz dziekuje wszystkim kolegom za ich cenne uwagi i spostrzezenia.Pozdrawiam. :)