PDA

Zobacz pełną wersję : Długie naświetlanie w nocnych warunkach

mar22
01-07-2009, 13:40
Witam

Dopadłem D700 i chciałem się nim pobawić nocą lecz niestety aparat naświetla non stop
taki sam okres czasu. Czy ustawię przysłonę 2.8, czy 22 to naświetlanie trwa ok 30 sekund.

w mojej D70'ce 30 sekund w tych samych warunkach nigdy nie uzyskuję :(, max to jakieś 6 sekund,
przy iso 200 i przysłonie 22.

Tym samym wszystkie zdjęcia z D700 są prześwietlone :(

Czy jest jakieś ustawienie, które na sztywno blokuje ten czas w trudnych warunkach oświetleniowych?
Instrukcja jest bardzo gruba i jeszcze nie natknąłem się na coś co by mi pomogło usunąć ten problem.

Z góry będę wdzięczny za wszelką pomoc.

pzdr.

Marcin

Jacek_Z
01-07-2009, 14:04
Czy jest jakieś ustawienie, które na sztywno blokuje ten czas w trudnych warunkach oświetleniowych?
w trybie M ustawia się czas samemu. W takich warunkach pracuje się na M. W czym problem?

w nocnych zdjęciach na ISO 200, przysłonie 22 masz czas 6 sekund i masz w D70 poprawne zdjęcie ???

mar22
01-07-2009, 14:08
hmmm
no mówiąc szczerze wolę uŻywać A, aparat sam wówczas ustawia czas a ja tylko decyduję o głębi ostrości,
jeśli jednak nic się nie da zrobić to pewnie będę musiał skorzystać z M :(

edit by prz3mo ;)

Jacek_Z
01-07-2009, 14:35
nie pasuje mi to co mówisz. Przy przysłonie 22 nie wyjdzie ci nocą czas 6 sekund (Iso 200). Cos ci się pochrzaniło.

czy zdjęcia z D700 są prześwietlone? Piszesz o czasach, a nie o tym czy zdjęcia sa za jasne/za ciemne. Załącz na forum zdjęcia, zostaw koniecznie exify. Zdjęcia bez obróbki - z D70 i z D700.
Raczej podejrzewam brak pamięci ;) do do ustawień D70 niż wadę D700.

mar22
01-07-2009, 14:52
:cry:zdjęcia robię nocą ale nie w całkowitym mroku i nie napisałem że D700 ma jakąś wadę,
ja przypuszczam że defaultowo jest jakieś ustawienie które przy długich czasach naświetlania
coś blokuje, tak jak defaultowo było ustawione red. szum. przy dł. czas. nasw. co wyłączyłem
bo za bardzo przeszkadza np. przy fotografowaniu piorunów (przynajmniej mi - d70 tego nie ma
a jednak jakieś 4 (może 5) lata siedzę na tym sprzęcie i już zdążyłem się przyzwyczaić).

D700 to znakomity aparat i o wiele bardziej skomplikowany od d70 stąd problemy z jego obsługą,
a przebrnąć przez tą gigantyczną instrukcję obsługi to nie jedno popołudnie.

Dodam że w warunkach jakich focę (późny wieczór: 20-22, ale spora ilość latarni ulicznych,
choć nie zawsze), uzyskuję czasy w d70 (przy programie A) 1/160, F 3,5, ISO 1600, gdy
zejdę tak by mieć ogromną głębię i dobrej jakości fotkę to dochodzę do kilku sekund (choć
to też zależy ile jest latarni bo czasem czas wydluży się tylko do np. sekundy) ale statyw
załatwia sprawę.
Sądzę że D700 też pozwoli na coś takiego, tyle że ma strasznie dużo ustawień i tego
właściwego nie mogę znaleźć. :cry:

elrond
01-07-2009, 22:33
Szczerze to nie rozumiem jak można focić nocą na trybie A. Przecież tylko przy pełnej kontroli ekspozycji, można uzyskać ciekawe i fajne efekty.

Jacek_Z
01-07-2009, 22:53
ja przypuszczam że defaultowo jest jakieś ustawienie które przy długich czasach naświetlania
coś blokuje, zdjęcie zrobione na 6 s się różni od zdjęcia na 30 s. Skoro aparat wg ciebie powinien dobrać 6 s, to 30 s powinno być mocno prześwietlone. Jest czy nie???
Załącz 2 pliki. Jedno z D70 przy czasie 6 s i z podobnego miejsca 30 s z D700. Zostaw exify. Zobaczymy dlaczego masz różnice, bo inaczej widzę nie dojdziemy do ładu.
Poadawaj pełne parametry fotki. Nie tylko czas, ale i przysłonę oraz ISO.
Mówiłeś, że w D70 masz ISO 200, a tu się okazuje, że miałeś 1600. Sam tak napisałeś:

w mojej D70'ce 30 sekund w tych samych warunkach nigdy nie uzyskuję :(, max to jakieś 6 sekund,
przy iso 200 i przysłonie 22.

Jak w D700 miałes ISO 200 to nic dziwnego, że miałes czas ponad 30 s.

Znasz zależności ISO/czas/przysłona? Pytam tak na wszelki wypadek, bo skoro opierasz się an automatach to może nie.
Zamieść pliki bo się nie dogadamy.

Skibek
03-07-2009, 12:05
A może kolega robi zdjęcia w norwegii? Podczas "białych nocy" ;)
A może kolega ma włączoną kompensację ekspozycji na +5.0
A może kolega mierzy światło na niebie, a potem niechcący skierowuje obiktyw w stronę latarni?
A może kolega mierzy światło przez filtr ND400, a potem go niechcący zdjemuje.

Moja rada: robić na manualu [M] i wtedy będzie pełna kontrola. Wtedy jak zdjęcie będzie prześwietlone/niedoświetlone to wiadomo kto zawinił ;)

karolt
03-07-2009, 13:47
Sądzę że D700 też pozwoli na coś takiego, tyle że ma strasznie dużo ustawień i tego

Nie rozumiem, jakie "strasznie dużo ustawień"???
Przysłona, ISO, czas migawki - jak w każdym innym aparacie, w tym D70.
Nie rozumiem za bardzo problemu szczerze mówiąc :-D
Może by się coś wyjaśniło, jakbyśmy zobaczyli te fotki?
No i zdajesz sobie sprawę z tego, że wystarczy zmienić ISO lub przysłonę o dwie "działki", żeby z kilku sekund zrobiło się 30 sekund?

Skibek
03-07-2009, 13:51
No i zdajesz sobie sprawę z tego, że wystarczy zmienić ISO lub przysłonę o dwie "działki", żeby z kilku sekund zrobiło się 30 sekund?

Dokładnie... z 8s na 30s ;)

markB
03-07-2009, 13:53
A jeszcze nie wiadomo jakiego rodzaju pomiaru kolega używa - matrixa, spota czy uśrednionego.

gexik
06-07-2009, 11:07
W nocy to zawsze M i zaczyna się od około f11 i 30s, ale to też zależy co ty robisz w "warunkach nocnych".
Co to ma być? Panorama nocna miasta, czy malowanie światłem.

NBA
06-07-2009, 17:47
Bez pokazania efektów, dyskusja jest o niczym...

nonnatus
04-08-2009, 23:21
wstawiaj fotkę

tomasonline
05-08-2009, 00:07
Instrukcja jest bardzo gruba i jeszcze nie natknąłem się na coś co by mi pomogło usunąć ten problem.

Marcin

:D :D :D

Tylko się cieszyć że jest gruba - znaczy znajdziesz w niej wszystkie naistotniejsze informacje dot. obsługi aparatu.
Jak by dawali 4 stronicową broszurę to był by problem.

Ale żeby nie było że jestem głupio złośliwy poczytaj to co jest na stronach

od 111 do 125
oraz tekst na stronie 128 i 129

Reszta też może się okazać przydatna ale nic na siłę. :D

Siupes
05-08-2009, 03:09
czasem wystarczy poeksperymentowac jakies 5 minut

Fotofil
22-08-2009, 08:28
hmmm
no mówiąc szczerze wolę uŻywać A, aparat sam wówczas ustawia czas a ja tylko decyduję o głębi ostrości,
jeśli jednak nic się nie da zrobić to pewnie będę musiał skorzystać z M :(

edit by prz3mo ;)
Trochę odgrzeję kotleta, ale rozbawiło mnie powyższe zdanie.
Czy wiesz mar22 ile miałbyś fajnych kompaktów za D700?
Po co się męczysz?

costi
22-08-2009, 08:56
Ale o co Ci chodzi? Ja tez 99% czasu jade w trybie A, a M uzywam tylko w wybranych sytuacjach. Taka sama funkcja aparatu jak kazda inna, nie rozumiem problemu...

Fotofil
22-08-2009, 09:29
Ale o co Ci chodzi? Ja tez 99% czasu jade w trybie A, a M uzywam tylko w wybranych sytuacjach. Taka sama funkcja aparatu jak kazda inna, nie rozumiem problemu...

Nie rozumiesz problemu?
Gość się dziwi że mu zdjęcia nocą przy długich czasach nie wychodzą. A jak ma przełączyć na M to kręci nosem.
Też napisałeś że używasz w wybranych sytuacjach. A fotografowanie nocą to właśnie taka sytuacja.

A ja myślałem że aparaty pełnoklatkowe kupują świadomi fotografowie. Nauka zdecydowanie lepiej idzie na mniej skomplikowanym sprzęcie.

luxius
22-08-2009, 14:54
nie chce nikoga obrazić
ale jak sie tu rejestrowalem cztery lata temu
to takich watkow prawie nie bylo
cena popularyzacji lustrzanek połączonej z kompletnym brakiem checi przeczytania podstaw intrukcji?

ze nie wspomne o jakis podstawach fotografowania

kiedys to jednak trzeba sie bylo nauczyc, bo nie bylo zadnego podgladu, i czulosc max 800 , a jak do dupy naswietliłes, to cały film był do dupy
zdjecia spaszczone i albo sie klient uczył, albo odpuszczał i kupował kompakta

teraz każdy ma parcie pod barireke ze swoim aparatem marzeń

potem rzesza ządnej bóg wie czego fotograficznej tłuszczy rozwala każdą impreze, by zrobic zdjecia które potem na nic nikomu sie nie przydadzą

pewnie to pieprzenie nie, ale nie podoba mi sie ta rewolucja

costi
22-08-2009, 16:18
Jakbym byl czepliwy, to bym napisal dwa slowa o tym, ze kiedys sie bez bledow pisalo :P Ale ze sam bez pliterek pisze, to sie nie czepiam, choc jednak ortografii i interpunkcji staram sie przestrzegac ;)

A co do tematu: coz, popularyzacja Internetu polaczona z coraz wieksza dostepnoscia coraz bardziej skomplikowanego sprzetu. Wcale sie autorowi tematu nie dziwie, ze nie chcialo mu sie czytac calej instrukcji - mi tez sie nie chcialo :P Przeczytalem User's Guide ze strony K.Rockwella i mi wystarczylo.
Z drugiej strony, jakas tam wiedze juz mialem i staram sie ja poglebiac.
Zreszta, wina lezy nie tylko po stronie uzytkownikow, ale tez marketingu, ktory wciska ludziom aparaty jako proste w obsludze i robiace wszystko same. A potem nastepuje bolesne zderzenie z rzeczywistoscia jak sie okazuje, ze lustrzanka sama nic nie robi, a nawet wrecz przeciwnie - wymaga od uzytkownika wiecej uwagi i swiadomosci niz kompakt.

luxius
22-08-2009, 17:10
ja zawsze pisałem z bledami:)

Fotofil
22-08-2009, 17:23
nie chce nikoga obrazić
ale jak sie tu rejestrowalem cztery lata temu
to takich watkow prawie nie bylo
cena popularyzacji lustrzanek połączonej z kompletnym brakiem checi przeczytania podstaw intrukcji?

ze nie wspomne o jakis podstawach fotografowania

kiedys to jednak trzeba sie bylo nauczyc, bo nie bylo zadnego podgladu, i czulosc max 800 , a jak do dupy naswietliłes, to cały film był do dupy
zdjecia spaszczone i albo sie klient uczył, albo odpuszczał i kupował kompakta

teraz każdy ma parcie pod barireke ze swoim aparatem marzeń

potem rzesza ządnej bóg wie czego fotograficznej tłuszczy rozwala każdą impreze, by zrobic zdjecia które potem na nic nikomu sie nie przydadzą

pewnie to pieprzenie nie, ale nie podoba mi sie ta rewolucja

Czytasz w moich myślach...

Archibald
22-08-2009, 22:35
luxius - święte słowa... niestety... :-?

Siupes
22-08-2009, 22:39
marudzicie, ja dzieki mniejszej ilosci czasu na forum, mam wiecej czasu na zdjecia ;)

kolumb
23-08-2009, 09:47
luxius - masz rację. Tak zaczynałem, jeden błąd i cały film do doopy. A dziś - to chyba lenistwo. Mieć cyfrówkę i zrąbać zdjęcie.

dominikmiz
23-08-2009, 10:58
Nie chce byc zlosliwy ale ludzie mysla tak jak kupie taki d700 za tyle kasy to on pewnie sam robi zdjecia:D niestety tak ludzie mysla albo jak gosciu ma taka armate to pewnie on z kilometra robi zdjecia...a potem rozczarowanie:d

ekonet
23-08-2009, 11:45
Wcale sie autorowi tematu nie dziwie, ze nie chcialo mu sie czytac calej instrukcji - mi tez sie nie chcialo
Jeśli się nie zna podstaw teorii fotografii, to instrukcja użytkowania aparatu nic nie pomoże. To jest proste. :)

Dodam że w warunkach jakich focę (późny wieczór: 20-22, ale spora ilość latarni ulicznych, choć nie zawsze), uzyskuję czasy w d70 (przy programie A) 1/160, F 3,5, ISO 1600, gdy
zejdę tak by mieć ogromną głębię i dobrej jakości fotkę to dochodzę do kilku sekund (choć
to też zależy ile jest latarni bo czasem czas wydluży się tylko do np. sekundy) ale statyw
załatwia sprawę.
A jaki problem przełączyć D700 w tryb M i ustawić te same parametry, które pokazuje Ci D70? To jest kilka ruchów kółkami. I porównać efekty.

Jatin
23-08-2009, 12:00
Ale wy pieprzycie panowie "jeden błąd film do dupy" itp ja na początku lat 90 miałem analoga z bodajże 86 roku i miał automatykę i AF zresztą do tej pory go mam jakoś nie zdarzyło mi się spieprzyć całego negatywu. Jak to czytam to odnoszę wrażenie, jakbym czytał starych pierdzieli, co już dawno nie mają pomysłu i weny na foty i podnoszą sobie samoocenę pieprząc farmazony i najeżdżając na nowych użytkowników lustrzanek (a równać trzeba w górę a nie w dól). Chce chłopak robić foty na A to niech robi, nie chcecie mu pomóc, to nie piszcie wcale, a ten swój onanizm "M" to sobie w buty wsadźcie, ustawi jeden z drugim M potem po światłomierzu ustawi ekspozycje wyjdzie mu to samo co na A, ale jak ktoś w exif zajrzy to kolega na profesjonalistę wyjdzie, bo na M robił fotę.
My też kiedyś zaczynaliśmy i też byliśmy zieloni pamiętajcie o tym fakt czasy były inne i sprzęt bardziej wymagający, ale jednak każdy zaczynał od zera.

Co do autora tematu, to polecam jeszcze raz przeanalizować ustawienia przeczytać instrukcję sprawdzić rodzaj pomiaru światła kompensację ekspozycji, poczytać coś o podstawach fotografii, jeszcze raz przeczytać instrukcję.

z drugiej strony kolega dominikmiz też ma trochę racji wielu ludzi pochopnie kupuje drogi sprzęt bez przemyślenia a potem żałują bo dochodzą do wniosku że z kompaktem jest łatwiej, dlatego na początek lepiej kupić coś z niższej półki zwłaszcza jeśli nie wiesz czego się spodziewać po lustrze.

Fotofil
23-08-2009, 12:03
Ale wy pieprzycie panowie "jeden błąd film do dupy" itp ja na początku lat 90 miałem analoga z bodajże 86 roku i miał automatykę i AF zresztą do tej pory go mam jakoś nie zdarzyło mi się spieprzyć całego negatywu. Jak to czytam to odnoszę wrażenie jak bym czytał starych pierdzieli co już dawno nie mają pomysłu i weny na foty i podnoszą sobie samoocenę pieprząc farmazony i najeżdżając na nowych użytkowników lustrzanek (a równa trzeba w górę a nie w dól). Chce chłopak robić foty na A to niech robi, nie chcecie mu pomóc to nie piszcie wcale a ten swój onanizm "M" to sobie w buty wsadźcie, ustawi jeden z drugim M potem po światłomierzu ustawi ekspozycje wyjdzie mu to samo co na A ale jak ktoś w exif zajrzy to kolega na profesjonalistę wyjdzie bo na M robił fotę.

Polecam Depakine Chrono 300 i Persen. Połóż się wygodnie i oddychaj spokojnie.
Druga część Twojej wypowiedzi ma sens.

Jatin
23-08-2009, 12:21
Fotofil jak masz problemy z padaczką (ja nie mam) to polecam Luminalum (na śniadanie) potem na obiad nitrazepam na kolacje fentanyl a przed snem thiopental + ketaminę żebyś juz nie pisał więcej :)

I na tym poprzestańmy wdrażanie sobie terapii a i koniecznie Exelon to tak zawczasu na otępienie starcze :)

ekonet
23-08-2009, 12:42
Koledzy - bardzo proszę o zaprzestanie aplikowania sobie nawzajem środków farmakologicznych i o rzeczową dyskusję, najlepiej pozbawioną zbędnych emocji.
Dziękuję.

Polsar74
23-08-2009, 13:27
no i się zrobił wątek farmakologiczny ...
;-)

ekonet
23-08-2009, 13:32
no i się zrobił wątek farmakologiczny ...
;-)
...i terapeutyczny... ;)

dominikmiz
23-08-2009, 13:34
czyli moze zmieni nazwe forum na jakies lekarskie??

snaperius vulgaris
23-08-2009, 13:40
Jak koledzy tacy zorientowani , to może na ból ucha coś polecą?;-)

Jatin
23-08-2009, 14:00
Laryngologa :p

A tak poważnie to jestem lekarzem i tak podłapałem głupi temat wybitnie nie na to forum więc może moderator usunie ten post i będzie z głowy :)

luxius
23-08-2009, 14:41
pij piwo teraz:)

snaperius vulgaris
23-08-2009, 14:53

A tak poważnie to jestem Lekarzem i tak podłapałem głupi temat wybitnie nie na to forum więc może moderator usunie ten post i będzie z głowy :)
O i taka diagnoza i zalecenia bardzo mi się podobają;-)

luxius
23-08-2009, 15:00
no cóż...
http://nikon.org.pl/showpost.php?p=1432641&postcount=1

Jatin
23-08-2009, 15:37
Dla niektórych powinni robić aparaty z wbudowaną karta :) i najlepiej z wystającym kabelkiem do kompa :p

tomasonline
23-08-2009, 16:14
Ale wy pieprzycie panowie (...) Chce chłopak robić foty na A to niech robi, nie chcecie mu pomóc, to nie piszcie wcale, a ten swój onanizm "M" to sobie w buty wsadźcie, ustawi jeden z drugim M potem po światłomierzu ustawi ekspozycje wyjdzie mu to samo co na A, ale jak ktoś w exif zajrzy to kolega na profesjonalistę wyjdzie, bo na M robił fotę.
My też kiedyś zaczynaliśmy i też byliśmy zieloni pamiętajcie o tym fakt czasy były inne i sprzęt bardziej wymagający, ale jednak każdy zaczynał od zera...

Komuna się skończyła i każdy może sobie kupić co chce jeśli tylko go na to stać - i bardzo dobrze.
Problem nie są bezsensowne zakupy a coś zupełnie innego - niechęć do nauki. Książki są dla takich ludzi za nudne, instrukcje za grube a szkoły trwają za długo. Do tego dochodzi fakt, że takie osoby zupełnie się tego nie wstydzą.

Ciężko mi to ubrać w jakiś zgrabny eufemizm dla tego użyje cytatu z Lema
"Nie wiedzialem, ze na świecie jest tyle głupoty, zanim poznałem internet."

S_Beast
23-08-2009, 18:16
A jest taka gazeta branżowa, gdzie 95% zdjęć jest robionych w A i jakoś wielu ją szanuje. Ja akurat nie, ale to nie przez to, że zawsze robię w M.
Tak się nauczyłem z czasów analogowych i nie mam zamiaru się oduczyć.

Należałoby też spytać się autora, dlaczego wstawił przy "M" taki emotikon, bo z tego się to wszystko zaczęło. Może się boi tego "M" lub uważa je, za marnowanie czasu.
W obu przypadkach można mu pomoc, albo przez parę zdań wyjaśnienia albo przez podanie linka do tutejszego podforum "Sprzedam".

Jatin
23-08-2009, 18:29
Żeby było jasne ja nie uważam M za zło konieczne, sam często używam tego trybu ale prawda jest taka że światłomierzy w oczach nie mamy więc tak czy tak z jakiegoś trzeba skorzystać albo kombinować metodą prób i błędów dlatego A jest po prostu w wielu sytuacjach wygodniejszy. Natomiast druga kwestia jest taka że (mam takie odczucie) niektórzy używają trybu M nie dlatego że daje on takie a nie inne możliwości tylko dlatego że to ładniej i bardziej profesjonalnie wygląda (przynajmniej w ich mniemaniu).

costi
23-08-2009, 21:03
Po to sa tryby w aparacie, zeby ich uzywac, i IMHO najezdzanie na kogos, ze foci w A czy P jest zwyklym brakiem wychowania.
Co innego, jezeli ktos zadaje pytania, na ktore odpowiedz mozna bez trudu znalezc w instrukcji, ew. wysilajac odrobine szare komorki. To jest ostatnimi czasy plaga w internecie, nie tylko na forach fotograficznych, i wcale sie nie dziwie, ze paru osobom skoczylo cisnienie ;)

Jatin
23-08-2009, 21:31
costi święta racja tyle że jak komuś pytanie podnosi ciśnienie to wystarczy na nie nie odpowiadać :)

co do problemów autora proponuje ustawić wszystko na pełne auto (bez lampy rzecz jasna) i zobaczyć wtedy jeśli będzie ok znać usterka i to poważna leży po stronie fotografa a jak zdjęcia będą złe to pomyślimy

Fotofil
23-08-2009, 21:32

A tak poważnie to jestem lekarzem i tak podłapałem głupi temat wybitnie nie na to forum więc może moderator usunie ten post i będzie z głowy :)
Jasne.
ekonet usuń te nasze bzdety. Myśmy tylko żartowali.

Strus
23-08-2009, 21:52
Ja zwyklem korzystac z A, bo tak mi szybciej i wygodniej. Ale sprobujcie zakrecic na szklo taki np filterek jak Hoya nd400 i zrobic poprawnie naswietlone zdjecie na A...... powodzenia zycze

costi
24-08-2009, 01:35
A czemu nie? W koncu pomiar swiatla "widzi" ten filtr i powinien dostosowac czas do nowych warunkow... czy nie?

Strus
24-08-2009, 04:21
A czemu nie? W koncu pomiar swiatla "widzi" ten filtr i powinien dostosowac czas do nowych warunkow... czy nie?

Widzi, widzi...owszem. Ale jak slicznie przeklamuje :mrgreen:
Choc to pewnie tez od puszki moze zalezec. Fufu akurat niedoswietla o jakies 2EV. Czasem nawet ciut wiecej. Z tym ze po zalozeniu czegos mocniejszego nawet super_extra_hiper_multi_zajebiaszczy uklad pomiaru swiatla nie pomoze bo przez 10cio stopowy filtr niestety swiatla zmierzyc nie da rady. A wtedy bez M zdjecia po prostu nie zrobimy.

Takze w zupelnosci zgadzam sie z twierdzeniem ze owo M w pewnych sytuacjach jest niezbedne. To czasem kwestia - miec zdjecie albo go nie miec

mazilis
24-08-2009, 08:58
Z góry przepraszam za OT w wątku lekarsko-psychologicznym, spróbuję koledze pomóc :)

Marcin

Nie mam osobiście D700, ale sądząc z działania poprzednich moich nikonów, te 30s to jest najdłuższy czas jaki automatyka (czy to A, czy P) może sobie ustawić, przy potrzebie dłuższych czasów to już tylko M i Bulb

costi
24-08-2009, 16:38
Innymi slowy: trzeba odzalowac ok. 5 dolarow na wezyk spustowy - wtedy mozna miec czas do bodajze 30 minut ;)

Jatin
24-08-2009, 18:49
Ja tam wolę porządny grip :)

costi
25-08-2009, 18:00
Ale co tu da grip, jak nadal nie ustawisz w aparacie wiecej niz 30s i musisz korzystac z Bulb? ;) Wezyk w tym przypadku jest duzo wygodniejszy, bo ma blokade spustu.

Jatin
25-08-2009, 20:52
no ja mam taki fajny grip na którym mogę ustawić czas naświetlania oczywiście w aparacie ustawia się B a w gripe czas np. 10 min

costi
26-08-2009, 12:26
A no chyba ze tak :)

morfez
22-09-2009, 07:31
pytanie mam. ostatnio robię trochę zdjęć amatorsko nocą, gwiazdy itd. Pytanie jest jak zrobic aby mieć czas nawietlenia dłużej niż 30 minut?

Pozdrawiam,
Paweł

BART3skiing
22-09-2009, 10:13
Jaki chyba 30 sek, musisz włączyć opcje BULB jak masz i najlepiej wyzwalać weżykiem podłączonym do aparatu

kubens
22-09-2009, 15:56
Albo jak Jatin napisał

no ja mam taki fajny grip na którym mogę ustawić czas naświetlania oczywiście w aparacie ustawia się B a w gripe czas np. 10 min

morfez
22-09-2009, 18:46
W prawdzie używam bulb+ pilot. Maksymalnie mogę zrobić zdjęcie z czasem do 30 minut, tylko. Używam nikona D70s. Czy ktoś z posiadaczy nikona D70s mógłby wypowiedzieć się jeśli to możliwe?

RBT
22-09-2009, 19:18
Ja zwyklem korzystac z A, bo tak mi szybciej i wygodniej. Ale sprobujcie zakrecic na szklo taki np filterek jak Hoya nd400 i zrobic poprawnie naswietlone zdjecie na A...... powodzenia zycze
Mamy przecież w naszych Nikonach korektę ekspozycji. Owszem czasem praca na M jest konieczna czy wygodniejsza, lecz mam wrażenie, że przesadnie gloryfikowana. Przecież światło mierzy ten sam światłomierz, lecz zamiast kręcić jednym kółkiem, kręcimy dwoma. Dla twardzieli proponuję pracę na M w każdych warunkach, lecz koniecznie z ręcznym światłomierzem. Żeby nie było wątpliwości, z M'anuala korzystam, ze światłomierza ręcznego również. Lecz tylko wtedy kiedy jest to celowe.

Marcin_krk
23-09-2009, 19:59
Jaki chyba 30 sek, musisz włączyć opcje BULB jak masz i najlepiej wyzwalać weżykiem podłączonym do aparatu

Pytal o 30 minut, nie sadze zeby chodzilo o 30sek. Z tego co gdzies czytalem nawet w bulb aparat konczy naswietlanie po 30 minutach. To musi byc zaszyte gdzies w firmwarze. Nie doczytalem niestety czy da sie to ominac.

A tak IMO to po pol godzinie matryca moze juz byc na tyle nagrzana, aby generowac duzo wieksze szumy. Moze lepszy efekt uzyska sie robiac kilka 30min zdjec i pozniej laczac je na kompie? Tak robilem z moim canonem S3, gdzie gorna granica bylo 30sek.

costi
23-09-2009, 20:06
A to nie jest tak, ze po pol godzinie odzywa sie ochrona termiczna matrycy, ktora ja wylacza? LV w D300 tez chyba po 30 minutach sie sam wylacza.

morfez
24-09-2009, 18:07
wygląda na to że 30 minut w D70s to maks. Postanowiłem, że zbieram na D700 :]

Marcin_krk
24-09-2009, 20:16
wygląda na to że 30 minut w D70s to maks. Postanowiłem, że zbieram na D700 :]
A sprawdziles ze tam nie ma tego ograniczenia?

ekonet
24-09-2009, 23:45
Moze lepszy efekt uzyska sie robiac kilka 30min zdjec i pozniej laczac je na kompie?
A co to daje?

Marcin_krk
25-09-2009, 08:35
A co to daje?
Sumujac (warstwy) 2 30min zdjecia uzyska sie podobny efekt jak naswietlenie jednego przez godzine. Minusem jest ze szumy i hot piksele tez sie dodaja. W moim przypadku, gdy robilem zdjecia compaktem to byl jedyny sposob na uzyskanie poprawnie naswietlonego kadru. Moge pokazac efekt jezeli kogos to interesuje.

morfez
25-09-2009, 15:55
"A sprawdziles ze tam nie ma tego ograniczenia?"

masz na myśli D70s czy D700?

Marcin_krk
25-09-2009, 16:01
700. Pisales ze zbierasz na niego.

Moonbeam
26-09-2009, 01:13
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.michalkordas.com/gg/20090925_003458.jpg)

D300, 2883 sekund, czyli ponad 30 minut. D700 też nie ma takiej blokady.

morfez
26-09-2009, 20:17
mam na myśli jeszcze baaaardziej dłuższy czas niż 30 minut, ba nawet dłużej niż 60 minut. Moonbeam czy mógłbyś zdradzić coś o technice wykonania zdjęcia, mam na myśli bardziej szczegółowe apsekty niż same ustawienia ekzpozycji.

Moonbeam
27-09-2009, 04:36
Technika? Nic innego jak Samyang 85 mm wycelowany na północ na stabilnym statywie dodatkowo obciążonym wiadrem z kamieniami. Użyłem zwykłego wężyka spustowego, wróciłem się do domu na herbatkę, a prawie po godzinie przypomniałem sobie że zostawiłem na zewnątrz aparat. Potem jeszcze drugie tyle czasu trwała redukcja szumu długich czasów - z tego co analizowałem trochę pomaga pozbyć się ziarenka.
Taki kolor jest spowodowany tym, że w północnym kierunku ode mnie jest położone duże miasto, i to jest łuna od niego. W górach można by się pokusić o bardziej otwarte szkiełko (np. 2.8 lub nawet 1.4 - ale wtedy uwaga na komę) i zarejestrować znacznie więcej gwiazd nie narażając się na prześwietlenie całości.

costi
27-09-2009, 12:11
Moonbeam - jak radzisz sobie z szumami i hotpixelami przy tak dlugich ekspozycjach? Chcialbym sie pobawic w takie fotki, ale zdjecia wychodza mi masakrycznie zaszumione, nawet przy ekspozycji rzedu 10-15 minut.

Rozumiem, ze jakiekolwiek zrodla swiatla w najblizszej okolicy beda dawac lune, jak na Twoim zdjeciu?

Moonbeam
28-09-2009, 02:42
Moonbeam - jak radzisz sobie z szumami i hotpixelami przy tak dlugich ekspozycjach? Chcialbym sie pobawic w takie fotki, ale zdjecia wychodza mi masakrycznie zaszumione, nawet przy ekspozycji rzedu 10-15 minut.
Chyba masz jakieś uszkodzone D300, albo jesteś szumofobem :)
A tak na serio: im zimniej na zewnątrz tym lepiej. Swoje zdjęcie robiłem przy 5 °C. Myślę że zimą na mrozie wyszłoby jeszcze lepiej. Do tego odszumianie na długich czasach włączone i oczywiście RAW. W ACR można podciągnąć czernie i szumy na "czystym" niebie znikną i zostaną same jasne punkty - gwiazdy. Można też delikatnie odszumić przede wszystkim luminancję jednocześnie wyostrzając. Stracisz przy tym pewnie część gwiazd, ale to przecież nie problem.

Rozumiem, ze jakiekolwiek zrodla swiatla w najblizszej okolicy beda dawac lune, jak na Twoim zdjeciu?
Tak, oczywiście. Wystarczy popatrzeć na kolor nieba w nocy w okolicach miast i na zupełnym odludziu. Na f/1.4 w zurbanizowanych okolicach niebo potrafi się już prześwietlić po kilku minutach, mimo że pozornie jest czarne :)