PDA

Zobacz pełną wersję : Przeglądanie zdjęć w d300

Anvil
01-07-2009, 11:25
Siema,
Krótkie pytanie.Przewertowałem instrukcję ale nie znalazłem o tym żadnej wzmianki. Czy istnieje możliwość ustawienia przeglądania zdjęć by nie wyświetlała się na dole data, numer zdjęcia itp detale które szczerze mówiąc nie bardzo mnie interesują a 'marnują' obszar wyświetlanego zdjęcia?
Druga sprawa to info na wyświetlaczu. Czy da się ustawić go tak by informacje nt czasów, przesłony itd były włączone cały czas a nie wyłączały się przy każdym wciśnięciu spustu migawki?
Będę wdzięczny za pomoc.

Jacek_Z
01-07-2009, 11:33
Druga sprawa to info na wyświetlaczu.
aparat ma 3 wyświetlacze. O który ci biega? Zresztą nieistotne, biorą pod uwagę dalszą część wypowiedzi.

Czy da się ustawić go tak by informacje nt czasów, przesłony itd były włączone cały czas a nie wyłączały się przy każdym wciśnięciu spustu migawki?przy wciśnięciu sie dopiero one włączają, a nie wyłączają. Pokazują sie wtedy gdy trwa pomiar, więc gdybyś chciał miec je cały czas, to cały czas by aparat mierzył swiatło. To chyba bez sensu.
Czas wyświetlania jest (w pewnym zakresie) do ustawiania w menu body.

Anvil
01-07-2009, 12:00
aparat ma 3 wyświetlacze. O który ci biega? Zresztą nieistotne, biorą pod uwagę dalszą część wypowiedzi.
przy wciśnięciu sie dopiero one włączają, a nie wyłączają. Pokazują sie wtedy gdy trwa pomiar, więc gdybyś chciał miec je cały czas, to cały czas by aparat mierzył swiatło. To chyba bez sensu.
Czas wyświetlania jest (w pewnym zakresie) do ustawiania w menu body.

Pisałem przecież że chodzi o przeglądanie zdjęć wiec jasnym jest że chodzi o wyświetlacz LCD. Chciałbym żeby zdjęcie po zrobieniu/wciśnieciu guzika 'play' pokazywało się na całej wielkości LCD'ka a nie było zmniejszone poprzez czarny pasek z informacją nt daty, numeru zdjęcia itd.

Jacek_Z
01-07-2009, 12:04
Stawiałeś dwa pytania, ja nie odpowiadałem w ogóle na pierwsze, a na drugie (druga sprawa jak to określiłeś)

Jacek_Z
01-07-2009, 12:09
Co do pytania 1 - wyświetlacz LCD jest bardziej kwadratowy niz zdjęcie, które ma stosunek boków 2:3. Więc dane pod zdjęciem nie zabierają nic z powierzchni zdjęcia.
Jesli powiększysz zdjęcie, dopasowując jego wysokość to obcinasz jego lewą i prawą stronę.

Larson
01-07-2009, 14:53
Gdyby zaś informacja o czasie i przysłonie była cały czas włączona to jak pisał Jacek aparat musiałby cały czas robić pomiar, a Ty pozbyłbyś się szybciutko prądu w akumulatorze...

Anvil
01-07-2009, 15:29
Chodzi o samo wyświetlanie bieżących ustawień nie pomiar w czasie rzeczywistym. Pomiar może/powinien odbywać się tylko po uprzednim wciśnięciu do połowy spustu migawki right?

Jacek_Z
01-07-2009, 15:37
Tak.
Wydłuż sobie czas wyświetlania w menu na max i już.