PDA

Zobacz pełną wersję : Pasek na szyję lowepro??

Sirk
01-07-2009, 10:41
Witam miał ktoś kiedyś do czynienia z czyms takim? ... http://www.lowepro.com.pl/Products/Accessories/Camera_Straps/Transporter.aspx

Rozchodzi mi się o trwałość zapięć (sprzączek), pozwalających odpiąć aparat od paska. Ponoć bardzo wygodne.
Pytanie tylko czy trwałe?
Używa ktoś czegoś takiego?

wilk325
01-07-2009, 10:51
Polecam Ci: http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=383, sam używam i sobie bardzo chwalę. Przedtem używałem różnych włącznie z tym którego podałeś. Dla mnie Matin ma tą przewagę nad pozostałymi, że ma końcówki męsko-żeńskie ( po odpięciu paska można na szybko połączyć pozostałe przy aparacie i robi się krótki pasek ). Trwałość końcówek jest OK.

pietruh57
01-07-2009, 10:52
Mam, używam i jest SUPER. Miękki i TRWAŁY!
Nie wiem co prawda jak trwałe są zapięcia, ale jak nie zapinasz i odpinasz kilkadziesiąt razy dziennie przez parę lat :mrgreen:to powinno być dobrze.
Pozdrawiam

marbed
01-07-2009, 10:57
Ja mam Matin bez sprzączek i bez napisu. Kolega ma taki sam ze sprzączkami. Jeździmy często na wspolne foty. Nigdy nie widzialem aby odpinał pasek no może raz czy dwa jak chował do plecaka. Osobiście nigdy nie czułem że jest problem bo moj jest nieodpinany. Jak jest na szyi to wiadomo. Jak zdejmę to nie przeszkadza że się "majta"

Co do jakości Matin jest super po 2,5 roku trochę się zużył na bocznej obszywanej krawędzi dotykającej szyi ale to naprawdę niewielkie zużycie. Przeżył D80 to i obecną puszkę przeżyje :)
Nie ten ale taki sam: http://www.allegro.pl/item668957408_pasek_neoprene_43mm_matin_profilowan y_jakosc.html

blazeje
01-07-2009, 12:15
Ja używam ten;
http://www.e-cyfrowe.pl/kata-reflex-e-pasek-do-aparatu-p-9530.html
Pozytywne dwie rzeczy:
- ma karabinki, które można podpiąć do uprzęży plecaków - świetna sprawa: równoważy ciężar aparatu i plecaka;
- jest elastyczny - likwiduje drgania.

Sirk
01-07-2009, 12:28
Dzięki za podpowiedzi. Temat poruszyłem dlatego, iż taki pasek z wypięciami byłby dla mnie idealnym rozwiązaniem, po drugie pasek oryginalny od nikona D700 prosi o pomstę do nieba. :-)
W sumie jego konstrukcja i wygoda jest dla mnie ok (tu nie marudzę), ale te napisy żołte przeogromne....
Chyba że zna ktoś sbosób domowy na usunięcie tych wielkich napisów - "to ja twój wymarzony aparat, zdejmij go proszę z mojej szyi i sprzedaj w komisie za rogiem" .... :) brrrrr

wilk325
01-07-2009, 12:33
pasek oryginalny od nikona D700 prosi o pomstę do nieba. :-)
W sumie jego konstrukcja i wygoda jest dla mnie ok (tu nie marudzę), ale te napisy żołte przeogromne....
Chyba że zna ktoś sbosób domowy na usunięcie tych wielkich napisów - "to ja twój wymarzony aparat, zdejmij go proszę z mojej szyi i sprzedaj w komisie za rogiem" .... :) brrrrr

Dlatego większość ten pasek trzyma w kartonie i używa zamienników. Nawet ten napis tak nie przeszkadza, jak sztywność i szorstkość ( w upale można sobie nieźle skórę zedrzeć z szyi ).

Paweł Kania
01-07-2009, 12:45
Mam używam Lowepro Voyager S (5cm szerokości) i Voyager C (7cm), bajka w porównaniu z ori paskiem :)

darsedz
01-07-2009, 13:13
miałem chwilę takiego Lowepro ze zapięciami - dałem sobie spokój, moim zdaniem dość lekko je było odpiąć (pasek na luzie, dopiero obciążony trzymał lepiej)
mam teraz matina, z zapięciami i bardzo często go wypinam (czasem pasek mi przeszkadza, spinam to wtedy na krótko), matina zapinki są dużo sztywniejsze.

Mariusz888
01-07-2009, 13:35
To ja może się podepnę ;) a używał ktoś takiego:
http://www.lowepro.com.pl/Products/Accessories/add_ons_upgrades/Neoprene_Camera_Strap.aspx
? :)

Dodam że nawet nie chcę odpinanego - wolę taki 1 częściowy że tak powiem hehe :) więc ten wydaje się lepszy ogólnie :)

NBA
01-07-2009, 13:58
Matin... jest cool... Oryginały Nikona przy nim, wypadają jak nie orginały....

markB
01-07-2009, 14:23
Używam Op-techa z wypięciami (http://fotozakupy.pl/pasek/op-tech-usa-pro-strap-3-8,8836s). Jest lepszy od Nikonowskiego, nie tylko ze względu na wyprzęgające klamry, ale nie skręca się tak, jest bardziej miękki i nie obciera skóry. Wypięcia są bardzo ok jesli sprzęt ustawia się na statywie lub monopodzie.

kropa
01-07-2009, 14:26
Też polecę Matina w wersji bez sprzączek :) Mała uwaga - jak dla mnie mógłby być odrobinę dłuższy, a tak pasuje na styk. Te 5cm więcej i byłby ideał :D

greco
01-07-2009, 14:59
To ja może się podepnę ;) a używał ktoś takiego:
http://www.lowepro.com.pl/Products/Accessories/add_ons_upgrades/Neoprene_Camera_Strap.aspx
? :)

Dodam że nawet nie chcę odpinanego - wolę taki 1 częściowy że tak powiem hehe :) więc ten wydaje się lepszy ogólnie :)

Mam takie Lowepro , ale kupiłem Matina , jest dużo lepszy , nie zsuwa sie z ramienia .

tzk
01-07-2009, 15:45
Mam i używam lowepro. Polecam.

Mariusz888
01-07-2009, 17:53
Mam takie Lowepro , ale kupiłem Matina , jest dużo lepszy , nie zsuwa sie z ramienia .
I tak noszę zawieszony na szyi więc zsuwanie się mu nie grozi ;)

Roon
09-09-2009, 11:25
Kiedyś widziałem taki pasek który przylegał do ciała wtedy kiedy nie uzywasz aparatu. Kiedy sie wzieło body do ręki to pasek jakby się rozwijał. Nie wiem czy to dobrze określiłem, ale może osoba która ma go będzie wiedziała o co chodzi. Lukałem na forum i nie mogłem tego wynalazku znaleść.

----

Znalazłem przypadkowo na youtube.com

http://www.youtube.com/watch?v=14Q1IxI_Opw&feature=related

Fajny wynalazek. Ktoś używał go w praktyce?

marszull
09-09-2009, 11:42
Gdzien tu na forum byl watek o tych paskach, poszukaj przez szukajke

alpaczino
10-09-2009, 21:41
Mam Lowepro: Transporter, Speedster i Voyager S. Transporter kupiłem pierwszy (innego nie było akurat w sklepie) i nie byłem z niego zadowolony - denerwuje mnie ta przesuwna nakładka na ramię. Następnie kupiłem Voyager S i niedługo potem Speedster i obu używam naprzemiennie tj. kiedy aparat na ramieniu lub na szyji to Voyager a jak pasek okręcony na nadgarstku to Speedster (lubię trzymać aparat w ręku z paskiem okręconym na nadgarstku :mrgreen:). Zaletą takiego rozwiązania są właśnie klamerki jednego producenta - przy obu aparatach mam "wąsy" i w sekundy mogę przypiąć wybrany pasek. Z trzech posiadanych pasków chyba najbardziej lubię Speedster'a - jest miękki (mimo, że nie z neoprenu tylko parciany) i ma na wewnętrznej stronie paski silikonowe, które sprawiają, że się nie zsuwa.
Matin'a nie znam - więc nie wiem, czy jest lepszy, czy gorszy. Bardzo podoba mi się praktyczność i prostota Rapid R-Strap'a - czy można go kupić gdzieś w Polsce?

Edytuję, bo na forum znalazłem odpowiedź na moje pytanie w wątku poświęconym Rapid R-Strap - znaczy - nie można go kupić w Polsce. :(

Pozdrawiam

prz3mo
11-09-2009, 21:06
Też polecę Matina w wersji bez sprzączek :) Mała uwaga - jak dla mnie mógłby być odrobinę dłuższy, a tak pasuje na styk. Te 5cm więcej i byłby ideał :D

Też mam Matina (bez napisu) profilowanego. I również jestem zdania, że mógłby być odrobinę dłuższy.
W każdym razie pasek rewelka, polecam!
standardowy pasek Nikona do D700 (zresztą do innych także) to jakieś nieporozumienie. Biorąc pod uwagę, że ten korpus naprawdę sporo waży to wstyd, że Nikon dodaje do niego "coś takiego", co urywa szyję...

shaddixx
11-09-2009, 21:24
a mi jak najbardziej pasuja paski od d3 i od d700. Mozna je owinąć wokół nadgarstka i rękę i mamy pewnie trzymająca sie ręki puszke. Nawet przez mysl mi nie przechodzi nosic takie kolosy jak d3 i d700 z gripem na szyi.

Photoartbox
12-09-2009, 06:45
a mi jak najbardziej pasuja paski od d3 i od d700. Mozna je obwinąć o nadgarstek i ręke i mamy pewnie trzymająca sie ręki puszke. Nawet przez mysl mi nie przechodzi nosic takie kolosy jak d3 i d700 z gripem na szyji.

A potem, zdziwienie, ze sie gumy odklejaja. ;)Widac, ze nie chodzisz z aparatem np. po gorach. Trzymanie aparatu w spoconej lapie z zawinietym na nadgarstku pasku (ktory sie ciagle zsuwa), nie nalezy do najlepszych rozwiazan. W niektorych okolicznosciach lepiej miec obydwie rece wolne:)

marszull
12-09-2009, 12:07
a ja po zmianie na lowepro Voyager (ten szerszy) nigdy bym nie zalozyl firmowego paska
a tez czasem mam na lapie owiniety
druga sprawa ze przy sakwach na biodrach to dobry pasek jest podstawa

Szakall1
12-09-2009, 12:25
A potem, zdziwienie, ze sie gumy odklejaja. ;)Widac, ze nie chodzisz z aparatem np. po gorach. Trzymanie aparatu w spoconej lapie z zawinietym na nadgarstku pasku (ktory sie ciagle zsuwa), nie nalezy do najlepszych rozwiazan. W niektorych okolicznosciach lepiej miec obydwie rece wolne:)

ja tam zawsze mam owinięty pasek wokół ręki na 3 razy i body w łapie 3mam, i nie wyobrażam sobie abym lazł po górach z aparatem na szyi powieszonym :D tym bardziej że nie trudno o wywrotkę w górach to aparat pierwszy wali o ziemie a na niego.. 3mając w ręku aparat zawsze można rękę podnieść hehe :)
Raz zimą wchodziłem na pewien wiadukt kolejowy po śliskich schodach 3majac w łapie D300 i niestety zjechałem kilka schodków niżej lecz wtedy odruchowo rękę podniosłem do góry i nic się nie stało z aparatem a jakbym miał na szyi to bym dziś jeszcze zbierał kasę na nowe body...

W oryginalnym pasku jedyno co mi nie pasuje to długość - jest o jakies 15cm za krótki..

Slon
12-09-2009, 12:29
ja tam zawsze mam owinięty pasek wokół ręki na 3 razy i body w łapie 3mam, i nie wyobrażam sobie abym lazł po górach z aparatem na szyi powieszonym :D tym bardziej że nie trudno o wywrotkę w górach to aparat pierwszy wali o ziemie a na niego.. 3mając w ręku aparat zawsze można rękę podnieść hehe :)
Raz zimą wchodziłem na pewien wiadukt kolejowy po śliskich schodach 3majac w łapie D300 i niestety zjechałem kilka schodków niżej lecz wtedy odruchowo rękę podniosłem do góry i nic się nie stało z aparatem a jakbym miał na szyi to bym dziś jeszcze zbierał kasę na nowe body...

dla mnie, padajac duzo latwiej jest podeprzec sie rekoma :D i gdybym robil jak Ty, byloby po sprzecie :)

malibu
12-09-2009, 12:42
mam Matina ze sprzączkami , po pierwszym zleceniu zrobionym d700 z oryginalnym paskiem wiedziałem jaki będzie następny zakup :)

Pawel92
12-09-2009, 12:53
Oglądałem bodaj w czerwcu paski Lowepro i dałem spokój. Dla mnie maja jedna poważna wadę : po wypięciu szerokiej części paska nie da się zapiec obu złączek i mieć tylko "krotka pętlę". Kieszonka na kartę tez mnie nie przekonuje. Używam od lat OPTECH i nie narzekam.

shaddixx
13-09-2009, 14:29

Nie chodze bo nie lubie;) jak bym chodził to bym trzymał aparat w plecaku. Az takiej szybkiiej akcji w górach nie ma zebym nie zdązył wyjąć aparatu z torby/plecaka.

a gumy? moze troche prawdy w tym jest. U mnie wszystkie do wymiany sie kwalifikują.

(ktory sie ciagle zsuwa)

a na to jest specjalny patent i sie nie zsuwa;)

Photoartbox
13-09-2009, 17:30
Az takiej szybkiiej akcji w górach nie ma zebym nie zdązył wyjąć aparatu z torby/plecaka.

Jak sie chodzi w wiekszej grupie, to tak jak street ;) Wyobrazasz sobie street z aparatem w plecaku? :)

blazeje
14-09-2009, 15:57
Już raz pisałem o pasku Kata Reflex E, którego używam. Przydatny szczególnie w górach. Pasek po odpięciu głównej części przypina się do troków plecaka. Przesyłam zdjęcie by wyjaśnić, o co w nim chodzi.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.e-cyfrowe.pl/zdjecia/32437.jpg)

By nie latał i obijał się nawet na tak krótkiej uwięzi, używam dodatkowo retraktora firmy Mares (dostępne także firmy ScubaTech). Retraktor ma linkę ze stali nierdzewnej i nie tylko nie rdzewieje, ale świetnie też chroni przed kradzieżą, upadkiem itp. Retraktory Pacsafe raczej się nie sprawdzają.

Photoartbox
14-09-2009, 17:29
Kupilem Matina, tego ktorego polecal wilk. Ale milusi, normalnie nie zdejmuje aparatu z szyji :);)

ptr.tmp
28-09-2009, 15:44
Mam pytanie co do tego matina - czy istnieje jego wersja bez jakichkolwiek klamer? z tego co widziałem na allegro wynika (choć nie jasno) że klamry są, a wersji bez brak... zależy mi na wersji bez klamer.

amirez
28-09-2009, 17:34
Klamerki - czyli co, aby móc odpinać aparat?
Mam taki - Matin, profilowany, bez klamerek. Fajnie działa. Nigdy nie miałem zaufania do klamerek trzymających puszkę. Chociaż chyba niesłusznie ;)

ptr.tmp
28-09-2009, 18:35
no właśnie o to mi chodzi - żeby ich nie było.
Amirez - czy możesz podać linka do jakiegoś sklepu gdzie na pewno taki model bez klamerek sprzedają?

marszull
28-09-2009, 19:05
moze imfoto? odezwij sie na maila do mariusza na pewno cos zaradzi :-)

Aras
29-09-2009, 09:43
Ja kupiłem Matina na allegro u Ludek77. I gratis dostałem ściereczkę :)

hackermuz
29-09-2009, 10:48
ja mam ten z pierwszego posta, na początku miałem obawy czy to się nie odepnie ale spokojnie wytrzymuje z D300 z gripem i 80-200 2.8

Vavamaka
29-09-2009, 10:53
Cześć, ostatnio też zacząłem przeglądać rynek foto w poszukiwaniu lepszego paska do mojego nikona. Każdy, kto czyta ten wątek wie, jak niewygodne potrafi być noszenie wszystkiego uwieszonego na szyi w dodatku na kitowym pasku. Zaglądałem i do Lowepro i do Crumplera, ale nic mi raczej w oko nie wpadło.
Kilka dni temu, przypadkiem trafiłem na stronę fotografów weselnych, na której oprócz zdjęć jest również zamieszczony krótki, ale treściwy opis paska naramiennego R-Strap---> http://www.5czwartych.com/2009/08/07/paskow-ciag-dalszy-rstrap-revisited/
Pasek działa na zasadzie uprzęży, po której aparat jest przesuwany na specjalnym karabińczyku, kiedy nie jest używany, wisi na wysokości prawego biodra. Zaletą wg. mnie jest to, ze nie obciąża szyi oraz, że aparat jest dosłownie cały czas pod ręką. Zamówiłem go na oficjalnej stronie http://www.blackrapid.com/. Wersja którą wybrałem to rs-4 (mniejsza liczba kieszeni w porównaniu do rs-5). Koszt 66 $ z przesyłką do Polski. Drogo, wiem, ale w październiku mam imieniny, więc niech to będzie wytłumaczenia dla mojej rozrzutności :)
Jak już będzie po testach, postaram się napisać więcej na temat samego użytkowania.
pozdrawiam.

ThomasVoland
30-09-2009, 02:07
R-Strap jest genialne, tutaj można zobaczyć jak to działa http://www.youtube.com/watch?v=14Q1IxI_Opw
Jakbym się zajmował fotografią zawodowo to bez zastanowienia bym go zamówił.

Ja ostatnio nabyłem bardziej konwencjonalny pasek Aircell (http://fotozakupy.pl/pasek/aircell-pasek-aps55n-neoprenowy,8130s) i wydaje mi się że to był dobry wybór. Szyja nie dotyka bezpośrednio paska, tylko poduszek wypełnionych powietrzem (widać je na zdjęciach) i głównie ten patent zadecydował o wyborze.

Garnett
30-09-2009, 07:31
Tak jak skinny500 też używam Aircell'a i bardzo go sobie chwale, jest wygodny nawet przy dłuższym noszeniu aparatu na szyi.

krupcia22
01-10-2009, 05:50
Znalazłem przypadkowo na youtube.com

http://www.youtube.com/watch?v=14Q1I...eature=related

Fajny wynalazek. Ktoś używał go w praktyce?

jak ktos bedzie mial mozliwosc kupienia... to goraco polecam, calkiem wygodnie nosi sie np 2 body lub to 1 :)

Vavamaka
19-10-2009, 10:01
Jestem na świeżo po pierwszym ślubie i weselu robionym z paskiem R-strap, no i muszę powiedzieć, że rozwiązuje bardzo dużo moich problemów wynikających z używania zwykłego paska. Przede wszystkim szyja już nie ma szans zaboleć, a zestaw d300+tokina 11-16+ sb900 + grip nie należy do najlżejszych.
Poza tym można bardzo szybko odpiąć aparat wsiadając do samochodu i szybko go przyczepić- przydaje sie podczas przemieszczania się miedzy kolejnymi lokacjami na trasie ślubno-weselnej.
Jeśli o mnie chodzi to znalazłem dwa minusy, które komuś mogą przeszkadzać, a dla mnie są tylko cechą paska- trzeba umiejętnie podnosić aparat do góry, jeśli nie chce sie przesunąć części naramiennej paska i drugi to taki, że pierwsza faza podnoszenia aparatu odbywa się tylko jedną ręką. Poczułem to dopiero na następny dzień.
Jesli o mnie chodzi jestem mega zadowolony i nie żałuje wydanych pieniedzy.

moonrage
23-10-2009, 17:50
ja ze swojej strony polecam pasek na szyję*matin, nic wygodniejszego nie miałem na szyi :D