PDA

Zobacz pełną wersję : Problem Camera control Pro + d700+ kabel USB + VISTA

lejczer
01-07-2009, 10:27
Witam,
przepraszam na wstępie jeśli to nie ten dział, ale nic bardziej trafnego nie znalazłam na tę tematykę.. Otóż mam taki oto problem. Posiadam d700 jak również mam zainstalowane oprogr. Camera Control Pro.. Podłączam do kompa i pięknie działa, nic tylko udać sie do studia i analizować wykonane zdjęcia na dużym monitorze, no ale problem w tym, że kabel do usb ma 1 m długości a to zdecydowanie za mało na manewry po studiu..sami wiecie.. Polecono mi dokupić przedłużkę usb, zatem kupiłam najzwyklejszą przedłużkę usb'a i po podłączeniu całości okazuje sie, że coś jest nie halo, pokazuje się hasełko "Usb device not recognized: one of the usb devices attached to this computer.." Jak zdejmę zkupioną przedłużke działa jak ta lala, jak założę pojawia się ten problem. Na windowsie xp działa bez problemu, przy pierwszym podłączeniu szuka ale sobie instaluje cosik i jest, natomiast na laptopie mam viste i jest problem. Może bylibyście w stanie mi pomóc, póki co mam trochę czasu bo 11 lipca mam ważne 2 sesje i chciałabym dokonać analizy make-up'u zanim będzie po "ptokach".
Oczywiście nie mogę przeinstalować systemu bo to nie mój laptop, a zanim kupię swój to ćwierćwiecze minie.. ;)
Pozdrawiam

marszull
01-07-2009, 10:53
przedluzka aktywna (tak to sie nazywa) jesli nie to mozeto jest problem?
pisze hipotetycznie bo nie mam visty

lejczer
01-07-2009, 10:57
czy aktywna..? jeśli jej aktywność polega na tym "dżinglu" co ma na końcu to nie ma takiego czegoś. Pójdę do sklepu i zobaczę czy takowa mają...

marszull
01-07-2009, 11:33
tak aktywnosc polega na takim grubym gniedzie (ktore pewnie cos tam w sobie miesci ;-)
wpisz na allegro "aktywna usb"

yanoosh
01-07-2009, 12:20
Po prostu za kilkanaście złotych kup 3 lub 5 metrowy kabelek i po sprawie :)
Osobiście preferuję 3 metrowy + laptop na stoliku z kółkami - patent nawet się sprawdza ;)
5-cio metrowy to już plontanina i bardzo łatwo zawadzić nogą i wykonać crash test korpusu :)

lejczer
01-07-2009, 12:39
Po prostu za kilkanaście złotych kup 3 lub 5 metrowy kabelek i po sprawie :)

no właśnie tak tez uczyniłam, ta przedłużka to taki kabelek 3 metrowy. No ale może musi mieć ten dżingiel ;)

marszull
01-07-2009, 12:43
Ja mam 5 metrowy i jest ok (taki z dzinglem ;-)

lejczer
01-07-2009, 14:49
no muszę niestety zainwestować w ten cały biznes ;) bo kabel kosztuje 55 zeta, ale mogę go jeszcze przetestować, jak nie będzie działać mam możliwość szybko oddać ;)

grudzinsky
01-07-2009, 18:39
nie lepiej bylo od razu kupic normalny kabel? czasem najprostrze rozwiazania sa najlepsze ;) dlaczego ludzie zawsze sobie zycie utrudniaja? ;)

lejczer
01-07-2009, 20:11
nie lepiej bylo od razu kupic normalny kabel? czasem najprostrze rozwiazania sa najlepsze ;) dlaczego ludzie zawsze sobie zycie utrudniaja? ;)

hmmm ale co oznacza "normalny kabel" ten z dżinglem czy bez ? ;) Normalny kabel to jest dla mnie ten co był razem z aparatem tyle, że za krótki ;)

amirez
01-07-2009, 20:56
Kabel USB działa max. na 5 metrów. Dalej jest tak wysoki spadek napięcia, że "kicha" - następuje zanik /przekłamanie/ przesyłu danych, że komputer głupieje. Oznacza to, że możesz kupić /w sumie za grosze/ kabel USB o maksymalnej długości 5 metrów i takowe sa w sklepach komputerowych.
Taki sam jaki masz przy aparacie tylko dłuższy.
Jeżeli chcesz więcej to trzeba dokupić kabel USB ze wzmacniaczem na końcu - w internecie od 49 złotych w zwyż. Łączysz wówczas np. kabel ze wzmacniaczem z kablem zwykłym i otrzymujesz 5 m + 5m = 10 m. Ponoć można tak połączyć max. 3 kabelki, a więc do dypozycji 15 metrów. Osobiście działam z wersją 1, czyli 10m i działa.
przykład tutaj:
http://www.ceneo.pl/943703

lejczer
03-07-2009, 10:51
no i z tego miejsca chciałam podziękować, jesteście kochani i bardzo pomocni. Kupiłam w Vobisie usb aktywną (z dżinglem) ;) za 39 zeta i śmiga aż miło. Pozdrawiam serdecznie

marszull
03-07-2009, 11:50
No to teraz jakies zdjecia z sesji pokaz :-)

grudzinsky
03-07-2009, 17:52
hmmm ale co oznacza "normalny kabel" ten z dżinglem czy bez ? ;) Normalny kabel to jest dla mnie ten co był razem z aparatem tyle, że za krótki ;)

jak za krotki to wtedy idzie sie do sklepu i kupuje 5m i sprawa zalatwiona ;)
ale widze, ze juz sobie poradzialas :)
pozdro :)

docxxx
03-07-2009, 18:11
Aktywny hub to po prostu taki z dolaczona wtyczka do gniazdka. Dziala tak samo jak repeater w sieciach komputerowych. Po prostu na wejsciu ma sygnal a na wyjsciu go wzmacnia i przekazuje dalej. Tu nie wystapi spadek napiecia, bo prad pobieramy jest z gniazdka.
Kiedys kupilem sobie 5m kabla USB do maty do tanczenia. Dzialalo jak tak ta lala. Mina dziewczyny, ktora widzi chlopa podskakujacego przed komputerem... bezcenne :mrgreen: