Zobacz pełną wersję : kalibracja monitora
Mój sprzęt póki co nie jest sprzętem nadającym się do grafiki itp, ale postanowiłem zapytać czy takie kiczowate monitory jak np jakieś LCD LG SAMSUNGA itp mają możliwość skalibrowania i czy to w ogóle ma sens. Niedawno byłem na warsztatach i szczerze mówiąc wcześniej nie miałem pojęcia o co chodzi w tej kalibracji jako że dopiero zaczynam. Kiedy monitor na warsztatach został skalibrowany i to samo zdjęcie zostało wyświetlone właśnie na nim i na wyświetlaczu laptopa to była ogromna różnica. Dlatego nie chcę czuć mega rozczarowania podczas wydruku i chciałbym żeby mój monitor w miarę możliwości realnie odtwarzał zrobione zdjęcia. Proszę o pomoc
Biorąc pod uwagę fakt że te "jakieś kiczowate LCD LG SAMSUNGA" będą TN'kami z 6 bitowymi matrycami i 8 bit LUT to i tak będzie praktycznie kicha. Oczywiście oprofilować się da każdy wyświetlacz.
ale będzie już można w jakis bardziej realny sposób obejrzeć zdjęcia czy to raczej nie ma sensu? Nie piszcie mi przypadkiem o nowym monitorze bo mnie po prostu nie stać na taki
bazej, rozglądaj się bardziej po forum i zakładaj wątki w odpowiednich działach. Co to ma do studia? Przenoszę.
Zawsze warto zrobić profil monitora, nawet najgorszego. Wad sprzętu oczywiście nie przeskoczysz, bo się nie da, ale kolorystyka zdjęć będzie choćby zbliżona do wzorca. Jeśli masz mozliwośc, to nawet się nie zastanawiaj.
Sorry Jacek właśnie miałem problem z przypisaniem tematu do działu następnym razem będzie lepiej
Sorry Jacek właśnie miałem problem z przypisaniem tematu do działu następnym razem będzie lepiej
Mam kalibrator ColorMunki, jak chcesz to Ci pożyczę i sobie zrobisz kalibrację monitora.
dziekuję wilk325 teraz skończyłem 2rok studiów i wróciłem do domu, ale na pewno po wakacjach jak znów będę w bydgoszczy na pewno poproszę
mad_mark
02-07-2009, 19:09
wilk325 (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=14865), jezeli mozna to chetnie skorzystalbym z oferty... tylko musze w koncu znalezc czas i dotrzec na ktores srodowe spotkanie....
bazej i mad_mark nie ma sprawy, dajcie znać kiedy co i jak.
W następną środę jest spotkanie na trasie Stopka-Koronowo ( przeczytajcie wątek na Fotokujawach ) tak więc w tą środę odpada.
Zawsze warto zrobić profil monitora, nawet najgorszego. Wad sprzętu oczywiście nie przeskoczysz, bo się nie da, ale kolorystyka zdjęć będzie choćby zbliżona do wzorca. Jeśli masz mozliwośc, to nawet się nie zastanawiaj.
Pozwolę sobie "podpiąć się" do wątku, ponieważ mam bardzo podobny problem jak autor.
Właśnie doszedłem do punktu, w którym uświadomiłem sobie, że moją walkę z "ustawieniem" monitora nieustatnie przegrywam a przeciwnikiem jest monitor Samsunga, model 2032W. Wiem, że to nie jest monitor do obróbki grafiki, ale jeżeli jest szansa na poprawienie czegokolwiek chciałbym z niej skorzystać, ponieważ w najbliższym czasie nie planuję zakupu innego.
Mój największy kłopot polega na drastycznej różnicy w wyglądzie zdjęć otwieranych np. w PS2 i PS Elements w porównaniu do tych, które później oglądam w przeglądarce albo na wydruku. Te w edytorach graficznych są ciemne i bardzo kontrastowe a te w przeglądarce i po wydruku są blade i za jasne. Dlatego wywoływanie NEFów odbywa się w zasadzie "na czuja", co jest oczywistym nonsensem. Proszę o podpowiedź, czym spowodowana jest ta rozbieżność. Ustawiałem już tą samą przestrzeń sRGB w edytorach, profil w nomitorze i w drukarce ale bezskutecznie.
Oczywiście druga sprawa, podejżewam, że bezpośrednio związana z pierwszą, to kalibracja monitora, tak, aby kolory były choć w części poprawne. I tutaj dochodzę do kalibracji sprzętowej. Czy rozwiązałaby ona problem rozbieżności sposobu wyświetlania zdjęcia w Photoshopie i w przeglądarce? W swojej książce dotyczącej Photoshopa, Scott Kelby opisuje proces kallibracji na przykładzie Spydera 2 Pro i na koniec dodaje stwierdzenie, że po zakończonej kalibracji nie trzeba się już martwić o ustawianie profili w PS bo są one automatycznie ustawiane przez system operacyjny. Czy tak to rzeczywiście wygląda?
Przeanalizowałem wątki dotyczące kalibracji monitora ale nie natknąłem się na tego typu problem, będę niezmiernie wdzięczny za każdą radę i opinię.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Witam ponownie,
W związku z brakiem odzewu na forum postanowiłem odpowiedzieć sobie na moje pytania sam i teraz podzielę się doświadczeniami ponieważ któryś z Forumowiczów być może ma lub będzie miał podobny problem.
Zanabyłem drogą kupna najtańszy na rynku kalibrator Spyder2 w wersii Suite, czyli z dodatkowym oprogramowaniem do kalibracji drukarki. Niektórzy twierdzą, że Spyder to dekalibrator i polecają wyłacznie produkty w cenie grubo powyżej tysiąca złotych ale powiedzmy sobie szczerze, kto z amatorów, niezarabiających na zdjęciach zdecyduje się na taki krok. Są jednocześnie głosy posiadaczy tego produktu, którzy wcale na niego nie narzekają i tym postanowiłem zaufać.
Jestem już po kalibracji monitora (Samsung 2032W, wiem, to nie monitor do grafiki) i powiem tak, efekty są zadowalające. Piszę zadowalające, ponieważ nie wiem, jak spisałby się sprzet za tysiące złotych (może efekty byłyby super hiper mega rewelacyjne i uzasadniające co najmniej 3-krotną różnicę w cenie) ale jedno jest pewne, mój główny problem, czyli różnica w zdjęciach w czasie obróbki w PS i w przeglądarkach już nie istnieje bo po utworzeniu profilu monitora jest on automatycznie ładowany z systeu do zainstalowanych edytorów. Jeśli chodzi o kolory, jestem zadowolony, obraz wygląda o wiele lepiej niż po "kalibracji na oko" w Adobe Gamma.
Sam proces kalibracji przebiega szybko i bezproblemowo, trzeba tylko pamiętać o kilku warunkach, o których napisano w instrukcji. Jeszcze nie próbowałem kalibracji drukarki, jeżeli będzie taka wola, podzielę się wrażeniami z tego procesu. Napiszę też jakie będą efekty w przypadku zdjęć z fotolabu.
Oczywiście powyższy, nieco przydługi tekst to wywody laika, który nie ma wiedzy ani doświadczenia w tej dziedzinie, ale może ktoś uzna go za pomocny. Oczywiście też każdy sam decyduje co dla niego najlepsze biorąc pod uwagę relację koszt - efekt. Moje zdanie jest takie, że do amatorskich zastosowań ten najtańszy na rynku kalibrator daje radę i może pomóc niedoświadczonym fotoamatorom, którzy nie mają czasu ani ochoty na wgłebianie się w tajniki związane z obrazem (w końcu jak już ktoś napisał na forum powstało o tym wiele książek:-))
P.S. Scott Kelby na swojego Spyder2Pro 3 lata temu nie narzekał:-)
Pozdrawiam
Z ciekawości - można zobaczyć profil utworzony po kalibracji?
Czornyj, a co chcesz sprawdzić? :)
Jak duży odchył ma samsung, czy jak dużo punktów próbkowania ma spyder?
Z ciekawości - można zobaczyć profil utworzony po kalibracji?
Myślę, że tak, powiedz mi tylko jak to zrobić:-)
Myślę, że tak, powiedz mi tylko jak to zrobić:-)
Profile są w windows/system32/spool/drivers/color. Nazwa taka jak nadał program kalibracyjny. Wystarczy odpowiedni plik z rozszerzeniem icc lub icm przesłać e-mailem.
Po zasłyszonych narzekaniach na Spydera chciałem nawet przez chwilę sprzedać swojego (S3Elite) ale na razie cieszę się, że go nie sprzedałem. Kelby go poleca, Eizo wspiera sprzętowo tak wiec w czym problem ? Datacolor ich do tego zmusił ? Jak dla mnie sprawuje się tak jak ma się sprawować. Monitor mam co prawda jeszcze słaby ale po Spyderze np. zacząłem zauważać że "nasze" forum nie jest jednolicie czarne tylko są sekcje czarne a inne ciemno-bordowe. Odbitki z labów zaczęły być dużo bliższe temu, co widzę na ekranie tak więc ogólnie jestem zadowolony.
Niestety u nas problem z takim sprzętem jest taki, że praktycznie nigdzie nie można go zobaczyć "w akcji". W sklepach zasadniczo tylko na zamówienie. Na zmówienie to sam sobie mogę ściągnąć np. z Anglii. To samo z monitorami. Rozwodzimy się nad Nec-ami czy Eizo z górnej półki ale np. w Trójmieście nie ma sklepu w którym można by zobaczyć za co tak naprawdę mam płacić 5 tyś. (przynajmniej ja nie znalazłem. Jakby ktoś wiedział gdzie można je "na żywo" zobaczyć to proszę o info). Oczywiście jak zamówię to wszyscy chętnie mi ściągną ale na cele wystawowe takich zabawek brak :(