Zobacz pełną wersję : D60 czy D5000 ?
Witam !
otrzymałem w prezęcie Nikon D60 18-105 VR lecz nie ma w nim podglądu wykonania zdjęć z pomocą LCD, mam możliwość wymiany na D5000 z dopłatą oczywiście, lecz nie znam się na tyle czy jest warte zachodu całe zamieszanie ?
proszę o podpowieć czy jest znacząca różnica między w/w modelami aby dokonać zamiany ?
jeżeli tak proszę również o wskazanie :)
po to masz lustro zeby patrzec przez lustro :P
d5k ma lepszą matrycę, i to by było na tyle chyba :P
mam rozumieć że nie ma sensu przepłacać ?
niech inni tez coś powiedzą ;)
K-Krzysiek
30-06-2009, 23:25
niedawno był wątek D80 czy D5000
jeśli chodzi ci o life view, to chyba lepiej zamienić a hybrydę
jeśli chodzi tylko o zamianę body - no to lepiej D90, albo zostań przy tym co masz i zbieraj kasę na lampę albo lepciejszy :) obiektyw
ale i tak nie będzie life view (podglądu na żywo) tak jak w hybrydach, D90 trochę "oszukuje", fotki są trochę jaśniejsze niż histogram pokazuje
Piotrek Charchuła
30-06-2009, 23:25
Jak juz chcesz wymieniać do wymień na D90
dokładnie mam na myśli zmianę body ze względu na lifeview, i właściwie w tym tkwi dylemat
jaki obiektyw mam szukać ?
Piotrek Charchuła
30-06-2009, 23:35
Obiektyw 10-300 1.8
Napisz co chcesz fotografować bo bez tego ciężko raczej coś doradzić...
przeskakuję z tradycyjnej lustrzanki (Minolta 505si) na cyfrową więc są to moje początki, w większości będą to wypady rodzinne oraz zawody pływackie na krytych pływalniach
K-Krzysiek
30-06-2009, 23:41
Jeśli miałeś doczynienia z hybrydą, to takie aparaty pokazują jak będzie wyglądała fotka po naciśnięciu spustu do połowy, a w lustrzankach masz dokładnie pokazane to co widzisz przez wizjer life view (czyli na żywo a nie po zrobieniu fotki)
IMO jeśli tylko na LV to zmiana nie ma najmniejszego sensu.
teraz zaczynam rozumieć skąd się bierze frakcja przeciwników LV :-)
K-Krzysiek
30-06-2009, 23:42
Obiektyw 10-300 1.8
daj cynk gdzie sprzedają :)
Osobiscie nie zastanawiałbym się tylko dopłacił do d5000. Sama matryca jest tego warta, dodatkowo o wiele lepszy af, odchylany ekranik, filmy, i na deser kompaktowe wymiary.
Piotrek Charchuła
30-06-2009, 23:49
W mojej opinii kompaktowe wymiary to raczej minus aparatu.
W mojej opinii kompaktowe wymiary to raczej minus aparatu.
to już zostawmy indywidulanym potrzebom....
ale jakbym miał dopłacić 1300zł do D5k....
wolałbym kupić Metza za 400zł + 35/1.8 albo 50mm
chyba ze ktoś robi na wysokich ISO to to ma sens
jak masz kase to d90, jak niezabardzo to d5000, to o wiele nowocześniejszy sprzęcik, no i znacznie lepiej sobie poradzi w sztucznym świetle (np: na pływalni), nie ma sensu tylko w sytuacji, gdy nie masz kasy na to :)
a ludzie do dziś D50-tkami robią takie foty ze wam bajerowcom i fanom nowoczesności szczęka opada... :)
(to tak dla odgięcia w drugą stronę ;)
->skuba
i marsz na dpreview.com i poczytam o jednym i drugim!
dopłata do D5000 ok 1.000 do D90 ok.1.400
w D60 mamy w standardzie ISO 100 w pozostałych ISO 200 !?
więc zastanawiam się cze nie lepiej kupić lepszą lampę ?
velaskez
01-07-2009, 00:40
ISO się nie sugeruj. Przynajmniej tym dolnym.
zakręciło mnie co nie co :D
czy w D5000 mamy podgląd na LCD wykonania danego zdjęcia czy też nie ?
velaskez
01-07-2009, 01:02
W czasie wykonania? czy po wykonaniu. W czasie wykonania jest, bo jest lifeview, po wykonaniu jest w każdym cyfrowym nikonie.
oczywiście w trakcie wykonania,
ale czy jest warto robić zmianę wyłącznie ze względu na lifeview ?
bo właściwie tylko to mnie męczy ?!
Jeśli chodzi o lv (nie wiem jak w d5000) ale w d90 to jest tylko chwyt marketingowy moim zdaniem. Nim złapie af to trwa naprawdę długo. Po drugie to podczas lv po naciśnięciu spustu lustro opada, po czym ponownie się podnosi i ponownie opada. Trwa to jednak chwile. A wiec jak do fotografii sportowej chyba odpada.
Ja bym się nie sugerował lv w lustrzance.
A na cholerę Ci ten LV. Wolałbym za różnicę w kasie kupić jakiś dobry obiektyw.
A może poczekaj jeszcze chwilę. Podobno ma się pojawić D3000.
redredomega
01-07-2009, 09:37
jako użytkownik D5K mogę powiedzieć że z LV w normalnej sytuacji nie skorzystasz
nawet fotografując znad głów nie ma sensu włączać bo zanim naostrzy to już lepiej pstrykać na oślep...
- to nie działa tak jak w kompakach
plusem LV jest to że możesz bardziej precyzyjnie wybrać obszar w kadrze na którym ma być ostrość - i to może się przydać np. przy fotografowaniu martwej natury
ja osobiście z LV skorzystałem tylko raz (jak na razie) ;) fotografując papierową łódeczkę, ale bardzo niziutko znad wody, gdzie kadrowanie z oka było praktycznie niemożliwe
Pindziol
01-07-2009, 09:54
ale czy jest warto robić zmianę wyłącznie ze względu na lifeview ?
bo właściwie tylko to mnie męczy ?!
VR
W takim układzie odpowiedź jest prosta: nie warto.
redredomega
01-07-2009, 11:17
ze względu na LV nie
ale jest cała inna masa zalet jak np. 11 punktowy AF itp.
w zasadzie o tym wszystkim już było na forum... tylko czytać