Zobacz pełną wersję : 24-70 2.8 odchodząca guma
Witajcie :)
Czy ktoś już przerabiał odchodzącą gumę na pierścieniu zooma w 24-70/2.8 ?
Obiektyw jeszcze nie ma roku więc jest na gwarancji. Czy uznają na niej ten feler?
Jeśli nie, ile może kosztować naprawa?
Dzięki i pozdrawiam :-D
photolo2
30-06-2009, 22:31
No problem... wymienią w serwisie na Postępu w ramach gwarancji - bezpłatnie, ale to nic nie da bo jak zapewne poinformuje Cię serwisant to: "problem mieszanki stosowanej przez Nikon'a do produkcji wszelkiej maści ogumień" :))) smutne, ale prawdziwe... gumy to słaby punkt Nikon'a, aż strach pomyśleć co by było gdyby produkowali prezerwatywy :))) chociaż... mój D2x ma już 318335 przebiegu i jakimś cudem żadna z gum nie odstaje nawet na 1mm, ale zakładam, że wyjątek potwierdza regułę. Pozdrawiam, photolo.
Argymir Iwicki
02-07-2009, 19:13
Mój 24-70 właśnie jest w serwisie, ale odpadnięta guma, to w zasadzie najmniejsza awaria, jaka się przydarzyła. Wcześniej guma odłaziła mi z n28-105, teraz czuję też luzy na sigmie 10-20.
TristisAnima
02-07-2009, 19:22
A nie orientuje się ktoś czym najlepiej przykleić gumę. Właśnie dziś całkiem mi odpadła z 18-70 a do serwisu gnać mi się nie chce (zwłaszcza że obiektyw już nie na gwarancji). Typy mam dwa albo jakiś superglue albo taśma dwustronna. Wie ktoś co lepiej się spisze.
stachmuszel
03-07-2009, 11:49
Klej do połączeń elastycznych typu batapren itp. Z dala od superglue itp.
OMG. Po zaciągnięciu języka w sklepie dowiedziałem się, że taka wymiana gumy może potrwać nawet 3 tygodnie :shock:
mozna zakupic sama gume i samodzielnie ja zamontowac.
mozna zakupic sama gume i samodzielnie ja zamontowac.
A gdzie można kupić samą gumę?
Osobiście uzyłem taśmy dwustronnej, można jakby co to zerwać a działa:)
Nie polecam butaprenu, prawidłowo użyty zaklei na "amen" a gume trzeba zdjąć, jakby serwis był potrzebny.
Władca Pixeli
06-08-2009, 04:58
Miałem kiedyś podobny problem z odklejonym pierścieniem zooma. Od znajomego dostałem specjalną taśmę klejącą.
Po zdjęciu pierścienia przykleja się przyciętą taśmę z klejem naokoło całego obiektywu. Po chwili zrywa się delikatnie samą taśmę i idealna warstwa kleju zostaje na obiektywie. Klej nigdzie się nie rozlewa.
Po założeniu gumowego pierścienia zastosowałem dodatkowe zabezpieczenie. Naokoło taśmy zooma owinąłem pasek tzw. rzepa o takiej samej szerokości co pierścień. Rzepa dostałem razem z komputerowym bateryjnym podtrzymywaczem napięcia do spinania razem kabli zasilających.
Rozciągnięta gumę przecinasz, ale koniecznie w grubszym miejscu tj. na wypustce poprawiającej chwyt, odliczasz 4-5 oczek w zależności jak bardzo się rozciągnęła i ucinasz nadmiar (oczywiście również na wypustce) sklejasz i zakładasz na szkło.
Może ktoś z Was może doradzić gdzie można kupić taki gumowy pierścień zooma - mi akurat rozciągnął się w Nikkorze 18-70. W robieniu zdjęć to kompletnie nie przeszkadza ale wkurza wygląd obiektywu. Guma oprócz tego że jest wyraźnie rozciągnięta zmieniła także kolor z czarnego na szarawy - co od razu rzuca się w oczy, także wolałbym na razie nie kombinować z rozcinaniem, przycinaniem i klejeniem bo wyglądu to nie zmieni a i do serwisu mam daleko. Wymiana paska samemu nie wydaje się zbyt skomplikowanym zabiegiem - więc na razie to rozwiązanie wchodzi w grę.
Może ktoś ma podobne doświadczenia i może zasugerować gdzie kupił i jak sobie z tym poradził ?
Dzięki z góry za wszelkie sugestie :))
driftmen
31-08-2009, 18:01
Mam jedno pytanie w 24-70 czy w 18-70:?:
szukaj na ebay i google sklepow sprzedajacych 'nikon parts'
wbrew pozorom jest tego troche
Mam jedno pytanie w 24-70 czy w 18-70:?:
Mi akurat chodzi o 18-70, nie chciałem otwierać nowego wątku bo pocóż tworzyć nowe byty ponad potrzebę - a ten jest jedyny podobny jaki znalazłem na forum ...
driftmen
31-08-2009, 18:34
bo własnie do 24-70 widziałem gdzieś w necie w jakimś sklepie.
afterall
03-09-2009, 20:49
Czy ktoś z szanownego koleżeństwa wysyłał 24-70 na wymianę gum na gwarancji?
Pytam, bo u mnie w tym obiektywie zaczyna odklejac sie guma na pierścieniu zooma.
Po mailu do serwisu usłyszałem, że mimo iż obiektyw mam na gwarancji wymiana gum jest PŁATNA - 300 pln.
Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
afterall
09-09-2009, 00:45
Czy ktoś z szanownego koleżeństwa wysyłał 24-70 na wymianę gum na gwarancji?
Pytam, bo u mnie w tym obiektywie zaczyna odklejac sie guma na pierścieniu zooma.
Po mailu do serwisu usłyszałem, że mimo iż obiektyw mam na gwarancji wymiana gum jest PŁATNA - 300 pln.
Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
Ponawiam pytanie.
Czego się spodziewać po naszym serwisie?
Rajczakowski
10-09-2009, 22:18
mi się inaczej rozciągnęłą, bo wszerz... czyli zachodzi na cyferki .. wychodzi z korytka innemi słowy ;-) . czekam aż się bardziej rozciągnie, to będę mógł jakoś dyskretnie przyciąć.. ogólnie to miałem d200 2 lata i zadna z gum sie nie odkleila. a teraz po upalnym lecie i spoconych dłoniach, na d700 (ktorego mam niespełna 6 michów) odłazi ta przy kciuku.. massakra Panie i Panowie co się dzieje z tym naszym Nikonem ;-)
redrumdanyboy
10-09-2009, 22:30
I mi na 24-70 2.8 też ta cholerna guma odchodzi. Powiem, szczerze że szlag mnie trafił jak to zauważyłem. 5 koła za ten szmelc dałem. Jak nie problem z pierścieniem zooma (ciężko chodzi) to gumy. Wkoło wojtek znaczy się. Wiadomo i prom Nasa , który kosztuje kilka jak nie kilkadziesiąt miliardów $ ma prawo się zepsuć, ale przekonany o poprzedniej jakości szkieł Nikkorowskich miałem nadzieję, że i te nowe potrzymają te parę przynajmniej lat...bo na cuda nie liczę. No ale żeby po roku użytkowania....W D700 obok znaczka Fx to samo. I do jasnej....toż to wada fabryczna bo już kilku użytkowników o tym wspominało. To wszystko woła o jakąś pomstę do nieba!!! Co ten p@$%^ dział jakości w tym Nikonie robi?!
Platne na GWARANCJI? Pewnie znowu okaze sie, ze tylko w Polszy sie placi, a w kazdym innym, cywilizowanym kraju nie. Napisz do serwiu w DE lub UK. Mozesz sie zdziwic.
afterall
10-09-2009, 23:05
mi się inaczej rozciągnęłą, bo wszerz... czyli zachodzi na cyferki .. wychodzi z korytka innemi słowy ;-) . czekam aż się bardziej rozciągnie, to będę mógł jakoś dyskretnie przyciąć.. ogólnie to miałem d200 2 lata i zadna z gum sie nie odkleila. a teraz po upalnym lecie i spoconych dłoniach, na d700 (ktorego mam niespełna 6 michów) odłazi ta przy kciuku.. massakra Panie i Panowie co się dzieje z tym naszym Nikonem ;-)
No u mnie to samo :-?
Platne na GWARANCJI? Pewnie znowu okaze sie, ze tylko w Polszy sie placi, a w kazdym innym, cywilizowanym kraju nie. Napisz do serwiu w DE lub UK. Mozesz sie zdziwic.
Kurczę, uderze jeszcze oficjalnie przez wsparcie techniczne i zapytam - jak usłyszę to samo to pójdę za Twoją radą.
Toż to masakra jakaś u nas jest :shock:
superkomornik
12-09-2009, 11:45
....W D700 obok znaczka Fx to samo. I do jasnej....toż to wada fabryczna bo już kilku użytkowników o tym wspominało. To wszystko woła o jakąś pomstę do nieba!!! Co ten p@$%^ dział jakości w tym Nikonie robi?!
Mi po prawie roku użytkowania odchodzi ta guma obok znaczka FX właśnie (wada fabryczna? przecież tej gumy nie dotyka się zbyt często!), pod kciukiem, oraz zaczyna puchnąć na uchwycie.
Żenada i tyle.
Dzisiaj przyszła guma na pierścień ogniskowej do 24-70. Samodzielna wymiana trwała może ze 2 minuty. W sumie się nie dziwię, że parcieje, bo to jest bardzo cieniutki pasek gumowy i pod wpływem siarki musi się tak stać.
wasilewk
02-05-2011, 21:43
W sumie się nie dziwię, że parcieje, bo to jest bardzo cieniutki pasek gumowy i pod wpływem siarki musi się tak stać.
U mnie już 2 lata nic się takiego nie dzieje: ani w D700 ani w N24-70...
W sprzęcie nowym, który nabyłem nic się nie dzieje, 24-70 kupiłem używany.
Horatio7
05-05-2011, 07:27
Mi po prawie roku użytkowania odchodzi ta guma obok znaczka FX właśnie (wada fabryczna? przecież tej gumy nie dotyka się zbyt często!), pod kciukiem, oraz zaczyna puchnąć na uchwycie.
Żenada i tyle.
W moim D700 ta opisywana przez Ciebie guma obok znaczka FX odłaziła juz od nowości. No własnie tej gumy prawie w ogóle się nie dotyka. Tylko nie zauważyłem w sklepie przy zakupie. Pojechałem z tym do serwisu i wymienili na nową w ramach gwarancji. No ale szczerze mówiąc to nadal mam wrażenie, że przylega ona tak sobie. Ta krawędź gumy która powinna przylegać na boku, na którym jest zaczep paska lekko odstaje. Jak się ją palcem przyklepie to się na parę chwil przylepia i znów to samo. Szczerze mówiąc odpuściłem sobie. Z innych problemów gumowych to po ponad roku uzytkowania aparatu zaczęła odchodzić guma pod kciukiem oraz uwaga-gumka zaślepiająca gniazdo synchronizacji. Tej to w ogóle nie tykam a się wyciągnęła i samoczynnie otwierała gniazda. Obie gumki wymieniłem przy jednej wizycie w serwisie, tylko, że już po gwarancji było i musiałem zapłacić. Oto ceny: zaślepka gniazda synchronizacji - 13,95 brutto, gumka pod kciukiem - 27,60 brutto, robocizna-16 zł brutto, co daje sumę 57,55 brutto. Serwis na Podstępu robi takie rzeczy na poczekaniu, w 15 minut.
Nadal mnie zastanawia, dlaczego w aparatach i obiektywach, które mają 20 i więcej lat, nic takiego się nie dzieje... zarówno moje body cyfrowe jak i ów skądinąd świetny 24-70 obłażą z gum jak liniejący wąż. Fakt, są dość intensywnie używane, ale te dwudziestoparolatki też nie leżą i się nie kurzą.
Mariusz888
08-05-2011, 15:05
Bo tamte gumy "były z gumy" - to samo jest z oponami samochodowymi - nowe po kilku latach nieużywania się rozpadają, a ostatnio u kuzyna (maniaka motoryzacji) widziałem oponę która miała coś ponad 50 lat i wyglądała jak nowa... ;)
300 zl za wymiane gumy na obiektywie? Kryste... :( Mi zlazi juz (puscily cale) z 24-70 i 14-24. Malo tego -- w jednym body odlazi guma na spodzie. Probowalem juz samodzielnej "naprawy". Oczyscilem podkleilem dobra dwustronna, skalpelem odcialem zbedny milimetr i bylo cacy. Teraz patrze (nie pamietam kiedy to robilem, a na ostatniej robocie nie pamietam jaki byl stan), rog gumy odstaje, tasma swieci i nie jest lepka. :(
Ciekawe czy w ramach NPS robia to moze darmo...? Znajomemu Canona ichni serwis podkleil (+ wyczyscil matryce i komore + jakies smarowanie + jakas tam regulacja) w ramach analogicznego systemu dla zawodowcow -- calkowicie darmo...
Dziadostwo parcieje od potu. Widać każdy ma inny jego skład i jednemu nie złażą, drugiemu złażą. Nie ma na to jakiejś reguły chyba.
wasilewk
08-05-2011, 20:47
Ja nie mam problemu z gumami i nigdy nie miałem. Gdyby jednak nawet się odklejały co miesiąc, to i tak wolę swojego D700 od jakiegokolwiek innego aparatu - nawet innych firm.
Zastanawiam sie tylko, czy jest sens samemu naprawiac. Luz na tych od zooma jest niewielki, jesli chodzi o dlugosc. Nie jestem przekonany, ze trzeba wyciac chociazby jedna "kratke". Co jednak mnie niepokoi, to fakt, iz guma w kilku miejscach jest delikatnie szersza niz miejsce, w ktorym powinna byc wklejona. Denerwuje mnie, ze ta luzna guma po prostu hamuje mi nieco obrot pierscieniem. Ktos poleci jakis konkretny (sprawdzony i trzymajacy dluzej niz kilka miesiecy) klej/tasme do takiego zabiegu?
Oryginalna guma NIE JEST wklejana. Najlepiej zapłacić 32,60/szt. + przesyłka i sobie wymienić, to dziecinnie proste.
Oryginalna guma NIE JEST wklejana. Najlepiej zapłacić 32,60/szt. + przesyłka i sobie wymienić, to dziecinnie proste.Podasz linka do miejsca gdzie taka kupiles?
Paweł Krystek
09-05-2011, 08:47
Zastanawiam sie tylko, czy jest sens samemu naprawiac.
Ja też zdecydowałem się nie na naprawę (klejenie) ale wymianę na oryginalne gumy (wprawdzie w D200). W D700 i 14-24 oraz 24-70 jeszcze się trzymają.
Problem gum wydaje mi się trywialny i już ktoś to napisał. To nie problem kleju, tylko tego, że te gumy po czasie puchną. Dlatego nie wchodzą w te miejsca. Być może Nikon stosował różne składniki i jedne puchną bardziej inne mniej. A te stare maszyny wogóle. Teraz we wszystko wkrada się ekonomia. Wiem że to sprzęt za grube tysiące $, ale co za różnica przecież osobnego składu gum nie będą używać do D3000 a osobnego do D3.
Właśnie wg. mnie nie opłaca się babrać, tylko kupić nowe i wkleić. Najwięcej zachodu potem zajmuje usunięcie różnych wynalazków klejowych (kropelka itp.). Wymiana jest dziecinnie prosta.
Co do miejsc gdzie można kupić gumy - ja nie kombinowałem i kupiłem na ebay'u w USA. Przesyłka leciała od chwili zamówienia do wizyty listonosza 6 dni. Koszt może nie super niższy, ale mniejszy niż na Postępu, choć dokładnie nie sprawdzałem (wiadomość z forum). Przynajmniej oryginały. U nas nie doszukałem się jakiegoś miejsca gdzie wejdę, kliknę, zapłacę i poczekam na przesyłkę.
Guma do 24-70f2.8G jest chyba taka sama jak do 14-24, ale mogę się mylić.
Piszecie maila pod adres
[email protected] z zamówieniem i numerem seryjnym obiektywu, ponoć taka procedura. Dostajecie maila zwrotnego z ceną i pytaniem o formę płatności. Wybieracie kuriera, pocztę, przedpłatę, etc., można także zakupić osobiście w serwisie, ja wybrałem przelew, więc dostałem fakturę proforma. Po zaksięgowaniu kasy nastąpiła wysyłka. Po kilku dniach, bo akurat przed 1 maja zamawiałem, guma była u mnie. 1 minuta zabawy i po krzyku. :-)
Paweł Krystek
09-05-2011, 18:24
Guma do 24-70f2.8G jest chyba taka sama jak do 14-24, ale mogę się mylić.
Gumy 14-24 i 24-70 są różne - wszystkie cztery się różnią, ale to tak na marginesie ;-)
Mnie właśnie denerwuje fakt, że nie można otworzyć normalnego sklepu internetowego, jak w innych krajach gdzie mogę kliknąć, zapłacić od razu kartą, i zapomnieć ;-)
Po co im nr obiektywu, zrozumiałbym gdyby gumy rozsyłali za darmo.
Nie to że się czepiam, ale to Nikon powinien za darmo wysyłać te gumy skoro one nie mogą wytrzymać przebiegu (deklarowanego migawki).
A nie czekają aż im wpłyną pieniądze, wyślą kurierem, na pewno najdroższym (DHL). Mnie z USA przesyłka tych gum kosztowała 18zł (przypomnę 6 dni, drugi koniec świata). A tak wogóle jeden z serwisów w US, w Kalifornii bierze za całą wymianę gum + czyszczenie matrycy + przesyłki (w body chyba to było D700)= ok. $66. Gdzie my wogóle jesteśmy.
Ale do rzeczy lepiej wymić gumy na oryginały - samodzielnie, a nie babrać się w jakieś przycinanie i kleje.
Gumy 14-24 i 24-70 są różne - wszystkie cztery się różnią, ale to tak na marginesie ;-)
No cóż, mówiłem z pamięci, bo 14-24 miałem już jakiś czas temu, zamieniłem na 16-35f4. Mój błąd. :-)
Po co im nr obiektywu, zrozumiałbym gdyby gumy rozsyłali za darmo.
Zostało mi to wytłumaczone tak, że jest to procedura taka jakby cały obiektyw był przyjmowany do serwisu na naprawę.
Ale do rzeczy lepiej wymienić gumy na oryginały - samodzielnie, a nie babrać się w jakieś przycinanie i kleje.
To niewątpliwie. Nie ma co. Zamawiać i wymieniać.
cocolino41
19-05-2011, 23:42
nie chcial bym nikogo oczerniac ,ale znając procedury serwisow ( nie tylko foto ) numer seryjny moze byc potrzebny po to by zgarnąc kase za wymiane ktora i tak sam sobie zrobisz .
Oryginalna guma NIE JEST wklejana. Najlepiej zapłacić 32,60/szt. + przesyłka i sobie wymienić, to dziecinnie proste.
Właśnie przyszła do mnie guma (34,81). Czyli bez kleju, naciagam i git?
Czyli bez kleju, naciagam i git?
Tak właśnie jak mowisz;)
To z nowymi gumami. Aby reanimować starą, rozciągniętą paskudę trzeba odciąć jej nadmiar skalpelem, a resztę podkleić.
W castoramie jest klej cyjanoakrylowy, ale nie w postaci płynu, a gęstego żelu, który sprawdzi się doskonale.
paparazzi89
15-03-2012, 21:16
dajcie linka na ebaya, albo co mam wpisać w szukajce ?
Czy rok temu jak był serwis nikona na targach to gumy wymieniali za darmo?
właśnie godzinę temu zauważyłem na moim 24-70 że guma odchodzi ;/
MariuszJ
15-03-2012, 21:30
dajcie linka na ebaya, albo co mam wpisać w szukajce ?
Czy rok temu jak był serwis nikona na targach to gumy wymieniali za darmo?
właśnie godzinę temu zauważyłem na moim 24-70 że guma odchodzi ;/
A nie pasuje napisać do serwisu Nikona i zamówić przysłanie gumy do domu za oszałamiającą kwotę 38 zł 05 gr?
paparazzi89
15-03-2012, 21:32
A nie pasuje napisać do serwisu Nikona i zamówić przysłanie gumy do domu za oszałamiającą kwotę 38 zł 05 gr?
Serio? :O jak tak to nie ma co się bawić w ebay
Łatwo odchodzi guma z 24-70? Pytam bo chyba nie odkryje ameryki jeśli napiszę że mam taka samą dolegliwość.
paparazzi89
22-07-2012, 10:51
jak się zacznie odklejać to idzie łatwo :) jest przyklejona tylko w 1 miejscu
Póki co odkleja się przy bagnecie ale juz mnie denerwuje w tych sprawach jestem bez uczuć ;-)
paparazzi89
22-07-2012, 10:57
u mnie sie tak samo zaczęło :)
ale już mnie tak wkurza że zamówiłem- bo jak masz repo i jest ciepło to ona się naciąga i bardzo drażni :)
A jest gdzies na YT pokazane jak wymienić taką gumę? Szukam i jakoś nie moge czegos takiego znaleźć.
paparazzi89
22-07-2012, 13:30
moge nagrac filmik jak bede wymienial :D
Pewnie prosta sprawa a ja już gaciami trzęsę.
paparazzi89
22-07-2012, 13:53
zobaczymy :D mam nadzieje ze prosta ;P
Pewnie prosta sprawa a ja już gaciami trzęsę.
Prosta sprawa , zdejmujesz starą gumę :)
Potem od strony bagnetu naciągasz nową ...do tej operacji musisz ją delikatnie naciągnąć palcami i założyć na dolną część korpusu.
Następnie przesuwać małymi kawałkami (na przemian) w górę raz jedną , raz drugą stronę!
Pamiętaj aby za nadto nie rozciągnąć gumy , bo zaraz po założeniu będzie trochę luźna
Staram się znaleźć jakąś analogię do tej czynności , ale przebiega to jednak trochę inaczej niż z "tą" gumą:mrgreen:
moge nagrac filmik jak bede wymienial :D
Długo czekałeś od wysłania email do czasu otrzymania tej gumy?
paparazzi89
23-07-2012, 11:56
nadal czekam :) tak jak pisalem wczesniej- nie dostałem jeszcze e-maila z nr konta do wpłaty a zamówiłem jakoś w czwartek
Rok 2016 to dostałeś w końcu odpowiedź z Nikon bo ja jeszcze nie ;-)
PS
E mam nadzieje że nie będzie tak źle.
paparazzi89
23-07-2012, 12:01
tak, było kilke meili wymieniających w końcu poprosili o nr kontaktowy i po 10 min zadzwonili czyli około 12 godziny, a przed 16 przyszły 2 meile ze zleceniami naprawy bez sprzętu w uwagach że zamawiam gumy i tyle- nie podali nr konta do wpłaty ani pełnej kwoty za zamówienie.
Ciekawe czy można do nich podjechać ot jak do sklepu i kupić gumę ;-) na 24-70 instrument
paparazzi89
23-07-2012, 12:04
pewnie tak- ale troche daleko do warszawy :P
i potrzebne są nr seryjne urządzeń ;)
Podejrzanie długo.
Jak zamawiałem gumy do F100, to fakturę dostałem tego samego dnia. Wybrałem przesyłkę PP (tylko płatne z góry) i po jakimś czasie musiałem się przypomnieć i dopiero wysłali. Natomiast wcześniej zamawiałem drzwiczki do F100 i po wybraniu wysyłki kurierem (tylko za pobraniem) następnego dnia miałem szpej u siebie.
Bez nrów też się da załatwić, kolega tak kupował gumy do jakiegoś aparatu. Tylko wtedy jakoś inaczej wtedy jest, drożej czy coś, nie pamiętam dokładnie.
Zgłoszenie wczoraj rano o 9. Ok. 16 dostałem list zwrotny z prośbą o podanie danych adresowych i sprecyzowanie czy chodzi i gume do ustawiania ostrości czy ogniskowania. Dziś 5.50 dostałem email z id i hasłem i zgłoszenie przyjęcia bez sprzętu. W sumie szybka reakcja.
paparazzi89
30-07-2012, 18:54
Masz juz?
Wpłaciłem kasę i czekam na dostawę PP. W sumie zapłaciłem 38,32 zł
paparazzi89
30-07-2012, 19:07
Tyle samo placilem i tez jeszcze czekam ;(
Guma ;-) doszła wczoraj. Czyli cała zabawa z zakupem nie trwała długo. Uważam za załatwienie sprawy na poziomie bardzo dobry. Jeszcze nie nałożyłem gumę na instrument myślę, że muszę do tego dorosnąć i zrobię to w najbliższy poniedziałek.