Zobacz pełną wersję : Dofinansowanie z PFRON'u bądź UE - co, gdzie, kiedy?
Witam was serdecznie.
Zakończyłem już edukację w swojej "ulubionej" szkole foto i czas pomyśleć o rozpoczęciu jakieś pracy.
Ponieważ chciałbym pracować w zawodzie, w który włożyłem te 2 lata swojego życia, myślę o założeniu jakiegoś małego studia foto.
I tu mam pytanie do osób, które są obeznane w temacie.
Jestem osobą niepełnosprawną z 1 grupą i myślałem o złożeniu papierów do PFRON'u o dofinansowanie.
Czytałem też coś o dofinansowaniu z UE, ale o tym nie wiem już zupełnie nic.
Bardzo proszę o rady, wskazówki i wszelkie informacje.
Będę niezmiernie wdzięczny!
(wiem, że temat niżej jest podobne pytanie, jednak trochę różni się od mojego)
Moim zdaniem powinieneś raczej skontaktować się z
Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych
Al. Jana Pawła II 13
Warszawa
tel. (0-22) 620-03-51
www.pfron.org.pl
i tam zapytać jak wygląda u nich takie dofinansowanie. Nie mniej wydaje mi się również, że powinieneś odwiedzić PUP i iść do działu osób niepełnosprawnych. Zresztą jak czytałeś poniższy temat to trochę wiedzy już posiadasz na ten temat. Jak zdobędziesz jakieś info na ten temat to proszę podziel się tu z nami (zawsze dobrze wiedzieć).
Pozdrawiam
Mini, R.i.P. ma rację. W PFRONie są zatrudnieni doradcy, którzy przedstawią Ci możliwe formy pomocy. Ważne jest, byś poinformował ich o zainteresowaniu również dotacją z PUP, bo z tego co wiem niektóre formy dofinansowania wykluczają się nawzajem. Jeśli będziesz miał problemy w PFRONie (nie sądzę aby tak było, ale na wszelki wypadek), to daj znać, postaram się pomóc. Przez kilka lat działaliśmy z żonką w Stowarzyszeniu Integracji z Artystami Niepełnosprawnymi i trochę znajomości jeszcze nam pozostało.
Ok, dzięki za rady.
Z tego co pamiętam, na Jana Pawła mieściła się siedziba stowarzyszenia Integracja.
Jak załatwiałem komputer, to musiałem jechać trochę gdzie indziej.
Jutro postaram tam wpaść, może jeszcze dziś napiszę maila do nich.
A może moglibyście doradzić, z jakiego programu w PFRON'ie powinienem skorzystać, bo jestem zupełnie zielony.
Dostałem właśnie odpowiedź (załącznik) z PFRON'u w sprawie dofinansowania i przyznam szczerze, że nic z tego nie rozumiem :-P
Z tego co jest tam napisane, max. dofinansowanie nie może wynieść więcej niż 15-krotność przeciętnego wynagrodzenia (W III kwartale 2008 r. przeciętne wynagrodzenie wynosi 2 968,55 zł, tak więc maksymalna pomoc może wynieść 44 528,25 zł).
Najgorzej boję się kosztów utrzymania lokalu, bo totalnie nie znam cen na rynku nieruchomości.
Sam już nie wiem, czy to ma w ogóle sens.
W Warszawie jest tego tyle, że raczej wzięcia by nie było, a miesiąc w miesiąc trzeba płacić.
Dostałem właśnie odpowiedź (załącznik) z PFRON'u w sprawie dofinansowania i przyznam szczerze, że nic z tego nie rozumiem :-P
Z tego co jest tam napisane, max. dofinansowanie nie może wynieść więcej niż 15-krotność przeciętnego wynagrodzenia (W III kwartale 2008 r. przeciętne wynagrodzenie wynosi 2 968,55 zł, tak więc maksymalna pomoc może wynieść 44 528,25 zł).
Najgorzej boję się kosztów utrzymania lokalu, bo totalnie nie znam cen na rynku nieruchomości.
Sam już nie wiem, czy to ma w ogóle sens.
W Warszawie jest tego tyle, że raczej wzięcia by nie było, a miesiąc w miesiąc trzeba płacić.
Jak to się mówi kto nie ryzykuje, ten nie je :) Musisz zadać sobie pytanie: czy jestem na tyle zaradny, aby poradzić sobie z prowadzeniem firmy? Ja ze studiem bym nie szalał. Póki co wolałbym chyba uderzyć w klimaty reporterskie, innymi słowy, kotlety :) Przy odrobinie szczęścia duże zapotrzebowanie na ślubniaki potrwa jeszcze max 2 lata, więc jest to okres, w którym możesz się odbić i osiągnąć w miarę pewną pozycję na rynku. Pod dwoma jednak warunkami: nie możesz być zbyt tani - Twoje dochody oprócz pokrywania kosztów działalności muszą zapewniać rezerwę inwestycyjną (nowy sprzęt, amortyzacja posiadanego, naparawy, itp) no i dobrze jest coś odkładać na gorszy okres, czyli post i adwent, a druga sprawa to wysoka jakość świadczonych usług - musisz zadbać o to, by klienci wiedzieli za co płacą. Jeśli zamierzasz robić śluby za 500-800zł, to od razu sobie odpuść. Jeśli zaś chodzi o samo studio, to młodzi coraz częściej odchodzą od klasycznych zdjęć w atelier, rodzinnych fotek i portretów jest coraz mniej, a w branży modowo-glamourkowej konkurencja jest potężna i często bardzo utalentowana.
marszull
01-07-2009, 11:17
Miesiac w miesiac trzeba placic, ale przeciez bedziesz mial dofinansowanie? Czy na wynajem lokalu nie mozna juz tego przeznaczac?
marszull
01-07-2009, 11:19
Inna sprawa ze brakuje na rynku miejscowek w miare dobrze wyposazonych, ale za rozsadne pieniadze (do wynajecia)
PS Tak jak napisal Filek kto nie ryzykuje ten nie ma:-)
Tu Filek masz dużo racji.
Studio coraz mniej znaczy w obecnych czasach.
Gość, u którego miałem praktyki, właśnie sprzedał całe swoje studio wraz z powierzchnią, bo nie opłacało mu się tego utrzymywać.
Ja jestem w tej dobrej sytuacji, że mogę skorzystać z PFRON'u (a dużo czasu mi nie zostało, bo orzeczenie mam do połowy 2010 roku).
Tak sobie kalkulowałem, ile wyniosły by mnie koszty utrzymania takiego studia, a ile wynajmowanie go powiedzmy 3 x w miesiącu na 4 godziny (czyli ok. 600 zł miesięcznie), ale nie wiem niestety, jakie są ceny wynajmu lokali.
Najwygodniej byłoby zrobić to z kimś na spółkę, bo samemu faktycznie byłoby mi trudno to utrzymać.
Jeszcze pomyślę, popatrzę, poszukam.
Muszę znaleźć kogoś, kto pomógł by mi napisać biznesplan itp. bo od tego trzeba chyba zacząć.
Myślałem jeszcze trochę nad tym, co powiedział Filek i może warto by było założyć firmę zajmującą się tylko fotografią okolicznościową (śluby itp.).
Czy jest to możliwe, aby otrzymać dofinansowanie na założenie firmy, której jedynym zadaniem będzie robienie od czasu do czasu zdjęć na ślubach, komuniach i innych tego typu uroczystościach?
Wydatki są znacznie mniejsze niż w przypadku studia (wynajęcie lokalu, opłaty za energię itp.), a faktem jest, że popyt na to chyba większy niż na studio.
Co o tym myślicie?
Czy jest to wykonalne?
wiem, że jest w pfronie taki program "komputer dla homera" dofinansowujący sprzęt komputerowy i oprogramowanie dla ludzi z dysfunkcją wzroku. Podejrzewam, że Ty jej nie posiadasz (zawód fotograf), ale może ktoś z Twoich znajomych jest niedowidzący, a równocześnie nie jest zainteresowany kupnem komputera, peryferii i softu. Dofinansowanie na poziomie 80-90% działa na wyobraźnię.
niezarejestrowany
04-07-2009, 09:49
Myślałem jeszcze trochę nad tym, co powiedział Filek i może warto by było założyć firmę zajmującą się tylko fotografią okolicznościową (śluby itp.).
Czy jest to możliwe, aby otrzymać dofinansowanie na założenie firmy, której jedynym zadaniem będzie robienie od czasu do czasu zdjęć na ślubach, komuniach i innych tego typu uroczystościach?
Wydatki są znacznie mniejsze niż w przypadku studia (wynajęcie lokalu, opłaty za energię itp.), a faktem jest, że popyt na to chyba większy niż na studio.
Co o tym myślicie?
Czy jest to wykonalne?
jak najbardziej wykonalne.
sam od miesiaca mam taka firme z dofinansowania z unii
wiem, że jest w pfronie taki program "komputer dla homera" dofinansowujący sprzęt komputerowy i oprogramowanie dla ludzi z dysfunkcją wzroku. Podejrzewam, że Ty jej nie posiadasz (zawód fotograf), ale może ktoś z Twoich znajomych jest niedowidzący, a równocześnie nie jest zainteresowany kupnem komputera, peryferii i softu. Dofinansowanie na poziomie 80-90% działa na wyobraźnię.
A tu się bardzo mylisz!
Mam wadę dość poważną wadę wzroku i już z tego programu skorzystałem :)
Dostałem dofinansowanie ok. 3 lata temu, wtedy dostałem 5100, z czego chyba 30% musiałem mieć wpłaty własnej.
Chyba tak zrobię, że zamiast studia, założę taką firmę zajmującą się ślubami, a z czasem pomyślę o dofinansowaniu na studio.
Dzięki!
Odświeżę trochę temat.
Właśnie zaczął się nabór wniosków na program POKL 6.2.
Czy ktoś, kto korzystał z tego programu mógłby mnie jakoś poinstruować, co robić itp.?
Czy można gdzieś ściągnąć wniosek o przyznanie dofinansowania ?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!
TUTAJ (http://www.pokl.wup-krakow.pl/index.php/id-62.389.html)masz dokumentację konkursową. Oczywiście wniosek trzeba wklepać do generatora wniosków, do którego link jest z prawej strony ekranu.
EDIT: sprawdź u siebie w Wawie kiedy są nabory. Nie siedze w POKL-u i nie wiem czy nabory wniosków są centralne czy lokalne.