Zobacz pełną wersję : D300 zapis zdjęć (niekomplenty plik)
Już po raz kolejny powtórzył mi się ten sam błąd, a mianowicie zdjęcia po przegraniu z karty na dysk wyglądają jak te w załączniku :( Nie wiem co jest przyczyna bo na wyświetlaczu aparatu jak robiłem owe zdjęcia nic takiego nie miało miejsca:( Musiałem umieścić je tak bo wszystkie serwisy na których można umieścić zdjęcia przy tych wywalały cały czas błąd:(
Przy próbie otwarcia w adobe wychodzi ten dokument może być uszkodzony (niekompletny plik).
Pytanie mam takie czy to wina aparatu czy karty? Zdjęć nie robiłem w serii tylko z 5 czy 10s odstępami a czasem i więcej. Problem pojawia się sporadycznie. A zdjęcia w jpg :)
Dziwi mnie też fakt że jak włączę np w ACDsee w przeglądarce i miniaturka jest normalnie a dużo same paski:(
http://odsiebie.com/pokaz/3876818---9ed8.html
truman20
30-06-2009, 06:53
Może pomogę.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img35.imageshack.us/img35/5097/dsc2566.jpg)
Spróbuj z inną kartą pamięci.
DominikS
30-06-2009, 07:34
Wg mnie na 100% karta, wiele razy było o tym tu i na innych forach. Fakt że widzisz w aparacie całe zdjęcie świadczy tylko o tym że w jpegu zapisała się miniaturka. Zmień kartę i powinno być po problemie.
Witam,
Mi ten problem pojawial sie wtedy kidy karta nie byla docisnieta prawidlowo, ale moze w twoim przypadku jest inaczej.
Pozdrawiam
Również stawiam na kartę.
Rafał_Sz
30-06-2009, 10:13
Miniaturka dużego zdjęcia to osobny plik podglądu, w puszce też pewnie wyświetla Ci się w porządku. Karta leży, a raczej jej system plików. Warto ZAWSZE formatować kartę po włożeniu jej do aparatu.
Czy to seria czy nie, nie ma znaczenia. Dane i tak spływają na bieżąco z bufora aparatu.
Może jeszcze jedna sprawa ktoś to opisywał już na forum. Nie wiem jak zgrywasz te dane ale czasami kabel np. od urządzenia z którego zgrywasz jest uszkodzony, czy to od aparatu czy od czytnika i też może się coś takiego porobić.
Miałem identyczny przypadek z kartą Sandisk 8G Ex III. Karta działała przez ponad rok. Wyjąłem ją z mojego D300 i na chwilę włożyłem do Canon 5D. W Canonie kartę formatowałem. Po powrocie karty do Nikona również nastąpił jej format. Po tym karta zapisywała mi zdjęcia tak jak Tobie. Reklamowałem kartę. W ramach reklamacji dostałem nową, która działa bezbłędnie.
no żebym to ja wiedział gdzie tą kartę kupiłem.
No zdjęcia zgrywam po przez czytnik w kompie. Czy to jego wina - nie wiem. Ale jeśli by była jego to by mi tak się robiło za każdym razem:(
Kartę zawsze nawet jak jest pusta po włożeniu do puszki formatuje.
Teraz takie pytanko - czy można sprawdzić czy karta jest uszkodzona w jakiś tam sposób?! Program albo coś?
No i będzie trzeba zainwestować w nowe karty :(
Kiedyś miałem podobny efekt - okazało się że przyczyna to niepewne połączenie (luźne złącze) kabelka dysku SATA z gniazdem na płycie głównej komputera. Po wymianie kabelka - jak ręką odjął , żadnych problemów od tej pory (a będzie już z rok od wymiany).
Pozdrawiam
Prześlij zdjęcia do kompa nie przez czytnik. Podłącz aparat i przerzuć fotki.