PDA

Zobacz pełną wersję : D90+Problem z Lampa Zewnetrzną

mazurek88
29-06-2009, 19:46
Witam

Choć to mój pierwszy post sledze forum nikona od ładnych kilku lat, nie potrzebowałem nigdy pomocy, aż do dnia dzisiejszego... otóż mam pewien problem ponieważ kupiłem sobie softboxa i parasolke, po podłączeniu do aparatu obydwie lampy wyzwalają błysk tylko i wyłącznie w trybie Automatycznego programowania(P) i nie wiem czy jest to normalne czy jest to może problem(dla mnie to duzy problem) a jeżeli jest to jak działać z lampa zewnętrzną na przykład na Manualu lub innym trybie ??. Bardzo proszę o szybka pomoc...

Z Góry Dziękuje i Pozdrawiam

velaskez
29-06-2009, 20:12
Obydwie lampy...wyzwalasz jedną w CLS czy jak? A w ogóle to nie ten dział, pytanie bardziej na podforum lampowe.

mazurek88
29-06-2009, 23:30
Ojjj...
1. Czym Jest CLS ?
2. Lampy odpalam na zmianę nie obydwie naraz. Lampe/y mam podłączone bezprzewodowo z Aparatem
3. Właśnie nie wiedziałem który dział będzie i obawiałem sie ze tamten będzie mniej odpowiedni niż ten, widać myliłem sie.

kijas
30-06-2009, 10:03
ad 1. CLS - Creative Lightning System - bezprzewodowy system komunikacji lamp z korpusem, można naraz wyzwalać lampy w trzech podgrupach z różnymi ustawieniami, zmienianymi w body, ale skoro piszesz:

2. Lampy odpalam na zmianę nie obydwie naraz. Lampe/y mam podłączone bezprzewodowo z Aparatem

to chyba powinieneś wiedzieć co i jak :) jak nie, to CLS na stronie Nikona (http://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/15145/p/88/c/241/r_id/127724)
no i przydałoby się wiedzieć jaki korpus, lampy, to lepsi koledzy na pewno coś konkretniej powiedzą :)

Pzdr

Kijas

marcinez
30-06-2009, 10:56
Również dołączam się pytań o korpus i lampy oraz o sposób bezprzewodowego połączenia.

jacek.gold
30-06-2009, 11:03
może napiszecie jakie macie te lampy?

velaskez
30-06-2009, 11:32
i jakie korpusy, ale rozumiem ze to są D90

mazurek88
30-06-2009, 12:30
no wiec tak korpus hmm nie rozumiem dokładnie pytania(i tu wychodzi moja głupota) mam dwie lampy delicus 180 (do teog mam podłaczone parasolki ) wyzwalacz bez przewodowy nazywa sie Drt-2g wiec jak sami widzicie totalny amator ze mnie jezeli chodzi o studio...straszne
i wiem ze byc moze nie wypada ale własnie jestem w "ala Studio" i okazało sie ze na manualu takze moge robic zdjecia co mnie niezmiernie ucieszyło tyle ze pojawil sie wiekszy problem otóz nie współgra mi lampa z nikonem a dokładnie błysk wydobywa sie co jakies 5-6 zdjecie co jest bardzo irytujace i nie wiem poprostu nie mam pojecia jak mogłbym ten problem wyeliminowac ! Bardzo prosze o pomoc

Przepraszam za duzą ilość błedów ortograficznych...

marcinez
30-06-2009, 12:55
Korpus - body - puszka czy jak tam inaczej :) Jaką puszką focisz?

velaskez
30-06-2009, 13:05
no wiec tak korpus hmm nie rozumiem dokładnie pytania(i tu wychodzi moja głupota) mam dwie lampy delicus 180 (do teog mam podłaczone parasolki ) wyzwalacz bez przewodowy nazywa sie Drt-2g wiec jak sami widzicie totalny amator ze mnie jezeli chodzi o studio...straszne
i wiem ze byc moze nie wypada ale własnie jestem w "ala Studio" i okazało sie ze na manualu takze moge robic zdjecia co mnie niezmiernie ucieszyło tyle ze pojawil sie wiekszy problem otóz nie współgra mi lampa z nikonem a dokładnie błysk wydobywa sie co jakies 5-6 zdjecie co jest bardzo irytujace i nie wiem poprostu nie mam pojecia jak mogłbym ten problem wyeliminowac ! Bardzo prosze o pomoc

Przepraszam za duzą ilość błedów ortograficznych...

Dobra...zaczynasz mnie wkurzać. Napisz jaki to aparat, jakie lampy. Nigdzie w necie nie mogę znaleźć opisu, specyfikacji ani nawet zdjęcia tego co opisujesz. Najlepiej zrób zdjęcie i tu wstaw to obejrzymy.

jacek.gold
30-06-2009, 13:07
lampa to najprawdopodobniej to (http://www.funsports.pl/p,pl,25,lampa+studyjna+delicacy+180.html) a aparat z pierwszego postu czyli d90

velaskez
30-06-2009, 13:17
Dzięki Jacku. Delicacy to nie Delicus...No to skoro masz tą lampę to nie jest to dedykowana lampa, więc sterowanie nią będzie tylko na manualnym trybie. A błyska co 4 klatki, bo masz napisane jak byk. Czas ładowanie 1.2-2.2s;) Bo zrozumiałem, że walisz serią, jeśli nie, to nie mam pojęcia.

mazurek88
30-06-2009, 16:26
a o korpus aparatu chodzi, no to tak jak w tytule Nikon D90 a lampy to ten ponizej w linku
http://www.allegro.pl/item671784521_zestaw_oswietleniowy_2x180_ws_plynna _regulacja.html

velaskez
30-06-2009, 18:17
Czy Ty w ogóle czytasz ten wątek? Odpowiedziałem już na pytanie, a kolega Jacek powiedział mi jakie to lampy:-P