PDA

Zobacz pełną wersję : o czarnym i białym raz jeszcze

Macienty
29-06-2009, 18:19
Witam Szanownych Forumowiczów,

chciałbym poruszyć sprawę niezwykle dla mnie istotną - otóż konwersja kolor-fotek do B&W. Mam na myśli osiągnięcie efektu prawdziwej, dynamicznej, niespłaszczonej "kolorystyki". Takiej jak te w tutkach fotoszopowych, jednak moja prośba odnosi się do podania wskazówek jak taki efekt osiągnąć w softach darmowych. Nie chcę piracić fotoszopa i chciałbym osiągnąć pożądany efekt czymś legalnie ściągniętym. Więc- jaki soft, jakie kroki.. BARDZO proszę o pomoc i z góry za nią dziękuję.

cammal
29-06-2009, 19:52
silver efex pro - zdecydowanie polecam

Macienty
29-06-2009, 19:56
ale z tego co widzę to jest wtyka do fotoszopa, a ja szukam wlasnie nie fotoszopowych rozwiązań...

Michu
29-06-2009, 23:56
WIększość tutków możesz stosować chociażby w Gimpie - podstawowe narzędzia są nieomalże dokładnie takie same jak w shopie, choć może znajdują się w innym miejscu.

Pindziol
30-06-2009, 20:52
Gimpa mogę z czystym sumieniem polecić. Mam znajomych, którzy zajmują się obróbką grafiki nieco poważniej i wyczyniają w nim naprawdę cuda. Wystarczy tylko nabrać wprawy i doświadczenia w posługiwaniu się nim, a efekty nie będę odbiegały od Photoshopowskich. Moim zdaniem kuleje w nim nieco wygoda obsługi w porównaniu z płatnymi programami, jest mniej intuicyjna, ale trzeba do tego przywyknąć i tyle. Możliwościami ustępuje im naprawdę niewiele.

swider
01-07-2009, 18:27
Ewentualnie mozesz kupic Photoshop Elements. Cena do zaakceptowania.

Locter
01-07-2009, 20:25
Ja też polecam Silver effex pro, można tym cuda zdziałać.

Mellan
01-07-2009, 20:45
Smacznie wygląda ten silver... :)