PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 16mm i cokin??

Sirk
29-06-2009, 17:08
Własnie stałem się posiadaczem obiektywu nikkor 16mm f2.8 fisheye. Pytanie moze i głupie ale dla mnie istotne...
Da się do tego jakąś metoda domową podpiąć albo jakiegoś dużego (np 77mm) polara albo cokina?? Czy ma to sens gdy kąt widzenia takiego obiektywu to 180 stopni (na moje oko troszeczkę mniej)? W komplecie mam 4 filtry nakręcane na tylnią soczewkę, domniemam zatem że bez problemu kupi się filtry ND nakręcane w taki sposób. Drogie są takie fitry??
PS. szkło będzie używane na FX.

Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi.

Karl Johansson
29-06-2009, 17:18
Problem polega właśnie na tym, że pole widzenia tego szkła to 180 stopni - żeby filtr nie był widoczny w kadrze, musiałby on się znajdować za przednia soczewką, co stawiałoby, mówiąc delikatnie, pod znakiem zapytania jego działanie i sens użycia (pominąwszy, oczywiście, kwestię "realności" takiego rozwiązania).

A ND...myślę, że gdyby poszukać, dałoby radę znaleźć.

Smurfetka
29-06-2009, 19:54
Własnie stałem się posiadaczem obiektywu nikkor 16mm f2.8 fisheye. Pytanie moze i głupie ale dla mnie istotne...
Da się do tego jakąś metoda domową podpiąć albo jakiegoś dużego (np 77mm) polara albo cokina?? Czy ma to sens gdy kąt widzenia takiego obiektywu to 180 stopni (na moje oko troszeczkę mniej)? W komplecie mam 4 filtry nakręcane na tylnią soczewkę, domniemam zatem że bez problemu kupi się filtry ND nakręcane w taki sposób. Drogie są takie fitry??
PS. szkło będzie używane na FX.

Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi.

Panie Sirk, to jest niemożliwe. Skoro takim obiektywem można przez przypadek sfotografować swoje buty, to jaki rozmiar miałby mieć filtr Cokin? Z przodu obiektywu to niemożliwe, a tylne filtry z zestawu obiektywu są integralną cześcią otyczną obiektywu tak przeliczone, że każda ingerencja w ten układ spowoduje pogorszenie ostrości obrazu.

Sirk
30-06-2009, 10:17
Taaaaa. Z cokinem to faktycznie może i emocje mnie poniosły ale jakies ND-ki nakręcane na tył...... hmmmm...... to by było coś.

Smurfetka
30-06-2009, 22:24
:mrgreen: Panie Sirk, mam coś dla Pana: http://www.allegro.pl/item676226518_nikon_d700_oslona_lcd_2_czesciowa_sz klo_hart.html