Zobacz pełną wersję : Bibble Pro i NEF z D2X
Witam,
Czy znajdzie się jakiś praktyk, który z D2X'a obrabiał NEFy w Bibble?
Ja po przesiadce z D700 zupełnie nie potrafię sobie z tym poradzić.
Już znacznie lepsze efekty wypluwa puszka w jpg...
Help, help, pomocy. :)
Czyli, że co.
Że albo pokocham JPGi z aparatu, albo pokocham windowsa i jakieś te magiczne softy, albo sam się nauczę w końcu? :-)
Spędziłem nad próbami już wiele godzin.
Ciągle mam wrażenie, żę bibble pro po prostu nie radzi sobie sensownie z nefami z d2x. i tyle.
O ile np. ruszenie suwaczkiem kontrastu przy pliku z d700 dawało ewidentny efekt już po lekkim jego przeciągnięciu, o tyle plik z d2x i suwaczek dociągnięty na 100% w prawo (czyli maks kontrastu) - a mnie ciągle za mało. Przy takim ustawieniu z d700 otrzymałbym... grafikę a nie zdjęcie :)
Podobnie jeśli chodzi o vibrance. Ruchy tym ustawieniem przy nefach z d700 były znacznie bardziej zauważalne, niż w przypadku d2x.
Dla potencjalnych czytelników tego "wątku" dodam, że rawtherapee sensowniej lyka nefy z d2x. Tyle, że jest drastycznie powolny i niewygodny :)
GIMP z ufraw również nie daje zadowalających efektów a i do ergonomii pracy można by mieć sporo "ale".
A może kupię w końcu maka....
Witam,
Czy znajdzie się jakiś praktyk, który z D2X'a obrabiał NEFy w Bibble?
Ja po przesiadce z D700 zupełnie nie potrafię sobie z tym poradzić.
Już znacznie lepsze efekty wypluwa puszka w jpg...
Help, help, pomocy. :)
Testuje od jakiegoś czasu B5, pewnie masz B4, której nie testowałem. Ale chodzi Ci głównie o contrast i vibrance ?
Dla mnie te 2 suwaki są niezbyt udane w B5. Vibrance niby ma dodawać kolorku wszędzie oprócz ludzkiej skóry a ni diabli tak się dzieje. Contrast też trochę dziwaczny. W NX2 to lepiej działa. Choć z wersji preview na preview zaczyna to wszystko lepiej wyglądać. Za pół roku może to wszystko dopracują. Proponuję przesiadkę na super szybkiego NX2 :) A z ciekawości zapytam, porównywałeś te same zdjęcia z D2X wołane w B4 i NX2 ?
Moim skromnym zdaniem wyniki uzyskane za pomocą Bibble, pomimo jego fajnej obsługi są tylko takie sobie.
NX 2 , powierzchownie i w testowaniu bardzo powolny, pozwala w porównaniu do innych programów na najszybsze osiągnięcie doskonałych rezultatów. Jeżeli trzeba doprowadzić np. 100 Nef'ów do bardzo dobrej jakości, to najszybciej wychodzi mi to przy użyciu "powolnego" NXa.
Problem z NXem jest tylko jeden: Nie działa w Linuksie :-)
Ale już od jakiegoś czasu przymierzam się do Mac OSX w końcu.
Dzięki za odzew, tak czy siak.
(tak, używam aktualnie bibble pro 4, 5-tki jeszcze.. nie ma. nie używałem nigdy poza kilkoma próbami nx'a -- nie mam porównań)
Dorwałem triala NX2 i troche poklikałem.
Pomijając już to, że nie potrafię go sensownie obsługiwać -- efekt nawet "domyślny" jest znacznie sensowniejszy, niż w bibble.
Po kilku ruchach suwaczkami rzeczywiście wygląda na to, że funkcjonują lepiej niż w bibble.
Widać, że soft uwzględnił ustawienia w aparacie i od razu je zastosował. Suwaczki typu contrast/saturation działają znacznie efektywniej niż w bibble, więc być może te nefy z d2x da się okiełznać.