Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Ułan
Przedstawiam dwa portrety niedawno zmarłego zastępcy prezydenta miasta Poznania, Macieja Frankiewicza.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img524.imageshack.us/img524/3214/dsc21136ar800ps7pastelx.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img81.imageshack.us/img81/9205/dsc21137a800rps7x.jpg)
ała :/ zdecydowanie na nie
aaa po co te filtry?
... myślę że tak widzę świat,
przecież tu wogóle nie widać twarzy. Niestety nie podoba mi się
sowart, Chicago, dziękuję za odwiedziny, to prawda w tradycyjnym rozumieniu to nie są fotografie, miło było pozdrawiam
ja bym zrobił ramkę tak z 3 razy grubszą i może jeszcze z 2 filtry dorzucił żeby zakryć te wąsy i oczy...
ja bym zrobił ramkę tak z 3 razy grubszą i może jeszcze z 2 filtry dorzucił żeby zakryć te wąsy i oczy...
Jestem w pracy, ale po powrocie do domu spróbuję zrobić tak jak mi radzisz, piszesz ze trzy razy grubszą ?
A jaki filtr proponujesz zastosować, czy może dwa różne ?
Kadrowanie: na pierwszym osoba z lewej zdecydowanie niepotrzebna - można kadr trochę zacieśnić, obcinając ją. Na dwójce znów osoba po lewej gra mocniej, w mocniejszym punkcie obrazu i lepiej doświetlona. Ale dwójka słabsza (bez oczu), wolę jedynkę. Papier czerpany mi nie wadzi, więc rozumiem wizję, że tak mialoby to wyglądać docelowo.
Kadrowanie: na pierwszym osoba z lewej zdecydowanie niepotrzebna - można kadr trochę zacieśnić, obcinając ją. Na dwójce znów osoba po lewej gra mocniej, w mocniejszym punkcie obrazu i lepiej doświetlona. Ale dwójka słabsza (bez oczu), wolę jedynkę. Papier czerpany mi nie wadzi, więc rozumiem wizję, że tak mialoby to wyglądać docelowo.
mOSAd oczywiście nie mówisz chyba poważnie???.....przecież to jakaś masakra Panowie
nie nie nie nie nie nie.. a dlaczego ??
bo nie....
kadrowanie na nie
obrobka to jzu kompletnie na nie...
jesli jzu stosujesz taaaaaakie filtry to staraj sie je zmodyfikowac ukreatywnic a nie trzy razy przyciskiem myszy i juz...
mOSAd oczywiście nie mówisz chyba poważnie???.....przecież to jakaś masakra Panowie
No widzisz... a jednak... To jest może masakra, podobnie jak dużo różnych stylizacji, eksperymentów użyć filtrów, ale ja jestem przeciwny jednej jedynej postaci fotografii, pięknej glamourowej, błyszczącej, ostrej, kontrastowej. Co prawda tak robię jak tylko mi sie uda, ale nie znaczy to, że nie rozumiem dążenia w innych kierunkach. Tutaj przez obróbkę autor pozbył się około 90% szczegółów ze zdjęcia :) Może to lepiej? Fotografia ma różne cele, zdjęcia mogą być publikowane w różnych miejscach, z różnym skutkiem. Na przykład: na wazonach, na koszulkach, na papierze czerpanym, na wizytówkach, na plakatach, czy rzucane na coś jako kolejna warstwa opowieści. W każdym zastosowaniu lub stylizacji na takowe, zdjęcie zaprezentowane w inny sposób może się nie spodobać, ale jeśli właściwie użyte - nie razi. Hmm, trudno mi to opisać, ale po prostu to chyba kwestia wyobraźni - ja jestem w stanie sobie wyobrazić te zdjęcia w niektórych zastosowaniach i tam by się w miarę sprawdziły.
Myślisz, że autor zdjecia nie jest świadomy tego, że obróbka kompletnie zmieniła to co wyszło z aparatu?
Powiem jeszcze inaczej może - myślisz, że niektóre docenione po latach formy ekspresji jak u Picasso, Dali czy innych były też docenione od razu i przez większość? Nie chcę tu porównywać oczywiście ;), ale autor sobie tak to wymiślił, jego wola. Jednym się spodoba innym nie. Według mnie, zastosowane środki mają jakiś sens, więc ja ich nie neguję.
Czy widziałbym te zdjęcia gdzieś w moim otoczeniu? Raczej nie - "testu salonowego" nie przechodzą. Czy nie wywołałyby mojego obrzedzenia gdybym zobaczył je w jakiejś kronice? Nie wywołałyby. Zdjęcia są słabe, ale i takie często widzimy w różnych miejscach :) Ale niekoniecznie słabe ze względu na stylizację, ale ze względu na kadry, kolory, typowo reporterskie śmieci w tle (okna) itp.
Jasne, że można zanegować każdą stylizację, efekt, filtr, który nam nie pasuje. Ale wtedy wyjdzie na to, że chcielibyśmy oglądać tylko jeden, no może dwa, rodzaje zdjęć. Ja dałbym tu większą swobodę twórcom i nie ograniczał ich aż tak :D Nie podoba się? OK, ale to Twoje zdanie - mnie nie przeszkadza :) Ja jestem baaardzo tolerancyjny i dużo znoszę :)