Zobacz pełną wersję : ustawienia aparatu a ''motyw zdjeciowy'' w D80
neverhood
29-06-2009, 12:21
troche zawily ten temat, ale juz go tlumacze.
Mam D80 i chcialbym poczynic takowe zdjecia: np. jak uzyskac zdjecie by rozkrecone smiglo starego samolotu stwarzalo efekt owego krecenia a nie bylo zatrzymane w miejscu (rozumiem czas) ale chcialbym zachowac sobie takie ustawienia plus minus w aparacie. czyli jade sobie gdzies autem nagle widze leci helikopter staje wyciagam sprzet i szybko pstryk, no i mam 3 lopatki smigla, a helikopter polecial a ja chcialbym jakos szybko sie przelaczyc na gotowe zapisane ustawienia i pstryk i mam helikopter z fajnie ujetym ruchem smigla.
wiem ze zawile ale mam nadzieje ze zrozumiecie
neverhood
29-06-2009, 12:22
kontynuujac watek, podobna sytuacja przy panoramowaniu pojazdow, szybkie ustawienia ktore mam zapisane w aparacie i po jakiejs tam korekcie fajne zdjiecia z rozmytym tlem
tylko jak je zapisac
Musisz mieć odpowiednio ustawiony czas. Wystarczająco krótki by by samolot był ostry i wystarczająco długi by smigła były rozmazane. To wszystko.
Dokładnie tak. Weź aparat, stań przy ulicy gdzie jeździ duzo samochodów i pokombinuj z czasem otwarcia migawki. Jak już będziesz wiedział o co kaman, poradzisz sobie również ze smigłami. Nie możesz zapisać ustawień do takich fotek bo warunki oswietleniowe zawsze są inne.
FlashGordon
30-06-2009, 06:22
Pomijając kwestię samolotu, od dawna marzę, aby w moim D80 można było zapisać kilka presetów ustawień (np. co do kolorów, auto iso włączone/wyłączone itd.), tak żeby można je było szybko przywracać. Dodatkowe pozycje na wybieraku programów (np. 1-4, pamiętające określone ustawienia) załatwiłyby problem. Żeby je mieć z radością poświęciłbym standardowe programy (krajobraz, portret itd.).
Przemek Paśnik
30-06-2009, 06:48
Pomijając kwestię samolotu, od dawna marzę, aby w moim D80 można było zapisać kilka presetów ustawień (np. co do kolorów, auto iso włączone/wyłączone itd.), tak żeby można je było szybko przywracać. Dodatkowe pozycje na wybieraku programów (np. 1-4, pamiętające określone ustawienia) załatwiłyby problem. Żeby je mieć z radością poświęciłbym standardowe programy (krajobraz, portret itd.).
Masz rację, byłoby pięknie. Niestety aparat ma się sprzedać. Dopiero potem robić zdjęci, więc sam rozumiesz..
Masz link do poradnika jak robić zdjęcia samolotom i innym latającym :)
http://airfoto.photosite.pl/index.pl.html
FlashGordon
01-07-2009, 09:44
Masz rację, byłoby pięknie. Niestety aparat ma się sprzedać. Dopiero potem robić zdjęci, więc sam rozumiesz..
No, trochę racji w tym jest, ale ja zdecydowanie chętnie kupiłbym puchę, gdzie mogę sobie grzebać w tych całych portretach, makro i krajobrazach na kółeczku. Może wreszcie by się do czegoś przydały.
neverhood
01-07-2009, 13:51
czyli ze w D80 nie da sie zapisac wstepnych ustawien?
kleszcz5
01-07-2009, 15:08
Niestety nie.
mrpawcio
01-07-2009, 16:00
Możesz sobie ustawić w trybie S czas powiedzmy 1/100s - 1/60s, a w trybie A najmniejszą przesłonę. Nie jest to co prawda rozwiązanie, którego poszukujesz, ale coś w rodzaju substytutu. Wiadomo, że nie sprawdzi się to w każdej sytuacji i czasami będzie trzeba coś jeszcze dodatkowo pozmieniać.
http://www.szerokikadr.pl/inspiracje/slawomir_krajniewski
:)