PDA

Zobacz pełną wersję : ustawienia aparatu a ''motyw zdjeciowy'' w D80

neverhood
29-06-2009, 12:21
troche zawily ten temat, ale juz go tlumacze.

Mam D80 i chcialbym poczynic takowe zdjecia: np. jak uzyskac zdjecie by rozkrecone smiglo starego samolotu stwarzalo efekt owego krecenia a nie bylo zatrzymane w miejscu (rozumiem czas) ale chcialbym zachowac sobie takie ustawienia plus minus w aparacie. czyli jade sobie gdzies autem nagle widze leci helikopter staje wyciagam sprzet i szybko pstryk, no i mam 3 lopatki smigla, a helikopter polecial a ja chcialbym jakos szybko sie przelaczyc na gotowe zapisane ustawienia i pstryk i mam helikopter z fajnie ujetym ruchem smigla.

wiem ze zawile ale mam nadzieje ze zrozumiecie

neverhood
29-06-2009, 12:22
kontynuujac watek, podobna sytuacja przy panoramowaniu pojazdow, szybkie ustawienia ktore mam zapisane w aparacie i po jakiejs tam korekcie fajne zdjiecia z rozmytym tlem
tylko jak je zapisac

blazeje
29-06-2009, 14:59
Musisz mieć odpowiednio ustawiony czas. Wystarczająco krótki by by samolot był ostry i wystarczająco długi by smigła były rozmazane. To wszystko.

AdamoN
29-06-2009, 16:50
Dokładnie tak. Weź aparat, stań przy ulicy gdzie jeździ duzo samochodów i pokombinuj z czasem otwarcia migawki. Jak już będziesz wiedział o co kaman, poradzisz sobie również ze smigłami. Nie możesz zapisać ustawień do takich fotek bo warunki oswietleniowe zawsze są inne.

FlashGordon
30-06-2009, 06:22
Pomijając kwestię samolotu, od dawna marzę, aby w moim D80 można było zapisać kilka presetów ustawień (np. co do kolorów, auto iso włączone/wyłączone itd.), tak żeby można je było szybko przywracać. Dodatkowe pozycje na wybieraku programów (np. 1-4, pamiętające określone ustawienia) załatwiłyby problem. Żeby je mieć z radością poświęciłbym standardowe programy (krajobraz, portret itd.).

Przemek Paśnik
30-06-2009, 06:48
Pomijając kwestię samolotu, od dawna marzę, aby w moim D80 można było zapisać kilka presetów ustawień (np. co do kolorów, auto iso włączone/wyłączone itd.), tak żeby można je było szybko przywracać. Dodatkowe pozycje na wybieraku programów (np. 1-4, pamiętające określone ustawienia) załatwiłyby problem. Żeby je mieć z radością poświęciłbym standardowe programy (krajobraz, portret itd.).

Masz rację, byłoby pięknie. Niestety aparat ma się sprzedać. Dopiero potem robić zdjęci, więc sam rozumiesz..

lisek00
01-07-2009, 07:50
Masz link do poradnika jak robić zdjęcia samolotom i innym latającym :)
http://airfoto.photosite.pl/index.pl.html

FlashGordon
01-07-2009, 09:44
Masz rację, byłoby pięknie. Niestety aparat ma się sprzedać. Dopiero potem robić zdjęci, więc sam rozumiesz..

No, trochę racji w tym jest, ale ja zdecydowanie chętnie kupiłbym puchę, gdzie mogę sobie grzebać w tych całych portretach, makro i krajobrazach na kółeczku. Może wreszcie by się do czegoś przydały.

neverhood
01-07-2009, 13:51
czyli ze w D80 nie da sie zapisac wstepnych ustawien?

kleszcz5
01-07-2009, 15:08
Niestety nie.

mrpawcio
01-07-2009, 16:00
Możesz sobie ustawić w trybie S czas powiedzmy 1/100s - 1/60s, a w trybie A najmniejszą przesłonę. Nie jest to co prawda rozwiązanie, którego poszukujesz, ale coś w rodzaju substytutu. Wiadomo, że nie sprawdzi się to w każdej sytuacji i czasami będzie trzeba coś jeszcze dodatkowo pozmieniać.

erde
01-07-2009, 16:45
http://www.szerokikadr.pl/inspiracje/slawomir_krajniewski
:)