Zobacz pełną wersję : SB-900 Remote i commander w body??
Hey wszystkim
Przekopałem prawie cały dział z lampami i nie znalazłem rozwiązania na mój, że tak powiem problem, mianowicie jak to jest z tym CLSem i zdalnym odpalaniem lampy poprzez wbudowaną w body, wczoraj kupiłem SB-900 przeczytałem całą instrukcję aparatu D90 jak i lampy i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Chodzi mi o to że nigdzie nie piszę (albo jestem ślepy) że jak chce się użyć lampy zdjętej z sanek i po ustawieniu w niej REMOTE to czy dalej lampa działa w trybie ITTL czy nie, bo już zgłupiałem, nie jestem specem w tej dziedzinie więc wolę zapytać, jest to moja pierwsza lampa, może po prostu o czymś nie wiem co dla innych może być chlebem powszednim.
W normalnej sytuacji gdy lampa jest na sankach to wszystko jest jasne, mnogość ustawień funkcji ładnie i pięknie zgrywa się z ustawieniami aparatu ale już w opcji REMOTE nie widzę żadnych info z jaką mocą palnik walnie, jedynie mam możliwość zmiany zooma. Czy ja czegoś nie rozumiem??
proszę nie bijcie tylko wytłumaczcie :)
menu->kredka->e->e2->zmieniasz na c piorun->
ustawiasz tryb wbudowanej i zdalnej (remote będzie standardowo jako grupa A) masz do wyboru manual (od 1/1 do 1/128) i ttl (możesz ustawić kompensację).
Chyba jednak niedokładnie czytałeś instrukcję.
A w lampie ustaw w menu SU-4 na ON, nawet jeśli go nie masz
Bartello
29-06-2009, 14:22
tomdoe raczej pytał się o tryb pracy... tak więc jak w body ustawisz, tak będziesz miał (iTTL,A,M) przy czym jak pracuje w iTTL, to lampa strzela z taką samą mocą jak by siedziała na sankach. Tak więc zaleca się aby lampa była w podobnej odległości od modela. Z moich doświadczeń lepiej lampka pracować w manualu... Przynajmiej zawsze będziesz miał powtarzalność błysku.
Jeżeli się myle to proszę o sprostowanie (dawno temu miałem instrukcje w rekach) :)
TTL polega na mierzeniu światła tuż przed zrobieniem zdjęcia, więc uwzględnia odległość lampy od obiektu.
Oj widzę że się nie zrozumieliśmy, ja wiem co ustawić w aparacie i wiem co ustawić w lampie i wszystko działa, lampa odpala w każdej sytuacji tylko jak już pisałem na ekranie w lampie nie można nic ustawić za wyjątkiem GRUPY, KANAŁÓW i ZOOMA który bez względu na to jaki mam ustawiony w aparacie to w lampie jest taki jak sobie wcześniej ustawie.
Mnie tylko martwi jedno, przypuszczam że po zdjęciu lampy z sanek traci się TTL no chyba że będzie trzeba dokupić kabel SC-28 albo 29.
Zadnego TTL nie tracisz, lampa nadal wszystko ustawia zgodnie z TTL, lub jak sobie ustawisz.
A w lampie ustaw w menu SU-4 na ON, nawet jeśli go nie masz
Przeczytaj co to SU-4 a co to CLS.
Co do TTL. W menu aparatu możesz ustawić, a przynajmniej w D80, jak ma pracować czy TTL czy M. Ja z doświadczenia powiem Ci że lepiej jednak używać M.
Drugi post. W aparacie sterujesz trybem i mocą lampy. Wszystko działa, TTL też- jeśli grupa A jest ustawiona w TTL .Nie patrzymy na wyśw. lampy, wszystko sterujemy z aparatu. Inaczej tego nie umiem napisać.
No dobra dzięki panowie :) to teraz juz mniej więcej wiem tylko jeszcze proszę o potwierdzenie mojego kolejnego przypuszczenia a mianowicie:
lampa zdjęta z sanek ustawiona na REMOTE
w body ustawiona na TTL grupa i kanał taki jak trzeba
Pytanie:
Czy lampa będzie mierzyć swoim czujnikiem odległość od obiektu na którym ustawiliśmy ostrość i ustawi odpowiednią moc błysku czy pobierze te dane z puszki i walnie tak jak by była zamontowana na body?
Pytam bo muszę mieć pewność żeby w przyszłości nie kłopotać się różnicą odległości lampy i aparatu od obiektu fotografowanego
Pytanie:
Czy lampa będzie mierzyć swoim czujnikiem odległość od obiektu na którym ustawiliśmy ostrość i ustawi odpowiednią moc błysku czy pobierze te dane z puszki i walnie tak jak by była zamontowana na body?
Pytam bo muszę mieć pewność żeby w przyszłości nie kłopotać się różnicą odległości lampy i aparatu od obiektu fotografowanego
Jeśli dla grupy w której jest SB900 masz ustawiony TTL to najpierw aparat każe lampie wykonać przedbłysk, mierzy efekty i wysyła do lampy informację, jaka ma dać moc w czasie naświetlania. Różnice w odległości nie będą miały znaczenia.
dzięki wielkie teraz powinno mi to dać już spokój, choć i tak będzie mi się śnić po nocach zestaw Pocket Wizarda :)
.Czy lampa będzie mierzyć swoim czujnikiem odległość od obiektu na którym ustawiliśmy ostrość i ustawi odpowiednią moc błysku czy pobierze te dane z puszki i walnie tak jak by była zamontowana na body?
Pytam bo muszę mieć pewność żeby w przyszłości nie kłopotać się różnicą odległości lampy i aparatu od obiektu fotografowanegoSystem TTL działa inaczej niż chyba sądzisz (patrząc po twoim pytaniu), odległości w tym sensie o jaki pytasz są zupełnie nieistotne i nie mierzy ich ani body, ani lampa. Ta informacja jest niepotrzebna dla dobrania prawidłowej mocy błysku.
dzięki wielkie teraz powinno mi to dać już spokój, choć i tak będzie mi się śnić po nocach zestaw Pocket Wizarda :)z Pocket Wizardem właśnie stracisz te wszystkie udogodnienia oraz TTL.
Szakall1
05-07-2009, 23:30
a ja mam pytanie trochę z innej beczki ale dotyczy również commandera w body i sebki 900.. a więc czy jeśli jest lampa na remote a body na commander to wtedy body daje znać lalmpie poprzez błysk ale czy ten błysk jest na tyle silny bo oświetlić to co jest przed nami ? chodzi mi o to czy wtedy można kolokwialnie rzec że są 2 lampy ? tj.built-in i sebka czy tylko sebka bo built-in za słabo błyska by cokolwiek oświetlić ?
proponuje poczytać instrukcję D300.
lampa wbudowana ma opcje błyskania tylko jako sterownik lub jak normalna lampa i sterownik - wtedy masz 2 lampy.
A co do tego czy błyśnie wystarczająco silnie - to wszystko zależy od warunków, odległości, przysłony, ISO itd. Więc nie wiadomo czy starczy. Raz tak, raz nie. Trzeba konkretniej określić potrzeby.
Wyobraź sobie, że błyskasz samą wbudowaną. Czasami ona wystarcza, ale w sytuacjach wymagających mocy na pewno będzie słaba.
System TTL działa inaczej niż chyba sądzisz (patrząc po twoim pytaniu), odległości w tym sensie o jaki pytasz są zupełnie nieistotne i nie mierzy ich ani body, ani lampa. Ta informacja jest niepotrzebna dla dobrania prawidłowej mocy błysku.
Możesz jaśniej bo nie rozumiem
Jak to jest możliwe że lampa będzie wiedzieć (bez pomiaru odległości) z jaką mocą ma walnąć skoro na przykład odległość aparatu od np. osoby fotografowanej będzie 5 metrów a lampa od osoby 2 metry. Przecież aparat nie wie gdzie jest lampa skoro jest zdjęta z sanek, musi być jakiś pomiar odległości lampa=obiekt, chyba że czegoś znowu nie rozumiem więc proszę o jasne wytłumaczenie
z góry dzięki
nie są mierzone odległości. Jest mierzona ilość światła powracającego od odbitego, fotografowanego przez nas motywu. Jak światła wróci odpowiednia ilość (w zależności od czułości, od przysłony), to znaczy, że jest OK.
Jeśli motyw jest daleko, to by wróciła odpowiednia ilość światła błysk musi być solidniejszy.
Gdyby istotna była odległość system by głupiał przy pracy światłem odbitym. W ogóle by nie wiedział czy światło odbijamy od sufitu, czy leci na wprost. Gdyby zakładał, że leci na wprost, to by mocno niedoświetlał.
System jest o tyle fajny, że uwzględnia (prawie) wszystko co teoretycznie może osłabić błysk (odbicie światłą od sufitu, użyte na obiektywie filtry itp).
Są detale, które gmatwają nieco te sprawę, ale zasadę działania przedstawiłem (w pewnym uproszczeniu).
mam pytanie trochę odmienne, wyzwalając sabinke lampa wbudowana chciałbym żeby wbudowana nie błyskała. W ustawieniach aparatu ustawiam wbudowana na ---, ale dalej błyska o co chodzi?
To przedbłyski pomiarowe i sterujące. Nie przejmuj się. Musi tak być.
Dają one mikroskopijną ilość światła, jak ci to przeszkadza to załóż panelik IR.
aha, problem rozwiazany. Jacek Z dziekuje za pomoc
Jacek wporzo gość z ciebie również dzięki za wyjaśnienie :)
DarekD80
07-07-2009, 02:11
To ja też się dołączę do wątku:
Szukałem informacji o CLS i znalazłem ( http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=76596&page=2 ) ale nadal nie wszystko jest jasne.
Tu jest matryca opcji (co z czym działa):
http://imaging.nikon.com/products/imaging/technology/speedlight/wireless/compatibility.htm
Co oznacza tryb commander ? master to jest lampa wyzwalająca, remote czy slave - to wyzwalana, a commander ?
Jak komunikuje się CLS - tylko przez fotocele czy też radiowo ? Wyczytałem żę SB-600 nie ma fotoceli, to jak się komunikuje z 800 i 900 i aparatem ?
Jak CLS sprawuje się w dzień, na powietrzu (chodzi mi o łączność bezprzewodową kilku lamp) ? Czy w słoneczny dzień to wszystko dobrze funkcjonuje?
Jak komunikuje się CLS - tylko przez fotocele czy też radiowo ? Wyczytałem żę SB-600 nie ma fotoceli, to jak się komunikuje z 800 i 900 i aparatem ?CLS to komunikacja przedbłyskami. Żadna radiówka.
SB600 ma i nie ma zarazem fotocelę :mrgreen:. Tak naprawdę to ją ma, właśnie do obsługi CLS. Natomiast nie jest możliwe, by użył ją użytkownik dla odpalenia sobie lampki "manualnie".
Taką funkcje daje sb800 - ustawia sie lampe w tryb su-4. SB600 fotocele ma, ale tego trybu w menu lampy - nie ma.
Jak CLS sprawuje się w dzień, na powietrzu (chodzi mi o łączność bezprzewodową kilku lamp) ? Czy w słoneczny dzień to wszystko dobrze funkcjonuje?Sprawuje się dość dobrze, ale lampy musza sie widzieć ze sterownikiem, odległosci nie moga byc przesadnie duże. No a słoneczko może oslepić system. Może, ale nie musi. Niestety przekonać sie o tym mozna tylko metodą prób i błędów.
Co oznacza tryb commander ? master to jest lampa wyzwalająca, remote czy slave - to wyzwalana, a commander ?
Comander to tryb w który trzeba wprowadzić lampę, aby sterowała innymi, czyli była masterem. Może to byś wbudowana, lub zapięta na sankach sb 800/900.
Do tych informacji warto dodać, że cls w nikonie jest chwlony jako jeden z mocniejszych punktów systemu.
radoslaw_b3
07-07-2009, 20:19
Comander to tryb w który trzeba wprowadzić lampę, aby sterowała innymi, czyli była masterem. Może to byś wbudowana, lub zapięta na sankach sb 800/900.
Do tych informacji warto dodać, że cls w nikonie jest chwlony jako jeden z mocniejszych punktów systemu.
jak moze byc wbudowana masterem ??? chodzi ci o sterownik blysku w body dobrze rozumiem??
ja mam skolei inne pytenie lampa w trybie M sb 900 , w tym trybie mam auto fp ??
jak moze byc wbudowana masterem ??? Jakie masz body?
radoslaw_b3
07-07-2009, 22:34
Jakie masz body?
d300
no to w czym problem? Wbudowana w D300 lampa może byc sterownikiem CLS i do wyboru - może, ale nie musi brać udziału w błysku głównym.
Ustawia sie to w menu body. Tradycyjnie - instrukcja do poczytania.
radoslaw_b3
08-07-2009, 05:26
no to w czym problem? Wbudowana w D300 lampa może byc sterownikiem CLS i do wyboru - może, ale nie musi brać udziału w błysku głównym.
Ustawia sie to w menu body. Tradycyjnie - instrukcja do poczytania.
ja to wiem tylko chodzilo mi o te su-4 w lampie do czego i z czym to teraz juz wszystko jasne , wlasnie tak mam iustawione ze wbudowana jest masterem i steruje sobie z body moca sb w cls
Jacuś, ale Ty masz cierpliwość:)) Ale fakt, faktem, moglibyście koledzy poczytać instrukcje swoich sprzętów;)
andzialipka
15-09-2009, 09:08
Ja instrukcję czytałam ale nadal nie mam pojęcia, jak ustawić sb 900 aby nie błysnęła (tzn nie doświetlała obiektu) a wyzwoliła zdalną sb 800. W instrukcji pisze tylko tyle, że trzeba ustawić flash canceled i tyle. Gdzie się to ustawia? Proszę o pomoc bo mnie flesz trafi...