Zobacz pełną wersję : Manfrotto 190PROB vs 055CLB CLASSIC
radziu.art.pl
24-09-2006, 14:53
Witam,
nosze sie z zamiarem zakupu statywu i z kilku godzinnych poszukiwan znalazlem 2 ktore spelnialyby moje oczekiwania. Od statywu wymagam niskiej wysokosci bo zdaza mi sie robic makro, jednoczesnie chce miec statyw sztywny dlatego wybor padl na manfrotto a ze wzgledu na wzrost to statyw powinien byc dost wysoki.
055CLB CLASSIC:
Wymiary:
Długość po złozeniu 61 cm
Wysokość minimalna 8 cm
Wysokość maksymalna 135 cm
Wysokość maks z wyciągniętą kolumną 178 cm
Parametry masowe:
Ciężar własny 2,3 kg
Obciążenie maksymalne 6 kg
190PROB:
Wymiary:
Długość po złozeniu 56 cm
Wysokość minimalna 11 cm
Wysokość maksymalna 119 cm
Wysokość maks z wyciągniętą kolumną 145 cm
Parametry masowe:
Ciężar własny 1,9 kg
Obciążenie maksymalne 5 kg
i teraz krotkie wady i zalety pierwszy jest wysoki i ma dobre max obciazenie ale kolumna w poziomie sie nie sklada natomiast ma to ten drugi statyw ale jest on dosc niski. i nasuwa mi sie kilka pytan czy ktos uzywa ktregos z tych statywow? jak sie one sprawuja? a moze do tego pierwszego wystarczy kupic odpowiednia glowice zeby robic zdjecia w pionie albo w dol? wczesniej mialem statyw sony z plastikowa glowica ktora po 3 razach doczepiania d70 sie zlamala ;] dlatego stwierdzilem ze kupie statyw i glowice ktora to wytrzyma i bedzie sluzyc.
a czemu nie 055PROB?
A czym rożni się 055CLB CLASSIC od 055PROB?
Niedlugo będę kupowal, więc się przyłącze, jeśli można.
dodatki + kładziona centralna kolumna
No jest jeszcze stówkę droższy. :mrgreen:
za jakość i funkcjonalność się płaci :grin:
Leon13th
24-09-2006, 20:55
Korzystam akurat z 055Pro i jest bardzo funkcjonalny,słuchaj Alfa,dobrze radzi.Pozatym teraz 190-tki robią troche odchudzone przez co mniej stabilne.
radziu.art.pl
24-09-2006, 21:27
hmm, wsumie podoba mi sie 055PROB cena przystepna, wysokosc fajna i kolumna kladziona :) a jakich glowic do tego uzywacie?
055prob jest super.
Ma wprawdzie jeden mankament w postaci szybkosci kladzenia kolumny,
ale to chyba jedyny.
Co do glowicy, to odpowiada mi 141, ale to juz sprawa indywidualna.
radziu.art.pl
25-09-2006, 07:58
dobrze to teraz moze standardowe pytanie...a gdzue najtaniej mozna kupic?
Dodam jeszcze, o czym Alf juz kiedys wspominal, ze wyciagnieta srodkowa kolumna
zawsze bedzie mniej stabilna, niz schowana, co oznacza, iz w pewnym zakresie
wysokosci statywu 055 bedzie juz z zalozenia stabilniejszy od 190.
Kladziona kolumna bardzo sie przydaje, gdy chcemy focic z bardzo malej wysokosci,
ale koniecznie ze statywu. Dodajac do tego, ze kazda noga moze byc rozlozona
pod innym katem, mamy niemalze arcydzielo ekwilibrystyczne ;).
Kladziona kolumna umozliwia tez ustawienie n.p. 2 aparatow na 1 statywie
(po dokupieniu dodatkowego mocowania glowicy i oczywiscie samej glowicy),
lub jakiegos innego osprzetu. Generalnie jest to sprzet systemowy,
co umozliwia ewentualna rozbudowe, lub zmiane niektorych podzespolow
na inne wersje i wymiane czesci w przypadku uszkodzen, bez kupowania
calego statywu nowego.
Z praktyki powiem, ze kladziona kolumna w przypadku glowicy n.p. 141
powoduje zamiane poszczegolnych osi obrotu rolami, czyli trzeba innymi
galkami wtedy krecic, ale nie stanowi to problemu.
Osobiscie uzylem tego tylko jeden raz, bo tego statywu jeszcze nie mam
i bawilem sie nie swoim, ale czekam na dostawe.
Od pierwszej chwili wiedzialem, ze wlasnie o taki statyw mi chodzilo.
Kupic mozna m.in. u Hesji. Nie najtaniej, ale roznica minimalna,
a sprzedawca godny zaufania.
Sa tez podrobki MF. O ich jakosci sie nie wypowiem z braku doswiadczenia,
ale napewno beda solidniejsze od wszelkich stojakow budzetowych.
Podsumowujac:
Jezeli cie stac i zalezy ci na rozbudowanych mozliwosciach konfiguracyjnych,
warto kupic 055 ProB
Jesli natomiast nie bardzo stac, to mozez kupic jakis najtanszy i z czasem
dozbierac do tego MF ;)
Inne rozwiazania sa albo bezsensowne, albo znacznie drozsze.
Decyzja nalezy do ciebie ;)
radziu.art.pl
25-09-2006, 09:29
zdecydowalem sie juz na 055 ProB troche drozszy ale wkoncu tego czesto sie nie kupuje :) (teraz tylko czekam na wyplate a wlasnie kilka osob wspomnialo o roznych mozliwosciach konfiguracyjnych a ja nigdy sie nie bawilem takim statywem czy cos pozniej mozna do niego dolozyc zmienic? chodzi mi o jakies dodatki do niego
Lepiej na poczatku dac troche wiecej, niz potem z zamiana kombinowac.
Troche trudno to wszystko opisac, bo wtedy sie wydaje, ze statyw
zajmuje caly wagon, a tak oczywiscie nie jest ;).
Po prostu konstrukcja jest na tyle przemyslana, ze mozna go swobodnie
uzywac na wiele sposobow.
Operuje sie tym, jak lustrzanka w manualu :) Musisz wiedziec, czego chcesz
i chwile pokombinowac, jak to osiagnac, ale moim zdaniem warto.
Kilka minut zabawy takim sprzetem daje znacznie wieksze rozeznanie
niz najdluzszy opis, chocby formatu encyklopedii.
Dla zwolennikow manipulowania bedzie to niezla frajda.
Zaczekaj do wyplaty, a potwierdzisz moje slowa ;)
Odnosnie dodatkow nie znam wszystkiego, ale pobiezny rzut oka upewnil
mnie o szerokich mozliwosciach.
Trzeba chyba poszukac na necie materialow o manfrotto, fangier, funsport...
Obydwie "dodatkowe" firmy w niemalym stopniu bazuja na pomyslach MF
i pozostaje tylko trafic w kompatybilne modele.
patrycjusz
25-09-2006, 10:06
Gdzie kupic? w imfoto.pl ;]
Ja tez uzywam 055prob ale z podstawowa glowica kulkowa 486 cr2. Bardzo ale to bardzo funkcjonalny.
Heimdall
25-09-2006, 10:21
ja mam 055prob glowica kulkowa 486 rc2 i jestem zadowolony i to bardzo :mrgreen: zakupiony imfoto.pl :wink:
radziu.art.pl
25-09-2006, 11:06
ja myslalem raczej o glowicy 3D zeby miec pelna kontrole nad aparatem a moze ma ktos ze Szczecina ten statyw zeby zobaczyc bo w sklepach to raczej ubogo ;]
i jeszcze co do glowicy to myslalem o jakiejs z poziomica bo zawsze to jednak jakies ulatwienie :)
Wystarczy dla orientacji zerknac na ponizsze linki.
Jest w czym wybierac ;)
056
http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=184
115
http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=944
141
http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=188
405
http://www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/12564
410
http://www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/12562
329
http://www.maxaudio.pl/sklep/artykul/id/12559
osobiście używam tą:
http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=170
a pewnie za jakiś czas wymienię na tą:
http://imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=173
radziu.art.pl
25-09-2006, 13:12
heh wakt jest w czym wybierac ale raczej bedzie to cos w granicach 200zł ew. troche wiecej ale nie za 1500 :>
pytanie w czym lepsza jest plytka 6-katna od prostokatnej? bo zauwazylem ze sa takie i zastanawiam sie w czym lepsza?
patrycjusz
25-09-2006, 13:18
domyslam sie ze chodzi o lepsze umocowanie płytki na glowicy, a co za tym idzie lepsze trzymanie aparatu na glowicy.
płytka prostokątna jest poręczniejsza...nie wystaje z body, a wielokąt lepiej trzyma...i jest droższy :P
055PROB, głowice 029, torbe MBAG80 kupiłem na allegro u L Artur ceny ma konkurencyjne do sklepów foto.
Nad tym bym sie troche zastanowil. Zalezy, jakiego sprzetu chcesz uzywac
i w jakich okolicznosciach. Jezeli masz znajomych do plenerow, a optyka
niezbyt ciezka, to statystycznie chyba wiecej osob bedzie mialo plytki
prostokatne (i takiez glowice). W razie potrzeby latwiej sobie pozyczac.
Nie wiem tez, czy szesciokatna nie bedzie wystawac poza body, co mogloby
"czochrac po klacie".
Moze sie wypowie ktos z doswiadczeniem w tej sprawie...
P.S.
Wlasnie Alf uprzedzil moje mysli ;)
radziu.art.pl
25-09-2006, 20:12
a moze teraz ktos pomoze mi w wyborze :)
zastanawiam sie pomiedzy glowicami: 029 STANDARD a 141RC BASIC (z płytką) roznica prosta pierwsza ma poziomice i szesciokatna plytke natomiast druga ma prostokatna i brak poziomic i jest tansza a ja chcialbym miec jednak poziomice...
Ogladajac fotki mam wrazenie, ze 141 bedzie wygodniej operowac przy
polozonej kolumnie, ale to juz sprawa nieco subiektywna.
Na to pytanie bedziesz musial sobie niestety sam odpowiedziec ;)
Obiektywnie nie dam rady. 141 znam "organoleptycznie" i odpowiada mi, ale...
nie jestem toba ;)
radziu.art.pl
25-09-2006, 23:26
Seeker, hehe dokladnie :) a 055prob ma jakas poziomice na sobie? bo wydaje mi sie ze widzialem na nim okragla poziomice
Posiadam głowice 029 jest ona bardzo dobrze wykonana, masywna, poziomice są duże i dobrze sie poziomuje nimi aparat. Może troszke przeszkadzać płytka 6 kątna która jest odczuwalna przy noszeniu troche czochra po klacie. Pracuje mi sie bardzo dobrze z tą głowicą jestem z niej zadowolony.
Jest już nowa głowice 808 która ma zastąpić 029.
A może następce 141 głowice 804 która posiada poziomice i jest lepiej wykonana tylko obciążenie ma max 4kg.
radziu.art.pl
28-09-2006, 21:02
a zastanawiam sie nad pokrowcem ale jak widze ceny to mnie zniecheca dlatego zaczynam rozwazac kupno do tego paska na ramie...czy ktos tego uzywa?
Też myślałem nad kupnem paska ale za kawałek materiału dać 90zł, jest troszke za drogi. I wybrałem pokrowiec dołożyłem 50zł i mam zabezpieczenie dla statywu.
radziu.art.pl
09-10-2006, 22:09
wlasnie dzis przyszedl Manfrotto 055PROB + 808RC4 STANDARD (mialo byc 029 ale jej juz nie bedzie, co prawda troche drozsza ale oplacalo sie) poki co 100% satysfakcji, fakt jest faktem ze poki co to jedyna wada jest dosc dlugo czas przekladania "rurki" na poziom ale to sama przyjemnosc :)
oczywiscie kupowane w imfoto.pl POLECAM!! od dzis kupuje tylko tam
O! :)
3mam za słowo :)
a lekko wtracajac sie w debate to musze napomknac,
ze stety/niestety
glowiczki 141 i 029 łodeszły wzięły już w sina dal
a przyszly odpowiednio 804 i 808 :)
jak widac tez niezle :)
o tej 808 to tylko na manfrotto.com mozna poczytac
(no i copy>paste na imfoto.pl of koz) :)
Do mnie Maniek dolaczyl dzisiaj...
I dobrze mu tak!!! :) :)
za jakość i funkcjonalność się płaci :grin:
Ohhh... Alfie... Czemu nie pamietales o tym w dyskusji Sigma 70-200 vs. Nikkor 70-200 VR? :D
Ohhh... Alfie... Czemu nie pamietales o tym w dyskusji Sigma 70-200 vs. Nikkor 70-200 VR? :D
ależ pamiętałem...i dlatego kupiłem sigmę!...nie dyskutujemy tu o statywach z górnej półki, ale o amatorskich...nie proponuję statywów za 1500-3000zł, ale za 750zł
radziu.art.pl
11-10-2006, 23:28
po tych kilku dniach moge szczerze powiedziec ze warto kupic "cos lepszego" (czytaj Manfrotto) za jakosc i wyzej wspomniana funkcjonalnosc sie placi :) i przy okazji polecam ten zestaw dla wysokich osob kolega ma 196cm i nie musial sie schylac przy podpietym D70 :>
a tak przy okazji imfoto to za jakis czas bede myslal powaznie o obiektywie albo SaBinie takze juz wiem gdzie kupic ;)
Czołem,
odświeżę nieco wątek. Czy ktoś z Was używa/używał albo miał styczność z adapterami: MN190LAA/MN055LAA (Low Angle Adapter)?
Chcę nieco odchudzić statyw, pozbywając się kolumny centralnej. Nie wiem czy dobrze rozumiem, że po wyjęciu kolumny centralnej w jej miejsce instaluję ww adaper do którego przykręcam głowicę? Czy jest to jedynie "zaślepka" na drugi koniec głowicy za pomocą której mogę założyć głowice i aparat pod nogami ("do góry nogami") np do macro.
Jeśli nie zadziała trzeba będzie upolować samą kolumnę i potraktować ją brzeszczotem :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/03/manfrottomn190laalowangleadapter-1.jpg
źródło (http://www.comparestoreprices.co.uk/images/ma/manfrotto-mn190laa-low-angle-adapter.jpg)
Ja króciutko jako użytkownik 055ProB - rozwiązanie z poziomą kolumną (i odwracalną) jest bardzo przydatne w fotografii przedmiotów. Znajomy fotografował plakaty i inne płaskie, ale spore rzeczy. Możliwość powieszenia aparatu obiektywem w dół, oszczędza mnóstwo czasu. Do tego niesamowite możliwości konfiguracji nóg (kilkustopniowa regulacja nachylania) umożliwiły wykonanie zdjęć, które inaczej trzeba by było robić chyba wspinając się każdorazowo na stołek lub drabinkę. Prędkość montażu mogłaby być lepsza, ale to rozwiązanie zachowuje sztywność i jest moim zdaniem wystarczające.
Statyw jest ciężki, ale jest to jeden z najlepszych zakupów w tej dziedzinie. Jest on odpowiednio wysoki do większości zadań, czego wcale nie można powiedzieć o większości statywów.
Co do powyższego 055LAA, to wydaje mi się, że to coś zgodnie z opisem, wchodzi w koniec kolumny. Czyli samo w sobie jest za krótkie oraz ma za małą średnicę, aby się dało dobrze zablokować w tej obrotowej kopułce statywu. A jeśli już, to nie wiadomo na ile stabilnie. Ale jest szansa, że się da. Chyba bez testu lub kontaktu z kimś kto tę część używał (można zawsze napisać do producenta chyba), więcej się nie dowiesz.
odświeżę nieco wątek. Czy ktoś z Was używa/używał albo miał styczność z adapterami: MN190LAA/MN055LAA (Low Angle Adapter)?
Ja używam takiego czegoś, w moim 055, to jest dolne zakończenie kolumny centralnej. To rozwiązanie ma jedną wadę, brak śrub do kontrowania głowicy. Zdarzyło mi się, że przenosząc statyw z zamocowanym aparatem, pod jego ciężarem odkręcała się cała głowica. Spaść aparat nie spadł, ale uczucie głupie.
Ja używam takiego czegoś, w moim 055, to jest dolne zakończenie kolumny centralnej. To rozwiązanie ma jedną wadę, brak śrub do kontrowania głowicy. Zdarzyło mi się, że przenosząc statyw z zamocowanym aparatem, pod jego ciężarem odkręcała się cała głowica. Spaść aparat nie spadł, ale uczucie głupie.
Dzięki za odpowiedź. Czyli to nie to co szukam. Chodź po przemyśleniu tematu odpuszczę, chyba że trafi się kolumna za śmieszne pieniądze. Ze względu na wagę zdecydowałem się na 190XPROB i myślałem że uda się go trochę odchudzić, ale sama kolumna to niewielki procent wagi całego statywu.
Początkowo uważałem kładziona kolumnę za zbędny bajer. Jednak kupując używany statyw była wersja z kładzioną, więc pomyślałem trudno. Po krótkim użytkowaniu stwierdzam, że rozwiązanie jest dobre a do zdjęć przedmiotów wręcz wyśmienite.