PDA

Zobacz pełną wersję : D2x -kłopoty z górnym panelem kontrolnym

Jacek Fi
28-06-2009, 20:33
Witam,
Na górnym panelu kontrolnym, w miejscu gdzie wyświetlają się czasy otwarcia migawki, niewidoczna jest jedna z cyferek. A dokładnie przedostatnia. Czasami 'pulsuje' a niekiedy widać tylko jej część. Wymiana akumulatora na świeży nie pomogła usunąć usterki. W wizjerze wszystkie wartości (parametry) są wyświetlane prawidłowo, tzn. widać je w całości. Wymieniłem również małą baterię zegara. Niepotrzebnie...
Cały aparat funkcjonuje prawidłowo. Przeszkadza mi jednak brak pełnej informacji na górnym wyświetlaczu. Czy ktoś z Was spotkał się kiedyś z podobną sprawą? Jak to naprawić? Można sobie z tym kłopotem poradzić samemu czy mojego Nikona czeka wizyta w serwisie? :(

Dziękuję za wszelkie sugestie lub podpowiedzi.

Jacek

messer
28-06-2009, 21:06
Czyli nawet w D2X potrafi się coś popsuć.
No nie może być :-)

Ze mnie elektronik żaden - ale wiem, że gdyby w moim d2x coś takiego się zdarzyło nie myślałbym wiele, tylko wysłał na postępu.
Cóż. Trzeba aparat ratować jak najszybciej, coby kadry nie uciekały.

Albo można się też przyzwyczaić...? Skoro w wizjerze wszystko widać jak należy...

Jacek Fi
28-06-2009, 21:28
Też jestem zaskoczony. Tym bardziej że nigdy mi nie upadł, nie zamókł i nie pożyczam! :) A najgorsze są te długie czasy oczekiwania na odbiór sprzętu z serwisu...

messer
28-06-2009, 21:59
Są. To prawda.
Ale zawsze wtedy w tzw. międzyczasie można sobie zrobić porządki w starych zdjęciach, dopracować te niedopracowane, odkurzyć studio...
I tak leje cały czas, a samoloty zamiast fruwać -- spadają. I to już po zakończeniu imprezy...
;-)

(ok, sorry za ot -- modzie, nie krzycz :-)

Jacek Fi
29-06-2009, 15:02
Mam adres serwisu Nikona w Warszawie. Jutro nadaję paczkę. Wysłać sam korpus czy lepiej z obiektywem?

Pozdrawiam,

JF.

messer
29-06-2009, 15:49
Do nich wysyła się sam korpus, bez baterii, paska, osłonek itp.
Plus papierowy opis usterki.

Jacek Fi
29-06-2009, 20:55
Dziękuję Ci messer :)

messer
29-06-2009, 21:44
Nie ma problemu. Sam to raz przerabiałem. ;-)