Zobacz pełną wersję : jak uzywac lampy w plenere
radoslaw_b3
28-06-2009, 19:48
czesc chodzi mi aby dowiedziec sie jak strzelac z lampa w plenerze
1 )jakie katy sa najlepsze ( odchylenia palnika )
2 ) czy z dyfuzorem czy nie jaka jest róznica z dyf i bez.
3) poco jest ekran wyciagany i czy jest przydatnu w plenerze
4 ) czy lepiej stosowac ttl czy ttlbl
może najpierw napisz o jaką konkretnie lampę ci chodzi
radoslaw_b3
28-06-2009, 20:07
może najpierw napisz o jaką konkretnie lampę ci chodzi
Sb 900
Najpierw przejrzyj forum, bo to wszystko o co pytasz już zostało poruszone. Zwróć uwagę na posty o strobingu ponieważ ta lampa niewątpliwie daje Ci takie możliwości.
co do punktu 4 to raczej bl zresztą wystarczy wyjść na dwór i spróbować
czesc chodzi mi aby dowiedziec sie jak strzelac z lampa w plenerze
1 )jakie katy sa najlepsze ( odchylenia palnika )A po co odchylenie? Od nieba nie odbijesz swiatla w plenerze. Kazde odchylenie palnika, to jedynie strata swiatla, ktorego czesto jest zbyt malo.
2 ) czy z dyfuzorem czy nie jaka jest róznica z dyf i bez.Zdecydowanie bez dyfuzora. Za duza strata swiatla.
3) poco jest ekran wyciagany i czy jest przydatnu w plenerzeIMHO -- nie.
4 ) czy lepiej stosowac ttl czy ttlblJeden pies.
radoslaw_b3
28-06-2009, 21:35
Najpierw przejrzyj forum, bo to wszystko o co pytasz już zostało poruszone. Zwróć uwagę na posty o strobingu ponieważ ta lampa niewątpliwie daje Ci takie możliwości.
co do strobingu to narazie daje sobie spokój musze zrozumiec i nauczyc sie poslugiwac lampa na sankach , zalezy mi na rozswietlaniu lampa cieniow szczegolnie na twarzy
radoslaw_b3
28-06-2009, 21:40
A po co odchylenie? Od nieba nie odbijesz swiatla w plenerze. Kazde odchylenie palnika, to jedynie strata swiatla, ktorego czesto jest zbyt malo.
Zdecydowanie bez dyfuzora. Za duza strata swiatla.
IMHO -- nie.
Jeden pies.
co do odchylania palnika ?? strzelanie na wprost powoduje , że swiatlo jet bardzo plaskie .
z dyf czy bez ?? slyszalem opinie ze z dyf wiecej swiatla idzie na wprost , wiec kiedy uzywac dyf. w takim razie???
wiele przegladalem for dot. strzelania z palnikiem pod 45 i z biala kartka ( zawsze to jakies odbicie w kierunku ) niz w niebo ?? kiedy odchylacie palnik pod innym katami??
co do odchylania palnika ?? strzelanie na wprost powoduje , że swiatlo jet bardzo plaskie .Nie swiatlo, tylko oswietlone obiekty. :)
Jesli nie odbijesz swiatla od innych powierzchni (czego w plenerze raczej brakuje, chyba, ze mowa o zdjeciach pozowanych i uzywaniu blend, etc.), lub nie wyzwolisz lampy umieszczonej poza aparatem, to co Ci da odchylanie palnika? Swiatlo poleci tylko w innym kierunku niz na fotografowany obiekt.
z dyf czy bez ?? slyszalem opinie ze z dyf wiecej swiatla idzie na wprostBzdura. Jest calkowicie odwrotnie.
wiec kiedy uzywac dyf. w takim razie???Wtedy, kiedy lampa wyrabia, a Ty chcesz miec troche bardziej miekkie swiatlo. W plenerze jednak g... widac, a nie roznice. Swiatlo z dyfuzora lampy po prostu sieje w roznych kierunkach, a Ty tracisz przynajmniej polowe. Dyfuzorek lampowy niewiele poprawia -- "jakosc" swiatla jest zalezna od wielkosci zrodla, a zalozony dyfuzor nie powoduje, ze to zrodlo jest wieksze. Dyfuzor w plenerze powoduje straty niewspolmierne do zyskow.
wiele przegladalem for dot. strzelania z palnikiem pod 45 i z biala kartka ( zawsze to jakies odbicie w kierunku ) niz w niebo ?? kiedy odchylacie palnik pod innym katami??Wtedy, kiedy jest od czego odbic (sufit, sciany, etc.).
radoslaw_b3
29-06-2009, 22:06
dziekuje za podpowiedzi chyba przymierze sie do parasolek itp zastanawiam sie nad kupnem jakiegos adaptera powodujacego blysk lampy ktora jest poza sankami jakies prozpozycje?
Przemek Paśnik
29-06-2009, 22:10
dziekuje za podpowiedzi chyba przymierze sie do parasolek itp zastanawiam sie nad kupnem jakiegos adaptera powodujacego blysk lampy ktora jest poza sankami jakies prozpozycje?
Taki adapter nazywa się CLS
Przeciez w sb900 masz cls na poczatek bedzie spoko potem o radiu pomysl
radoslaw_b3
29-06-2009, 22:54
cls?? co to jest
poki co chcialbym zdjac sb 900 z sanek i wyzwalac ja bez lampy wbudowanej w d300 bo narazie lampka strzela ale tylko wtedy kiedy wbudowana swieci
Przemek Paśnik
29-06-2009, 22:58
Możesz kupić filtr podczerwieni do lampy wbudowanej
radoslaw_b3
29-06-2009, 23:02
http://allegro.pl/item666744067_wyzwalacz_radiowy_phottix_pt_04_tetr a_2_odbiorniki.html
co sadzicie o tym zestawie mowie chcialbym wyzwalac sb 900 niezaleznie od lampy wbudowanej w d300 i jeszcze jedno na dole znajduje sie napis
''Uwaga! Wyzwalacz nie osługuje trybu TTL, więc upewnij się, że Twoja lampa ma tryb manualny.'' tzn ze wszystkie tryby sb900 z ttl nie pojda mi na tym ??? wiec ustawienie w M tylko bedzie dzialac ??
radoslaw_b3
29-06-2009, 23:03
Możesz kupić filtr podczerwieni do lampy wbudowanej
hmmm nie rozumiem poco do lampy wbudowanej??
panchoo77
29-06-2009, 23:22
cls?? co to jest
sorry ale rozbrajają mnie takie teksty biorąc pod uwagę Twoją liste z podpisu....
.....kończąc OT - korzystając z dobrodziejstw CLS'a możesz ustawić tak lampę wbudowaną że będzie byskała tylko przedbłyskami kontrolnymi/sterującymi a w momencie rejestracji ekspozycji już nie - choć jeżeli w kadrze pojawią się jakieś przedmioty silnie odbijające światło to jakiś drobny odbłysk może się zarejestrować...
pzdr
radoslaw_b3
30-06-2009, 23:23
a ten su 4 to co to?
panchoo77
01-07-2009, 01:14
.....e tam google....w pierwszej kolejności polecam instrukcję!!!!
andrzejp
01-07-2009, 09:10
Stig z wielką dozą cierpliwości i koleżeństwa,
wyjaśnił rzeczowo w czym rzecz na zadane pytania w poście.
Dalej już chyba stracił cierpliwość:) gdy czytał kolejne pytania.
"...zastanawiam sie nad kupnem jakiegos adaptera powodujacego blysk lampy ktora jest poza sankami ...."
"...cls?? co to jest ...."
"...a ten su 4 to co to?...."
Dlatego po lekturze tych pytań przychylam się do
podpowiedzi innych o rzeczowym czytaniu instrukcji.
"...sorry ale rozbrajają mnie takie teksty biorąc pod uwagę Twoją liste z podpisu...."
Już chyba rozbroiły wszystkich:mrgreen:
radoslaw_b3
02-07-2009, 00:03
W kwestii wyjasnienia nie kazdy musi znac wszyskie oznaczenia kabelków systemów , czy innych urzadzen mobilnych , masz pytanie pytasz prosisz o wyjasniennie dopiero zaglebiam sie w tematyke strobingu stad moje pytania , dziekuje za wszelkie odpowiedzi i za wyrozumialość ...
pietrobas
03-07-2009, 16:23
Jeżeli chcesz w miare poważnei zając sie fotografią musisz znać rzeczy podstawowe.
Wymienie ci podobne "oznaczenia kabelków systemów , czy innych urzadzen mobilnych" z innych dziedzin zycia, które pownieneń znać:
1. TV
2. CD
3. internet
4. GSM
itd.
radoslaw_b3
03-07-2009, 17:04
wszystko wiedzacy sie wypowiedzial
Radek - poczytaj instrukcję aparatu i lampy. Na prawdę wiele Ci się rozjaśni. A potem przeczytaj cały wątek o Strobingu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=69088). uwierz mi - po ogarnięciu tych materiałów możesz niemalże magistra pisać ze strobingu
radoslaw_b3
04-07-2009, 09:26
poczytalem juz caly strobing techniczny i juz wiem cos tam:))) trzeba terz wypróbowac
i jeszcze to polecam:
http://foto.jasiu.pl/
W kwestii wyjasnienia nie kazdy musi znac wszyskie oznaczenia kabelków systemów , czy innych urzadzen mobilnych , masz pytanie pytasz prosisz o wyjasniennie dopiero zaglebiam sie w tematyke strobingu stad moje pytania , dziekuje za wszelkie odpowiedzi i za wyrozumialość ...
To że zaczynasz nie znaczy, że nie powinieneś czytać instrukcji. W instrukcji od lampy, jaki i aparatu jest to wyjaśnione.
radoslaw_b3
04-07-2009, 21:47
To że zaczynasz nie znaczy, że nie powinieneś czytać instrukcji. W instrukcji od lampy, jaki i aparatu jest to wyjaśnione.
w instrukcji od d80 pewnie wszystko masz wyjasnione tylko pozazdroscic
poczytalem juz caly strobing techniczny i juz wiem cos tam:))) trzeba terz wypróbowac
Proszę o więcej samokrytycyzmu, bo kolejne Twoje pytania przeczą Twoim twierdzeniom.
Najpierw czyta się dokładnie instrukcję do aparatu, potem lampy, stronę Nikon Polska - dział wsparcia technicznego, a także szerokikadr.pl.
W tym wątku wiele osób udzieliło cierpliwie odpowiedzi na Twoje pytania a także wskazało strony z którymi warto się zapoznać. Gdy już przestudiujesz polecone Tobie materiały, to wtedy zacznij zadawać pytania.
Zapytam z ciekawości, czy zapoznałeś się dokładnie z poradnikiem fotografowania lampą SB-900 opracowanym przez NIKON`a.
Proszę też, abyś nie obrażał użytkowników oceniając ich wiedzę fotograficzną jedynie po ilości napisanych postów.
Pozdrawiam i życzę przyjemniej lektury.
PS Na stronie NIKONA są też instrukcje do aparatów i lamp i nie tylko.
pietrobas
05-07-2009, 08:33
wszystko wiedzacy sie wypowiedzial
Żaden wszystko wiedziący, ale nie mam wyrzutów sumienia, że zdaja pytania które zadawane tu po raz setny na forum wzbudzają zdenerwowanie. Zanim napiszesz coś na forum więcej przeczytaj i będzie w zdecydowanej większości przypadków po problemie.