Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Magda
Zabawy przed "blokiem" :)
1.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/06/3667566097_40c58c7cf3_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3343/3667566097_40c58c7cf3_o.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/06/3667567125_824989c116_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3578/3667567125_824989c116_o.jpg)
3.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/06/3668373406_492e372eb5_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2458/3668373406_492e372eb5_o.jpg)
4.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/06/3667568339_7984d3b54a_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2422/3667568339_7984d3b54a_o.jpg)
5.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/06/3668374680_10b421f9b8_o-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3403/3668374680_10b421f9b8_o.jpg)
Leatherface
28-06-2009, 21:41
Pozytywnie :) Mnie się podoba. Tylko ten podpis... ;)
nonnatus
28-06-2009, 21:54
Pozytywnie :) Mnie się podoba. Tylko ten podpis... ;)
haaa, a mi się własnie podpis podoba najbardziej.
jest ze smakiem i wyczuciem wstawiony...
własciwie to pierwszy raz widze tak fajnie pomyslany podpis na zdjęciach osoby początkujacej...
świetny.
pewnie za czas jakiś podkradnę nieco pomysł...
co do fotek, to...
konceptowo - oki... radosne, podwórkowe fotki...
ino portrety trochę za ciasno... IMO
Nie widzę fotek bo mi ten podpis zasłania.
skulinski
28-06-2009, 22:56
Podpis wydaje sie byc glownym elementem kazdego zdjecia..
bardzo fajne zdjęcia
a podpis zauważyłem dopiero na ostatnim zdjęciu bo jest w centrum kadru
Bartek Witek
29-06-2009, 00:23
Joasiu przepraszam, że zrobię to tutaj...
Nie macie się do czego przypier..... to czepiacie się podpisu?
Nie sądzę żeby koleżanka pokazywała zdjęcia, żeby czytać te pierdoły.
Poprzeglądajcie troszkę internet - strony i blogi zawodowych sławnych fotografów, których zdjęcia mają podpisy o wiele większe i mniej subtelne i nikt się nie czepia.
Aaaaaaaaa...
Ps. Zdjęcia w Twoim stylu :)
domelmel
29-06-2009, 01:19
fajne ,zwlaszcza 4 i 5. Ale po co taki podpis? Ano czepiamy sie bo troche to psuje ogladanie tych fajnych zdjec.
nonnatus
29-06-2009, 02:01
fajne ,zwlaszcza 4 i 5. Ale po co taki podpis? Ano czepiamy sie bo troche to psuje ogladanie tych fajnych zdjec.
prosze Cię? co Ci to psuje? przeciez jest subtelny, wywazony i ze smakiem.
daj Panie Boże, zeby wszyscy, którzy wstawiają podpisy, mieli tyle wyczucia co ta Kobieta.
może coś o fotkach wreszcie, co?
skulinski
29-06-2009, 02:49
prosze Cię? co Ci to psuje? przeciez jest subtelny, wywazony i ze smakiem.
daj Panie Boże, zeby wszyscy, którzy wstawiają podpisy, mieli tyle wyczucia co ta Kobieta.
widocznie smak i subtelność są względne.
o fotkach.. portrety sa ciasne a przy tym pozy dość sztywne. 3ka jest fajna. brakuje mi tylko odrobine suwaka clarity w LR :)
a w 4 i 5 nie podobaja mi sie kolor - burzowe niebo i w zestawieniu z pomaranczową skórą.
Ten podpis masakruje foty i tyle - ja patrze na zdjecie jako na pewną calosc, zamknieta w ramkach, kompletną. Podpis jest okropny moim zdaniem - moge miec swoje zdanie? Moge. Jesli komus taki wiegachny autograf sie podoba, to jego sprawa, tylko prosze bez bzdur o slawnych fotografach :)
missbizarre
29-06-2009, 11:10
a mi się podoba 3 :)
do podpisu mam stosunek ambiwalentny w tym przypadku ;)
Bartek Witek
29-06-2009, 12:40
Ten podpis masakruje foty i tyle - ja patrze na zdjecie jako na pewną calosc, zamknieta w ramkach, kompletną. Podpis jest okropny moim zdaniem - moge miec swoje zdanie? Moge. Jesli komus taki wiegachny autograf sie podoba, to jego sprawa, tylko prosze bez bzdur o slawnych fotografach :)
Jakich bzdur o sławnych fotografach, proszę Cię? Według mnie czepianie się podpisu to jest bzdura - mogę mieć swoje zdanie?
alfabravo
29-06-2009, 14:16
Jakich bzdur o sławnych fotografach, proszę Cię? Według mnie czepianie się podpisu to jest bzdura - mogę mieć swoje zdanie?
Czy równie zażarcie bronił byś loga stacji TV umieszczonego centralnie na środku ekranu telewizora? Czy nie przeszkadzało by Ci ono w oglądaniu filmu?
Równie dobrze można było ten podpis umieścić centralnie na twarzy fotografowanej dziewczyny. Lubicie umieszczać takie podpisy, wasza sprawa, ale zastanówcie się co jest tematem zdjęcia. Podpis czy modelka?
Wg mnie podpis stanowczo psuje odbiór zdjęcia. Spokojnie wystarczyłby jakiś nieduży, stonowany w dolnym rogu zdjęcia.
Zarzucasz mi ze się przyp... i że piszę pierdoły. To jest wg Ciebie właściwe wyrażanie swojego zdania? To jest wg Ciebie tolerancja, ktorej wymagasz od innych?
Heh, normalnie czułki mi opadły :)
Panowie i po co te nerwy? :)
Dziekuje za komentarze, zwlaszcza tym, ktorzy napisali cos o zdjeciach ;)
Mam pytanie do Skulinskiego, ktory napisal:
o fotkach.. portrety sa ciasne a przy tym pozy dość sztywne. 3ka jest fajna. brakuje mi tylko odrobine suwaka clarity w LR :)
a w 4 i 5 nie podobaja mi sie kolor - burzowe niebo i w zestawieniu z pomaranczową skórą.
W jakim celu mialabym uzyc clarity na tym zdjeciu?
Na temat Twojej drugiej uwagi nic nie napisze... Brakuje mi slow :)
Wstawiam ostatnie, tak dla rozladowania nerwow :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img189.imageshack.us/i/joannakisielinska20.jpg/)
skulinski
29-06-2009, 19:32
W jakim celu mialabym uzyc clarity na tym zdjeciu?
Na temat Twojej drugiej uwagi nic nie napisze... Brakuje mi slow :)
po "brakuje mi slow" powinienem to w sumie to olac, ale napisze - te 3 ostatnei dopiero dobrze wygladaja kolorystycznie jak je ogladam na laptopie, ktorego matryca generalnie odejmuje saturacji. Czerwienie/pomarancze wygladaja tak, jakbys miala problem z przestrzeniami barwnymi i widze to nie pierwszy raz w Twoich zdjeciach, chyba, ze to kwestia roznicy miedzy naszymi monitorami, a wlasnei odebralem zdjecia z labu i nie widze aby z moim bylo cos nie tak.
A co do clarity - przesun zobaczysz. Drwiacy ton nie sygnalizowal, ze pytasz aby sie dowiedziec.
po "brakuje mi slow" powinienem to w sumie to olac, ale napisze - te 3 ostatnei dopiero dobrze wygladaja kolorystycznie jak je ogladam na laptopie, ktorego matryca generalnie odejmuje saturacji. Czerwienie/pomarancze wygladaja tak, jakbys miala problem z przestrzeniami barwnymi i widze to nie pierwszy raz w Twoich zdjeciach, chyba, ze to kwestia roznicy miedzy naszymi monitorami, a wlasnei odebralem zdjecia z labu i nie widze aby z moim bylo cos nie tak.
A co do clarity - przesun zobaczysz. Drwiacy ton nie sygnalizowal, ze pytasz aby sie dowiedziec.
Myslisz sie, pytam bo chcialam wiedziec:) Kazdy obrabia fotki inaczej dlatego ciekawi mnie dlaczego mi to proponujesz. Ja nie uzywam clarity w damskich portretach:)
Co do kolorow to ciezko mi powiedziec co widzisz u siebie ale ja pracuje na skalibrowanym eizo i na ekranie widze dokladnie to samo co na wydrukach z labu:)
EDIT:
Sprawdzilam jeszcze w LR i saturacja jest na minus 15 wiec ktos tu ma problem z monitorem ;)
Pozdrawiam serdecznie :)
A się kolorków czepiacie, przecież to czysto subiektywna sprawa... Dla mnie fotki bardzo pozytywne... podpisy - lepiej bez ale... jakos w odbiorze mi nie przeszkadzają.
koziołek_matołek
30-06-2009, 14:32
Ostatnie zdjęcie jest świetne, takie inne. Wystarczy zmienić kadr i już inacej wygląda :) Podoba mi się. Co do poprzednich zdjęć to mają w sobie dużo energii, są sympatyczne i radosne. Fajnie się prezentują. Co do podpisu, to się nie wypowiadam, bo każdy woli co innego. Mnie nie drażni. Poza tym uważam, że zawsze można go zmienić :)
Bartek Witek
30-06-2009, 16:14
Zarzucasz mi ze się przyp... i że piszę pierdoły. To jest wg Ciebie właściwe wyrażanie swojego zdania? To jest wg Ciebie tolerancja, ktorej wymagasz od innych?
Heh, normalnie czułki mi opadły :)
Odnośnie przyp... i pisania pierdól nie zwróciłem się konkretnie do Ciebie. Do ogółu osób, którym przeszkadza podpis.
Jest sporo osób na tym forum, które umieszczają podpis na zdjęciach. Jaki - ich sprawa.
Dlaczego to robią? W celach promowania swojego nazwiska, w calu zabezpieczenia przed rozpowszechnianiem - nieistotne. Robią to bo uważają to za słuszne. Dzielą się z nami zdjęciami aby usłyszeć kilka słów o nich.
Nie zauważyliście, że coraz mniej osób to robi? Szkoda im czasu bo i tak nie usłyszą konstruktywnej krytyki i sugestii.
Na koniec - ja niczego od nikogo nie wymagam.
Czy równie zażarcie bronił byś loga stacji TV umieszczonego centralnie na środku ekranu telewizora? Czy nie przeszkadzało by Ci ono w oglądaniu filmu?
Równie dobrze można było ten podpis umieścić centralnie na twarzy fotografowanej dziewczyny. Lubicie umieszczać takie podpisy, wasza sprawa, ale zastanówcie się co jest tematem zdjęcia. Podpis czy modelka?
Wg mnie podpis stanowczo psuje odbiór zdjęcia. Spokojnie wystarczyłby jakiś nieduży, stonowany w dolnym rogu zdjęcia.
Autor zdjęcia umieścił je tam gdzie uważał za słuszne. W tym przypadku autorka.
Odnosząc się do telewizji - oczywiście masz rację.
Nie sądzę, żeby Joanna prezentując któreś z tych zdjęć w drukowanym portfolio lub oddając je ostatecznemu odbiorcy wstawiała podpis na środku, lub wogóle go wstawiała.
Pozdrawiam!
Ot co chciałem powiedzieć ! Praca wyjściowa, będzie różniła się tym od tej wystawianej w internecie na takich portalach czy forach jak to, że nie będzie podpisu... Myślisz że Sebastian Paszkiewczicz, Kalina whoever będzie dawał na odbitkach swój podpis ha ha. Ja też na swoich umieszczam podpis. Nie dlatego że boję się że ktoś je ukradnie, bo są słabe, ale w celu promocji bloga ;) I koniec.
TUtaj mamy doczynienia z promocją swojego nazwiska. A teraz możesz po prostu przykryć ręką dany fragment w którym jest umieszczony podpis i oglądać jak ci to tak bardzo przeszkadza pff. Czepiać się podpisu....
Czepiajcie się kadrów,kolorystyki, obróbki, a nie sygnaturki. Ale oczywiscie róbcie co chcecie udając pseudo wyrafinowanych fotografów którym przeszkadza podpis ^^
----
Notabene^^ podobają mi się te zdjęcia. Jak dla mnie nie jest za ciasno, ale to tylko moje wrażenie... (trzeba uważać ze słowami). Najfajniejsze ostanie bardzo mi się podoba, takie frywolne technicznie i emocjonalnie.
skulinski
30-06-2009, 17:23
Proponuje komentować zdjecia, a nie innych.
Sposob prezentacji to tez wazny element fotografii, a także poszanowanie dla odbiorcy, a nachalna reklama bywa antyreklamą.
ALe to już wasza sprawa czy zajrzycie do jej bloga czy nie oraz czy wrzucisz jej nazywisko w google.
Mimo wszystko obstaję przy tym by komentować zdjęcia, a nie sygnature na nich umieszczoną. Bo bądź co bądź, ale ona jest ostatnim ogniwem zdjecia :P
Ot co chciałem powiedzieć ! Praca wyjściowa, będzie różniła się tym od tej wystawianej w internecie na takich portalach czy forach jak to, że nie będzie podpisu... Myślisz że Sebastian Paszkiewczicz, Kalina whoever będzie dawał na odbitkach swój podpis ha ha. Ja też na swoich umieszczam podpis. Nie dlatego że boję się że ktoś je ukradnie, bo są słabe, ale w celu promocji bloga ;) I koniec.
TUtaj mamy doczynienia z promocją swojego nazwiska. A teraz możesz po prostu przykryć ręką dany fragment w którym jest umieszczony podpis i oglądać jak ci to tak bardzo przeszkadza pff. Czepiać się podpisu....
Czepiajcie się kadrów,kolorystyki, obróbki, a nie sygnaturki. Ale oczywiscie róbcie co chcecie udając pseudo wyrafinowanych fotografów którym przeszkadza podpis ^^
No nie... plis :)
Zakryć podpis ręką - tego jeszcze nie było :D
Forumowiczu eslaw - wg niektórych zdjęcie to zamknieta ramkami całość (a czasem nawet wiele dzieje się poza kadrem), więc ogromny, kolorowy i umieszczony centralnie podpis STANOWI CZĘŚĆ ZDJĘCIA. Nie interesuje mnie kompletnie w jakim celu został na zdjęciu zamieszczony. Patrzę na zdjęcie, ogarniam je wzrokiem i wszystko raptem znika przykryte podpisem. Tak mam, więc się czepiam, a Ty nie mów mi że się podszywam pod kogoś wyrafinowanego, bo nie znasz mnie i niech tak zostanie... agresję i inwektywy stosuj sobie gdziekolwiek, ale może nie tutaj?
Leatherface
30-06-2009, 19:59
Ale dyskusja się urodziła ;) Ja tylko dodam od siebie, że wstawianie podpisu jest ok i sam mam zamiar zacząć kończyć obróbkę zdjeć w ten sposób, ale moim zdaniem podpis powinien mieć swoje miejsce w rogu lub na dodanej ramce... A tu nie sposób jest nie poświęcić im większej uwagii... ;)
Panowie, szkoda czasu na takie przepychanki slowne, lepiej robic zdjecia :)
Zapraszam do mojego nastepnego watku z portretami, lecz ostrzegam, ze na kazdym zdjeciu jest
ogromny, kolorowy i umieszczony centralnie podpis
;)
Pozdrawiam:)
Nie wierze... ide sprawdzić :)