Zobacz pełną wersję : proszę o radę !!!
paweł D90
28-06-2009, 12:27
Witam Was
Mam zamiar zakupić Nikona D90 ale czy to trafny wybór , wcześniej robiłem fotki fuji S9500 .
D90 będzie moją pierwszym lustrem ,czy ktoś może mi doradzić czy będę z niego zadowolony ?
Bedziesz... jak nie bedziesz uzywal zielonego programu.
Bedziesz na 100%
Piotrek Charchuła
28-06-2009, 12:49
Będziesz zadowolony, tylko nie zrób tak że większość kasy zainwestujesz w body a na obiektyw zostanie jakieś 300 zl i zostaniesz z 18-55. Chodzi mi oto żebyś pomyślał też nad jakimś fajnym szkiełkiem.
Jak na pierwsze lustro to świetny wybór
piotrek dobrze prawi, body to nie wszystko duzo tez zalezy od dobrego jasnego szkielka.
Nie rozumiem dlaczgo każdy musi o to samo pytać w osobnym wątku :/ Chyba juz 10 wątków jest tego samego typu, że chce kupić d90 ..... padają wciąż te same argumenty.....
tgollob_jamessuchar
28-06-2009, 14:23
dokładnie... ile razy można wałkować to samo? :( tracę wiarę w Polaków
blackside
28-06-2009, 19:31
Osobiście wolałbym D60 + 18-105VR + AF-S 35/f1,8 . Masz niezłe body naprawde niezły kit i jasną stałke, która moim zdaniem jest dość uniwersalna. A mieścisz się do 3,5 k .
Chyba że masz większy bużet wtedy... D90
Leatherface
28-06-2009, 19:34
Mam D90, pierwsze lustro i jestem zadowolony :) Wcześniej tej stajnia Fuji i, z całym szacunkiem dla mojego ex aparatu, nie wiem jak mogłem tego używać ;)
nie bedziesz zadowolony. Bedziesz sie wkurzal, ze obsluga skomplikowana w porownaniu z S9500, bedziesz sie wkurzal, ze zdjecia nie takie ladniutkie jak z Fuji, bedziesz sie wkurzal tym, ze ledwo co kupiles a juz trzeba kupe siana inwestowac obiektywy, lampy, statywy, filtry, torby, parasolki, blendy itp. itd. Robiac zdjecia dojdziesz do momentu, gdzie nie bedziesz juz zauwazal roznicy w ich jakosci - to tez bedzie Cie wkurzac i spokoju nie dawac po nocach, a nie daj losie popsuj aparat albo niech Ci buchną z auta, to tez sie konkretnie wkurzysz...
Lepiej zostan przy tym co masz a lustro sobie odpusc...
Piotrek Charchuła
28-06-2009, 20:25
Dobre carl00s :-D
Karbulot
28-06-2009, 20:33
A ja bym zainwestowal w puche D90 jak wystarcza funduszy. Szklo zawsze zdazysz dokupic lepsze.
Myślę, że kolega powinien dopowiedzieć ile ma zamar przeznaczyć na obiektyw/y i co fotografuje, czy ma jakieś ulubione dziedziny fotografii? Będzie łatwiej doradzić, czy D90 czy coś tańszego i lepsze szkliwo.
A ja bym zainwestowal w puche D90 jak wystarcza funduszy. Szklo zawsze zdązysz dokupic lepsze.
A właśnie, że różnie z tym bywa. Osobiście znam przypadek, że takie myślenie zawiodło. Po prostu zainteresowany musi określić jakie ma zamiary/możliwości rozbudowy systemu. Pozatym D5000 ma kilka funkcji, które mogą zainteresować.
Karbulot
28-06-2009, 20:45
No akurat mialem nie mialem na mysli D5000, tylko D60 ktory ktos tu polecal.
Witam miałem poprzednio -- D200 , D80 , obecnie mam D90 i naprawdę polecam do zdjęć a nie do filmowania . Pozdrawiam Olek