PDA

Zobacz pełną wersję : Manfrotto 055PROB vs 055MF4 vs 055MF3

FunBoy
24-09-2006, 09:42
Mial ktos stycznosc z Manfrotto 055 w wersjach z wlokien weglowych? Pojechalem wczoraj specjalnie do Profilabu zweryfikowac to osobiscie, natomiast nie posiadaja oni "najnowszych" lekkich wersji. Byla tylko poprzednia wersja weglowa 440, ktora nie specjalnie mi sie spodobala... W porownaniu do metalowej (?) 190-tki, gdyz byl to odpowiednik tej polki, bardzo nieciekawie nalezalo kazdorazowo "rozciagac" nogi w kazda strone podczas rozkladania, gdyz mechanizm zawiasa nie potrafil utrzymac rozlozonych nog w momencie, gdy statyw byl podniesiony (w powietrzu).

Zastanawiam sie wiec, czy w modelach 055MF3 i 055MF4 rozwiazali juz ten problem. Wydaje sie tak, gdyz w katalogu widnieje ten sam zawias przy kolumnie, w obu wersjach tj. PROB oraz MF3/4. Natomiast chcialbym uzyskac opinie od posiadacza takiej sztuki.

Kolejne pytanie dotyczy wersji 4 sekcyjnej... czy jest odczuwalna roznica w stabilnosci w stosunku do MF3? Ta pierwsza jest 10cm krotsza po zlozeniu, co bardzo kusi... A jak juz inwestowac taka kase w statyw, chcialbym jak najlepiej wybrac. Z drugiej strony, jak wezme wiekszy, boje sie, ze czesciej bedzie lezec w domu...

Na statyw zamierzam zamocowac 488RC2 i w perspektywie kilku lat jakies wieksze tele+body, wiec na statywie bedzie lezalo ok 3.5kg juz z glowica, wiec nie jest to jakis koszmarna waga. Podejzewam, wiec, ze MF4 mi wystarczy (wytrzymuje obciazenie do 7kg) nawet jesli zmienilbym glowice na inna, ciezsza. Szczegolnie, ze bez wysuwania pionowej czesci do ktorej zamocowana jest glowica, inne manfrottki sa stabilne.

BTW - cos search nie chce za dobrze dzialac po migracji do nowszej wersji forum (pokazuje tylko najnowsze posty), wiec sorka jesli gdzies juz to bylo. Wlasnie probuje sie przebijac przez duze ilosc stron, ale jeszcze nic o weglowych wersjach nie bylo.

ArtX
29-01-2007, 00:47
post troche stary, ale dolaczam sie posrednio do pytania o ta serie statywow, proszac o pomoc w wyborze:
interesuje mnie roznica 055MF04 i 190MF04. Czy warto doplacac do tego pierwszego? jest ciuc ciezszy (2.0 vs 1.6 - dla mnie to b. istotne), ale za to duzo wiekszy udzwig (7 vs 4kg), wyzszy (165/130cm vs 131/113cm) i przy okazji oczywiscie drozszy (350$ vs 290$).

Bedzie uzywany z D200 + 18-200VR oraz wspomagajac sie zabawka Nodal Ninja i T12-24 do 360 panoram. Z jednej strony bardziej by tu pasowal 055 (udzwig!), ale z drugiej waga jest dla mnie niezwykle istotna, bo caly sprzet bedzie ze mna podczas dlugodystansowych trekow w roznych gorach w roznych miejscach swiata. Czy myslicie, ze 190 bedzie wystarczajacy, czy jednak lepiej 055.

podkreslam, ze mi chodzi o serie z wlokna weglowego, a nie 190Pro (na ktorej info na forum jest duzo wiecej).

Bardzo prosze o Wasze opinie.
Art.

ALF
31-01-2007, 18:11
055PROB to będzie minimum przyzwoitości...i tak uważam go za trzcinkę na wietrze, ale na statywy profi za 1500$ mnie nie stać...

FunBoy
31-01-2007, 19:39
Hej ArtX :)

Problemem w moim przypadku byl brak tych statywow w ofercie sklepow, gdyz sa to drogie zabawki i nikt nie chce ich kupowac. Ja po dlugich rozmyslaniach i weryfikacji w kilku miejscach w koncu zakupilem wersje 055MF4. 190 sobie szybko odpuscilem, gdyz jest za mala po rozlozeniu - mam 185cm wzrostu. Wysuniecie kolumny powoduje niestety spadek stabilnosci, dlatego tez taki kompromis mnie nie interesowal. Poczatkowo balem sie czy w wersji 4 sekcyjnej nie bedzie obnizonej stabilnosci z racji na dodatkowe elementy ruchome. Ale w koncu udalo sie porownac kilka modeli w jednym miejscu (tutaj podziekowania dla Hesji, dzieki ktoremu udalo sie wszystko zorganiozowac) i wybor byl oczywisty. Wersja 4 sekcyjna 055MF4 jest tak samo stabilna jak 055MF3 oraz 055PROB, wiec nie bylo innej mozliwosci - wzialem najmniejsza wersje po zlozeniu :)

Nie wiem czy powyzsze informacje pomoga, natomiast w twoim wypadku skupil bym sie na czyms innym. Wez pod uwage, ze na 190 musisz jeszcze zalozyc glowice, ktora rowniez troche wazy..., ninja o ktorej wspominasz ok 600g (nie wiem tylko, czy na glowice to montujesz, czy bezposrednio do statywu podpinasz), do tego D200+obiektyw... i nagle z 3.5kg robi sie troche maly udzwig... A jesli bedzie wiatr podczas twojego pleneru, to bedziesz musial kombinowac podwieszanie od spodu jakiegos plecaka, co pewnie usztywni caly statyw, natomiast pojawia sie dodatkowe pytanie - jak sie zachowa wlokno weglowe, ktore ma obliczone obciazenie na 3,5kg, a obciazone jest ciezarem zdecydowanie wiekszym (+plecak) i dzialaja na niego dodatkowe boczne sily (wiatr). Ja na twoim miejscu wzialbym 055MF4, pomimo, ze ciezszy - jednak teoretycznie 2 razy stabilniejszy...

Mam nadzieje, ze dobrze wybierzesz i bedziesz zadowolony z uzywania Manfrotto :) Na prawde swietny sprzet :)

BTW - ciekawi mnie dlaczego nie przyszlo mi powiadomienie na maila o odpowiedzi na moj post... w profilu mam opcje wlaczana... Tylko przez przypadek kliknalem na ten dzial i zobaczylem swoj temat na pierwszej stronie.

ArtX
31-01-2007, 20:01
ALF - za duzy, za ciezki. niestety to musi byc kompromis. nierealne w mojej sytuacji jest nosic cos takiego, dlatego zastanawiam sie pomiedzy weglowymi wiatrowskazami, wymienionymi wczesniej.

FUNBOY - dzieki za refleksje, pewnie wybiore 055, poswiecajac te 400g roznicy na 3kg udzwigu. Ninje mozna nakrecic bezposrednio, w ogole to bardzo fajna zabawka, tylko troche droga, jak na jej skomplikowanie. Choc porownujac do frotkowych VR wynalazkow - tanizna, a co szczegolnie dla mnie istotne - lekka

dzieki za odp

Art.