PDA

Zobacz pełną wersję : ręczna zmiana ISO w D700

yogur
27-06-2009, 11:13
Szukałem i nie znalazłem - chodzi o możliwość ręcznej zmiany ISO nie korzystając z lewego górnego przycisku ISO+pokrętło, tylko tak aby można było to zrobić patrząc w wizjer jedną ręką a druga na obiektywie. Szukałem w możliwościach programowania przycisków ale nic nie znalazłem.
Za pomoc z góry dziękuję.

PRR
27-06-2009, 11:23
Takiej opcji w żadnym nikonie nie widziałem. Z tym, że ten przycisk na górze jest dość wygodny - choć z drugiej strony jak masz jakieś dwu kilogramowe szkła to pewnie masz inne zdanie ;)

yogur
27-06-2009, 11:37
Nie chodzi o kilogramy szkieł tylko o wygodę. Po zmianie systemu z C na N to to jest jedyna rzecz, której mi brak, choć auto iso bardzo zmniejsza tę niedogodność. Szkoda, że tego tak nie można sobie zaprogramować. A już myślałem, że w D700 można "wszystko" :)

Nikuś
27-06-2009, 12:04
Wg przycisk ISO "na górze"( w Dxxx) nie jest mz najlpeszym rozwiązaniem. Wolałbym aby mozna było jego funkcję przyporządkować np do Fn.. takie gorzkie żale ;)

.

Slon
27-06-2009, 12:20
mozna ustawi tak, ze nie trzeba trzymac przycisku ISO, tylko raz kliknac i wtedy zmieniac wartosc. Niewiele, ale powinno pomoc

Rial
27-06-2009, 14:39
Przyłączam się do gorzkich żali :) Kilka razy gdy chciałem zmienić ISO bez odrywania oka od wizjera wcisnąłem QUAL (czyli zamiast zmienić ISO zmieniałem sobie jakość zapisywanych zdjęć - niestety zmianę dostrzegałem zwykle z pewnym opóźnieniem :)

superkomornik
27-06-2009, 16:38
Na forum ludziska psioczą na Canona a tam jest to lepiej rozwiązane :) Przyciski są pod palcem wskazującym prawej dłoni, tak więc możemy zmieniać większość ustawień jedną ręka, a druga ręka spokojnie przytrzymuje obiektyw :)

karolt
30-06-2009, 14:34
Może kiedyś wreszcie Canon czy Nikon będą robili aparaty na zamówienie... Będzie można sobie skonfigurować body online na stronie producenta i potem przyjdzie paczka do domu :-D

JK
30-06-2009, 14:43
I dopiero wtedy się zaczną teksty w stylu. Zapomniałem. Nie wiedziałem. Myslałem, że .... . I na koniec - tym się zdjęć nie da robić. :-D

karolt
01-07-2009, 12:00
Musieliby kazać podpisywać dokument, że żadnych pretensji i roszczeń (prócz wad fabrycznych itp.) :-)

Pawel Pawlak
01-07-2009, 12:09
mnie w 90% przypadków załatwia sprawę M + auto iso + ewentualne korekty +/- w każdej chwili mam kontrole nad czasem, przysłoną, ewentualnymi korektami itp. a w wizjerze zawsze mam podgląda aktualnej wartości iso

karolt
03-07-2009, 13:35
Też bym to polecał, ale raz się naciąłem, kiedy wychodziłem z pomieszczenia na zewnątrz w słońce, no i aparatowi zabrakło już pola manewru i zdjęcia prześwietlone. Jeszcze muszę poćwiczyć myślenie, zwinność w kręceniu pokrętłami i zmysł obserwacji danych w wizjerze :-)

Ginwiłł
03-07-2009, 23:23
Witam.
W moim D90 mam włączoną łatwą zmianę ISO i działa to w trybach P, S, A. Jedno kółko zmienia ustawienia właściwe dla tego kółka, a drugie zmienia ISO. Mogę więc zmieniać czułość nie odrywając oka od wizjera i bez zmiany ułożenia dłoni. D700 którego nie znam z autopsji ma podobną aranżację menu, więc może i ta opcja została zaimplementowana. Mi się to akurat podoba i używam. Ponadto w miejscu licznika zdjęć na górnym wyświetlaczu mam pokazywaną wartość ISO, co jest dla mnie użyteczniejsze od informacji o wolnym miejscu na karcie, choć po wyłączeniu się światłomierza, na wyświetlacz wraca licznik, więc i te dane są dostępne.
Dodam że mogę ustawić albo wyświetlanie licznika, albo wyświetlanie ISO, albo to co wybrałem - zmianę i wyświetlanie ISO.
No chyba że można jeszcze - czego nie wiem - podpiąć zmianę ISO pod przycisk programowalny...
No i przyszło mi napisać pierwszy post nie na swojej grupie... Mam to w ...nosie! A przydało-się?

Dobrego światła,
Jacek

Patko21
04-07-2009, 00:22
Takiej opcji w żadnym nikonie nie widziałem. Z tym, że ten przycisk na górze jest dość wygodny - choć z drugiej strony jak masz jakieś dwu kilogramowe szkła to pewnie masz inne zdanie ;)

W D90 da się-menu ust.osob.-zakładka d fotografowanie/wyświetlanie- d3 wyśw. i korekta ISO.

docxxx
04-07-2009, 23:21
A to ciekawe ustawienie. Starsze puszki od D90 chyba tego nie maja.