PDA

Zobacz pełną wersję : SB800 nie błyska

JohnnyB
27-06-2009, 09:59
Po wczorajszej imprezie, na której niewiele jej używałem nagle lampa przestała błyskać.
Dzisiaj pozmieniałem akumulatory - kilka kompletów i dalej to samo.
Wskaznik naladownia lampy nie swieci sie.
Słyszalny pisk podczas ładowania jest jednostajny i bardzo bardzo cichy. Wyświetlacz działa poprawnie, przycisk test oczywiście też nie wyzwala błysku, zoom automatycznie ustawia się. Podczas naciśnięcia "test" gdy jest włączony TTL (lampa poza aparatem) 10 lub 11 razy mruga szybko lampka ładowania po czym wyłącza się.
No i na koniec - w zdjęciach tak zrobionym zestawem, w exifie JEST użyta lamp błyskowa wraz z odpowiednimi korekcjami.
Miałem lampę włączoną w kieszeni przez pewien czas, i odnosiłem wrażenie, że jest jakaś bardzo ciepła chociaż w związku z młynem jaki tam panował - nie zastanawiałem się nad tym zbyt długo. Potem jeszcze kilka zdjęć i RÓWNO w momencie przekroczenia następnego tysiąca zdjęć - padła. Resetowałem, cudowałem - żadnych efektów.

Serwis? Może macie jakieś pomysły?
Ewentualnie, może ktoś spotkał się z czymś podobnym i zna koszty, na które mogę natrafić?

JK
27-06-2009, 10:27
A nie miałeś w tej kieszeni kluczy, albo czegoś podobnego? :wink:

JohnnyB
27-06-2009, 11:15
Nie, pusta kieszen w polarze :(

Zibi1970
27-06-2009, 13:29
sam raczej nie naprawisz chyba że jesteś elektronik. W mocno wykorzystywanych lampach to zazwyczaj padają 3 rzeczy: palnik, kondensator lub przetwornica. Nic odkrywczego tu nie napisałem ale zazwyczaj to są główne usterki lamp. Moja sb 800 też niedawno padła i czasami błyska a czasami nie. Pojechała do niezależnego od Nikona serwisu. Ekspertyzę robią za darmo i po podaniu ceny naprawy trzeba zdecydować czy mają naprawiać czy odesłać. Jeśli będziesz chciał to podeślę namiary serwisu na PW

JohnnyB
27-06-2009, 13:44
Dzięki za info i proszę o namiary.

szada
15-08-2009, 19:39
odkopuje temat bo dzisiaj zdarzyło mi się to samo, więc mogę Cie pocieszyć - to nie przez trzymanie w kieszeni.
a jakiś miesiąc miałam lampę w półce schowaną nie używaną, wcześniej działała bez zarzutu.

Johnny możesz powiedziec jak się skończyła ta twoja przygoda - bo nie wiem czy ją wysłac na gwarancje (a kupowałam w warszawie więc troche dni to zajmie) czy coś da rade zrobic w serwisie w miare rozsądnej cenie.

papkorn
16-08-2009, 02:04
Identyczne objawy opisałem w moim wątku. Lampa w trakcie imprezy przestała błyskać. Działo się z nią dokładnie to samo co z lampą JohnnyB. Padł palnik, wymiana (kumpel odebrał kilka dni temu 800tkę również z wymiany palnika - 360zł + przesyłka + 3 tygodnie bez lampy). Moja leży na półce, kupiłem za krocie kolejną sb800, 900'tka mi nie leży.

szada
16-08-2009, 06:23
a pod gwarancje to podejdzie?

papkorn
16-08-2009, 12:13
Pewnie tak, o ile Ci nie wypadła etc. a przynajmniej jeśli tego nie widać. Ja mam to szczęści, że obie lampy mam bez gwarancji. :P

kikuch1
23-08-2009, 23:52
Co się dzieje z moją lampą sb 800? Zauważyłem na ostatnim weselu że nierównomiernie błyska. Pierwszym razem błysk jest prawidłowy (mocny) a następne wykonane po chwili już nie. Lampa ładuje się powoli, tak jak by były słabe akumulatory, choć nie są bo po ich wyjęciu z lampy i włożeniu do ładowarki bardzo szybko stają się w pełni naładowane. Przed zrobieniem słabego błysku dioda lampy świeci się jak by lampa była w pełni naładowana. Problem ten jest na tyle uciążliwy, że w końcówce imprezy musiałem się ratować lampą wbudowaną. Lampę SB 800 użytkuje od około 5 lat. Czy może ktoś polecić sprawdzony niezależny serwis, gdzie szybko i w miarę tanio sprawdzili by i naprawili moją lampę.

CodeBoy
24-08-2009, 19:56
Ja własnie sie dowiedzialem z serwisu Nikona ze taka usterka bedzie mnie kosztowac w SB600 ponad 600zl . Bo dodatkowo mam uszkodzona obudowe, ciekawe to bardzo bo przed wyslaniem nie mialem. Dodatkowo napisano mi ze lampa byla rozbierana, no byla 2 latat tem przez serwis Nikona. Rece opadaja. Oprocz tego wymiana palnika i calej plytki z elektroniką. Podziekowalem serwisowi za taka promocję. Teraz z czystym sercem moge ja rozkrecic i naprawic sam :)

lukas_78
24-08-2009, 21:23
kikuch1 - opisałeś dokładnie taki sam przypadek z identycznymi objawami jaki spotkał mnie tydzień temu na weselu.
Przełamałem się i w ramach NPS wysłalem lampe do serwisu NIKON POLSKA. Wysłalem we wtorek, powróciła naprawiona (wymiana palnika z osłona koszt z przesyłka 280 zł) w piątek.

To są cuda jak teraz działa serwis - JESTEM MEGA ZADOWOLONY!

tomek20stencel5
25-08-2009, 14:23
A ile kosztuje wymiana przetwornicy, bądź jej naprawa? No i czy zrobi to pierwszy lepszy elektronik? Mam okazję tanio kupić właśnie sb 800 z prawdopodobnie uwaloną przetwornicą. Opłaca się brać?

JohnnyB
02-09-2009, 16:39
Informacyjnie podam Wam co było z moimi obiema lampami.
Wróciły po naprawie - w obu w/g kosztorysów te same rzeczy były robione:
Naprawa bloku przetwornicy zasilającej DC/DC, wymiana zabezpieczeń nadmiarowopadowych; wymiana wadliwych elementów elektronicznych SMD; montaż przetwornicy i kontrola pracy.Złożenie i sprawdzenie urządzenia
Cena: 450 (sb600) i 400 (sb800) + przesyłka kurierska
Mogę polecić serwis Fototronik w Warszawie (http://www.techfoto.pl/naprawa_lamp_blyskowych.htm), który zibi1970 mi podał na pw. Szybko i sprawnie. Kosztorys naprawy free.

papkorn
15-09-2009, 00:49
JohnnyB, ile czasu trwała naprawa od momentu wysyłki, poprzez czas sporządzenia kosztorysu, aż do powrotu lampy do Ciebie?

JohnnyB
17-09-2009, 23:27
Około tygodnia. Wysylka poczta polska, po 3 dniach towar dotarl, wycena dnia tego samego. Moja akceptacja, dwa dni i lampa gotowa do wysylki.

mooha
17-09-2009, 23:33
u mnie w serwisie nikona sb600 leżała prawie 2 miesiące, ale za naprawę zamiast 400 zeta zapłaciłem 240 z przesyłką ( wymienili palnik i jakiś silniczek od zooma- lampa po stratowaniu przez skatera) :)

EkoTereee
11-10-2009, 19:08
Pojechała do niezależnego od Nikona serwisu. Ekspertyzę robią za darmo i po podaniu ceny naprawy trzeba zdecydować czy mają naprawiać czy odesłać. Jeśli będziesz chciał to podeślę namiary serwisu na PW

Mnie Sabinka także padła. Możesz mi także przesłać namiar do tego serwisu?

Zibi1970
11-10-2009, 19:57
jasne że mogę.

poniżej link:

http://www.fototronik.com.pl/kontakt.html

eight8s
29-10-2009, 23:55
dzięki bardzo za linka do serwisu Zibi moja SB800 też ostatnio coś sie dziwnie zachowuje możę to oznaki czegoś poważniejszego i nie wiadomo kiedy się przyda kontakt do fototronika