PDA

Zobacz pełną wersję : Czy to martwe piksele? -D80- zalaczone fot.

sniper565
26-06-2009, 23:35
Witam!
Przed chwila robiłem fotki błyskającego się nieba (dołączam fotki bez błyskawic) i zirytowały mnie pewne punkciki na zdjęciu.
Przypuszczam że mogą to być martwe piksele (zaznaczyłem na dołączonym zdjęciu czerwonym podkreśleniem). Raczej wykluczam zęby było to spowodowany podwyższona czułością.

Załączam zdjęcie - czas BULB, ISO- 500. Zdjęcia nie odszumiane z poziomu aparatu ani z PC (dostępny pełny EXIF).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img194.imageshack.us/img194/7244/martwepixelezmniejszone.jpg)

oraz dołączam zdjęcie nie zmniejszane (4MB)

http://img205.imageshack.us/img205/3315/martwepixelefull.jpg

proszę o odp. czy to martwe pixele, jeżeli tak to czy ulega do reklamacji w ramach gwarancji?

EDIT:
jest jeszcze 1 którego nie zaznaczyłem - przy samej dolnej krawędzi na tle ciemnych drzew mniej więcej w centrum (taki niebieski)

podkreślam ze mam trochę brudna matryce, czy to może być przyczyna tych kolorowych punkcików??
a tu zdjęcie prosto z aparatu, które pokazuje jak brudna mam matryce
http://img14.imageshack.us/img14/6664/martwepixelefull2.jpg

yakub
26-06-2009, 23:48
A moze gwiazdy? :)

sniper565
26-06-2009, 23:54
wykluczam gwiazdy bo niebo było mocno zachmurzone i w dodatku chmury przemieszczały się; raczej za małe jak na gwiazdy i tez trochę inny kolor :neutral:

JK
26-06-2009, 23:55
Miałeś ustawione odszumianie dla długich czasów ekspozycji? Może trzeba było.

sniper565
27-06-2009, 00:00
Miałeś ustawione odszumianie dla długich czasów ekspozycji? Może trzeba było.

wyłączone

Ale gdy założyłem przed chwila dekielek na obiektyw i podświetlam na czerwono w wizjerze za pomocą wciśnięcia spustu to większe punkciki są widoczne (oczywiście w tym samym miejscu).

JK
27-06-2009, 00:07
Może jednak spróbuj włączyć.

sniper565
27-06-2009, 00:20
Może jednak spróbuj włączyć.

ok spróbuje ale dopiero jutro

przed chwila spostrzegłem (po zdjęciu dekielka z ob.) ze w wizjerze widocznych jest kilkanaście kropeczek podświetlanych na czerwono - podejrzewam ze są to pozostałości po moim przedmuchiwaniu matrycy - czy sprawę załatwi wyczyszczenie matówki (w serwisie)

velaskez
27-06-2009, 06:10
Po pierwsze to gdyby były na matówce, to byś ich za ch*** pana nie widział na zdjęciach. Po drugie jeśli są na matrycy to byłyby czarne lub szare. Chyba, że pozostawiłeś na matrycy fluorescencyjne gluty. Jak dla mnie strasznie wielkie grupy hotów. Jeśli nie to, to sam nie wiem. Tak czy siak, jeśli widać na zdjęciu, to zapomnij o tym, że to coś z matówką;)

LordRamzes
27-06-2009, 06:42
hoty......., ale nie ma się co przejmować podjedź do serwisu za darmo zmapują ;-)

mkl
27-06-2009, 08:14
"Zanieczyszczenia" uwidocznione na zdjęciu są zbyt regularne jak na zanieczyszczenia i wydają sie poruszać w tym samym kierunku. Co do koloru, to atmosfera i chmury działają jak filtr dolnoprzepustowy. Pochłaniają promieniowanie niebieskie chętniej niż czerwone. Poza tym to, że jeżeli nie widać gwiazd gołym okiem, to nie znaczy że nie zarejestrujesz ich aparatem.

Możliwa jest także sytuacja, w której na wizjerze coś się wyświetla (skoro na zamkniętym dekielku plamki były widoczne) i matryca może to wyłapywać przy długich czasach na świetlania (ISO 500 i 26 sekund było w EXIF). Soczewki obiektywu nie są idealnie przezroczyste mogą coś odbijać.

Greg77
27-06-2009, 08:28
Z tego co wiem z doswiadczenia Hot Pixele wyswietlaja sie glownie na czerwono kiedy sa na ciemnym tle!
Tutaj to nie dokonca wyglada na Hoty......
Wlasnie jestem w pracy i nie bardzo moge zobaczyc EXIF ale jaka byla przyslona?? Moze byla dosc wysoka i to sa plamki syfkow na matrycy....cos duzo tego jak na HOT Px :)

mkl
27-06-2009, 08:33
Ale gdy założyłem przed chwila dekielek na obiektyw i podświetlam na czerwono w wizjerze za pomocą wciśnięcia spustu to większe punkciki są widoczne (oczywiście w tym samym miejscu).

Hotpikseli raczej nie widać w wizjeże :D

marko
27-06-2009, 08:58
Dziwne, tym świecącym punktom wszędzie towarzyszą mniejsze punkty o jasnej kolorystyce i zawsze nad nimi. To już sprawa dla serwisu (który pozdrawiam).

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img191.imageshack.us/img191/4357/pixi.jpg)

velaskez
27-06-2009, 09:20
Możliwa jest także sytuacja, w której na wizjerze coś się wyświetla (skoro na zamkniętym dekielku plamki były widoczne) i matryca może to wyłapywać przy długich czasach na świetlania (ISO 500 i 26 sekund było w EXIF). Soczewki obiektywu nie są idealnie przezroczyste mogą coś odbijać.

Taaa, przy lustrze uniesionym do góry odbijającym wszystko co wchodzi przez wizjer....poza tym wyświetlanie w wizjerze, podświetlenie matówki to tylko słaby, krótki błysk i nie wyglądałoby to tak.

mkl
27-06-2009, 09:23
W takim razie jak wytłumaczysz obecność owych punktów zarówno na wizjerze jak i na matrycy?

velaskez
27-06-2009, 09:51
Nie wytłumaczę, bo nie mogę pomacać:-P A wróżyć nie lubię.

Meriox
27-06-2009, 10:32
Greg77 i marko, te czerwone punkty to nie wada. Kolega w ten sposób zaznaczył miejsca nad którymi występują niby hoty.

SlaWasII
27-06-2009, 10:54
Też mi się wydawało, że to robione ludzką ręką... :mrgreen:

sniper565
27-06-2009, 11:09
te widoczne w wizjerze są inaczej rozmieszczone niż te na zdjęciu

te widoczne wizjerze to podejrzewam ze to zabrudzenie matówki (matówka podświetlana jest na czerwono)

bardziej martwiłbym się tymi na zdjęciu

może macie jakieś sposoby na sprawdzenie czy to hot czy dead pixel??
z tego co wiem to martwe są w tym samym miejscu

velaskez
27-06-2009, 11:16
Hot i dead to przez laików nazwa używana naprzemiennie. Zmapuj i po kłopocie.

sniper565
27-06-2009, 12:31
Zmapuj i po kłopocie.

jak to zmapowac?? (zmienić soft??)

czy w serwisie zmapują mi za free te pixele po gwarancji??
bo nie chce aparatu wysyłać do serwisu przed samymi wakacjami i czekać 3 tyg.

EDIT:
Dołączam fotkę (prosto z aparatu) robiona z włączoną redukcja wysokich czułości i długich naświetlań w aparacie. Nie dopatrzyłem się na tej fotce ów pixeli.

ISO 1600, wł red. wys. czułości (dostępny pełen EXIF)

http://img530.imageshack.us/img530/2595/dsc0930.jpg

mkl
27-06-2009, 22:00
W menu aparatu jest pozycja "wzorzec do usuwania skaz". To chyba jest to - wiecej w instrukcji obsługi pewnie napisane...

marko
28-06-2009, 11:36
Greg77 i marko, te czerwone punkty to nie wada. Kolega w ten sposób zaznaczył miejsca nad którymi występują niby hoty.
No... nie czytam uważnie... sorki
Muszę sprawdzić mojego nikona, jak wróci z serwisu... jeśli wróci!

SlaWasII
29-06-2009, 19:25
W menu aparatu jest pozycja "wzorzec do usuwania skaz". To chyba jest to - wiecej w instrukcji obsługi pewnie napisane...
Ten wzorzec, to sobie można w buty schować... :mrgreen:

tommybox
01-07-2009, 14:30
lepiej uderzaj z tym do serwisu, jak pogadasz dobrze - to od ręki bezpłatnie Ci to zweryfikują i ew. zmapują... nawet po gwarancji...

Generalnie, to sie tym nie przejmuj - bo to hot'y na 99%...i mapowanie pomoze

pozdrawiam