PDA

Zobacz pełną wersję : D80 pomiar swiatla i inne funkcje POMOCY

swiezynikonowiec
26-06-2009, 21:28
witam
Mam pytanie, otóż po przeczytaniu artykułu dotcz. D80
Nikon D80 to lustrzanka z wymienną optyką. Zastosowany w D80 bagnet akceptuje wszystkie obiektywy z mocowaniem F Nikona, jednak tylko w przypadku szkieł typu DX, G i D dostępne są wszystkie funkcje, jak na przykład pomiar matrycowy 3D czy błysk dopełniającego i-TTL. Szczegóły podajemy w specyfikacji aparatu. Niestety podobnie jak D70/D70s nowy Nikon nie ma możliwości wpisania ręcznie informacji o obiektywie bez CPU. W związku z tym po założeniu takiego szkła niestety nie będzie działał światłomierz aparatu i pomiar błysku TTL.

nie wiem czy D80 będzie mierzył światło z ob. N70-300 D ED

zatem proszę odpowiedzcie mi czy Nikkor 70-300mm D ED posiada procesor i czy AF i pomiar światła będzie automatyczny z D80
oraz których funkcji nie będę posiadał z tym obiektywem??

Mariusz888
26-06-2009, 21:44
Wszystko będzie śmigać ;) skoro jest AF to przecież logiczne że AF będzie, D także oznacza że jest z CPU więc wszystko jest kompatybilne - polecam przejrzeć oznaczenie szkieł Nikona (nawet na stronie N są) :)

Drogis
26-06-2009, 21:48
Chyba sam sobie odpowiedziałeś :) W samej nazwie obiektywu jest literka "D", a to znaczy, że: "dostępne są wszystkie funkcje, jak na przykład pomiar matrycowy 3D czy błysk dopełniającego i-TTL".

Szkła oznaczone jako D i G posiadają procesor.
d80 ma tzw. śrubokręt więc nie ma też mowy o jakichkolwiek problemach z autofokusem.

swiezynikonowiec
26-06-2009, 21:55
czyli pomiar światła będzie się odbywał?

filozzof
26-06-2009, 21:56
czyli pomiar światła będzie się odbywał?

tak ;)

smokwaw
26-06-2009, 22:37
swiezynikonowiec - Najpierw cytujesz "w przypadku szkieł typu DX, G i D dostępne są wszystkie funkcje"

A potem pytasz czy obiektyw typu D będzie działać i to 2 razy? Co tu jest niejasnego?

Pomiar światła nie działa jak podłączysz zabytkowe szkła całkowicie manualne szkło (bez cpu) np z zenita przez przjściówkę.

pietia79
27-06-2009, 11:02
witam
Mam pytanie, otóż po przeczytaniu artykułu dotcz. D80

zatem proszę odpowiedzcie mi czy Nikkor 70-300mm D ED posiada procesor i czy AF i pomiar światła będzie automatyczny z D80
oraz których funkcji nie będę posiadał z tym obiektywem??

To jakieś podchwytliwe pytanie? ;)

sibelio
27-06-2009, 12:49
swiezynikonowiec - Najpierw cytujesz "w przypadku szkieł typu DX, G i D dostępne są wszystkie funkcje"

A potem pytasz czy obiektyw typu D będzie działać i to 2 razy? Co tu jest niejasnego?

Pomiar światła nie działa jak podłączysz zabytkowe szkła całkowicie manualne szkło (bez cpu) np z zenita przez przjściówkę.

a ja bym dużo dał zeby moj "polprofi" D80 mial taka funkcje,
którą mają najprostsze C.
Ustawiasz priorytet przyslony, i sam Ci czas mierzy.
co za problem, to jest tylko blokada jakiejś funkcji w oprogramowaniu.

wkurza mnie to, bo kupa fajnych szkieł odpada.
No i jeszcze trzeba miec przejściówke z soczewka - tutaj znowu C górą.

fedor
27-06-2009, 13:40
A to Twój nie ustawia sam czasu na priorytecie przysłony? Czy nie zrozumiałem posta?
Trza było kupić C a nie teraz marudzić.

sibelio
27-06-2009, 14:05
->fedor
mowilem o współpracy a obiektywami manualnymi i M42 ;)

smokwaw
27-06-2009, 15:01
a ja bym dużo dał zeby moj "polprofi" D80 mial taka funkcje,
którą mają najprostsze C.
Ustawiasz priorytet przyslony, i sam Ci czas mierzy.
co za problem, to jest tylko blokada jakiejś funkcji w oprogramowaniu.

wkurza mnie to, bo kupa fajnych szkieł odpada.
No i jeszcze trzeba miec przejściówke z soczewka - tutaj znowu C górą.

Z tego co wiem do Canona trzeba kupić za to droższy specjalny adapter z CPU (dandelion-em) żeby działał czujnik ostrości. A w najprostrzych Nikonach D40 działa to ok.
A jeśli chodzi o pomiar światła to działa chyba w D100, D200, D300 i wyżej, no niestety w tańszych puszkach trzeba ręcznie dobrać.
Natomiast chyba w puszkach z LV (D90, D5000) też nie było by z tym problemu bo widać wynik ustawień na lcd.

Poprawcie mnie jeśli się mylę.

ps D80 nie jest "pół - profi" jest dla "advanced amators"

fedor
27-06-2009, 15:01
Aaa to inna inszość.