Zobacz pełną wersję : Różnice pomiędzy Phottix Tetra PT-04 II a Phottix Strato
panchoo77
26-06-2009, 21:12
Cześć!
No i nadszedł czas na zakup wyzwalacza radiowego - jak widać z tytułu opcja bardzo budżetowa (pstrykam czysto amatorsko więc na droższe zabawki szkoda mi kasy).
I tu pytanko do Szanownych Forumowiczów:
- czy ktoś używał/używa zestawu Phottix Strato? - jak wygląda sprawa z zasięgiem, niezawodnością działania, synchronizacją z krótkimi czasam, współpracy z więcej niż jedna lampą?
O PT-04 można co nieco pocztać i wiem czego się po nim spodziewać a nikt nie pisze o Strato (no może poza jednym wpisem kolegi makalu777 w jednym z watków).
Jak dla mnie zestaw Strato prezentuje się lepiej niż PT-04:
- antenka w nadajniku (nie trzeba będzie się bawić w lutowanie drucików/antenek do PT-04 mających poprawić zasięg),
- zgrabniejszy, niższy odbiornik - przy tych plastikowych mocowaniach to zawsze mniejsze ryzyko wyłamania się lampy i umożliwienia jej nabrania doświadczeń w swobodnym locie "nurkowym",
- możliwość wykorzystania zestawu jako zdalnego wyzwalacza migawki apartu.
Ale to tylko moje spostrzeżenia z lektury opisów i zdjęć zestwu.
Jakby ktoś jeszce napisał coś o działaniu Strato w akcji to miałbym mniejsze wątpliwości czy dołożyć tą stówę i wziąść zamiast PT-04 zestaw Strato.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
pozdrawiam serdecznie
panchoo77
Cześć!
... cut ...
I tu pytanko do Szanownych Forumowiczów:
- czy ktoś używał/używa zestawu Phottix Strato? - jak wygląda sprawa z zasięgiem, niezawodnością działania, synchronizacją z krótkimi czasam, współpracy z więcej niż jedna lampą?
... cut ...
Jakby ktoś jeszce napisał coś o działaniu Strato w akcji to miałbym mniejsze wątpliwości czy dołożyć tą stówę i wziąść zamiast PT-04 zestaw Strato.
... cut ...
ja uzywam, z dwoma odbiornikami
- zasieg - na otwartej przestrzeni po okolo 60m wpadlem na plot, a nie mialem przy sobie kluczyka od tylnej bramki wiec tylko tyle sprawdzilem i dzialalo bez problemu, za kazdym razem
- niezawodnosc - nie zauwazylem problemow, lampy zawsze odpalaja
- synchro - max 1/200 u mnie ... przy krotszych czasach co prawda tez dziala, ale juz widac zaciemnienie
- wspolpracuje z 2 lampami bez problemow, wiecej nie mam ani lamp ani odbiornikow wiec nie mam jak sprawdzic
- uzywalem wczesniej PT-04 i uwazam, ze warto dolozyc "stowe"
- funkcja "pilota" jest zajeb........ !!! :)
teraz czas na (potencjalne) minusy:
- lepiej by bylo gdyby baterie w odbiornikach byly zwyklymi paluszkami
- odbiorniki nie maja zadnych wylacznikow
- nadajnik nie ma zadnej blokady mocowania, a jest plastikowy ... mam nadzieje, ze ten plastik sie za szybko nie wyrobi, bo bedzie po prostu wypadal z sanek
- nadajnik moglby byc mniejszy (marudze ;p)
panchoo77
29-06-2009, 18:56
Cześć!
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź - teraz to już jestem w 100% zdecydowany na Strato.
pozdrawiam serdecznie
panchoo
..
- synchro - max 1/200 u mnie ... przy krotszych czasach co prawda tez dziala, ale juz widac zaciemnienie
..
skoro słyszałeś o czasie synchro to czego się spodziewasz przy pracy z krótszymi czasami? Musi być zaciemnienie!
nie "skoro slyszalem", a raczej znam temat doskonale i "sie spodziewam" tego, ze z innym aparatem moze dzialac zupelnie inaczej ... wole napisac czarno na bialym, bo pozniej pojawiaja sie takie kwiatki jak w watku obok o lampie yinyan ;p
Czyli znasz jakieś body nikona z którym działa radio przykładowo przy 1/500?
teoretycznie mogloby zadzialac w D50 albo D70, ale nie mam takich na stanie wiec nie sprawdze
po za tym nie widze zwiazku pytania z tematem ;p
ciągle zapominam o migawkach hybrydowych :-D, sorry. Ale u szczelinowych musi się pojawić zaciemnienie części zdjęcia. W hybrydach brak synchro widac inaczej - po prostu całe zdjęcie jest za ciemne.
spoko ;)
w sumie to fajnie by bylo gdyby ktos kto ma D50 albo D70 sprawdzil ten temat synchronizacji z tanimi chinczykami ... tak nawet z ciekawosci czlowiek chcialby wiedziec
tak czy siak uwazam, ze producenci leca sobie w kulki z tym czasem synchronizacji i tyle ... jakies fotki tanca czy cos innego w szybkim ruchu to porazka ...
panchoo77
01-07-2009, 11:10
wole napisac czarno na bialym, bo pozniej pojawiaja sie takie kwiatki jak w watku obok o lampie yinyan ;p
dla mnie była to wyczerpująca odpowiedź gdyż dla mojego D80 czas 1/200 to też górna granica synchronizacji z której zdaję sobie sprawę.
tak czy siak uwazam, ze producenci leca sobie w kulki z tym czasem synchronizacji i tyle ...
tyz prawda.....
.tak czy siak uwazam, ze producenci leca sobie w kulki z tym czasem synchronizacji i tyle .....Ależ producenci bardzo chcą go skrócić, tylko im się nie bardzo to udaje. W topowych modelach doszli do 1/250 i 1/320 s. Ograniczeniem jest mechanika, wytrzymałość materiałów. Lamelka musi się przemieścić błyskawicznie, liczy sie więc jej masa, bezwładność. Odchudzono je więc maksymalnie, wykonano z trwałych materiałów. Dalsze odchudzanie powodowało, że listki pękały, rozsypywały się. A przecież z drugiej strony chodzi o duże przebiegi migawki - 100 tys i więcej, co stoi w sprzeczności z "kruchością" konstrukcji.
Nie jest to ograniczenie softowe, które producent mógłby sobie zmienić gdyby miał dobrą wolę. W tym przypdaku producenci nie lecą sobie w kulki. Dają to co potrafią - takie synchro jest w topowym D3, szybciej nie bardzo się daje.
wszystko to prawda, zgadza sie w 100%, tyle tylko, ze nie ma "nie da sie" ... postep technologiczny musi byc i koniec ... inaczej nadal mieszkalibysmy w jaskiniach ;)
Ja pracuję bardzo dużo z błyskiem i 1/250 latem na plaży nie starcza. Więc też bym chciał 1/500.
Przeskok z 1/125 na 1/250 dokonał sie bardzo dawno temu, chyba za czasów nikona FM2. Fakt, że powinni w końcu zrobić kolejny krok. Ale konkurencja tez nie oferuje nic ciekawszego, więc się nie starają :(
A d50 nie ma 1/500?? A teraz pytanie odnosnie zestawu strato.
Da sie zrobic taki patent:
Nadajnik podłaczam na stopke to aparatu( w moim przypadku d50).
Odbiornik do d300 ale jako odbiornik do wyzwolenia migawki( czyli jako odbiornik pilota).
Czy jak zrobie zdjecie d50 to d300 zrobi tez zdjecie??Kiedys gdzies widziałem jak koles stosował jakiśtakiś patent na meczach koszykówki ale nie jestem pewien czy to było tak??
powinno zagrac teoretycznie ... jutro postaram sie to sprawdzic i napisze
A d50 nie ma 1/500?? Chyba się nie wczytałeś w ten temat.
D50 ma migawkę hybrydowa i synchronizuje z każdym czasem (nawet krótszym niz 1/500 podawane w instrukcji !!!). Warunkiem jest to czy użyta radiówka ma takie dobre parametry. Ale po kablu lub błyskem - da się 1/2000 spokojnie.
Aparaty mające migawkę szczelinową mają 1/200 (jak D80 autora wątku) lub 1/250 s.
Chyba się nie wczytałeś w ten temat.
D50 ma migawkę hybrydowa i synchronizuje z każdym czasem (nawet krótszym niz 1/500 podawane w instrukcji !!!). Warunkiem jest to czy użyta radiówka ma takie dobre parametry. Ale po kablu lub błyskem - da się 1/2000 spokojnie.
Aparaty mające migawkę szczelinową mają 1/200 (jak D80 autora wątku) lub 1/250 s.
No nie wiem... D40 (migawka hybrydowa jak w D70, więc pewnie jak i w D50) nie schodzi z lampą poniżej 1/500. Testowane z wbudowaną i SB-400.
wez jakas lampe nie dedykowana i odpal z kalba przez kostke synchro. bedzie dzialac do konca.
No nie wiem... D40 (migawka hybrydowa jak w D70, więc pewnie jak i w D50) nie schodzi z lampą poniżej 1/500. Testowane z wbudowaną i SB-400.
bo sb400 ma dużo styków i body wie, że ma założona lampę, dlatego pozwala ustawiac tylko do 1/500.
Zaklej sb400 styki (oprócz centralnego) albo podczep inną lampę, ze stykiem tylko centralnym - będziesz miał czasy krótsze od 1/500.
Ale to stwarza inne problemy (lampy studyjne mają długi czas błysku t=1/10 mało kto go podaje, podają najwyżej t=0,5 bo wygląda w reklamówce lepiej), to długi temat i bardzo zagmatwany.
panchoo77
02-07-2009, 17:49
ostatnio wertowałem zasoby netu w temacie synchronizacji lampy - i muszę przyznać że temat rzeczywiście dość ciężki....
...jako ciekawostkę mogę powiedzieć że jeden z użytkowników konkurencyjnego forum odkrył metodę na synchronizację każdego (podobno) aparatu z lampą do czasów dochodzących nawet do 1/8000, co potwierdzili w testach inni forumowicze tamtejszego forum - w weekend będę testował D80 i dla chętnych mogę zdać relację...
ale jako autor wątku proszę o zakończenie OT - a tą ciekawą dyskusję możemy przenieść do nowego odpowiedniego wątku!
Odbiornik do d300 ale jako odbiornik do wyzwolenia migawki( czyli jako odbiornik pilota).
Czy jak zrobie zdjecie d50 to d300 zrobi tez zdjecie??
świetny pomysł!!! - jakby zadziałało to następny plus dla Strato
powinno zagrac teoretycznie ... jutro postaram sie to sprawdzic i napisze
już nie mogę się doczekać na wyniki testów
pozdrawiam serdecznie
panchoo
Odkryłeś amerykę i synchro przy pomocy trybu FP ?
o tym już na tym forum tez było. Ale to nie radio.
panchoo77
02-07-2009, 18:00
dokładnie tak - synchro przy pomocy trybu FP
Zaklej sb400 styki (oprócz centralnego) albo podczep inną lampę, ze stykiem tylko centralnym - będziesz miał czasy krótsze od 1/500.
tylko problem w tym, ze sb-400 wyzwoli sie TYLKO w ittl. nawet fotocela jej nie rusza. jesli wszystkie styki nie zadzialaja to zapomnij ze to zaswieci. sam sie na tym przewiozlem. :)
A teraz pytanie odnosnie zestawu strato.
Da sie zrobic taki patent:
Czy jak zrobie zdjecie d50 to d300 zrobi tez zdjecie??Kiedys gdzies widziałem jak koles stosował jakiśtakiś patent na meczach koszykówki ale nie jestem pewien czy to było tak??
wlasnie sprawdzilem ... to dziala !
bez zadnego problemu Nikon D80 "wyzwala" Canona 40D przy pomocy zestawu Strato :)
Jak człowiek nie pije to i czasem cos mądrego do głowy wpadnie:)
Dwie małe uwagi:
- Phottixy mają mocowanie aluminiowe na obu końcach odbiorników.
- Z moim D50 problemy z synchronizacją zaczynają się poniżej 1/640s
No to się tylko ciesz, bo zdaje się instrukcja tej radiówki mówi o max 1/160.
tylko problem w tym, ze sb-400 wyzwoli sie TYLKO w ittl. nawet fotocela jej nie rusza.
a to o tym nie wiedziałem. To spory minus tej lampy.
No to się tylko ciesz, bo zdaje się instrukcja tej radiówki mówi o max 1/160.
W instrukcji napisali 1/125s - 1/250s
Przypuszczam jednak, że zrobili tak, żeby nie musieć odpowiadać na nawałę skarg pt "a czemu u mnie poniżej 1/250s nie działa?". W ten sposób nie ma potrzeby tłumaczenia każdemu różic budowy poszczególnych typów migawek.
Ot takie zabezpieczenie dla spokoju.
niekoniecznie. Niby topowy Pocket Wizard (Plus II) w instrukcji ma napisane - ze szczelinowymi 1/250, z centralnymi 1/500.
Z PW nie mialem styczności, bo nie uważam, żeby w moim wypadku taki wydatek był uzasadniony. Na ich temat mógłbym więc tylko spekulować.
Pozostaje mi tylko cieszyć się ze swojego wyjątkowego nabytku.
Jakby był ktoś zainteresowany, to mogę odstąpić moje Phottixy za pół ceny Pocket Wizarda ;)
Ja mam Pocket Wizarda, ale nie mam body z hybrydowa migawką, więc nie sprawdzę do ilu pociągnie w rzeczywistości.
Robert W
04-07-2009, 09:42
Cześć,
Mam pytanie czy można przy pomocy starto uzyskać następującą funkcjonalność.
Odbiornik połączony oczywiście dostarczonym kabelkiem z odpowiednim gniazdem w aparacie, do sanek odbiornika podłączona lampa błyskowa a to wszystko odpalane (migawka i lampa ) zdalnie pilotem?
Powinno się dać zrobić.:-D
mam PT-04 II i o dziwno synchronizuje mi się na 1/750. Testowałem wiele razy i za każdym razem nie ma problemów z synchronizacją. Przy 1/1000 mam już czarną klatkę, ale przy 1/750 wszystko ładnie cacy się doświetla. A... zapomniałem wspomnieć o sprzęcie... Testowane na Nikon D70S i lampy SunPak Power Zoom 4000AF.
http://www.youtube.com/watch?v=ReLtEQnJfYk&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=LgDo_GZIR_Q&feature=related
Po obejrzeniu testów tanich wyzwalaczy sam nie wiem czy warto wydawać 150-200zł i mieć produkt który odpala ze skutecznością mniejszą niż CLS, sam odpala lampy itp...
Co sądzicie?
Czy taki Phottix odpala lampy przez ściane?
Mój chińczyk z funsportu kupiony 2 lata temu odpala przez sciany normalnie...
moj strato odpala lampy "przez sciane" i nie blyska nimi sam z siebie tak jak to maja w zwyczaju niektore PT-04
Moje Phottixy też nigdy się same nie wyzwoliły.
Przez chwilę nawet chciałem sprawdzić, czy odpalą się przez ścianę, ale na szczęście w porę się opamiętałem, bo niby na co mi taka funkcjonalność?
Moje Phottixy też nigdy się same nie wyzwoliły.
Przez chwilę nawet chciałem sprawdzić, czy odpalą się przez ścianę, ale na szczęście w porę się opamiętałem, bo niby na co mi taka funkcjonalność?
Dla mnie taka, że robiąc foty w plenerze (np. jakiś stary budynek) czasem na przeszkodzie stoi jakiś murek itp - CLS nie wyzwoli w takich warunkach :(
Kiedyś pytałem na forum http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=100116 o wyzwalacz do błyskawic.
Tak sobie myślę, czy to jest możliwe ?
Zakładam na fotocelę nadajnik a na aparat odbiornik. Błyskawica błyska i w tym czasie odbiornik powinien mi wyzwolić migawkę.
Czy taki układ by zadziałał?
zadzialac pewnie zadziala, ale czy cos z tego wyjdzie ? sam nie wiem ... pojawiaja sie pytania ... czy fotocela zareaguje na 100% ... czy calosc jako kombinacja wielu elementow sie wyrobi czasowo ...
panchoo77
10-07-2009, 19:27
to ja mam jeszcze jedno pytanko - czy do wyzwalaczy Strato możemy podpiąć lampę z wysokim napięciem na stopce (220V) bez szkody dla nich ??
pozdrawiam
panchoo
pietrobas
10-07-2009, 21:16
Wydaje mi sie, że opoźnienie czasowe będzie za duże i migawka nie zdąży złapać błysku
1. Czy odbiornik "Tetra" zostanie wyzwolony z nadajnika "Strato"? Tzn czy one są kompatybilne ze sobą?
2. Jakie końcówki micro czy mini jack ma mieć przewód do wyzwalania żarówek błyskowych, szczególnie chodzi mi o końcówkę wkładaną do odbiornika.
Ograniczeniem jest mechanika, wytrzymałość materiałów. Lamelka musi się przemieścić błyskawicznie, liczy sie więc jej masa, bezwładność.
Przepraszam, ale czegoś tutaj nie rozumiem. Skoro migawka jest w stanie wytrzymać czasy rzędu 1/4000 bez lampy, to czas synchronizacji z lampą na pewno nie wynika z mechaniki migawki, bo wydaje mi się, że czy zdjęcie jest z lampą, czy bez to dla migawki nie ma żadnego znaczenia. Myślę, że ograniczenia czasu synchronizacji wynikają z elektroniki, może coś działa za wolno, a szybciej już nie może. Nie wiem z czego to wynika, ale moim zdaniem na pewno nie z budowy migawki. Chyba, że jestem w błędzie, to mnie poprawcie :)
Przepraszam, ale czegoś tutaj nie rozumiem. Skoro migawka jest w stanie wytrzymać czasy rzędu 1/4000 bez lampy, to czas synchronizacji z lampą na pewno nie wynika z mechaniki migawki, ...
....
Chyba, że jestem w błędzie, to mnie poprawcie :)Oj, widzę pewne braki w wiedzy :wink: odnośnie sposobu działania migawki szczelinowej i z czego w ogóle wynika taki, a nie inny czas synchronizacji.
Czas przelotu pojedyńczej lamelki jest taki sam, obojętnie jaki czas ona realizuje. Lamelka przesuwa się tak samo szybko przy czasie 1/8000s i przy czasie np 1/30s. Różny jest odstęp po którym rusza drugi zestaw lamelek, realizujący zamknięcie migawki.
Myślałem, że tak działa migawka tylko w zenitach, no cóż, człowiek uczy się całe życie, nie miałem okazji rozbierać migawki. :smile: Ale tymbardziej nie rozumiem, dlaczego czas synchronizacji z lampą ma wynikać z mechaniki migawki. Przecież przy czasie np. 1/1000 migawka działa tak samo, niezależnie od tego, czy zdjęcie jest robione z lampą, czy bez lampy. Chyba, że tak nie jest... Wydaje mi się, że czas synchronizacji wynika z długości trwania błysku, ale to już zależy od lampy.
PS. Tylko nie zjedzcie mnie z powodu mojej niewiedzy. :-D Po prostu nie mogę jakoś tego zagadnienia ogarnąć.
Migawka szczelinowa zawsze działa tak samo. W zenicie, w nikonach. Są "szmaciane" - jak w zenitach czy starych nikonach, są metalowe, sa o przebiegu poziomym lub pionowym. Ale zawsze czas to jest odstęp pomiędzy startem lamelek odsłaniających film (matrycę) a zasłaniającymi ją.
Dlaczego wyróżnia się czas synchronizacji?
Prosta sprawa. Błysk ("normalny", nie FP czy HSS) może nastąpić wtedy gdy odsłonięta jest cała matryca (film).
Przy czasach długich tak właśnie jest. Aż do czasu synchro właśnie. Przy czasach krótszych niż synchro lamelki zaczynają zasłaniać matrycę zanim ona jest do końca odsłonięta. Oczywiście lamelki odsłaniające są już na "końcu" matrycy, podczas gdy zasłaniające dopiero na jej "początku". Matryca nie jest więc w tym momencie całiem odsłonięta i błysk by nie naświetlił cząści zasłoniętej lamelkami. Powstają wtedy wyraźne paski.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, teraz już zrozumiałem w czym rzecz ;-)
junior1991
12-07-2009, 21:55
A czy do Nikona D60 da radę podłączyć jakiś wyzwalacz?
to ja mam jeszcze jedno pytanko - czy do wyzwalaczy Strato możemy podpiąć lampę z wysokim napięciem na stopce (220V) bez szkody dla nich ??
pozdrawiam
panchoo
nie
1. Czy odbiornik "Tetra" zostanie wyzwolony z nadajnika "Strato"? Tzn czy one są kompatybilne ze sobą?
2. Jakie końcówki micro czy mini jack ma mieć przewód do wyzwalania żarówek błyskowych, szczególnie chodzi mi o końcówkę wkładaną do odbiornika.
ad1 - z tego co wiem to nie, ale niech ktos to sprawdzi jesli ma mozliwosc
ad2 - microjack
A czy do Nikona D60 da radę podłączyć jakiś wyzwalacz?
oczywiscie, ale raczej nie strato ... zwykly PT04-TM bedzie dzialal
panchoo77
14-07-2009, 10:06
no to bardzo szkoda ponieważ znalazłem ostatnio dwa takie stare błyskograty Archiver'a i miałem nadzieję że uda się je włączyć do systemu (na fotocelach śmigają aż miło)
- kończąc myśl to pewnie nie ma sposobu na obejście tego problemu - tj. jak podłączyć lampę z wysokim napięciem na stopce (220V) do wyzwalacza Strato?
pozdrawiam serdecznie
panchoo
Są sposoby na obniżenie napięcia na stopce lampy. Każdy elektronik powinien Ci to w dość prosty sposób zaimplementować (możesz poszukać jak to zrobić na google).
Są też osoby, które podpinają lampy z wysokim napięciem pod wyzwalacze radiowe, czy nawet w sanki aparatu i im działa. Ja jednak nie mam najmniejszego zamiaru sprawdzać, czy to działa i też nie polecam.
Skoro jednak masz fotocele, to wystarczy jedna lama (nawet wbudowana w aparat) żeby to wszystko wyzwolić.
panchoo77
14-07-2009, 11:04
....cały wic w tym że niekiedy fotocele nie wystarczają (plener, trochę większa odległość, różne warunki oświetleniowe) więc człowiek szuka ratunku w radiu....
...w takim razie czas na fakultet z podstaw elektroniki...wielkie dzięki..
Kupiłem STRATO i podczas robienia testów zauważyłem dziwne zjawisko. Zamontowałem na odbiornikach dwie lampy UNOMAT B24, włączyłem odbiorniki (miga dioda). Po wyzwoleniu błysku odbiorniki "rozbrajają się" tak że trzeba je ponownie włączyć.
Po zamontowaniu Metza działają prawidłowo tzn nie trzeba ich ponownie włączać.
Może Ktoś mi powie czy po podłączeniu kabelkiem żarówek błyskowych i wyzwoleniu błysku też trzeba włączać odbiorniki?
Czy jest możliwość na usunięcie niedogodności związanej z UNOMATAMI?
bardzo dobre radiówki robi MILSO, tylko mają jedną wadę...cenę ;)
oczywiscie, ale raczej nie strato ... zwykly PT04-TM bedzie dzialal
Szkoda, bo chętnie bym czasm użył strato z drugą puszką - D40....
Trochę odkopię temat, bo zakupiłem Phottix'y Strato.
Uznałem , że mogą się czasem przydać, tam gdzie CLS będzie ograniczał.
Jak ktoś ma jakieś pytanka to śmiało ;)
Aha, gdzieś tu na forum wyczytałem, że odbiorników nie można wyłączyć i ciągle są w stanie czuwania. Otóż jak najbardziej można je wyłączyć trzymając dłużej przycisk :)
Jak się więcej tym pobawię to może coś więcej naskrobię...
chyba ja kiedys pisalem o tym wylaczaniu, a pozniej sam doszedlem, ze jednak sie da wlasnie przytrzymujac chwile dluzej przycisk ;)
bialogardzianin
27-08-2009, 11:41
ja uzywam, z dwoma odbiornikami...
Jak sprawić sobie 2. odbiornik? Można zamówić (jeśli tak-jaka cena)?
pietrobas
27-08-2009, 12:02
No właśnie, tez nigdzie nie znalazłem,a kiedy pisałem do wystawiającego na allegro to:
Witam,
w tej wersji niestety nie.
Prawdopodobnie producent zrobi nową wersję z dodatkowymi odbiornikami.
Będzie dostępna pod koniec roku.
Ciekawa informacja, nie wiedział nic więcej niestety
bialogardzianin
27-08-2009, 13:04
No właśnie, tez nigdzie nie znalazłem,a kiedy pisałem do wystawiającego na allegro to:
Witam,
w tej wersji niestety nie.
Prawdopodobnie producent zrobi nową wersję z dodatkowymi odbiornikami.
Będzie dostępna pod koniec roku.
Ciekawa informacja, nie wiedział nic więcej niestety
To w takim układzie trzeba by kupić tańszego Cleon II lub szukać używki na allegro dla samego odbiornika (pilota sobie schować na zapas), pytanie tylko czy Cleon II i Strato są kompatybilne, czy nadają na tych samych falach...;)
panchoo77
27-08-2009, 18:54
Nie ma z tym żadnego problemu np. alledrogo (http://www.allegro.pl/item724114132_phottix_strato_dodatkowy_odbiornik_c anon_nikon.html)
życzę udanej strobingowej zabawy!!
pozdrawiam
pietrobas
28-08-2009, 16:52
Nie ma z tym żadnego problemu np. alledrogo (http://www.allegro.pl/item724114132_phottix_strato_dodatkowy_odbiornik_c anon_nikon.html)
życzę udanej strobingowej zabawy!!
pozdrawiam
To pierwsza aukcja z dodatkowym odbiornikiem od pewnego czasu, swoją drogą zestaw 2+1 w takiej samej cenie jak z 1 odbiornikiem, gdzie prawa rynku ? 1l kosztuje mniej niż 2x 0.5 :mrgreen:
dodatkowe odbiorniki praktycznie prawie caly czas sa dostepne od reki na allegro w cenie okolo 79pln
bialogardzianin
31-08-2009, 12:58
Powiedzcie moi drodzy: czy Phottix Strato dostępny TU (http://www.infoto.pl/pl/Products/1054/phottix_strato_do_nikon_d3_d700_d300_d200_w_lamp/Show/) ( czyli model N8 ) będzie pasować jednocześnie do Fuji S5 Pro? Sprzedawca zaakcentował, cyt.:"UWAGA: Do podłączenia odbiornika do konkretnego aparatu niezbędny jest odpowiedni kabelek. W komplecie znajduje się kabelek przeznaczony do aparatów takich jak podane w tytule.". Z tego co patrzyłem, gniazdo w korpusie S5 jest takie samo jak to w D700 więc MZ kabelek powinien pasować do obu modeli, czy ja się mylę? Znacie ten sklep foxfoto/ infoto?
bialogardzianin
01-09-2009, 09:06
UP, czy moje pytanie jest tak trudne czy tak banalne, że nikt nie chce mi potwierdzić?;)
do wyzwalania lamp błyskowych nadajnik umieszczasz na body, wtedy sygnał jest z gorącej stopki, żaden kabel nie jest potrzebny.
do zdalnego sterowania aparatem odbiornik podłącza się kabelkiem do body. W specyfikacji wymieniono (dokładnie linijkę nad tym cytatem który przytoczyłeś) zarówno Fuji s5 pro jak i D700.
bialogardzianin
01-09-2009, 10:42
do wyzwalania lamp błyskowych nadajnik umieszczasz na body, wtedy sygnał jest z gorącej stopki, żaden kabel nie jest potrzebny.
do zdalnego sterowania aparatem odbiornik podłącza się kabelkiem do body. W specyfikacji wymieniono (dokładnie linijkę nad tym cytatem który przytoczyłeś) zarówno Fuji s5 pro jak i D700.
Tylko że ten tekst co go przytoczyłem wzbudził moje podejrzenie mimo, że wymienione w specyfikacji były właśnie modele fuji i nikona. Stąd pytanie o gniazda w tych 2 modelach aparatów, tym bardziej, że sprzedawca, może niepotrzebnie, zaakcentował, że kabelek pasuje do modeli wymienionych w tytule. :)
Masz oba body, widzisz gniazda na kabel. Skąd te watpliwości? Mając oba body to ty powinieneś udzielać odpowiedzi, a nie pytać.
Skoro sprzedawca zapewnia, że działa to chyba tak jest. Jeśli tak nie będzie to zwrócisz towar.
bialogardzianin
01-09-2009, 10:55
Też tak to sobie tłumaczyłem patrząc na gniazda ale uwierz mi- skoro sprzedawca PODKREŚLIŁ, że kabelek pasuje do modeli wymienionych w tytule (jak by nie patrzeć powszechniej dostępnych), zasiał tym mój niepokój i tyle. Nie uśmiecha mi się odsłyłanie towaru i podwójne płacenie za przesyłkę tylko dlatego, że się nieupewniłem. BTW, sam dodałeś "chyba".;)
Pewna to jest śmierć i podatki :wink:, dlatego napisałem chyba :)
Zadaj pytanie sprzedawcy czy to działa z twoim body, albo dlaczego w tytule nie wpisał Fuji.
bialogardzianin
01-09-2009, 11:27
...Zadaj pytanie sprzedawcy czy to działa z twoim body, albo dlaczego w tytule nie wpisał Fuji.
Tak nisko mnie cenisz?;) Zrobiłem to zanim nie zwróciłem się o pomoc na forum- nie odpowiedział.:)
karolkepka.com
28-10-2009, 14:33
na ile czasu starcza bateria w odbiorniku?
czemu nie ma rzeczy idealnych...?
tetra paluszki, ale kiepski uchwyt na lampę (niestabilny)
strato super uchwyt, drogie nietypowe baterie :/
Mam cały wór eneloopów - do lamp, gripa, a tu jakieś cuda wymyślają :/
bialogardzianin
28-10-2009, 14:46
trudno powiedzieć ile czasu działa bateria, zależy od eksploatacji i od producenta (chińskiego no name w zestawie lub firmowy Kodak, itp.). BTW, Strato działa świetnie z D700/xS5Pro, a baterie wcale nie są takie drogie kiedy się weźmie pod uwagę użyteczność ustrojstwa.:)
karolkepka.com
28-10-2009, 14:57
no na pewno brałbym pod uwagę firmowe baterie. użyteczność niepodważalna, wiadomo.
zastanawia mnie tylko czy muszę się liczyć z wymianą baterii po np. jednej karcie 8gb z s5 pro :) (OIDP 250 zdjęć), czy po 10 takich kartach, a może nawet 50?
bialogardzianin
28-10-2009, 15:37
no na pewno brałbym pod uwagę firmowe baterie. użyteczność niepodważalna, wiadomo.
zastanawia mnie tylko czy muszę się liczyć z wymianą baterii po np. jednej karcie 8gb z s5 pro :) (OIDP 250 zdjęć), czy po 10 takich kartach, a może nawet 50?
nigdy nie testowałem żywotności baterii w ten sposób, używam sporadycznie ale dla mojego zastosowania warto było kupić
karolkepka.com
28-10-2009, 15:41
To może inaczej - jak dawno temu kupiłeś i przez ten czas ile wymieniłeś razy baterie? :)
Ja również nie mam zamiaru używać tego bardzo mocno - tylko plenery, w zależności od warunków pogodowych.
bialogardzianin
28-10-2009, 16:04
Miałem najpierw phottixa z d80, sporadyczne użycie, teraz Strato z D700/S5Pro, sporadyczne. Bateria w odbiorniku do d80 wystarczyła na cały okres posiadania pilota, którego odsprzedałem forumowiczowi. Przed decyzją o sprzedaży wymieniłem baterię na nowego Kodaka i taką przekazałem kupującemu, na serio nie wiem ile zdjęć zrobiłem, myślę, że ponad 200 na pewno.
adolfik9501
28-10-2009, 23:41
(...)
czemu nie ma rzeczy idealnych...?
tetra paluszki, ale kiepski uchwyt na lampę (niestabilny)
strato super uchwyt, drogie nietypowe baterie :/
(...)
Przeca można chyba kabelkiem połączyć Tetrę z lampą, a sam odbiornik umocować z boku gdzieś co by nie dyndał na przewodzie.
czy ktorys z powyzszych ma gniazdo pc synth ?