Zobacz pełną wersję : SB 900 i krótkie pytania...
1) SB 900 może być sterowana bezprzewodowo za pomoca lampy wbudowanej w D700??
2) Czy lampa wbudowana musi błysnąć czy może służyć tylko jako kontroler błysku?? (o ile dobrze to nazywam) Mowa oczywiście o trybie bezprzewodowym.
3) Czy w wireless działa HSS??
4) Czy SB900 w trybie wireless może odpalic w trybie slave II (za pomoca wbudowanej fotoceli - ma taką ??)
5) Ostatnie chyba głupie pytanie :-), lampa ma własną automatykę co pozwoli ja wyzwolić nawet z RB67?? Dokonując jednocześnie właściwego pomiaru światła z doborem odpowiedniej mocy błysku.
Wiem marudzę i pewnie było o tym milion razy ale mnie interesują tylko te niuanse.
Z góry dziękuję za cierpliwość.
1) Tak - CLS
2) Może służyć jedynie jako sterownik. Błyska sobie kilka razy, ale nie w momencie błysku właściwego pozostałych lamp.
5) O ile dobrze rozumiem pytanie... Tak, może. Ustawiasz wtedy w niej opcję TTL.
Odpowiedzi pisane łopatologicznie na podstawie posiadanego D80 i sb-800 - ale to chyba tak samo działa.
Co do pytania nr 5)... podpinam kablem synchro na kostce synchro SB900 do Mamiya RB67, podaję lampiszonowi dane z aparatu tzn, przyszłonę, czas, format (67)... i lampa na podstawie tych danych błyska z odpowiednią mocą. :-) Chciałbym by to zadziałało, co prawda tymczasowo odkładam zakup lampy na dalszy plan ale za niedługo kto wie... Lepiej za wczasu pomęczyć forumowiczów. :-)
1) SB 900 może być sterowana bezprzewodowo za pomoca lampy wbudowanej w D700??
2) Czy lampa wbudowana musi błysnąć czy może służyć tylko jako kontroler błysku?? (o ile dobrze to nazywam) Mowa oczywiście o trybie bezprzewodowym.
3) Czy w wireless działa HSS??
4) Czy SB900 w trybie wireless może odpalic w trybie slave II (za pomoca wbudowanej fotoceli - ma taką ??)
5) Ostatnie chyba głupie pytanie :-), lampa ma własną automatykę co pozwoli ja wyzwolić nawet z RB67?? Dokonując jednocześnie właściwego pomiaru światła z doborem odpowiedniej mocy błysku.
Wiem marudzę i pewnie było o tym milion razy ale mnie interesują tylko te niuanse.
Z góry dziękuję za cierpliwość.
1. Tak
2. Teoretycznie da się ustawić jedynie 'błysk sterujący' który jest niby niedostrzegalny, ale na błyszczących przedmiotach na pewno go zauważysz.
3. Jeśli sterownikiem jest SB-800, SU-800 albo SB-900 to tak. Lampa wbudowana jako kontroler błyska tylko do czasu x-sync (przynajmniej w D80 tak jest, jeśli w D700 tak samo, to uzyskasz czasy do 1/250).
4. Wbudowana fotocela jest i reaguje na pierwszy błysk. W opcjach tryb SU-4.
5. Ustawiasz w lampie iso, ogniskową, przysłonę i automatyka jest. Ale żeby jakoś super działała to nie powiem, pstrykałem nieco sigmą DP-1 w połączeniu z SB-900 i pomiar często nie sprawował się zbyt dobrze, a przy powolności tego aparatu kolejne zdjęcia z korekcją mocy błysku to był koszmar ;)
Ok dziękuję za wyjaśnienie. Wszystko co chciałem wiedzieć. Pozdrawiam.