PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 70-200 parę pytań

Lege Artis
26-06-2009, 11:07
Witam
Zamierzam nabyć to szkło w najbliższym czasie i w związku z tym mam parę pytań do posiadaczy:
- jak z powtarzalnością AF, wiem że jest wolny ale jaka jest ilość pomyłek
- jak ustawia ostość w trudnych warunkach świetlnych (czy ustawianie ostrości trwa dłużej oraz czy ilość pomyłek AF rośnie). Nie chodzi mi tu o jakieś super ciemne sale koncertowe ale o fotografowanie np bardzo wcześnie rano lub we mgle
- jaka jest wytrzymałość mechaniczna, czy np po kilku miesiącach nie występują luzy na pierścieniach
- czy ktoś uzywał tego szkła z TC np 1,4 i z jakim efektem
Wcześniej brałem też pod uwagę Sigmę 70-200 ale najbardziej zależy mi na jakości optycznej nawet za cenę HSM (fotografuję przyrodę więc mało dynamiczne sceny).
Pozdrawiam

kruszyna
26-06-2009, 14:59
Jeżeli do przyrody to super szkło. Choć można i piłkę nożną z powodzeniem zrobić. Dla chcącego...
Po paru miesiącach zabaw noszenia w torbie i takie tam, wygląd i konstrukcja nie naruszona:)
Z powtarzalnością to tylko w studio mogę powiedzieć ze jest ok. Niestety nawet jak jestem w terenie to nie liczę ilości pomyłek więc Ci nie odpowiem. Nie jest to skandalicznie wysoki wynik pomyłek. We mgle nie fociłem ale o zmierzchu jest normalnie przynajmniej u mnie. czasami przejedzie zakres ale wiele dobrych szkieł tak samo sobie czasami poczyna. Zależy jak kontrastowe akcje się namierza. Wspomaganie z lampy działa z tym obiektywem tez ok. Myślę ze wszystko zależy od wymagań konsumenta. Czego kto oczekuje od szkła. Do przyrody bierz. I to nie dlatego ze będę sprzedawał niedługo:) Czasami jest tak że choć to tylko tamron a mam porównanie do szkieł profi Nikona to zaskakuje mnie. Jest naprawdę ok. Oczywiście jak bym miał kasę brał bym N70-200:) to nie podlega dyskusji. A z TC nie korzystałem.

Lege Artis
26-06-2009, 23:01
Kruszyna dzięki za informacje, czy portrety z Twojego portfolio pochodzą z Tamiego (nawiasem mówiąc świetne zdjęcia!).

yogur
27-06-2009, 01:05
Też się nad nim zastanawiam, ale muszę pomacać w jakimś sklepie i zbadać osobiście jak jest z tym AF - generalnie myślę o nim do reporterki oraz portretów. Najlepiej byłoby 70-200VR no ale cena odleciała w kosmos.

kruszyna
27-06-2009, 10:47
Kruszyna dzięki za informacje, czy portrety z Twojego portfolio pochodzą z Tamiego.

Od kiedy się zaprzyjaźniłem z Tamim to podstawowe szkło do portretów więc te ze studia też. Najczęściej 200mm. Tak po prostu lubię:)
"(nawiasem mówiąc świetne zdjęcia!)"
Dzięki.