PDA

Zobacz pełną wersję : Quantuum Batterypack DC300

Leszczu
25-06-2009, 16:01
Mam pytanie czy wymieniony w tytule battery pack bedzie działał z inną lampą niż ta dedykowana? Bo wiem że sam battery pack można kupić oddzielnie.

Np - http://www.bazarek.pl/produkt/0/338597/quantuum-batterypack-dc300-do-lamp-r-300-dual-power.html

Sam mam chińczyka CY-300K i zastanawiam się czy będzie to chulać. Macie jakieś doświadczenia?

j_szczygiel
25-06-2009, 16:12
Nie powinien dzialac. Wszystko zalezy od napiecia na wyjsciu BP, jak sadze w lampie sa wbudowane 2, osobne uklady zasilania (inwertery) - jedne na 230V, kolejny pod zasilanie z BP. Powiedzmy, ze we wtorek moge zdac blizsza relcacje, ale raczej odpusc sobie kombinowanie ;)

Leszczu
25-06-2009, 16:17
Gdybyś mógł we wtorek napisać coś więcej byłbym zainteresowany.

A czy jest inna możliwość ( inny battery pack) który pasowałby do mojej 300stki?

j_szczygiel
25-06-2009, 17:00
Ano sa, np. Fomei i Elektrona. Mozesz jeszcze sprawdzic przetwornice samochodowa z pelna (!) sinusoida o mocy ca. min 2000W, choc zapewne nie bedzie dzialac. Chcialbym zauwazyc ze nawet nie napisales jakie masz lampy..

Leszczu
25-06-2009, 17:08
Jak to nie napisałem.. napisałem w pierwszym poście :)
Lampa to CY-300K.

j_szczygiel
25-06-2009, 17:11
aa, przepraszam za moje roztargnienie. Ten BP ma gniazdo zasilania lampy typu DIN, takze z cala pewnoscia nie ma tam wysokiego napiecia ;) Lampa ma 2 uklady ladowania. Pozostaja te akumulatory ktore wymienilem w poprzednim poscie.

Leszczu
25-06-2009, 20:00
kurcze.. musze Ci się przyznać że to co piszesz to dla mnie czarna magia. Gdybyś miał chwilkę czasu, byłbym Ci bardzo wdzięczny gdybyś napisał mi dokladnie o co w tym chodzi.Nie da się kupić kabla ze złączem DIN i podłączyć do tego mojej lampy?
eh.. a tak napaliłem się ten battery pack.

Bartek - NinoVeron
25-06-2009, 20:10
jak rozmawialem z Quantuumem na Targach Foto w Łodzi to powiedzieli mi, że z tych ich batery packami będą działały tylko dedykowane lampy czyli Quantuum R+300 Dual ... nawet dotychczasowe lampy Quantuum R+300 (bez oznaczenia dual) nie beda działały

Jacek_Z
25-06-2009, 20:43
kurcze.. musze Ci się przyznać że to co piszesz to dla mnie czarna magia. Gdybyś miał chwilkę czasu, byłbym Ci bardzo wdzięczny gdybyś napisał mi dokladnie o co w tym chodzi.Nie da się kupić kabla ze złączem DIN i podłączyć do tego mojej lampy?
eh.. a tak napaliłem się ten battery pack.
po prostu ten baterypack nie daje prądu zmiennego i napięciu 230V. Gdyby tak było, to by mógł byc do każdej lampy. Ale nie jest. Jest do Quantuuma Dual.
Lampy w których przewidziano ładowanie baterypackiem są przystosowane do ładowania inaczej, najprawdopodobniej niższym napięciem i najprawdopodobniej prądem stałym.
Tak samo jest z Bowensami (travelpack).
Lampy "terenowe" mają dwa wejścia zasilania - 230V zmienne (gdy zasila się je z sieci), oraz drugie - swoje autorskie, diabli wiedzą jakie ;)

łatwiej kupić lampy mające takie dwie drogi zasilania, a wykombinować sobie "swój" baterrypack czy travelpack, pewnie z akku (żelowych).

Pisze tu bardzo asekuracyjnie, bo sa różne rozwiązania :)

j_szczygiel
26-06-2009, 13:46
Dokladnie, Jacek rozwinal to co pisalem wczesniej - sa 2 uklady zasilajace w lampie, jeden AC230V, oraz DC xx V ktore idzie z battery packa. Nie podlaczysz nic do tego DINa bo napiecie na wyjsciu jest pewnie rzedu ~24V. Jesli chcesz zasilac lampy przystosowane tylko do napiecia sieciowego, pozostaja Ci akumulatory typu Fomei i Elektrona.

Jacek - sadze ze tam sa zwykle NiCD/NiMH ;) Jak nie zapomne to dorwe instrukcje i poszukam inf. na ten temat.