Zobacz pełną wersję : Quantuum Batterypack DC300
Mam pytanie czy wymieniony w tytule battery pack bedzie działał z inną lampą niż ta dedykowana? Bo wiem że sam battery pack można kupić oddzielnie.
Np - http://www.bazarek.pl/produkt/0/338597/quantuum-batterypack-dc300-do-lamp-r-300-dual-power.html
Sam mam chińczyka CY-300K i zastanawiam się czy będzie to chulać. Macie jakieś doświadczenia?
j_szczygiel
25-06-2009, 16:12
Nie powinien dzialac. Wszystko zalezy od napiecia na wyjsciu BP, jak sadze w lampie sa wbudowane 2, osobne uklady zasilania (inwertery) - jedne na 230V, kolejny pod zasilanie z BP. Powiedzmy, ze we wtorek moge zdac blizsza relcacje, ale raczej odpusc sobie kombinowanie ;)
Gdybyś mógł we wtorek napisać coś więcej byłbym zainteresowany.
A czy jest inna możliwość ( inny battery pack) który pasowałby do mojej 300stki?
j_szczygiel
25-06-2009, 17:00
Ano sa, np. Fomei i Elektrona. Mozesz jeszcze sprawdzic przetwornice samochodowa z pelna (!) sinusoida o mocy ca. min 2000W, choc zapewne nie bedzie dzialac. Chcialbym zauwazyc ze nawet nie napisales jakie masz lampy..
Jak to nie napisałem.. napisałem w pierwszym poście :)
Lampa to CY-300K.
j_szczygiel
25-06-2009, 17:11
aa, przepraszam za moje roztargnienie. Ten BP ma gniazdo zasilania lampy typu DIN, takze z cala pewnoscia nie ma tam wysokiego napiecia ;) Lampa ma 2 uklady ladowania. Pozostaja te akumulatory ktore wymienilem w poprzednim poscie.
kurcze.. musze Ci się przyznać że to co piszesz to dla mnie czarna magia. Gdybyś miał chwilkę czasu, byłbym Ci bardzo wdzięczny gdybyś napisał mi dokladnie o co w tym chodzi.Nie da się kupić kabla ze złączem DIN i podłączyć do tego mojej lampy?
eh.. a tak napaliłem się ten battery pack.
Bartek - NinoVeron
25-06-2009, 20:10
jak rozmawialem z Quantuumem na Targach Foto w Łodzi to powiedzieli mi, że z tych ich batery packami będą działały tylko dedykowane lampy czyli Quantuum R+300 Dual ... nawet dotychczasowe lampy Quantuum R+300 (bez oznaczenia dual) nie beda działały
kurcze.. musze Ci się przyznać że to co piszesz to dla mnie czarna magia. Gdybyś miał chwilkę czasu, byłbym Ci bardzo wdzięczny gdybyś napisał mi dokladnie o co w tym chodzi.Nie da się kupić kabla ze złączem DIN i podłączyć do tego mojej lampy?
eh.. a tak napaliłem się ten battery pack.
po prostu ten baterypack nie daje prądu zmiennego i napięciu 230V. Gdyby tak było, to by mógł byc do każdej lampy. Ale nie jest. Jest do Quantuuma Dual.
Lampy w których przewidziano ładowanie baterypackiem są przystosowane do ładowania inaczej, najprawdopodobniej niższym napięciem i najprawdopodobniej prądem stałym.
Tak samo jest z Bowensami (travelpack).
Lampy "terenowe" mają dwa wejścia zasilania - 230V zmienne (gdy zasila się je z sieci), oraz drugie - swoje autorskie, diabli wiedzą jakie ;)
łatwiej kupić lampy mające takie dwie drogi zasilania, a wykombinować sobie "swój" baterrypack czy travelpack, pewnie z akku (żelowych).
Pisze tu bardzo asekuracyjnie, bo sa różne rozwiązania :)
j_szczygiel
26-06-2009, 13:46
Dokladnie, Jacek rozwinal to co pisalem wczesniej - sa 2 uklady zasilajace w lampie, jeden AC230V, oraz DC xx V ktore idzie z battery packa. Nie podlaczysz nic do tego DINa bo napiecie na wyjsciu jest pewnie rzedu ~24V. Jesli chcesz zasilac lampy przystosowane tylko do napiecia sieciowego, pozostaja Ci akumulatory typu Fomei i Elektrona.
Jacek - sadze ze tam sa zwykle NiCD/NiMH ;) Jak nie zapomne to dorwe instrukcje i poszukam inf. na ten temat.