Zobacz pełną wersję : czy da się sprawdzić liczbę błysków w sb900
Pytanie tak jak w temacie. Czasami widzę ogłoszenia typu "lampa błysneła 1000 razy". Czy oprócz domyślenia się jest program lub tajemna metoda na to ?
tomek20stencel5
25-06-2009, 08:20
Nie jestem pewien, ale raczej nie ma żadnego licznika takiego jak w body, a te ogłoszenia że lampa błysnęła x razy to raczej takie poglądowe informacje i nie są one dokładne. Jeżeli lampa błyska i wszystko wygląda ok to moim zdaniem można brać, tylko najlepiej przed zakupem wszystko sprawdzić aby mieć pewność.
nie wiem jak Wy, ale ja licze kazdy blysk lampy i notuje w specjalnym notesiku pod haslem "ilosc blyskow SB". pomyslalem, ze gdybym kiedys chcial sprzedac te lampe, to bedzie to niezwykle wazna, wrecz luczowa informacja.
od ilości błysków ważniejsze jest jak było błyskane, najgorzej jak bylo tłuczone seriami w sufit z korekcją +1
należy uważnie oglądać szybkę palnika, jeśli są w niej wtopione bombelki powietrza lub czarne drobinki to znaczy że dostała po dupie i jej świetlista kariera niebawem dobiegnie końca
fader_audio
25-06-2009, 14:58
kolega wilus dobrze mówi, ja nie zawracałem sobie głowy uzywanymi lampami, wolałem nową choć trzeba było troszke pozbierać. Pozdrawiam
nie wiem jak Wy, ale ja licze kazdy blysk lampy i notuje w specjalnym notesiku pod haslem "ilosc blyskow SB". pomyslalem, ze gdybym kiedys chcial sprzedac te lampe, to bedzie to niezwykle wazna, wrecz luczowa informacja.
Bardzo liczymy*) na publikację tych wyników - liczba impulsów w zdalnym sterowaniu lampą przypadająca na jedną fotkę jest różna ale może Twoje informacje pozwolą to uściślić... mam tez nadzieje, że notujesz również moc lamp. Czekamy z niecierpliwością... :twisted:
*- chętnych do zrobienia transmisji radiowej jest kilku na forum :D
jacek.gold
25-06-2009, 16:21
sprawa jest prosta
ustawiasz na M moc 1/1 przystawiasz lampę do oczu i odpalasz
jak po błysku nic nie widzisz to znaczy że lampa jest dobra (choć może już nie być Ci przydatna bo i tak nie widzisz)
jak po błysku zaczynasz widzieć to nie kupuj ;)
Ps: dodam na wszelki wypadek że żartowałem i NIE NALEŻY tego sprawdzać w praktyce
jacek.gold -- nie doczytalem twojego posta do konca... czy moglbys mi podyktowac co pisales?
Niestety nic nie widze.
Al Bundy
25-06-2009, 20:51
sprawa jest prosta
ustawiasz na M moc 1/1 przystawiasz lampę do oczu i odpalasz
jak po błysku nic nie widzisz to znaczy że lampa jest dobra (choć może już nie być Ci przydatna bo i tak nie widzisz)
jak po błysku zaczynasz widzieć to nie kupuj ;)
Ps: dodam na wszelki wypadek że żartowałem i NIE NALEŻY tego sprawdzać w praktyce
Śmiało powiem: ZABŁYSNĄŁEŚ....
Niestety nic nie widze.
teraz sprawa jest jeszcze prostsza - ślepi nie potrzebują lamp, ba nawet puszki nie potrzebują... :D
jacek.gold -- nie doczytalem twojego posta do konca... czy moglbys mi podyktowac co pisales?
Niestety nic nie widze.
Coś ściemniasz :mrgreen: