PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemat :( Sigma 105 mm f/2.8 DG EX MACRO brać do D60?

mariush777
24-06-2009, 16:44
Bracia,Rodacy ,Rzymianie !!!
Zamówiełem sobie kilkanaście dni temu obiektyw Tamron 90 mm f/2.8 SP Di Makro w cyfrowe.pl ale sie okazało ,że zamiast 5 dni roboczych muszę czekać 2-3 tygodnie ,wiec pomyslałem sobie ,ze moze Sigma 105 mm f/2.8 DG EX MACRO będzie też dobra skoro parametry niby podobne(choć 200pln drozsza)ale szybciej bedzie dostępna .
dzis pan ze sklepu zadzwonił ,ze obiektyw przyszedł ale jest mały problem ,nie ma silnika.Z tego co mówił te Sigmy go nie mają i pozostaje wszystko ostrzyć ręcznie.Przyznaje ,ze obiektyw kupuję z nastawienie nauki i odkrywania magii makro.W makro to niby wszystko ręcznie trzeba ostrzyć ale jak nie daj Bóg sie znudzi i bym chciał cos innego pstrykac?
No i mam dylemat ,brac czy nie?Odpóścić i poczekać Na Tamrona? Może ktoś z Was borykał sie z podobnym problemem albo może uzbrojony w wiedzę podpowiedzieć co mi czynić .

Ps : a sezon trwa i owady czekają

mibartek
24-06-2009, 18:47
ja bym zdecydowanie czekał na Tamrona w Twojej sytuacji

wigi
25-06-2009, 15:42
Czekaj na Tamrona z silnikiem :)
AF przyda się, gdy będziesz go używał jako krótkie tele i np. do portretów.

coroner
30-06-2009, 11:47
Również jestem zdania, że lepiej, abyś poczekał na Tamrona. AF lepiej mieć niż nie mieć, nigdy nie wiesz kiedy Ci się przyda. Ja mam 50/1.8 do swojego D40. Do portretu ok, zazwyczaj i tak jest pozowany, nie ma co się spieszyć. Ale czasem chciało by się zrobić jakąś fotkę na koncercie wieczornym i co... i nie da się..