Zobacz pełną wersję : Pomiar światła a obiektyw w D300
Czy to normalne, że na dwóch różnych obiektywach przy identycznych parametrach (kadr, przesłona, iso, pomiar światła, ogniskowa) światłomierz wskazuje dwa różne czasy naświetlenia - różnica 1 EV?
- N17-55 wskazuje 1/400 s
- N18-70 wskazuje 1/320 s
Dzięki
miedzy 320 a 400 to 1/3 EV różnicy ;)
i to normalne ze dluższy potrzebuje wiecej światła ;)
Zeżarło mi /3. Oczywiście 1/3 EV.
załóż 50/1,8 i zobacz wtedy co się będzie działo, na ten temat już było, wchodzisz do studia, masz 3 różne szkła które często zmieniasz i aby utrzymać to samo naświetlanie każde masz na innej przysłonie, trzeba to zaakceptować i czytać przysłonę jako pomiar orientacyjny z małą korekcją
Było to już, ktoś na forum zwrócił uwagę na przysłonę ;) że w jednym obiektywie f2,8 nie jest tak samo jasne jak w innym na f2,8 ;) były różne teorie, długości obiektywów, powłoki na soczewkach, ilości soczewek itd... jednoznacznej odpowiedzi nie ma, jedno jest pewne wartości i jasności obiektywów są baaarrrdzo umowne ;) zaraz się okaże że mimo narzekań wszystkich, że jak w Canonie nie mamy super jasnych obiektywów f1,2 ;) tylko czekać jak ktoś porówna f1,2 canona z f1,4 nikona ;) okaże sie że N jest jaśniejszy ;)
Obiektywy maja pewnie rozna transmisje swiatla, stad i rozne wskaza nia swiatlomierza.
saturnus1981
24-06-2009, 20:05
costi wyjaśnił chyba najkrócej i najlepiej jak się da;)
Tkneło mnie jak pierwszy raz podłączyłem sabinkę, palnik w sufit, f/2.8, czas 1/80 i ... wychodzi ciemność! Podpinam N85, takie same parametry i zdjęcie świetnie naświetlone. Trochę się zdenerwowałem. Pomyślałem, że może D300 nie dogaduje się z N17-55:?
Obiektywy maja pewnie rozna transmisje swiatla, stad i rozne wskaza nia swiatlomierza.
costi wyjaśnił chyba najkrócej i najlepiej jak się da;)
ale to raczej nie wyczerpuje tematu, bo takie różnice w transmisji to jest pewnie max z 10% różnicy.
Pewnie więcej wynika z zaokrąglania wartości jasności szkła. Szczególnie w zoomach.
Pamiętajmy, że body wyświetla wartości ze skokiem co 1/3 EV, więc czasami malutka zmiana powoduje, że wyświetlana wartość nagle przeskoczy w górę lub dół.
Te wszystkie rzeczy się mogą dodawać lub wzajemnie kompensować. Różnicami na poziomie 1/3 EV nie ma co sobie zawracać głowy. Czasami bywają większe, fakt, ale .. czasami są kolejne przyczyny - np porównanie obiektywu z filtrem do szkła bez filtra (malutka różnica w transmisji).
Sprawdzać można jedynie pracując w pełnym manualu i mając stabilne źródło światła. Na pewno nie gdy się używa lampy błyskowej pracującej w trybie TTL :mrgreen: