Zobacz pełną wersję : D40 - jaka lampa dla początkującego?
Witam serdecznie :-)
Chciałbym się Was szanownych forumowiczów i ekspertów doradzić jaką lampę powinienem sobie dobrać do swojego Nikona D40. Aparat posiadam od jakiegoś czasu, ale do tej pory wykorzystywałem go tylko do zdjęć rodzinnych itp. Od wakacji mam zamiar robić zdjęcia podczas imprez w klubach oraz imprezach plenerowych i chciałbym abyście mi doradzili jaką lampę najlepiej zakupić? Dodam tylko, że jest to mój pierwszy kontakt z lampą zewnętrzną jednak chciałbym ją jak najlepiej wykorzystać. Jako laik czytając Wasze forum zauważyłem, że sporo dyskutuje się o Metz 48 AF-1 oraz Nissin Di622. Dodam tylko, że jest w stanie wydać od 500 do 800zł jednak wolałbym oczywiście zmniejszyć się w tym dolnym progu. Proszę o pomoc!
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Jeśli typowa reporterka to chyba Nissin wystarczy. Do tego możesz go sobie wyzwalać przez wbudowaną fotocelę. Metz da Ci jednak większe możliwości jak kiedyś zmienisz puszkę (tryb CLS).
A jeszcze jak wypada ona w porównaniu z SUNPAK PZ42X ?
sunpaka mogę polecić, jednak nie korzystałem nigdy z tego nissina i metza. dobrze błyska w ttlu, nawet przy odchylonym palniku, wszystko się trzyma więc nie jest wykonana jakoś tandetnie.
-_- opcja szukaj :D
Nissin Di622 pięknie hula
Po przesiadce z pentaxa jestem bardzo zadowolony ze współpracy nikona z lampą. Może znajdziesz używaną SB800 lub 600 w korzystnej cenie. Nie wiem czy zewnętrzne firmy wykorzystują wszystkie możliwości. W lampie zużyciu podlega palnik, którego koszt wymiany to ok. 250 zł. Najnowsza SB900 jest wielka. Jak nie masz gripa do d40 może być niewygodnie.
A jeśli już się zdecyduje na lampę to jakie dobrać baterie? W końcu kwestia zasilania lampy to też bardzo ważna rzecz. Jakie baterie sami preferujecie tj. marki, pojemności itp?
Sanyo eneloop, dużo osób tu na nich leci
tomek20stencel5
26-06-2009, 08:07
Można też GP Recyko+ - to w sumie to samo co eneloopy. Ja do SB-26 używałem energizerów i jakiś zwykłych no name i działały bardzo dobrze - szybko lampa się ładowała i na dużo błysków wystarczało.
cervandes
26-06-2009, 10:44
energizera zdecydowanie odradzam, mam w domu do różnych zastosowań ze 20 czy 30 sztuk, niestety co drugi / trzeci po 2-3 miesiącach był wyraźnie słabszy. Eneloopy za to pojemność mają niewielką, ale działają niezmiennie niektóre już ponad rok (w lampie mam właśnie eneloopy). Sklep polecam hurt.com.pl - chyba najtaniej. Na alledrogo się wystawiają jako qbok
marcinekl
26-06-2009, 11:15
Mam GP w swojej SB-800 i nie ma z nimi problemów, starczają na sporo błyśnięć, a cena też dostępna w promocji dałem ok 40 zł.
Sanyo eneloop, dużo osób tu na nich leci
Widziałem takie o pojemności 2000 mAh. Ile na takich akumulatorkach można pstryknąć zdjęć?
btw. zamówiłem na początek tego Nissima Di622 :-) Dzięki za pomoc.
Widziałem takie o pojemności 2000 mAh. Ile na takich akumulatorkach można pstryknąć zdjęć?
btw. zamówiłem na początek tego Nissima Di622 :-) Dzięki za pomoc.
Jakieś 3-4 sesje po około 100 zdjęc. Moim zdaniem to dobre akumulatory
Dziś na świeżo naładowanych udało mi się błysnąć około 400 razy. I nie jest to bynajmniej koniec.
krzysztofz24
28-06-2009, 01:46
SB 600 i naprawde starczy
astratow
29-06-2009, 19:09
Ja też jestem w podobnym kłopocie, ale zastanawiam się między sb400 a sb600. O pierwszej czytałem, że jest dopasowana do mojej de-czterdziestki, a o sb600, że jest mocniejsza i daje więcej możliwości, a przy tym cięższa...
Potrzebuję lampy do fotografowania wesela (debiut), kolega podpowiadał, żeby robić strzały lampą w sufit...
Kto może, niech pomoże:)
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Ja też jestem w podobnym kłopocie, ale zastanawiam się między sb400 a sb600. O pierwszej czytałem, że jest dopasowana do mojej de-czterdziestki, a o sb600, że jest mocniejsza i daje więcej możliwości, a przy tym cięższa...
Potrzebuję lampy do fotografowania wesela (debiut), kolega podpowiadał, żeby robić strzały lampą w sufit...
Kto może, niech pomoże:)
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Metz 48 AF-1. Kosztuje ~200 zł mniej niż SB-600 dając to samo.Do tego mniej awaryjna.
Jak wesela to SB-600
Podaj jeden racjonalny powód, dla którego wesela nie da się obfocić przy pomocy Sunpaka PZ42x, Nissina Di622 czy Metza 48 AF-1
astratow
30-06-2009, 17:49
Metz 48 AF-1. Kosztuje ~200 zł mniej niż SB-600 dając to samo.Do tego mniej awaryjna.
Ostatnio reklamowałeś sb400, co się stało, że zmieniłeś zdanie?
Ostatnio reklamowałeś sb400, co się stało, że zmieniłeś zdanie?
Pytałeś o lampę do fotografowania wesela. Nie wiem czy chodziło o samo wesele czy o kościół również, założyłem tą drugą opcję, a do kościoła SB-400 może się okazać za słaba. Wesele sam u siostry robiłem z SB-400 i dało radę, ale zdecydowana większość kadrów była pozioma, bo nie lubię walić lampą na wprost, a nie zawsze miałem białą scianę obok siebie. Owszem, da się. Ale wygodniej jest lampą, która ma obracany łeb w poziomie.
Do naświetlania 400tki nie mam zastrzeżeń, powtarzalny i przewidywalny błysk, którego właściwie nie trzeba korygować. Dobra, kieszonkowa lampa, i zdania o niej nie zmieniam.