PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] 4 - rta rano....

harb
23-06-2009, 08:33
.......jezioro Głębokie k / Żukowa (Gdańsk) pochmurny ranek - zapraszam

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img190.imageshack.us/img190/482/dsc2960akr.jpg)

pozdrawiam :-D

Marcin T
23-06-2009, 08:43
Ładne, czyste foto. Kolory jak na tę porę dnia wyśmienite :)
Dla siebie pochyliłbym bo leci w lewo.

harb
23-06-2009, 08:47
Ładne, czyste foto. Kolory jak na tę porę dnia wyśmienite :)
Dla siebie pochyliłbym bo leci w lewo.

dzieki, trudno tutaj było mi zanależć punkt odniesienia dla poziomu :-D

Marcin T
23-06-2009, 08:48
Ciężko znaleźć punkt odniesienia, oddalony brzeg nim napewno nie jest ale jakoś takie mam wrażenie. A może mi się tylko wydaje.

DominikS
23-06-2009, 08:56
bardzo ładnie, spokojnie a tego mi dziś trzeba ;) ... nie ma tutaj punktu odniesienie na podstawie którego można by poziomować. Ja w takich przypadkach robię na "czuja", tu najdalszy plan jest poziomy z tego co widzę, wydaje mi się że to drzewa na najbliższym brzegu dociążają lewą stronę - można by pokusić się o takie prostowanie aby wierzchołki drzew z drugiego planu po obu stronach kadru były na jednej wysokości... ale co ja się wymądrzam ...

Valdek_Tychy
23-06-2009, 09:03
Mnie się podoba,fajna gładź wody.Będę musiał chyba w końcu też obudzić się trochę wcześniej i coś sfotografować.:D

gladar
23-06-2009, 09:26
Teraz zrobienie zdjęcia o świcie wymaga poświęcenia :)

Zdjęcie, jak zwykle u Ciebie, sterylne, wyważone,doskonałe technicznie.

W tych szerokich katach wnerwiają mnie uciekąjace smugowate kształty w narożnikach.
Sam to mam w swojej sigmie 10-20.

pozdr....

harb
23-06-2009, 09:34
bardzo ładnie, spokojnie a tego mi dziś trzeba ;) ... nie ma tutaj punktu odniesienie na podstawie którego można by poziomować. Ja w takich przypadkach robię na "czuja", tu najdalszy plan jest poziomy z tego co widzę, wydaje mi się że to drzewa na najbliższym brzegu dociążają lewą stronę - można by pokusić się o takie prostowanie aby wierzchołki drzew z drugiego planu po obu stronach kadru były na jednej wysokości... ale co ja się wymądrzam ...

tak do końca to nie jest tak ze nie ma punktu odniesienia - domyślnym jest linia horyzontu w głębi na samym srodku zdjecia i własciwie w/g niej jest wypoziomowane - natomiast prostowanie w/g wysokosci drzew mija sie z celem, gdyz ich wysokość była różna :-D

kichu
23-06-2009, 09:37
podoba sie, choc ta sterylnosc az bije po oczach... bardzo specyficzne zdjecie...

przychylam sie do argumentow Marcina o poziomie... subiektywne wrazenie - pierwszy rzut oka - jest takie ze jednak leci w lewo...

DominikS
23-06-2009, 09:39
tak do końca to nie jest tak ze nie ma punktu odniesienia - domyślnym jest linia horyzontu w głębi na samym srodku zdjecia i własciwie w/g niej jest wypoziomowane - natomiast prostowanie w/g wysokosci drzew mija sie z celem, gdyz ich wysokość była różna :-D

oczywiście że masz rację :) mi chodziło o "poziomowanie" tylko po to aby pozbyć się wrażenia pochyłości

harb
23-06-2009, 09:45
....W tych szerokich katach wnerwiają mnie uciekąjace smugowate kształty w narożnikach.
Sam to mam w swojej sigmie 10-20.......

pozdr....

na jednym z portali przy innym zdjeciu miałem przez to zatarg z userem - twierdził ze fotka jest poruszona a zrobiona była przy ISO 800, F- 5.6, 14mm, i czasie 1/1600sek - tłumaczyłem ze tym szkłem potrafie zrobić nieporuszone foty przy 1/15 sek i że to specyfika szerokiego kąta w niektórych kadrach (bo nie zawsze tak jest) nastepuje rozciaganie kadru - nie dał się jednak przekonać, stanęło na tym ze jest poruszone, bo w/g niego liscie były nienaturalne i dziwnie odbite swiatło - nie było sensu dłużej tłumaczyć, odpusciłem

DominikS
23-06-2009, 10:00
na jednym z portali przy innym zdjeciu miałem przez to zatarg z userem

specyfika naprawdę szerokiego kąta ... zwłaszcza od początkujących ciekawych rzeczy można o swoich fotach usłyszeć np: że na siłę likwidowałem beczkę przez co nienaturalnie porozciągałem kadr w rogach :) i nie wytłumaczysz w czym rzecz.. tzn wytłumaczysz ale nie przekonasz...

Qna
23-06-2009, 10:07
4 nad ranem może sen przyjdzie :)

Podoba się :)

kulten
23-06-2009, 10:29

Też tak prostuję swoje zwłaszcza gdy mam wątpliwości gdzie szukać punktu odniesienia.

Bardzo przyjemne zdjęcie z dobra symetrią. Napisałbym Ci coś o lekkim zafarbie ale pewno się nie zgodzisz więc pominę ten akapit :D .

Marta Baranowska
23-06-2009, 10:54
widziałam na plf :)

fajne

zaza67
23-06-2009, 10:55
strasznie symetrycznie jest i wlasnie dla tego bardzo mi sie podoba to 4 rano ale kolorki fajne oplaca sie wstawac

a te kamole to wrzuciłeś czy tam byly bo wzrok sie prowadzi od nich miedzy drzewami do horyzontu

super ujecie

morzon
23-06-2009, 11:01
4 nad ranem może sen przyjdzie :)

Czarny blues... ;)

Zdjęcie jest extra! Perfekto ekspozycja, ładny kadr/kompozycja i sterylność która ta bardzo pasuje (imo).
Nie wiem o którym zafarbie myślał Kulten, ale mi się w oczy rzuciła kępa drzew po lewej... ;)

Al Bundy
23-06-2009, 11:02
Foto fajne ale niestety tej 4 rano nie widzę ;) Przy takim niebie spokojnie w południe zrobisz to samo ;)

kulten
23-06-2009, 11:05
Nie wiem o którym zafarbie myślał Kulten, ale mi się w oczy rzuciła kępa drzew po lewej... ;)

Bingo oraz po prawej. Choć jakby na to nie spojrzeć moim zdaniem dodaje to dodatkowego akcentu w tym wypadku potęgując urok zdjęcia.

harb
23-06-2009, 11:10
Foto fajne ale niestety tej 4 rano nie widzę ;) Przy takim niebie spokojnie w południe zrobisz to samo ;)

Al Bundy - informacja o godz jest raczej dodatkiem do tytułu, natomiast co do zdjecia i efektu końcowego musiałbyś zobaczyć nefa :-D

S4INT, Kulten - lewa i prawa co widac po rzucanych cieniach była mocno wyciagana (niestety cudów nie ma - matryca ma nadal swoje ograniczenia ) moze kolorki na tych częsciach fotki nie są do końca tak idealne jakbym chciał :mrgreen:

kulten
23-06-2009, 11:13
S4INT, Kulten - lewa i prawa co widac po rzucanych cieniach była mocno wyciagana (niestety cudów nie ma - matryca ma nadal swoje ograniczenia ) moze kolorki na tych częsciach fotki nie są do końca tak idealne jakbym chciał :mrgreen:

Ja nie marudzę, jest dobrze i bardziej kolorowo dzięki temu, ważne, że nie widać szumu po wyciąganiu z cienia.

morzon
23-06-2009, 11:16
Ja nie marudzę, jest dobrze i bardziej kolorowo dzięki temu, ważne, że nie widać szumu po wyciąganiu z cienia.

Ja również, możliwe, że bez bez tego byłoby mniej ciekawie.
BTW: myślałem o prawej, napisałem lewej... ech... źle się dzieje :mrgreen:

harb
23-06-2009, 11:22
w miedzy czasie o 0.5 stopnia wyprostowałem i poprosiłem moda o podmianę zdjęcia - chyba jest lepiej :mrgreen:

kulten
23-06-2009, 11:24
w miedzy czasie o 0.5 stopnia wyprostowałem i poprosiłem moda o podmianę zdjęcia - chyba jest lepiej :mrgreen:

Przy kolorach też coś robiłeś czy mam tylko omamy?

kichu
23-06-2009, 11:27

chyba tak :mrgreen:

harb
23-06-2009, 11:28
w jakim sensie ? jest lepiej czy gorzej :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

kulten
23-06-2009, 11:30
w jakim sensie ? jest lepiej czy gorzej :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Proszę bez podchwytliwych pytań :twisted:.

Wydaje mi się, że zdjąłeś nieco koloru tu i ówdzie ale mogę się mylić :D .

harb
23-06-2009, 11:36
Proszę bez podchwytliwych pytań :twisted:.

Wydaje mi się, że zdjąłeś nieco koloru tu i ówdzie ale mogę się mylić :D .

:mrgreen::mrgreen::mrgreen: ale nie odpowiedziałeś - in plus czy tez in minus :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

kulten
23-06-2009, 11:45
:mrgreen::mrgreen::mrgreen: ale nie odpowiedziałeś - in plus czy tez in minus :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Hmmm, wydaje mi się, że zdjąłeś nieco czerwonego ale... czy lepiej? Musiałbym widzieć obie wersje obok siebie by zawyrokować ostatecznie swoją opinię :mrgreen:. Tak w ciemno ryzyka nie podejmę :twisted:. Szkoda, że coś Andrzeja ostatnio tu nie widzę bo mógłby wesprzeć i rozsądzić :D .

harb
23-06-2009, 11:49
Hmmm, wydaje mi się, że zdjąłeś nieco czerwonego ale... czy lepiej? Musiałbym widzieć obie wersje obok siebie by zawyrokować ostatecznie swoją opinię :mrgreen:. Tak w ciemno ryzyka nie podejmę :twisted:. Szkoda, że coś Andrzeja ostatnio tu nie widzę bo mógłby wesprzeć i rozsądzić :D .

ok. troszeczkę zdjąlem nasycenia po bokach ale cała gamą - dosłownie 4% na Control Poincie, masz oko :mrgreen:
na Andrzeja będziemy musieli trochę poczekać - ale o tym musi on sam napisać

Rial
23-06-2009, 13:33
Bardzo udana fotografia - można sobie przy niej odpocząć :)

harb
23-06-2009, 16:18
strasznie symetrycznie jest i wlasnie dla tego bardzo mi sie podoba to 4 rano ale kolorki fajne oplaca sie wstawac

a te kamole to wrzuciłeś czy tam byly bo wzrok sie prowadzi od nich miedzy drzewami do horyzontu

super ujecie

nie nie Zaza 67 - taki nawiedzony to ja nie jestem, te kamulki już ktoś tam wczesniej ułozył :mrgreen:

Nikonozaur
23-06-2009, 16:43
Była piąta rano, teraz mamy czwartą... Może im wcześniej tym lepiej? Kadrowanie i kolor tradycyjnie górna półka.

jarek76
23-06-2009, 19:09
Bardzo ładne

wojtek6308
23-06-2009, 19:15
Bardzo ładnie i podłoga znowu super :-D

harb
23-06-2009, 22:04
dziekuję za odwiedziny i komentarze :-D

volen
24-06-2009, 08:34
harb, powodujesz u mnie wzrastające poczucie obcyndalania się ;)
zamiast wstawać rano i focić, śpię jak dziecko ;)
fajne zdjęcie, nieważne poziomy, horyzonty i inne duperele, jak na zdjęcie chce się patrzeć, to jest dobre :)
pzdr