Zobacz pełną wersję : zdjecie ostre w 100%
Witam :)
mam nikona d60 i dwa obiektywy. Nie wiem jak mam go ustawić, żeby zdjęcie było ostre w każdej części tak samo. Aparat ma tylko 3 punktowy autofocus, co moim zdaniem jest jego wada, ale nie zbaczajmy z głównego problemu ;)
Fotki które robię, wychodzą ostre w jednej części, a reszta fotografii jest lekko rozmyta.
jedyna metoda na zwiększenie głębi ostrości jest wydłużenie czasu, ale mi potrzebna inna metoda bo robię zdjęcia bez statywu.
konkretnie: jak zrobić zdjęcie całej postaci, gdzie tak samo ostre będą stopy co głowa i brzuch?
czy zależny to od obiektywu?
mam 18-55 VR i 50mm 1,4
bardzo proszę o pomoc :)
jacek.gold
22-06-2009, 21:28
dać przysłonę f16
dać przysłonę f16
czyli zdjęcie takie bez użycia lampy jest niemożliwe do zrobienia w pomieszczeniu ?
wow.....dobre pytanie....
zmniejszyc dziure! f8-f22
pewnie uzywasz duzego otworu i to jest powod.....
niskiej jakosci obiektywy potrafia troszke mydlic na bokach ale z tego co widze to masz 50mm f1,4 z tym ze on nie ma AFSa wiec chyba ostrzysz manualnie prawda? Chyba ze masz jakas wersje z silnikiem drozsza niz twoje body:)
aaaa ten 18-55 moze mydlic po bokach.....taka cena KITa
czyli zdjęcie takie bez użycia lampy jest niemożliwe do zrobienia w pomieszczeniu ?
sprecyzuj dokladnie o jakie zdjecia chodzi i o ktore szklo pytasz......
oczywiscie ze jest mozliwe zwieksz ISO i nie dawaj f16 tylko np f8 lub f5,6 juz wtedy powinno byc lepiej
willy_fil_
22-06-2009, 21:37
50 f/1,4 bardzo dobry obiektyw jednak zeby uzyskac zdjęcie, ktore nie bedzie rozmyte musisz zastosowac sie do rady kolegi "jacek.gold". Ustaw na aparacie priorytet przesłony (czyli A, ale nie to zielone) przesłone ustaw na f/8 a czas sam ci sie ustawi. Jesli czas wyjdzie jakis wyjątkowo dlugi czyli np 1/30 s i masz watpliwosci czy utrzymasz taki czas bez statywu wtedy musisz podbic ISO... powodzenia
wow.....dobre pytanie....
zmniejszyc dziure! f8-f22
pewnie uzywasz duzego otworu i to jest powod.....
niskiej jakosci obiektywy potrafia troszke mydlic na bokach ale z tego co widze to masz 50mm f1,4 z tym ze on nie ma AFSa wiec chyba ostrzysz manualnie prawda? Chyba ze masz jakas wersje z silnikiem drozsza niz twoje body:)
aaaa ten 18-55 moze mydlic po bokach.....taka cena KITa
Mam ten obiektyw z silnikiem
Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G
manualnie się nie odważę ostrzyc nigdy chyba z moim wzrokiem ;)
dać przysłonę f16
...lub robic zdjęcia "małpką"
wasilewk
22-06-2009, 21:42
Jest taki obiektyw Nikkor MF 45/2.8 P - ma chyba największą GO. Pożycz od kogoś i wypróbuj.
Pzdr.
jacek.gold
22-06-2009, 21:42
...lub robic zdjęcia "małpką"
też prawda ;)
ostrość gwarantowana stąd do nieskończoności ;)
sprecyzuj dokladnie o jakie zdjecia chodzi i o ktore szklo pytasz......
oczywiscie ze jest mozliwe zwieksz ISO i nie dawaj f16 tylko np f8 lub f5,6 juz wtedy powinno byc lepiej
pytam o 50 -kę.
ale jesli łatwiej o ofekt ostrosci podstawowym 18-55, to mogę go użyc oczywiscie :)
chodzi o zdjecia w ciemnym pomieszczeniu wiec bedzie swiatlo sztuczne ( przynajmniej jedna lapa studyjna) i moja lampa do aparatu metz.
zdjęcia modelek w jakichs ubraniach- do sklepu internetowego z ubraniami.
możliwe - statyw
Panowie. Bardzo proszę bez ...... . Pomóżcie koleżance, ale konstruktywnie. Bez tych wycieczek do małpiarni. :wink:
Panowie. Bardzo proszę bez ...... . Pomóżcie koledze, ale konstruktywnie. Bez tych wycieczek do małpiarni. :wink:
kolezance ;)
ale dziekuje za wsparcie :)
to moze latwiej bedzie uzyskac taki efekt obiektywem 18-55?
mateo912
22-06-2009, 21:49
Albo odsuń sie od modela/modelki i tylko lekko zmniejsz przysłonę bo im większa odległość od obiektu tym większa GO
A co za różnica jakim obiektywem? ważna jest przysłona. 18-55 przy 50mm i 50 będziesz miała taką samą GO przy takiej samej przysłonie
willy_fil_
22-06-2009, 21:51
jeslli chesz miec ostre zdjecia to przesłna od f/8 i bedzie dobrze (odleglośc jest wazna aparatu od modelki, ale to na pewno wiesz), tym bardziej że bedziesz doswietlał. Zaden problem pod warunkiem ze juz wcześniej tymi szklami robiles ostre zdjecia. Tak tylko wspominm zeby wykluczyć FF i BF...
wasilewk
22-06-2009, 21:53
kolezance ;)
ale dziekuje za wsparcie :)
to moze latwiej bedzie uzyskac taki efekt obiektywem 18-55?
Tutaj (http://www.dofmaster.com/dofjs.html) masz kalkulator Głębi Ostrości (GO). Możesz sobie wyliczyć co będzie ostre.
Ogólnie: żeby GO było większe, to trzeba przymknąć obiektyw - dać większy numer przysłony (mniejsza dziurka). Ale wtedy wydłuży się czas i być może nie utrzymasz aparatu bez poruszenia na tak długim czasie - zdjęcie może być poruszone.
Pzdr.
...tylko w dwóch słowach się nie da ;)
po pierwsze każdy obiektyw ma indywidualną najlepszą ostrość dla wybranej wartości przysolony,
po drugie w zależności wartości przysłony , od ogniskowej i odległości od fotografowanego obiektu zmienia się głębia ostrości
dla tych obiektywów kombinował by z przysłonami f8-11 najlepiej lub do f16, do tego lampa/y i statyw.
dzieki za rady. W sumie nic nowego sie nie dowiedzialam, ale upewnilam sie ze cos tam wiem ;)
bede kombinowac z odlegloscia. no i tak jak piszecie ustawie f8, moze uda sie mniej. Zobaczymy jak bedzie ze swiatlem ktore nam sie tam uda zamontowac. statywu niestety nie bede miec jeszcze, wiec jakos bez niego musze sprobowac.
jeszcze raz dzieki za odzew :)
Tutaj (http://www.dofmaster.com/dofjs.html) masz kalkulator Głębi Ostrości (GO). Możesz sobie wyliczyć co będzie ostre.
Ogólnie: żeby GO było większe, to trzeba przymknąć obiektyw - dać większy numer przysłony (mniejsza dziurka). Ale wtedy wydłuży się czas i być może nie utrzymasz aparatu bez poruszenia na tak długim czasie - zdjęcie może być poruszone.
Pzdr.
wielkie dzięki :)
ginah wydaje mi się, że powinnaś zapozanć się z pojęciem głębi ostrości obiektywu (to ważne). Twoje pierwsze pytanie wskazuje, że niewiele o tym wiesz ( nie odbieraj tego jako wytyk, bo każdy z nas kiedyś zaczynał przygodę z fotografią i musiał tego nauczyć się).
Wypróbuj wcześniej ustawienia aparatu z obiektywem np. w domu.
Nikon AF-S Nikkor 50mm f/1.4G to bardzo dobry obiektyw tylko trzeba umieć go wykorzystać.
Dostrzegam jeszcze jeden problem, a mianowicie światło mieszane (lampa studyjna plus błyskowa) i konieczność ustawienia prawidłowego balansu bieli.
Rób też wszystko w NEF-ie, a nie wyłącznie w jpg.
Powodzenia
ten twoj 50mm jest pod pelna klatke....zacne szklo:)
pamietaj jednak ze mozesz skrocic czas poprzez podniesienie ISO.....wiadomo ze beda wieksze szumy ale cos za cos:)
Przy lampie studyjnej ta 50tka spokojnie sobie poradzi....
ten twoj 50mm jest pod pelna klatke....zacne szklo:)
pamietaj jednak ze mozesz skrocic czas poprzez podniesienie ISO.....wiadomo ze beda wieksze szumy ale cos za cos:)
Przy lampie studyjnej ta 50tka spokojnie sobie poradzi....
A co to ma do rzeczy, czy obiektyw jest pod pelna klatke, czy nie?
Moje wszystkie szkla, ktore uzywam z D2X zostały zaprojektowane tak, żeby kryć pełną klatkę.
To coś zmienia w kwestii głębi ostrości..? Bo moim zdaniem - nie zmienia.
zawsze robie w NEF- ie oczywiscie :)
znam pojecia glebi ostrosci, duzo na ten temat czytalam.
oczywiscie nie jestem profesjonalistka, ucze sie, wiec dziekuje za cenne rady.
i zdaje sobie sprawe z tego jak dobrym obiektywem jest moja 50ka.
tylko nie mialam wczesniej okazji robic zdjec tego typu w takich warunkach.
mam nadzieje ze lampa blyskowa nie bedzie potrzebna przy lampach studyjnych, ale wszystko okaze sie jak bede na miejscu....
mam nadzieje ze sobie poradze.
A co to ma do rzeczy, czy obiektyw jest pod pelna klatke, czy nie?
Moje wszystkie szkla, ktore uzywam z D2X zostały zaprojektowane tak, żeby kryć pełną klatkę.
To coś zmienia w kwestii głębi ostrości..? Bo moim zdaniem - nie zmienia.
eeee ja nic nie pisalem ze to szklo ma cos do glebi ostrosci.....stwierdzilem fakt ze jest pod pelna klatke i ze jest to bardzo dobre szklo.....to tyle....:)
I masz rowniez racje ze to nic nie zmieni......