Zobacz pełną wersję : Najtańsza lampa z CLS
mibartek
22-06-2009, 19:26
jak w temacie.
jest jakaś lampa tańsza od SB-600, która obsługuje CLS ?
jakis Metz, Nissin, Sunpak czy coś takiego ?
z góry dzięki z info
porównując ceny nowych egzemplarzy to chyba metz 48 af-1
CLS to tylko nikon i tylko sb-600 najtaniej
Albert44
22-06-2009, 20:17
CLS to tylko nikon i tylko sb-600 najtaniej
Kolejny oszołom....spod znaku SB :p. A tak na poważnie to Metz 48, sklepowa cena ok.880PLN.
mibartek
22-06-2009, 22:14
hmmm
dzięki za info.
myślałem że uda się coś tak do 500zł wyrwać.
Chociaż może używany Metz się znajdzie w tej cenie.
a na razie dokupię parę fotocel do moich starych lamp i działam tak ;-)
Nie idź w tę stronę.
Fotocele są be.
Idź w radio. Są do wyrwania zestawy typu nadajnik + 3 odbioniki w cenach ~200zł. Czyli podobnie, co 3 kostki z fotocelą :)
Przy czym sterowanie TTL z wykorzystaniem CLS jest wygodne, wybitnie wygodne.
Zbigniew
24-06-2009, 22:57
Też polecałbym radio. Generalnie polecałbym następujący układ (jeżeli myślisz np. o strobingu, bo chyba o to chodzi):
1) Jedna lampa z CLS przydałaby się - nawet SB600 - tak, aby móc na codzień sobie bez kłopotów błyskać, głównie z lampą na sankach
2) Do tego rozbudowujesz system o dowolną liczbę lamp "ułomnych" pod względem CLS, ale błyskających, jak przymusisz je radiem. To służy Ci do zdjęć, gdy masz czas rozstawić zabawki.
Pierwotnie ja tak sobie kombinowałem, ale jakoś udało mi się kupić prawie nową SB600 za 600 zł i nie kombinowałem. Potem okazało się, że niby to trochę czasami za mało (trzecia lampka przydałaby się), ale z drugiej strony i tak rzadko kiedy mam czas to wszystko rozstawić. Do doświetlania przez jedną parasolkę w dzień (najczęstsza akcja u mnie) wystarczy jedna lampa w CLSie, ew. jedna za parasolką, a druga na sankach (dla wygody sterowania).
Wiem, rozpisałem się trochę, może nie na temat, ale tak jakoś miałem przemyślenia.